Агенцията по горите избира директор на парк "Витоша"

Тома Белев (вдясно) при освобождаването на няколко лекувани диви птици в парка преди няколко години

© Надежда Чипева

Тома Белев (вдясно) при освобождаването на няколко лекувани диви птици в парка преди няколко годиниНовият директор на природен парк "Витоша" ще бъде избран днес от агенцията по горите след финалното събеседване с кандидатите. Те са петима – настоящият директор Тома Белев, настоящият зам.-директор Добромира Димова, Милен Иванов (работил в няколко държавни горски стопанства), Снежана Петрова от държавната фирма "Агролеспроект" и Емил Михов.


Конкурсът за "Витоша" се следи с повишен интерес от природозащитните организации, заради публичния конфликт между настоящия директор на парка Тома Белев и фирма "Витоша ски", собственик на лифтовете в планината.


От няколко месеца тече медийна кампания срещу Белев от няколко издания. Едно от изданията, позовавайки се на анонимни източници от агенцията по горите, периодично заявява, че директорът на парка "със сигурност" щял да бъде отстранен от поста, внушавайки по този начин, че конкурсът ще да бъде предрешен. В коментар пред "Дневник" зам.-председателят на агенцията Красимир Каменов обаче неколкократно заяви, че това не е официална позиция и не знае кой е източникът й.
Споровете между компанията и Белев са свързани с проекта на "Витоша ски" за нова, по-голяма ски зона в планината над София. Шефът на парковата дирекция, чиято функция е да контролира спазването на плана за управление на парка (настоящият 10-годишен план е със срок на действие до 2014 г.) многократно е изтъквал, че в сегашния си вид проектът на фирмата противоречи на плана, предвиждайки писти и съоръжения там, където стратегическият документ не допуска такива. Чрез Асоциацията на парковете в България, чийто председател е, Белев преди няколко години обжалва решението на столичната екоинспекция да одобри новия ски-курорт над София. В крайна сметка министърът на околната среда върна проекта за преразглеждане, заради некачествена екооценка.


Срещу работата на директора на парк "Витоша" многократно са се изказвали от ръководството на фирма "Витоша ски", както и президентът на Българската федерация по ски и акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев.


В началото на 2009 г. стана публично известно, че тогавашното ръководство на агенцията по горите подготвя уволнението на няколко "неудобни" паркови директори, сред които и Белев. Формалното основание на подготвените заповеди за уволнение бяха сигнали срещу тях. Последваха екопротести в София срещу готвеното отстраняване и в крайна сметка директорите останаха на постовете си. Вътрешната инспекцията на агенцията не установи нередности в работата на Белев.


По думите на Красимир Каменов, днешният конкурс е продиктуван единствено от приетия миналата година Закон за горите, който изисква шефовете на регионалните поделения на агенцията и на дирекциите на природни паркове да се назначават след конкурси. Ще бъде класиран най-добре представилият се кандидат и няма да има преднамереност при избора, коментира неотдавна Каменов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK