ГЕРБ пита Сметната палата за бонусите на зам.-министрите от тройната коалиция

ГЕРБ пита Сметната палата за бонусите на зам.-министрите от тройната коалиция

© Асен ТоневСметната палата да излезе с доклад за взетите бонуси от заместник-министрите в кабинета "Станишев" - такова искане са отправили от ГЕРБ до одитната институция.


Това съобщи председателят на парламентарната група на управляващите Красимир Велчев по повод публикация във в. "Труд", че политици като Корнелия Нинова и Димчо Михалевски от левицата са взели допълнителни стимули в размер на съответно 150 000 и 100 000 лева. Днес двамата отрекоха.


"Направих справка с данъчната си декларация. Действително ние сме участвали в управителните органи и не като бонуси, а като участие в управителните органи са вземани. Моята точна сума за четирите години от тези две предприятия е 21 903 лв.", каза Михалевски.
Нинова пък декларира, че не е получила бонуси в размер на 150 000 лв.от Булгартабак и че в цигарения холдинг не са раздавани такива бонуси. Заяви, че ще си извади служебни бележки за доходите те и ще бъдат предоставени на медиите.


По информация на в. "Труд" в предишния мандат бонуси са получавали и други в изпълнителната власт - Георги Петърнейчев като зам.-министър на транспорта – 115 000 лв. от борда на "Холдинг" БДЖ, Кирил Ананиев като зам.-министър - за 2 години получил 300 000 лв., Димитър Ивановски – 120 000 лв., Любомир Дацов – 120 000 лв.


За да разкрием пълния обем на получените средства от управляващите, особено от тези зам.-министри по време на тройната коалиция, сме се обърнали към Сметната палата с искане за пълно разяснение, съобщи Велчев. "Дали тези, които са получили средствата, сега ще ги дарят за благотворителност", попита той.


Заяви, че през 2010 г. правителството на ГЕРБ е спряло със закон допълнителните възнаграждения в бордовете и че зам.-министри и членове на политическите кабинети нямат право да получават бонуси. Увери още, че правителството управлява "достатъчно прозрачно".


Управляващите искат пълно разясняване на тези факти за всички, не само за ГЕРБ, защото няма нищо непрозрачно при бонусите на ГЕРБ, каза още председателя на парламентарната им група.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK