След ултиматум Министерство на културата отлага обществената поръчка за 12 нови фестивала

След ултиматум Министерство на културата отлага обществената поръчка за 12 нови фестивала

© Красимир ЮскеселиевМинистерството на културата обяви, че "поради ултиматум" на няколко организации, временно спира възлагането на обществена поръчка за 12 нови фестивала и кани гражданския и творчески сектор на дискусия за събития, финансирани от Европейския съюз.


На 7 февруари Министерство на културата е обявило конкурс за обществена поръчка за 12 фестивала, концентрирани в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Велико Търново.


Повод за възлагането на поръчката е, че Министерството на културата е спечелило проектни фишове за близо 6 милиона лева безвъзмездна помощ от Европейския съюз за организиране на изцяло нови фестивали. Така пише на сайта на министерството по повод новината за временното спиране.
Дванайсетте "обособени позиции" включват фестивал на модерното изкуство, на виното, на улиците на изкуствата в София, на Балканската музика, на операта и балета, на музеите, театрален уличен фестивал, Средновековен и Античен фестивал, на училищата по изкуствата "Младостта в изкуствата", "Музика над вълните", за изкуство и култура и последно - на слънцето и огъня (в реда, в който са изброени в документа, публикуван на сайта на министерството). Всичко това е свързано и с развитието на устойчив културен туризъм и подкрепата на туристически дестинации със значителен културен ресурс и потенциал.


Десетки участници вече са заплатили документите за участие, но от институцията допълниха, че те ще бъдат уведомени от Министерството за настъпилите промени.


Това се случва, след като 62 организации изпратиха писмото до институцията, в което се обявяват за спирането на въпросната обществена поръчка. Общата парична стойност на поръчката, цитирана в тяхното писмо, е 2 523 178 лева без ДДС.


На 23 февруари, след възраженията на организациите, Министерството е провело среща с представители на гражданския сектор, обявиха от там за "Дневник", като допълниха, че са отворени за диалог и щом има някой, който не е доволен от начина на провеждане, са готови да дискутират.


Според тях, основният проблем на възпротивилите се организации, е че Министерството търси да даде безвъзмездно пари на съвсем нови, несъществуващи досега фестивали, а не да подпомогне вече утвърдените. Това обаче било изискването за предоставянето на парите, управлявани от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), казват от там.


62 културни организации, сред които редица фестивални и неправителствени сдружения, обаче настояват да изложат слоите възражения на предстояща пресконференция, въпреки новината, че министерството спира обществената поръчка, за да проведе диалог. Те са възмутени от "неадекватните концепции и некомпетентно написаните текстове в съдържанието на самата поръчка".


При по-внимателен прочит на "Пълното описание на обекта и предмета на поръчката, специфични условия за изпълнението й, техническа спецификация" действително се откриват странни определения. Организациите са категорични, че това говори за непознаване на съвременната култура, но също така на структурата и съдържанието на един фестивал и начините той да привлича своя публика.


В описателните текстове на фестивалите присъстват пасажи като: "Ще бъдат представени водни инсталации на видеостена...", "ще бъдат изградени инсталации в различни сфери на танцовото изкуство", "площадни пърформанси представени от съвременни неизвестни или малко известни градски акробатични (танцови) представления", "кинетични скул птори с музика, и т.н.", както и " "Живи Картини" (направени от хора, представящи сцена от книгата)".

В текста присъстват още множество смесвания и обърквания, които всъщност са категорични изисквания към бъдещите фестивали. Посочени са точни цифри за посещаемост, както и български и чуждестранни участници, които са част от индикаторите за извършените от изпълнителя на поръчката  дейности и изпълнение на договора като цяло.


От министерството заявиха, че в изготвянето на описанието е работила работна група съвместно с хора от МРРБ и със съдействието на засегнатите в документа общини.


"Дневник" ще продължи да следи развитието на случая.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK