Здравната комисия даде две седмици на Константинов да предложи как да поевтинеят лекарствата

Стефан Константинов

© Красимир Юскеселиев

Стефан КонстантиновДо две седмици министърът на здравеопазването Стефан Константинов ще трябва да даде предложения и анализ за намаляването на цените на лекарствата. Това реши по време на днешното си заседание парламентарната комисия по здравеопазване.


Ресорният министър беше изслушан от комисията по въпросите за ценообразуването на пазара на лекарства. Предложението за решението беше направено от председателя на комисията Десислава Атанасова (ГЕРБ).


По време на дискусията Константинов заяви, че производителите на лекарства не са се активизирали все още да предложат варианти за намаляване на цените, нито как да се преборят с монополите в бранша. Според него обаче трябва да бъде показана политическа воля от страна на държавните органи и производителите да бъдат помолени да намалят цените си с 5% за България.
Депутатът от БСП Мая Манолова заяви пък, че механизмът за определяне цените на лекарствата е толкова сложен, че самият министър не може да го обясни. "Наложи се да го обясняват негови служители", коментира тя и апелира за създаването на по-разбираеми и прозрачни правила.


По време на представянето на механизмите по ценообразуване депутати коментираха, че цените на лекарствата у нас се формират с поредица от надценки. Търговците на едро слагали около 6% до 10% отгоре, а тези на дребно - средно 20%. Към тази сума се добавя и ДДС. Свалянето на този данък беше сред обсъжданите варианти за намаляване на цените.


"Намаляването на ДДС е комплексен въпрос и би следвало Министерството на финансите да се произнесе по него. Не мога да говоря от тяхно име, но е естествено, ако то е с по-ниска ставка, и цените на лекарствата да паднат", каза здравният министър. 


Зам.-председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) посочи обаче, че в условия на криза това само ще подпомогне фармацевтичните компании без да намали сериозно крайната цена на медикаментите.


По думите й, съотношението на публичните и личните разходи за лекарства в България е 55 срещу на 45 на сто, а в рамките на страните от ЕС публичните фондове заплащат 80% от цените на лекарствата, докато частното доплащане е около 20%. "Целта е да се стигне до този модел и у нас", каза тя.


Изслушването на Константинов и отговорните институции и органи за ценообразуването и реимбурсирането на лекарствата у нас е реакция на разразилия се скандал тази седмица. В понеделник с решение на премиера Бойко Борисов бе освободена зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова, която отговаряше за лекарствената политика на ведомството.


Тя бе атакувана от медиите, че прокарва интересите на "Софарма" в министерството, тъй като в миналото е заемала мениджърска позиция в компанията. Медиите, управлявани от депутата Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева, и свързаната с тях телевизия ТВ7, излъчиха материали по темата. Скандалът изглежда и като атака от страна медиите около Кръстева-Пеевски срещу шефа на "Софарма" Огнян Донев, който е съиздател на "Труд" и "24 часа".


Днес Даниела Дариткова увери, че има добра законодателна рамка, която ако се изпълнява от изпълнителната власт, би следвало да не се случват монополи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK