По пет учебни часа военна подготовка ще има в девети и десети клас, решиха депутатите

По пет учебни часа военна подготовка ще има в девети и десети клас, решиха депутатите

© Надежда ЧипеваИзбори 2022

В гимназиите ще бъдат въведени задължителни часове по теоретично военно обучение - по пет учебни часа военна подготовка ще има в девети и десети клас.


Това гласуваха окончателно днес депутатите. Те приеха на второ четене законопроекта за резерва на въоръжените сили.


Замисълът е учениците да бъдат обучавани на знания, "свързани със задълженията им по отбраната на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили", гласи законът.
Подготовката се осъществява в рамките на 5 учебни часа за девети клас и 5 учебни часа за десети клас от определените в учебните планове часове на класа.


Очакванията на министерството са това да стане още следващата учебна година.


Законът дава възможност и да се разкриват курсове по начална и специална военна подготовка за студентите от гражданските висши училища,  военни академии и висши военни училища.


Гражданите, които желаят да получат военна подготовка и които отговарят на определени условия, ще  могат да преминат курс в специализирани учебни центрове. Целта е да бъде попълван доброволният резерв, като от военното ведомство очакват в него да се влеят 3500 младежи, се разбра от думите на министър Аню Ангелов, който присъства на гласуването.


Уточни, че те ще служат по договор, който е тристранен - между работодателя, работника и министерството на отбраната, и е със срок до пет години. Резервистът се води на военен отчет и може да бъде извикан на активна служба в мирно  време, като за този период той ще получи  възнаграждение, уточни министърът. 


Аню Ангелов обясни и статута на запасните, които също се зачисляват  на отчет, но само за военно време. Запасът ще се комплектува на задължителен принцип със запасни и техника запас на силите от системата за национална сигурност за военно време. За запаса пределната възраст е 63 г., а за офицерите резервисти - 60 години.


За управлението на резерва се създава Централно военно окръжие - военно формирование на пряко подчинение на министъра на отбраната, с подчинени териториални структури, които са органи за водене на военния отчет.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK