Подуправителят на здравната каса Марияна Василева ще замести временно Нели Нешева

Нели Нешева

© Георги Кожухаров

Нели НешеваЗдравният министър Стефан Константинов свиква извънредно заседание на Надзорния съвет на здравната каса утре. Целта на заседанието е да се даде мандат на подуправителя на касата Марияна Василева, която да ръководи институцията до избирането на нов управител от Народното събрание. Това съобщиха от ведомствената пресслужба.


Марияна Василева стана подуправител на касата през октомври 2010 година, след промяна в Закона за здравното осигуряване, която премахна функцията на зам.-директорите на НЗОК и прехвърли правомощията им към длъжността на подуправителя. Промяната тогава беше обяснена с необходимостта за намаляване разходите за административната дейност на касата.


Заседанието, чиято цел е да даде мандат на Василева като управител, се налагаq след като досегашният ръководител Нели Нешева в петък подаде оставка, която вчера бе гласувана от парламента. Без председател е и самият Надзорен съвет на касата, след освобождаването на зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова, която изпълняваше и тази функция в качеството си на представител на държавата.
Нешева и Павлова се разделиха с ръководните си постове след като бяха обвинени в неправомерно вземане на високи бонуси и прокарване на лобистки интереси при определяне на лекарствената политика на министерството.


Депутатът Димо Гяуров от "Синята коалиция" изнесе информация за взети бонуси от шефката на здравната каса в размер на 30 000 лева, която тя по-късно опроверга като каза, че са само около 12 000.


В понеделник пък с решение на премиера Бойко Борисов бе освободена и Павлова. Тя бе атакувана от медии, че прокарва интересите на "Софарма" в министерството, тъй като е заемала мениджърски пост в компанията преди години. Медиите, управлявани от депутата Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева, и свързаната с тях телевизия ТВ7 излъчиха материали по темата.


Скандалът е и атака от страна медиите около Кръстева-Пеевски срещу съсобственика и шеф на "Софарма" Огнян Донев, който е и съиздател на "Труд" и "24 часа".


Официално Борисов заяви, че причината да освободи Павлова е, че не е обяснила на хората как се формират цените на лекарствата. В резултат на това здравният министър инициира проверка на лекарствените цени, а от СДС изпратиха писмо до Комисията за защита на конкуренцията с молба да проверят дали "Софарма" създава монополно положение на българския пазар и подпомагана ли е от държавата за това.


Според буквата на закона Марияна Василева ще заема временно длъжността на управител на касата за максимален срок от 30 дни след официалното освобождаване на Нешева. Дотогава Народното събрание трябва да е приело решение за избор на нов управител.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1416 Весело

  Сега да не вземе някой да я попита, колко е бил нейния бонус )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#1] от "ь":

  Колко е бил?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  абе стига с тез бонуси , толкова жзима 4иста4ка в Европа а не генерален менажер на такава позиция. Бг си заслужава да я управляват цървули за без пари които да си крадат на воля

 4. 4 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Направо ще си поеме НЗОК, все някой ще трябва да защитава интересите на монополите. А може да се създаде и временен колективен орган за управление, докато се докажат злоупотребите, ама тогава ще се нагази в много дълбоки води, затова няма да го направят.

 5. 5 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1563 Весело

  До коментар [#1] от "ь":

  ще вземе да се окаже, че е по-голям от на Нешева. Тогава гледай купон

 6. 6 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#3] от "jetchev":

  ".....Бг си заслужава да я управляват цървули за без пари които да си крадат на воля ....."

  Близо си Жечев,близо! Бг наистина я управляват цървули които си крадат на воля , с една подробност -за пари и "бонуси" !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 7. 7 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Кадровата политика на ГЕРБ е тотален провал. Тази ще заеме длъжността за 30 дни, ще назначат нов председател и той ще я изгони, както Лиляна Павлова разгони хората на Плевнелиев.
  Тази седмица 3 оставки, да видим другата колко ще са. И така до изборите ще се извъртят още доста хора. Кой за по месец, кой за по два. По този начин никоя институция не може да работи нормално

 8. 8 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Какво образование има? НЗОК трябва да се управлява от икономист, а не от лекар.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#3] от "jetchev":

  Питам се след като си запознат с прекрасната действителност в чужбина, стоиш тука. Казвам го наистина. Аз не бих стоял и мминута ако имах възможност да замина.
  Няма как с нашия продънен бюджет да плащаме заплати като на западни генерални мениджъри. Все данъците се събират от хора които живеят доста бедно.

 10. 10 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#3] от "jetchev":

  А колко взима чистачка в БГ - тя е БГ мениджър и трябва да се сравнява със заплатите в БГ

 11. 11 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 627 Неутрално

  папки с данни за разходването на 340-те милиона трансфер от НЗОК за 2011 година е предоставило здравното министерство на Българския лекарски съюз. Документите предоставят само частичен достъп до информацията, защото останалата Министерство на здравеопазването я окачествява като лични данни.

  Според предоставените данни до 31 октомври 2011 са похарчени 256 милиона от трансфера. От тях има средства, харчени за спешна помощ, интензивни грижи, трансплантации, имунизации, психиатрична помощ и даже метадон.

  Според нормативната уредба това са дейности, които би трябвало да се осигуряват от държавата, а от информацията излиза, че са плащани с пари от здравни осигуровки.

  ЕТО КАК ДЯНКОВ И БОКО С НАШИТЕ ПАРИ ЗА ЗДрАВЕ СА ПОСТрОИлИ СПОрТНАТА ЗАлА И мАГИСТрАлИ!

 12. 12 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#5] от "Eisbär":
  ще вземе да се окаже, че е по-голям от на Нешева. Тогава гледай купон

  Ами да!
  "Управителят на НЗОК д-р Нели Нешева обяви вчера, че е получила бонус в размер на 13 507 лв. бруто, а след удръжките сумата ставала точно 12 156 лева. Така шефката на касата отговори на информацията, разпространена от синия депутат Димо Гяуров в сряда, че през 2011 г. е получила 30 хил. лева извънреден доход. По този повод Нешева допълни, че обмисля дали да съди Гяуров за клевета.
  „Когато човек е достоен и когато иска да го оцени обществото, той оценява труда си. Аз мога да не получавам нищо, тогава ще бъда популист. Аз мога да кажа, че моите служители ще получават по 7000 лв., а аз ще се задоволявам с 2000 лв. Това ли е нещото, което очаква обществото? Тогава аз да очаквам някой да ми даде под масата? Що за ръководител е този, който очаква това?“, коментира Нели Нешева. Тя заяви, че няма намерение да връща бонуса си, защото си го е заслужила.
  По думите й през миналата година допълнителни възнаграждения са получили всички служители на касата. Те били разпределени най-вече от събрани глоби. Подуправителят на НЗОК Марияна Василева получила например 16 942 лв., главният секретар – 7788 лева, началникът на кабинет – 4097 лева, служителите във вътрешен одит – 3840 лева, във финансов контрол – 4643 лв. Всеки директор на дирекция е получил по 12 064 лв., главен счетоводител – 7789 лв., началник отдел в контролна дирекция – 9482 лв., началник отдел в другите дирекции – 8162 лв., гл. експерт в контролна дирекция – 7772 лв., а главен експерт в другите дирекции – 3996 лв. Директорите на регионалните каси (РЗОК) били стимулирани с по 6232 лв., а заместниците им с по 6994 лева.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 13. 13 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#12] от "navy":

  Сега трябва да гласуват и нейната оставка

 14. 14 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А г-жа Василева в какъв размер бонус е взела? Да не се окаже, че премията е по-висока от тази на д-р Нешева? Понеже и Надзорният съвет на НЗОК е без председател след освобождаването на зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова, питайте вицето Дянков за такава кандидатура. Той ги вади от ръкава си все професионалисти като него...

 15. 15 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Абе тия калинки нямат ли свършване!?

  Попътен вятър в главите!
 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Баси, не ви ли омръзна да ви будалкат с тия бонуси ...
  Колко години и колко пари ще си заминат, докато не се разбере, че онова от комунизма, дето инженера вземаше по-малко от стругаря, е пълна тъпня, И ФАЛИРА ... включително по тази причина ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Хайде дайте на жената 20000-30000лв бонусче.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 18. 18 Профил на ivan
  ivan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Все отнякъде трябва да се започне , да се надяваме да няма повече такива скандали

 19. 19 Профил на тодор
  тодор
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Който и да замести Нели Нешева ,се надявам ,че ще успее да оправи положението и наистина да няма повече такива недоразумения .

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Хахахаххха, герберските малоучници махнаха една, щото взимала бонуси (12 000) и сложиха на нейно място тази, дето е взимала по-големи бонуси (16 000). Господи, какви идиоти....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#9] от "bate_Ventzi":

  Господине, отдавна не съм тук, както казвате. А инак българите са бедни защото така искат. За да си богат трябва да поемеш сам отгорноста за живота си и да се бориш. Но българите предпо4етоха алтернативата : Луканов, Виденов, Станишев, Първанов, затова никой не е виновен за хала им , освен самите те.

 22. 22 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#21] от "jetchev":

  Към списъка изброен от Вас следва да се прибави и Борисов.
  Трудно,за да не кажа невъзможно за българите се оказа измъкването от желязната хватката на изброените от вас хора, зад които стои и репресивния апарат на бившата комунистическа власт. Тези хора се готвеха за прехода от началото на 80-те кодини когато разполагаха с цялата държавна машина усъвършенствувана в манипулиране и подтискане на собствения народ.
  Дао не забравяме, че преди двайсетина години, в малтийски води Горбачов, на палубата на един американснки крайцер, предаде на Джордж Буш- Старши, контрола върху страните от т.н. социалистически лагер, с уговорката да бъде разрешено на комунистическата номенклатура да се включи в строителството на капитализма. Американците си спозиха обещанието и всички видяхме какво стана от това. Комунистите просто вземаха всичко. Как тогава да поемеш отговорността за живота си?

  Радвам се поне за вас,че сте се измъкнали както и много мои приятели. Какво да се прави, не е възможно всички да бяхме драснали.

 23. 23 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#22] от "bate_Ventzi":

  и все пак от България по хубаво няма, само комунисти4еските боклуци да не замърсяваха пейзажа.

 24. 24 Профил на registr_cenzura
  registr_cenzura
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тия гербаджии ли са кйораджии ли са защо не ги уволниха 3мата едновременно? Някой си плати ли? Това потвърждава данните за лекарствената мафия.
  Волята на народа ли не виждат и къде са тръгнали "карти да играят"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах