КЗП пита гражданите знаят ли правата си пред банките

КЗП пита гражданите знаят ли правата си пред банките

© Юлия ЛазароваКомисията за защита на потребителите (КЗП) започва проучване за осведомеността на гражданите какви са правата им при ползване на финансови услуги. Поводът е предстоящото отбелязване на Световния ден на потребителя – 15 март, съобщиха от институцията.


Тази година той се провежда под мотото "Нашите пари, нашите права – кампания за реалния избор във финансовите услуги". Анкетата  е достъпна на адрес http://www.potrebitel.eu/ и на официалния сайт на КЗП.


Целта на проучването е да се установи до каква степен потребителите са запознати със своите права и задължения, когато ползват услугите на финансовите институции - банки и фирми за бързи кредити. Резултатите от анкетата ще бъдат полезни както за евентуална бъдеща кампания за повишаване потребителската култура във финансовите услуги, така и за контролната и превантивна дейност на институцията, посочва КЗП.


Потребителите могат да се включат в анкетата до 14 март, а резултатите ще бъдат оповестени ден по-късно.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  знам ги разбира се-нямам права

 2. 2 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 470 Любопитно

  "Топловикация" също действа като финансова институция... ама няма кой да я накаже!? Къде се е видяло, да се взима лихва на бъдещо взимане ?????

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 3. 3 Профил на holidaybulgaria
  holidaybulgaria
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А аз питам Комисията за Защита на Потребителите защо в Германия или Полша като си купиш обувки от магазина и получаваш 2 (две) години гаранция, а при нас 30 дни?

 4. 4 Профил на desidi34
  desidi34
  Рейтинг: 8 Гневно

  Знам....че нямам никакви права;((((

 5. 5 Профил на desidi34
  desidi34
  Рейтинг: 8 Гневно

  А за топлофикация....изобщо не искам да си отварям устата.....

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Тия от КЗП са страхотни сладури !!! Вместо да задават подобни въпроси, да дадат отчет, колко потребители са защитили за година назад.

 7. 7 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Българските граждани имат само задължения и отговорности пред банките, не и "права"

  I am mine
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  [quote#2:"Extraordinary Gentlemen"]"Топловикация" също действа като финансова институция... ама няма кой да я накаже!? Къде се е видяло, да се взима лихва на бъдещо взимане ????[/quote]
  Единствения начин да приватизират топлофикация е ако приемат закон според който при 5 неплатени сметки отоплявания имот се конфискува в полза на топлофикация!

  Същото трябва да стане и с ипотечните кредити ! )


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Има една неточност в статията . А именно че това не са банки а лихварски къщи . Банките са в Европа .

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#7:"taz"]Българските граждани имат само задължения и отговорности пред банките, не и "права"[/quote]

  Ако не си кредитополучател, а депозант, банката има задължение към тебе.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на brrrrrrrrrra
  brrrrrrrrrra
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#1] от "stanislavdi":

  Е, не е така!!! Имаш право да внесеш вноската си по кредите не на падежа, а преди това - взимат ти я, като повисиш на някоя опашка!!!

 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#9] от "pezar":

  И по този въпрос има две мнения - едното е на депозантите, а другото на кредитополучателие.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1085 Любопитно

  А държавата дали си знае правата пред банките?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#11] от "brrrrrrrrrra":

  веднъж не знайно защо не ми стигнало 1евро по вноската. Обадиха ми се от банката да ме информират, че им дължа неустойка от...........50 евро!!!

 15. 15 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  до коментар ( 12 ) от tribiri
  А има разбира се . Той масовият Българин барем по двеста хиляди лева има на депозит да не е и повече . А че фирмите нямат достъп до свежи финанси и средният и дребен бизнес масово потъва и се топи като лански сняг , кой го интересува .
  Само че времето с лихви от 300% много бързо се приближава , и този път се съмнявам че от България ще остане нещо което да наподобява на държава .

 16. 16 Профил на brrrrrrrrrra
  brrrrrrrrrra
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#14] от "stanislavdi":

  Което ме подсети за още едно право - да ги псуваме....макар и безсилно....

 17. 17 Профил на brrrrrrrrrra
  brrrrrrrrrra
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#14] от "stanislavdi":

  "веднъж не знайно защо не ми стигнало 1евро по вноската."

  От написаното е ясно, че за тях не е незнайно....щом са поискали и неустойка. май само кредитополучателя тъне в неведение...

 18. 18 Профил на bg_potrebitel
  bg_potrebitel
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ние потребителите на банкови услуги в България се принудихме сами да си научим правата, защото КЗП и БНБ не изпълняват задълженията си и не обслужват дори информативно интереса на гражданите/потребителите.
  Управителят на БНБ заяви в национален ефир на 6 декември 2011 г.: “Всеки трябва да разчита на собствените си знания и предпочитания и да си отваря очите, особено за дребните букви в договорите. Не бива да очаква, че някой друг – било Комисията за защита на потребителите, било БНБ – трябва да мисли вместо него!”
  Европейският банков орган (ЕБО), чийто член е и БНБ, е взел решение да фокусира своята дейност през 2012 г. върху защитата на потребителите, в контекста на ипотечния пазар, прозрачност на банкови продукти, обработване на жалби на потребителите, организация на „Кръгли маси” за представяне на стратегията по отношение на защита на потребителите и др.
  Що се отнася до КЗП, знаем че докато "защитаваше" интереса на потребители с нарушени права от голяма българска банка през 2010г., тогавашният и председател "си договори" голям кредит от същата, стигна до извода, че няма нарушени права на потребителит, като "ги разреши" набързо...само 3 месеца по-късно той вече бе "погасил" предсрочно същия кредит.
  http://www.banker.bg/?Channel=2&Issue=971&Category=4&Article=460137

 19. 19 Профил на techren
  techren
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А КЗП знаят ли си задълженията по защита на потребителите?

 20. 20 Профил на woody
  woody
  Рейтинг: 213 Гневно

  Тия се подиграват с нас! Вместо да се изевяват като статистическа агенция - да вземат да свършат нещо по същество. Само констатират нарушения, а няма никакви действия от тяхна страна - защо? Кога КЗП ще си изпълни задълженията по ЗЗП чл.148 ал.4, и ще заведе колективен иск с/у масовата практика на банките да ползват неравноправни клаузи?

 21. 21 Профил на tshtereva
  tshtereva
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Започнах анкетата... и олеле, ами то избор нямам ... примерно "Искали ли сте преди сключване на договора за кредит, да Ви се предостави безвъзмездно екземпляр от проект на договора за запознаване със всички условия?" ДА/НЕ
  Естествено винаги го искам за това отговора е ясен - ДА, но НИКОЙ НЕ МИ ГО ПРЕДОСТАВЯ, с извинението, че го чакат "от София", и така до последния момент, така че и да си ги знаеш прават никой не ги зачита!

 22. 22 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  И да ги знаем може само да се забършем с тях.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 23. 23 Профил на grohnal
  grohnal
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ... и ако не ги знаят - да глобяват гражданите!

 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  КЗП пита гражданите знаят ли правата си пред банките?
  Аз примерно знам само, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма само на хартия, на теория ръководи работата на Националния съвет за защита на потребителите. Според чл. 165, ал. 1 от ЗЗП Комисията за защита на потребителите е юридическо лице на бюджетна издръжка - второстепенен разпоредител с бюджетни кредити и с доста права по ЗЗП за защита на потребителите. Но и най-добрият закон можеш да съсипеш с неработеща Комисия за защита на потребителите, с нехаещ министър, с правилници за приложения, приложения към правилниците за приложения и приложенията на приложенията им. Ако има и най-малкото усещане, че някой седи над закона и правилата и не ги спазва такива, каквито са, и най-добрият закон губи смисъла си. Глупав закон, но закон е едно - но глупаво прилагане на закона е съвсем друго. Комисията за защита на потребителите е един паразит и само неработещо бреме в опоскания бюджет на бедната ни държавица. Комисията е топло местенце за свои
  близки и роднини, както и за съпартиици другари - чиновници на държавна хранилка по време на тежка криза ...

 25. 25 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 462 Неутрално

  ПРАВАТА СА ЯСНИ - КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯТ Е ДЛЪЖЕН ДА ПЛАЩА И СЛЕД СМЪРТТА СИ !!!!

 26. 26 Профил на woody
  woody
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Гражданите питат КЗП знаят ли си задълженията?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK