Приятели на животните отиват в Бродилово, за да спрат тричането на кучета

Приятели на животните отиват в Бродилово, за да спрат тричането на кучета

© Animal Rescue SofiaОрганизацията "Animal Rescue Sofia", която стопанисва приюта за бездомни животни в Горни Богров, организира разходка до село Бродилово, където местните "тричат" или "бесят" кучета за здраве и късмет. Във Facebook активистите набират приятели на животните за поход до селото на 25 февруари, за когато е планирано тазгодишното тричане. Целта е не за да протестират, а да не позволят ритуалът да се проведе и тази година въпреки забраната на кмета на Царево. Според обичая селяните завързват кучета през кръста, завъртат ги във въздуха и ги хвърлят в ледената вода на местната река. Животните са силно уплашени и дезориентирани и понякога не могат да излязат на повърхността сами и трябва да бъдат извадени от водата.


Кметът на Царево Петко Арнаудов забрани ритуала още през 2006 под натиска на български и международни протести, а законът за защита на животните, приет през 2008, предвижда глоба от 50 до 250 лева за подобни действия. Въпреки това жителите на Бродилово тричаха кучета и миналата година. Никакви действия не бяха предприети от властите по случая. Арнаудов коментира тогава, че със заповед не може да се спре обичай и отдаде възраждането му на епидемията от шап през 2011.


От "Animal Rescue Sofia" обаче намират бездействието на местните институции за последователно поведение и напомнят за застреляните с машинно оръжие делфини в община Царево. "Важно е да отидем. Каква сила ще имат писмата и думите ни, при следващия подобен случай, ако те винаги остават само на хартия и в интернет? Чувствате ли се безсилни, когато гледате поредната гавра във фейсбук? Искате ли нещата да се променят? Законът да "проработи" ? Малко по малко, случай след случай и държавата ни ще разбере, че има гражданско общество и неговото мнение трябва да се зачита, НО това става единствено с действия и постоянство", заявяват от организацията във Facebook.
Доброволците се събират в 8ч. на изхода на Бургас. Организаторите настояват участниците да не влизат в конфликти - "Нека покажем, че сме цивилизовани, а не варвари", пише в призива.


Междувременно се появи и контра-група "Аз смятам, че тричането на кучета е интересен български селски обичай". Създадена е анонимно и за разлика от групата на "Animal Rescue Sofia" има само 11 одобрения. 


Тук можете да вдите как се тричат кучета. ВНИМАНИЕ: Кадрите съдържат отблъскващи гледки: 


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK