Марин: Нито един с прякор не е помилван

Пресконференция на Георги Първанов и Ангел Марин

© Георги Кожухаров

Пресконференция на Георги Първанов и Ангел МаринНяма нито един скандален случай на помилване, няма нито един помилван с прякор, обяви на пресконференция днес доскорошният вицепрезидент Ангел Марин. Той акцентира, че за двата си мандата от 2002 до 2012 г. е помилвал 533 души и не уважил молбите на други 7900 осъдени. По думите му в последните дни прегледал на лаптопа си всички молби за помилвания дали няма нещо скандално.


Подходът със статистика е неработещ, смята Марин. Той посочи, че трябва да се вниква във всеки случай, във всяка човешка съдба. Затова и подбра конкретни случаи, които "изсветли", тъй като законът за защита на личните данни не позволява да се огласява информация за помилваните.


По повод обвиненията, че е помилвал осъдени, преди да влезе в сила присъдата им, Марин даде пример с двама души. В единия случай ставало въпрос за осъден за кражба на коли на 6 години затвор, щетите са били възстановени, а той напуснал страната веднага след присъдата си. Поради давност не е можел да влезе в затвора, но тъй като не познавал законодателството, не смеел да се върне в България и подал жалба за помилване.
Другият казус засяга човек с две присъди за кражба. Първо откраднал велосипед, който върнал, но бил осъден на 6 месеца условно, но в изпитателния срок откраднал кафемелачка.


Марин разказа и за случаите на шестима осъдени за изнасилване и блудство, които е помилвал, "въпреки волята му да не издава такива укази". Отбеляза, че на 602 е отказал. "Не бих помилвал и тези шест, но нали трябва не с мъст и злоба да се подхожда към тези съдби", сподели вътрешната си борба той. На повечето наказанието е било намалено с 1 година и в три от случаите ставало въпрос за хора със "сериозни здравословни проблеми".


Марин обяви още, че е помилвал 233-ма осъдени за убийство, не е уважил молбата на други 2859. Помилвал е 74 осъдени за наркотици, на 637 е отхвърлил молбите.


За указите, с които се дава и отнема българско гражданство, Марин коментира, че никой не може да получи гражданство шушу-мушу и покрито. "Не просто работих, а воювах за това всеки, който получава българско гражданство, да знае, че това не е трамваен билет, това е българско гражданство", с патос обяви Марин.


За случая с отнетото гражданство на Константин Циганов, сочен за кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки в близкото минало - "Уралмаш", Марин коментира, че има "удивително съчетание на нападките - от близки на представители на престъпността и от властта". "И се питам кой на кого помага - властта на престъпниците или престъпниците на властта, или са на едно хоро", попита той.


Марин отрече да познава Циганов - "не съм се здрависвал с него". Добави, че никой от престъпниците не разполага с телефонния му номер и не му се е обаждал.


Марин каза още, че е получавал редовна информация от ДАНС по въпросите за българското гражданство. Отлично работих с ДАНС и с Министерството на правосъдието. Прогнозира, че за даването на гражданство вероятно тепърва ще се разказват легенди и ще се казва, че еди-кой си бил платил. Единствено с предимство се е давало гражданство по препоръка на определен министър, заяви Марин.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK