Да преживееш Хепатит С

Тошка Иванова, писател и блогър.

© Георги Кожухаров

Тошка Иванова, писател и блогър."Какво би направил, ако знаеш, че ти остават още десет години живот? Или пет? Какво би променил? Би ли променил нещо въобще? За какво би съжалил? На кого ще се обадиш, ако днес е последният ден от живота ти? Какво би му казал?"


Тези въпроси ще намерите на десетата страница на една 152-странична книга, носеща многозначителното заглавие "Позитивно". Задава ги авторката Тошка Иванова, която изглежда иначе доста позитивен човек (ако си позволим да се заиграем с думата). Пита от личен опит, тъй като вече ги е отправяла към себе си. Провокира ги малък червен печат, който получава преди три години върху резултатите на кръвния си тест - "HCV POSITIVE".


Или казано на немедицински език – откриват й Хепатит С.


Очаквайте  откъс от "Позитивно"  тази седмица на "Дневник".Тошка прави уговорката, че тази диагноза не е смъртна присъда, но човек започва да осъзнава, че съвсем не е безсмъртен. И да преосмисля ценностите, тревогите и целите си.


Втори живот на един блог за живота с Хепатит С


Всъщност книгата, чиято премиера е в четвъртък, побира на хартия анонимния блог (и малко повече) на авторката, който тя води в продължение на три години, скрита зад псевдонима altair. Тошка излиза от анонимност едва преди около месец, когато бива убедена от блогъри да издаде книгата.


Премиерата на "Позитивно" е на 23 февруари (четвъртък) от 19:00 часа в Клуб Culture Beat (НДК, между моста и билетния център).

Докато се бори с болестта обаче анонимността й не е само он-лайн. "Една шепа хора" знаят за заболяването й и че се подлага на продължително и тежко лечение с множество странични ефекти.


"Това беше голяма крачка и ми отне доста време. Страхувах се хората да не ме погледнат от позицията на здравия - със съжаление и съчувствие. Да не ме подценяват – от това се опасявах", разказва Тошка. Тя е завършила факултета по журналистика в Софийския университет и от години работи в рекламна агенция. Харесва си работата и не иска диагнозата да й попречи.


Блогът на altair започва своя живот през 2010-та, след като вече Тошка е предприела лечение. "Много ме вълнуваше какво ще се случи с живота ми. Как ще се помени той, как ще се променят отношенията ми със семейството и приятелите. Това е нещо, което няма къде да научиш".


Хепатит С се предава по кръвен път. Едва 10% от заразените успяват да се преборят сами с вируса. При останалите става хроничен. Между 50% и 80% от заразените успяват да се излекуват при навременно откриване на болестта.

Затова блогът поема ролята освен на дневник, и на място, където хората с Хепатит да намерят "една цяла, истинска история". "Знаех, че това ще им помогне. Поне на мен помагаше да чета истории на други хора", споделя Тошка и е убедена, че е полезно да видиш, "че някой друг, като теб, също се страхува".


Никога да не разбереш как е станало


Тошка няма представа как се е заразила с Хепатит С. В началото и тя, като повечето хора, смятала, че болестта е присъща само за хора, които употребяват венозно наркотици. "Пада ти като гръм от ясно небе. Смятах, че няма как да се заразя. Но... очевидно има".


Премиерата на книгата, която събира блога на Тошка и някои от непубликуваните й текстове е в четвъртък.

© Георги Кожухаров

Премиерата на книгата, която събира блога на Тошка и някои от непубликуваните й текстове е в четвъртък.

По думите й рисковите фактори са доста - всяка кръвна манипулация, операция, татуировка, поставяне на пиърсинг, ходене до зъболекаря, маникюр, тъй като се предава по кръвен път. Казва, че проблемът е голям, защото по неофициални данни болните в България от Хепатит С били 150 000 човека, а от Хепатит В - над 400 000.


"Има един период в началото, когато искаш да разбереш кога и как се е случило, по дяволите. Но това отминава, защото... реално няма никакво значение. Ако разбера как е станало, това нищо няма да промени", уверена е тя. Убеждава, че "просто продължаваш напред".


Сила за живот или годината на интерферона


От разказа на Тошка става ясно, че въпреки множеството митове около болестта, които заблуждават дори и лекари, които не са специалисти хепатолози, Хепатит С не е СПИН. И се лекува. Дълго, продължително и скъпо.


Как човек остава позитивен? "Не съм предполага, че ми се живее толкова много", е отговорът на този въпрос. "Това е огромна вътрешна борба. Да приемеш новината, да я смелиш, след това по време на лечението не просто да се бориш с бюрокрацията, ами и с всичко онова, което се случва в тебе", припомня си Тошка перипетиите, през които е преминала.


Лечението на Хепатит С продължава една година, струва 4000 лв. месечно (които здравната каса поема ) като през това време всяка седмица се поставят инжекции с интерферон и се пият таблетки рибавирин. Това са двата медикамента, които изчистват от кръвта коварния вирус.Лечението успява в около 50% от случаите, а страничните ефекти са много. "Приличат на тези, които имаш при грип - температура, вие ти се свят, зле ти е, болят те кости, стави и мускули. Не е болка за умиране, не е непосилно да се преодолее. Въпросът е, когато това нещо продължи една година", обяснява Тошка и уточнява, че най-трудното на лечението е неговата продължителност.


На едно място в книгата си дори се шегува, че вече може да разпознае колко градуса е температурата й без да поставя термометър под мишницата.


Тя вярва, че книга й "Позитивно" може да бъде полезна. "Не само за хора с Хепатит, а за хора, които преминават през изпитания. Защото в такива моменти започваш да цениш и обръщаш внимание на истински важни неща. За съжаление, ние хората имаме навика да се пускаме по инерция, да приемаме някои неща за даденост, да задълбаваме в ежедневните грижи. В някакъв момент започваш да забравяш за нещата, които действително са от значение", разсъждава тя.


"В някакъв момент се обръщаш назад и разбираш, че са минали три години, които не знаеш как са се изнизали и дали това се е случило по най-добрия начин", продължава.


Подчертава, че размислите в книгата й не са нещо уникално, но посланието й е "да не се пускаш по инерцията, да не превръщаш живота си в низ ежедневни грижи и тревоги – тапетите вкъщи, хладилника, децата, кучето. "Те си имат своето място, но има и други неща".


А колкото до блога на altair, той ще продължи да съществува, все така по темата. Но ще остане блог на един болен от Хепатит С човек. А Тошка Иванова ще си направи нов.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Много хора не знаят,че са болни и на предупреждават зъболекарите,например,за да вземат мерки.За съжаление има и такива,които знаят и пак не казват!Скоро осъдиха германец,за умишлено заразяване със СПИН!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Каквото и да кажа ,ще прозвучи банално в сравнение куража и стоицизма, който е проявила авторката.Добре е ,че осветлява тоя въпрос от такава позиция и се надявам да помогне на много други в подобна ситуация ,както много да подтикне за преглед.За съжаление ,няма ваксина все още, за тоя вид хепатит.

 3. 3 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Зъболекарите са длъжни да работят със стерилни инструменти.

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "... Хепатит С не е СПИН" Естествено! Не зная кой би могъл да твърди обратното нещо. Браво на г-жа Иванова- за куража и волята й за живот! Действително, заразяваенто става по кръвен път, възможно е и при интервенция на стоматолог; кръвопреливане , а не само при венозно инжектиране на наркотик при лицата , зависими от наркотици. Мисля, че е необходима много по-висока здравна култура на гражданите.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  ''_________ Тя вярва, че книга й "Позитивно" може да бъде полезна. "Не само за хора с Хепатит, а за хора, които преминават през изпитания. _________''

  От известно време много се говори за ИЗПИТАНИЯТА, които Бог ни изпшраща........Преди като ни се случи нещо лошо, поглеждахме на горе и рИвехме - Гооооспоооодиииии, защо ме наказваш ...... какво толкова лощо съм сторил, че ме наказа с еди какво си.......??? А то не било наказание, а било изпитание.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#5:"ARRI"]Преди като ни се случи нещо лошо, поглеждахме на горе и рИвехме - Гооооспоооодиииии, защо ме наказваш ...... [/quote]Не всеки е религиозен , Ари Може ТИ да си гледал нагоре и така да си мислил, но други хора търсихме взаимовръзката между ВЧЕРА, ДНЕС и УТРЕ Щом мислиш САМО в рамките на ДНЕС, как ще си обясниш събитията, случили се ДНЕС - май вдигаш глава нагоре и търсиш отговора САМО в някаква висша сила извън себе си Не е така при всички останали хора

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Срещу А и Б има ваксина, ама напоследъкл се твърди, че само пиенето на чай с мента и разходките на чист въздух помагат. Останалото е конспирация на NWO.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 8. 8 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 488 Неутрално

  силна жена!никой нее застрахован и тази книга във никакъв случай нее излишна.Ако се вникнем в съдържанието и тук всеки ще открие съой момент в живота си.нямам в предвид болеста ДАЙ БОЖЕ НИКОЙ ДА НЕ БОЛЕДУВА..въпросите които възникват които стряскат,събуждат и показват колко ценен,свиден и едноличен е ЖИВОТЪТ.много точно го е казала.....ние приемаме което ни се случва за даденост...често необръщаме внимание на важни неща.....ВЪОБЩЕ тази книга е полезна са всички ни .Всеки ще си направи полезни изводи!това е мое мнение не го халагам на никого.

 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#6] от "dqdomart":

  Гледам, че отново ме следваш по петите и ми вървиш опозиция....лошо няма де.....Виждам, че имаш слаби, да не кажа оскъдни познания в езотериката. Пак няма лошо де.....нали учиш в юридическия факултет.....Та да те светна за връзката м/у вчера, днес и утрето, та да не си блъскаш главицата във философските сфери...Няма вчера и утре, има САМО днес. Ако днес си изпуснеш нервите за забиеш на някой един куршум у черепа, по този начин ти си белязваш бъдещето. Дали ще лежиш в затвора или ще си платиш и ще те оправдаят ти си си подписал бъдещето вече в тъмни краски.......най-малкото ще те разяжда и ще те трови съвеста. Та не го мисли утрето....гледай действията ти днес какви ще са.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#9] от "ARRI":

  Много интересно!

  Хипотетичен въпрос имам - ако сам изградиш стоманена воля и силна личност, които логически не позволяват да имаш угризения на съвестта - тогава, какво е наказанието?

  Апропо искаш ли разказ на един дагестанец, който на два пъти умира?

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 11. 11 Профил на Надя Шумкова
  Надя Шумкова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днес видях, че тече кампания за "За по- малко Хепатит в България".
  Който се интересува може да погледне на http://www.bezhepatit.com/

 12. 12 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ѡлегъ":

  [quote#10:"Ѡлегъ"]Хипотетиен въпрос имам - ако сам изградиш стоманена воля и силна личност, които логически не позволяват да имаш угризения на съвестта - тогава, какво е наказанието? [/quote]

  Реално ние хората никога сами не можем да постигнем това. Има си програми от сорта на механизация на мисленето-мийнд контрол....проекта Монарх....и пр. Но всичко това се прави във военни лаборатории ..... Ние сами не можем да се препрограмираме......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 13. 13 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#12] от "ARRI":

  Не си ли чувал за тибетските лами, които живеят в ледени пещери само по оранжева тънка носия?
  Тъй като имат ´палто на Господ` около себе си.
  Има отшелници в Азия (и не само там) които притежават свръхспособности. Но те не са се родили така, а сами са се ´превъзпитали`.

  Относно военните програми - не знам долколко са успешни, тъй като мотивацията на пробанта не е гарантирана. Едно е да си мотивиран да постигнеш набелязаната от тебе цел, друго е да си опитно зайче.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 14. 14 Профил на marc_Us
  marc_Us
  Рейтинг: 480 Весело

  В деня в който падна Lehman Brothers,аз паднах болен от грип!
  Една седмица с температура до 40!!!и с втрисане.Изписаха ми лекарства и помина нещо!След 15 дена отново с грип!!Каза ми доктора ,това е коксаки вирус,той така удрял на два пъти!Да ама мен ме удари и трети път след 10-тина дни!Направиха ми изследвания.Нямах ни SIDA ни туберкулоза,ни някака "лоша" болест, а аз не мога да ходя от умора/бях на 27!!!/Казаха ми пост-вирусен синдром......и така 2 месеца.../не съм преглеждан от бг.доктори!/Повтаряне на анализи,на радиографии и ..диагноза-имам ДЕПРЕСИЯ?!?Затова съм уморен и ме болят мускули.......Лекарството за депресия го изпих два дена и изпаднах в истинска депресия.....Отивам отново на доктор/специалист по авто-имунни заболявания!/Прегледа ме много съзнателно и най-се впечетли от татуировката ми!?!Кога съм я правил,къде??обясних му -през лятото в Бали!Поиска изледвания-след 10-тима дни имах диагноза Хепатит С!/не се татуирайте!!!/В деня в който ми го казаха бях направо щастлив !Най-накрая след 5 месеца-грип,пост-грипални синдроми и депресии ИМАХ диагноза!Лечението е ужасно.Антивирусни таблетки ежедневно и ежеседмично един тип интрерферон слага се в областа на корема/слага си го сам пациента както при диабетиците идва с готова спринцовка!/6 месеца!!!/така поне беше за моя генотип С/Странични явления-все едно си на химио- отвратително се чувсрваш!.Е и имах донякъде късмет без усложнения го завърших!/някои развиват автоимунни заболявания-на щитовидната жлеза а един значителен процент не изчистват вируса!/
  Никога никой не ме е изолирал ,нито дискриминирал,нито упреквал за татуирането.Получих страхотна подкрепа от семейството ми,приятелите,приятелката.........
  Нито аз лично съм изпитвал някакво неудобство или притиснения.Има си и асоциации на болни от хепатит С които дават добра подкрепа!После има и ежегоден контрол и информация от лекаря!
  При хронифициране усложненията започват след 20-25 години от заразяването и само при 20%!/между временно може един да умре от 100 различни неща/
  А на авторката ще и кажа моята философия"Не е важно какво ще ти случи ,а как щe го посрещнеш!"
  И поздрави от един "колега"!

  El dinero no trae la felicidad, pero en cuanto el primero se va,la segunda lo sigue..
 15. 15 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Надявам се, че не досаждам, давайки линк към сайта на списание МД, където има десетки статии на тема хепатит и по-специално за хепатит С http://spisaniemd.bg/?s=hcv

 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#13:"Ѡлегъ"]Относно военните програми - не знам долколко са успешни, тъй като мотивацията на пробанта не е гарантирана. Едно е да си мотивиран да постигнеш набелязаната от тебе цел, друго е да си опитно зайче.[/quote]

  За да ти промият мозъка, не е нужна мотивация......

  Относно ламите зная много за тях. Те имат силно развита епифиза. До като това при нас не може да се получи....Ежедневно ни заливат с тонове помия......кофти храна......и пр. и пр. А ламите живеят далече от нашето ежедневие.....имат техники за дишане...медитации.....Те комбинират ментална концентрация с различни упражнения за дишане като се стремят към постигане на различни резултати както духовни, така и физически.........Освен, че на -40 градуса стоят по една риза, те владеят лунг-гом....смандихи и мн. други техники за които ние даже и не знаем....Епифизата пич....епифизата ни е закърняла...тя този център, който прави ламите свръх човеци......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#16] от "ARRI":

  Нямам предвид промивка на мозъка.
  Исках да ти кажа, че личната волята и силното желание са онази сплав , която прави хората свръхчовеци.
  Епифизата?
  Не знаех, че е толкова специялен орган за тренировка на концентарция.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 18. 18 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#17:"Ѡлегъ"]Епифизат?
  Не знаех, че е толкова специялен орган за тренировка на концентарция.[/quote]

  Епифизата е точно портала към вътрешните измерения на хората........

  Повече на Л.С.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Авторката е забравила да спомене и предаването по полов път , което не е за подценяване ( в случай ,че нямате татуировка, операция и не сте ходили на зъболекар , а още се чудите откъде)
  Макар ,че този механизъм е по-второстепенен (той не е и толкова проучен) за разлика от хепатит Б

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на Радо
  Радо
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#19:"Dr_Doolittle"]Авторкаа е забравила да спомене и предаването по полов път , което не е за подценяване ( в случай ,че нямате татуировка, операция и не сте ходили на зъболекар , а още се чудите откъде) [/quote]
  Не го е пропуснала, защото хепатит C не се предава по полов път. Вероятността за такова заразяване се води около 1% и е по-скоро теоретична.
  За разлика от него, хепатит B е възможно да се предаде и по полов път, като хепатит B е сред официалните полово-предавани болести.

 21. 21 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#20] от "Радо":
  Напротив, всички видове хепатит се предават и по полов път, макар при някои вероятността да е по-голяма. Това са тези форми, които се разпространяват повече чрез кръвта - ето информация от медицински сайт: http://www.medicine.bg/bolesti/hepatit/hepatit-c.
  Всеки трябва преди всичко да се научи да прави отговорни и информирани избори - когато решава дали да взима венозно наркотици, дали и колко често да си сменя сексуалните партньори, дали да си прави пиърсинги и татуировки, дори и точно при кой зъболекар да отиде.
  Специално ситуацията с пиърсингите и татуировките е много по-рискова отколкото със зъболекарите. Както виждате от снимката, авторката, а и един от форумците с хепатит С от татуировка, са се подлагали на тези процедури. Проблемът е там, че хората, които правят пиърсинги и татуировки, най-често нямат никакво медицинско образование и в невежеството си са твърде безотговорни към клиентите си...
  Най-искрени адмирации за куража и достойнството на авторката да сподели трудния си опит.

  Една българка
 22. 22 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Разстроено

  До коментар [#11] от "nadia_shu":
  За съжаление това не е кампания против хепатита, а рекламна кампания на ваксините срещу някои видове хепатит. Същото като с кампаниите "против" рака на шийката на матката. Единствената "ваксина" е отговорното индивидуално поведение - спазване на хранителна, сексуална и др. хигиена.

  Една българка
 23. 23 Профил на Радо
  Радо
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#21:"Тояга"]Напротив, всички видове хепатит се предават и по полов път, макар при някои вероятността да е по-голяма.[/quote]
  Напротив. Хепатит C не е полово-предавана болест. Вероятността се оценява на между 1% и 5%. Когато се говори за за заразяване по полов път се има предвид заразяване чрез сперма или чрез лигавиците при нормален сексуален контакт без предпазни средства. При хепатит C се прави уточнението, че вероятността да има заразяване по полов път е по-голяма при хора с множество сексуални партньори, или при мъже, които правят секс с мъже, защото се приема, че сексуалния контакт е по-рисков и е вероятно да има контакт кръв-кръв. При хора, които имат малък на брой сексуални партньори и нямат рискови сексуални контакти, вероятността е около 1%. При останалите тази вероятност скача, защото там е по-вероятно да има кръвен контакт, което автоматично прави заразяването по кръвен път, но което се е случило по време на полов контакт.
  Как иначе ще се обясни факта, че е изключително рядко в едно и също семейство двамата партньори да имат хепатит C (т.е. хепатита се открива при единия и след това другия партньор също си пуска изследване), въпреки примерно че са женени от 10-20 и повече години и не са ползвали предпазни средства.
  Хепатит A също не се предава по полов път. Пътят, по който става заразяването с него е орално-фекален. Т.е. ако хора практикуват нестандартен секс и при който се осъществи този път на заразяване (анален секс, недостатъчна хигиена след ходене до тоалетна и замърсяване), се случва заразяване. Но самия хепатит A не се предава по нормалния път, по който се предава една полово-предавана болест. Така, че той също не е полово-предавана болест. Ето и един сериозен източник с кратка, но със сигурност достоверна информация: http://www.cdc.gov/hepatitis/Populations/STDs.htm

 24. 24 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#23:"Радо"]Хепатит C не е полово-предавана болест. Вероятността се оценява на между 1% и 5%. [/quote]
  Не искам да споря с вас, но вероятност между 1 и 5 процента означава, че това Е полово предавана болест. Ако вероятността беше 0 процента, нямаше да е.
  Тълкувайте го както искате - радвам се, че и вие, и аз искаме да дадем малко повече инфо по въпроса.

  Една българка
 25. 25 Профил на Радо
  Радо
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Да, рискът не е 0%, но казуса с предаването на хепатит C при тези няколко процента все още не е изяснен. В някои случаи се касае за разкъсване на лигавица при жената, при други най-вероятно за някакъв кръвен контакт. Така, че не е коректно (а и хепатит C официално не се класифицира като такава) тя да се приема за заболяване, което се предава при нормален незащитен сексуален контакт. Пак казвам, че не може да говорим за класическа сексуално-предавана болест, след като почти всички брачни партньори на хора с открит хепатит C, съответно нямат заболяването. Как можеш да правиш незащитен секс с един човек 20 години, и през цялото време той да има хепатит C, и ти да не се заразиш. При коя сексуално-предавана болест можете да извадите такава статистика.
  Но и аз предлагам да спрем със спора, надявам се че е бил полезен на всички.

  Поздравления на Тошка за книгата и за смелостта да говори открито за това заболяване!

 26. 26 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  До коментар [#16] от "ARRI":

  Има една книжка ,точно по тоя въпрос -как да си отворим третото око ,с много практични указания.Проблема е ,че след като почваш да чустваш нещата ,се отказваш ,защото околната мръсотия в мисленето(завист ,злоба) те убива ..не винаги добре да си толкова чувствителен .Всъщност-изобщо не е добре..
  Ако искаш, ще ти пратя заглавието на и-мейл. Авторът е руснак ,живял в Германия ,след революцията .

 27. 27 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 695 Неутрално

  "Всяка болест е телеграма, която ни напомня, че не сме безсмъртни." А твърде често във всекидневието си и отношението си с близки или непознати забравяме този немаловажен факт.

  malart.blog.bg
 28. 28 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ебати глупоста, защо въобще ни занимава! Аз пък имам синузит който е много- трудно лечим, да не казвам, че въобще не е лечим, пък нямам намерения да пиша книги!

 29. 29 Профил на pitagor
  pitagor
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#28] от "mmarto":

  Пф... Вземи прочети малко и статията, и какво представлява болестта, после се изказвай "интелигентно и критично". Дано твоят синузит минава по-леко от един Хепатит, искрено се надявам.
  П.С. Ужасявам се кви хора има, значи.

 30. 30 Профил на 4ехов
  4ехов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#28] от "mmarto":

  Май всички сме болни от нещо и мислим,че нашата болест
  е най-лоша,но не всеки може да напише книга.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK