Николай Бареков разкъса вестник "Труд" в ефир и заяви, че това ще е съдбата му

Кадър от предаването "Бодилник" тази сутрин.

© Дневник

Кадър от предаването "Бодилник" тази сутрин.Николай Бареков разкъса тази сутрин в ефир новия брой на вестник "Труд". Това стана по време на разговора му със зам.-председателя на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова и председателя на Български лекарски съюз Цветан Райчинов. Те обсъждаха темата с цените на лекарствата в рубриката на Бареков в предаването на ТВ7 - "Бодилник".


Към края на разговора, водещият реши да обсъди с гостуващата Даниела Дариткова защо във всекидневника публикуват материали за нея. Той обвърза публикациите с факта, че парламентарната комисия, чийто зам.председател е тя, разследва "Софарма" и определи "Труд" като вестник на компанията (единият от съиздателите на "Труд" Огнян Донев е съсобственик и изпълнителен директор на "Софарма" - бел.ред.). Дариткова уточни, че комисията разследва лекарствената политика, а не самата фирма.


В днешния брой на "Труд" на първа страница има публикация "Опрощават 53 000 лв. на мъж на депутатка". В нея се обяснява, че държавата е опростила на съпруга на Дариткова тази сума, натрупана като неплатен наем за чайна в Пампорово, която той стопанисвал. След като от областната управа в Смолян решили да си потърсят парите, се оказва, че законовият срок за вземанията е изтекъл и искът е отхвърлен.
Бареков първо реши да покаже "Труд" наобратно, за да не се чете ясно това заглавието. И след това накъса вестника на парчета, като обясни, "ето това ще бъде съдбата на парцала "Труд" и че не го прави заради материала за депутатката, а заради заглавието "Лекарства поевтинели с 400 лв."


Гостите му не реагираха. Даниела Дариткова обясни, че се с такива публикации "се опитват тук да ми се вмени съмнителен морал на фона на всичко, с което се занимаваме в момента, с едни внушения, които касаят първо бизнеса на моя съпруг, неща, които са минали със съответна законова процедура, но интерпретирани по подходящ начин, те могат да отклонят общественото внимание е мнение. Аз съм показала, че съм човек, отговорен и принципен, отговарям за всичките си постъпки и винаги съм действала съобразно закона и съобразно интересите на моите избиратели и няма да престана да действам по този начин". Разговорът продължи с коментар и на други медийни публикации за парите за болниците.


ТВ7 излъчва от понеделник материали, свързани с цените на лекарствата в България и съседните страни. След репортажите от Сърбия и Турция и сравнението колко по-скъпи са някои лекарства на "Софарма" в България спрямо тези две страни, темата беше продължена във вторник в медиите, които миналия петък създадоха нов медиен съюз*. Във вторник следобед премиерът Бойко Борисов уволни зам.министърът на здравеопазването Гергана Павлова. Той заяви, че тя не обяснила на обществеността цените на лекарствата.


Медиите, управлявани от майката на депутата от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева и свързваната с тях ТВ7, през материалите за цените на лекарствата и тази политика, атакуват основно "Софарма". Това е част и от сблъсъка между две медийни групи. Тези около Кръстева-Пеевски атакуват съсобственика на фармацефтичната компания, както и партньора му в издаването на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов.  В техните издания през последните месеци се появаха материали за Пеевски и как един депутат има неговия стандарт на живот, а преди седмица "Труд" съобщи за разследването на Брюксел на държавните средства в Корпоративна търговска банка. КТБ беше финансирала част от медийните сделки на Ирена Кръстева.


* Миналия петък беше създаден "Български медиен съюз" (БМС). В него влезна ръководеният от Делян Пеевски Съюз на вестникарите и разпространителите на печатни изделия (тук членуват "Монитор", "Телеграф" и други издания и разпространителски фирми) и издателите, които напуснаха Съюза на издателите в България (СИБ) в края на миналата година - "Стандарт", "Земя", "Новинар" и други. Председател на БМС стана Валери Запрянов, който заедно с бившия главен редактор на "Труд" и бивш председател на СИБ Тошо Тошев стартира вестник "Преса" тази година. Председател на СИБ е Любомир Павлов (в него членува и "Икономедиа" - издател на "Капитал" и "Дневник" - бел.ред.)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK