Парламентът освободи Нели Нешева като шеф на здравната каса

Парламентът освободи Нели Нешева като шеф на здравната каса

© Красимир ЮскеселиевНародното събрание освободи Нели Нешева като ръководител на Националната здравноосигурителна каса. Оставката й подкрепиха 116 депутати, трима бяха "против", а осем се въздържаха.


За пореден път и управляващи, и опозиция защитиха работата на Нешева и обявиха, че тя е стабилизирала системата. Отчетоха обаче като грешка първо взимането на бонуси и второ - реакцията й след като това стана известно.


Някои от депутати от ГЕРБ не влязоха в пленарната зала и не участваха в гласуването.

Обсъдено беше и освобождаването на здравния зам.-министър Гергана Павлова. От опозицията заявиха, че проблемът с високите цени на лекарствата е заложен в законодателството, прието от ГЕРБ, и не трябва да се вини някой от изпълнителите на закона. Ако не се направят радикални промени, който и да дойде, ще бъде поставен в същата ситуация, предупредиха политици. 

По време на дискусиите всички депутати от опозицията заявиха, че Нешева става жертва на зле водената политика на правителството в сектора здравеопазване. Те отбелязаха, че в последните две години са направени множество промени в ресорните закони, които според тях са създали възможности за корупционни практики.


Няма какво сега министърът да се чуди и да прави проверки защо цените на лекарствата са такива, след като вие обединихте комисиите по позитивния лекарствен списък и по цените на лекарствата и създадохте нова обща комисия лично към министъра, отбелязаха депутати извън управляващата партия.


Те посочиха, че здравният министър е ставал все по лично натоварен с решенията в сектора и когато това е ставало, многократно са отправяни предупреждения, че това ще създаде предпоставки за корупция.


Дадени са огромни правомощия на министъра, сега гърмят бушоните, вместо да се смени таблото, възмути се депутат. Друг отбеляза, че е дадено правомощие на здравната каса да разпределя пари за болниците и никой не трябва да е изненадан, че това е правено, и чак сега да пита по какви критерии.


Мая Манолова (БСП) препоръча на министър Стефан Константинов да си напише оставката и да я носи със себе си, защото ще му потрябва съвсем скоро.


Хасан Адемов (ДПС) цитиран законов текст, според който 25 процента от събраните глоби отиват за допълнително материално ситимулиране на заетите в здравната каса, с което на практика е заложено раздаването на бонуси в касата.


Единственият, който защити политиката на правителството, беше председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. Той посочи, че текстът за бонусите в здравната каса е още от 2006 г. Опозицията го контрира, че ГЕРБ са имали две години и половина, за да сменят текста.


От думите на Велчев се разбра, че Нешева е жертва на създалото се напрежение, което било създадено от опозицията, възползвала от моментна ситуация. "Оставката на Нешева е за намаляване на напрежението, а не защото не е работила добре, затова искаме и проверка на кадровия потенциал в здравната система - да се види кой какво е работил и какво е взимал", обяви той.


Велчев се застъпи за практиката в администрацията да се раздават бонуси за свършената работа. За да се борим с корупцията, хората трябва да взимат съобразно своите отговорности, работата, която вършат, и резултатите, които постигат. Ако няма бонуси, ще доведем държавата до неработеща администрация. Депутатът даде пример с митниците - ако няма стимули за залавяне на наркотици и незаконни пратки, как ще стимулирате хората да работят, попита той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK