Бонусите в здравеопазването са отишли основно при медици и здравни инспектори

Стефан Константинов

© Цветелина Белутова

Стефан КонстантиновОколо 90 % от бонусите, раздадени миналата година в здравеопазването са раздадени на медици и здравни инспекции и 10 % са взети от чиновници в здравното министерство. Това обяви днес министър Стефан Константинов по повод поисканата му от СДС оставка с мотив, че е излъгал, че 9/10 от бонусите (5.2 млн. лева), са отишли в спешната помощ.


За спешната помощ са отделени 1,083 млн. лева, като най-големият дял от бонусите е за София - град. Голяма част от допълнителните стимули за медиците и персонала в спешната помощ е заради незаетите работни места, поради което на работещите се е налагало да вършат повече работа, поясни Константинов.


За регионалните здравни инспекции са отделени 1,196 млн. лева, за национални центрове - 984 704 лева, за центрове за трансфузионна хематология - 853 400 лева. "Това са все структури, в които не работят администратори", посочи министърът.

За бонусите на здравните инспекции, които извършват контролна работа, Константинов каза, че "от тези допълнителни приходи с нещичко са си увеличили мизерните заплати".


"В следващите дни много ясно ще бъде обяснено на хората какви са причините за цените на лекарствата и какво може да се направи", каза министърът. Константинов ой ще поръча одит на цените на лекарствата, който по думите му ще покаже коя фармацевтична компания с какъв пазарен дял е, какви са цените на медикаментите на всяка и по какви причини се продават на различни цени извън България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK