Повредените язовири се оказаха над 200

Скъсана язовирна стена наводни село Бисер и отне живота на 11 души в района

© Георги Кожухаров

Скъсана язовирна стена наводни село Бисер и отне живота на 11 души в районаОколо 1/3 от проверените общо над 600 потенциално опасни язовири в страната, са повредени. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката, часове след като министър Трайков съобщи за 12 рискови язовира, които вече са обезопасяват.


От проверените язовири 68 са със запушени или неработещи основни изпускатели. За някои от тези язовири има сигнали, че са умишлено повредени "в резултат на завист и спорове за собственост". С повредени преливници пък са 147 язовира. Тези два вида повреди означават, че при евентуално обилно снеготопене водоемите могат да създадат проблеми.


По част от язовирите преливните съоръжения не действат, защото са преградени с мрежи и огради за запазване и улавяне на рибата, което "в името на спасяване/запазване на един кош риба може да погуби язовира и да предизвика катастрофа".
Друг съществен проблем, който е установила проверката, са обраслите с растителност откоси на язовирните стени - на места с вкоренени големи дървета.


Част от водоемите не разполагат с никакви съоръжения за наблюдение на насипните стени, проникването на вода и сляганията. При много от тях речните легла след бентовете са непочистени.


Министерството на икономиката е препоръчало постоянно наблюдения на 57 от проверените язовири до края на пролетното пълноводие. Тези водоеми трябва да се следят от Гражданска защита и общините.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK