Можем да останем без лекарства, ако държавата намали много цените им, обяви здравният министър

Можем да останем без лекарства, ако държавата намали много цените им, обяви здравният министър

© Красимир ЮскеселиевАко държавата свали много цените на лекарствата, това може да накара фармацевтичните компании да се изтеглят от пазара, стана ясно от изявление на здравния министър Стефан Костантинов по Би Ти Ви тази сутрин.


Той допълни, че компаниите предприемат такава стъпка, защото ниските цени им подбиват продажбите в съседните на България страни. Според Константинов все пак има стъпки, които могат да поевтинят лекарствата.


Първата от тях е да заработи въведеното от тази година договаряне на отстъпки между НЗОК и производителите. Има и вариант България да обяви намаляване на всички цени на лекарствата с определен процент. В Испания наскоро са приели ставка от 7.5 на сто.
Подобна стъпка обаче също крие риск от изтегляне на компании и липса на лекарства в аптеките и болниците. Намаляването на ДДС за илачите също е вариант за тяхното поевтиняване. Според Константинов в Австрия то е 10%, в Белгия 6%, а в Малта те изобщо не се облагат.


Въвеждането на електронните рецепти и свързването на аптеките с НАП също можели да доведат до сваляне на цените на лекарствата, смята министърът.


Стефан Константинов изрази мнение, че освободеният зам.-министър Гергана Павлова е трябвало да разясни как се формират цените на лекарствата. Според него обаче има хора, които се притесняват от медиите или не могат да обяснят на "човешки език" сложна материя и било възможно случаят да е такъв.


Министърът подробно описа в ефир как се формират цените на лекарствата. За тези без рецепта, това става на пазарен принцип.


Държавата контролира цените на отпусканите с рецепта чрез комисия с председател представител на Министерството на финансите и членове от МЗ, съсловните организации и лекарския съюз. При определянето на максималните стойности се взимат данни от 13 страни в ЕС, където съответното лекарство е най-евтино, и се посочва сходна стойност.


Всеки месец комисията разглежда пазарните цени, за да види дали няма нарушение. Според Константинов въпреки това в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове (аналозите на българската здравна каса) успяват да договорят сериозни отстъпки.


НЗОК от тази година ще започне да договаря по-ниски цени на лекарствата, но заради малкия пазар едва ли ще успее да получи сериозни отстъпки, прогнозира Константинов.

Допълнителните материални стимулирания
са необходими, за да се задържат в министерствата кадърните служители, каза здравният министър. "Това не са бонуси, бонуси се дават за добре свършена работа", поясни Константинов.


По думите му в момента директор на регионална болница получава над 3000 лева заплата, а неговата е 2800 лева. Заместник-министрите в МЗ взимат чисти 1100-1200 лева, а директор на дирекция - 800-900 лв.


"Свикнал съм да стоя прав, столът не ме интересува", това каза в отговор на въпроса дали се клати министерският му стол министърът. Той добави, че ако държавата не може да защити най-висшите си хора от атаките на хора с много пари, не си струва човек да работи в тази система.


Константинов е категоричен, че се говори редовно с премиера и членовете на здравната комисия, но отказа да даде подробности от тези разговори, за да не влиза "в дебрите на българските политически интриги".


Министърът е категоричен, че няма данни държавни служители да са облагодетелствали фармацевтични фирми, но периодично се проверяват информации за подобни връзки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK