Константинов ще преговаря с фармацевтичните компании за сваляне на цените на лекарствата

Стефан Константинов, министър на здравеопазването

© Красимир Юскеселиев

Стефан Константинов, министър на здравеопазванетоЗдравният министър Стефан Константинов свиква в понеделник среща с представители на фармацевтичните компании, които продават лекарства на българския пазар в опит да договори намаляване на цените на медикаментите.


В подобен подход има голям резерв, който може да позволи свалянето на цените на медикаментите с 50% и повече, заяви министърът в интервю за Дарик радио. Той допълни, че е разговарял с премиера по идеята за преговори с фирмите и е получил пълната му подкрепа за този ход.


"Още в понеделник ще поканя представителите за България на фармацевтичните фирми, за да дадат по-ниски цени. Защото много държави в Европа са го направили. В Турция, например, турското правителство е казало всички лекарства над 10 лири, които струват, ще се дават с 24% отстъпка. В Чехия са замразени цените, а на оригиналните препарати там цените са надолу", каза Константинов.
Министърът даде да се разбере, че за момента вариантът за понижаване на цените чрез сваляне на ДДС върху лекарствата не е актуален.  В разгара на скандала за цените, довел и до оставката на ресорния зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова, той лансира свалянето на данъка като възможност, но срещна отпор от финансовото министерство.


В интервюто си днес Стефан Константинов подчерта, че парите, които идват от данъка се разпределят за различни политики, включително за здравеопазване. Допълни и че не вижда причина да влиза в конфронтация с финансовия министър Симеон Дянков, който категорично се противопоставя на намаляването на ДДС, преди да са изчерпани другите възможности за регулиране на цените.


В изявлението си здравният министър определи свалянето на ДДС като "крачка" към решение на проблема с цените на лекарствата, а преговорите с фирмите като "скок" и подчерта, че предпочита да направи скок. Той потвърди, че намаляването на цените може да доведе до изтегляне на някоя от фирмите от българския пазар, но изрази увереност, че компаниите няма да предприемат подобни стъпки.


В четвъртък здравната парламентарна комисия даде на министъра две седмици, за да направи анализ и да представи стъпки за намаляването на цените на лекарствата.


При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 13 страни в Европейския съюз, където съответното лекарство е най-евтино, обясни Стефан Константинов.
Според министъра въпреки това в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите.


Промените в Националната здравноосигурителна каса и в министерството, след оставките на шефа на касата Нели Нешева и на зам.-министър Гергана Павлова, няма да се отразят на доставките на лекарства, декларира Стефан Константинов. Той подчерта, че е направено необходимото, за да може процесът по договаряне на лекарствата да продължи безпроблемно и отхвърли подозренията, че онкоболните отново може да останат без необходимите им медикаменти.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anteater
  anteater
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Популизъм, популиъм ....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  50%? Не се надявайте.
  Най-много да стане като с парното ....

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2997 Любопитно

  "...е разговарял с премиера по идеята за преговори с фирмите и е получил пълната му подкрепа за този ход..." - ако се МОЛЯТ правилно, може и да ги РАЗБЕРАТ! Държава, че и социална - с ЗАгрижени мислители...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Колкото Дянкофф намали лихвите, толкова и този ...

 5. 5 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Що трябваше да стане такъв скандал,че да се задейства министърът?

  Кой знае дали ще успее да свърши нещо?

 6. 6 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Наближават избори и взеха да имитират действия

 7. 7 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 480 Неутрално

  А как Софарма стана частна...

 8. 8 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 822 Гневно

  Май беше крайно време този да се намеси?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 9. 9 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  Трудна работа...да вземеш от паничката на фармацефтичната мафия...най много да обещаят че няма да вдигат цените ...един два месеца...

  الرجل الكبير
 10. 10 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Колкото по-ниски са цените на лекарствата, толкова по-малко пари под формата на ДДС ще отиват в ръцете на Държавата.

  Въпрос: Има ли Държавата интерес цените на лекарствата да бъдат по-ниски?

  TAKE THE RED PILL!
 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Преди да преговарят да привикат в прокуратурата Мафиянски, Любо пъпката, лостоваците от Агенцията за приватизация, приватизаторите на Софийски аптеки, издателят от Соффарма...... като посъберат матриал, ще им е по лесно да преговарят....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Този е ебаси мазния шут. Ако имахме истинска държавност, нямаше да има такива картели. Всичко в БГ е картелно, като върви по цялата верига. Цялата политическа върхушка е замесена в това. Този цирк за преговаряне го гледаме всяка година по 2 пъти с топлото и газта. Всичките ни политици заслужават да бъдат избесени по улиците. Смешника от Софарма онзи ден приказва пълни глупсоти как едва ли не продавали лекарства под себестойност в чужбина заради "нови" пазари, при все че маржовете там не са 5 или 10% а варират от 100 до 1000% надценка.

 13. 13 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1385 Весело

  добро утро! как спа?

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 14. 14 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#7] от "makendji":

  Как мислиш?

 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Уф като си спомня, че Бойко Борисов преговаряше с Газпром за цените на газта и ни съобщи, че е постигнал исторически успехи, а газта се вдигна с близо 100 % в резултат на тези му успехи. Или че правителството начело с Бойко и Трайчо преговаряше с Лукойл за цените на бензина и дизела, даже имаше план с мерки, които ще доведат до намаляне на цените, резултата го знаем. Та чак се плаша, като чуя че някой от ГЕРБ ще "преговаря" за нещо, резултата от преговорите е, че този от ГЕРБ става по-богат, а българите по бедни.

 16. 16 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 822 Любопитно

  До коментар [#10] от "Beyond":

  Нещо ти е крива сметката

  НЗОК дава левче за аспирин, а Дянков прибира 20 ст ДДС
  НЗОК дава 50 ст за аспирин, а Дянков прибира 10 ст ДДС

  Кое е по-изгодно?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Съгласно кой член от УП на МЗ и закон Министърът на здравеопазването има правомощията да преговаря, да се пазари с фармацевтичните компании за сваляне или вдигане на цените на лекарствата?
  Държавният апарат осъществява цялостната си дейност по управление на държавата, реализира дейността на суверена. Държавният апарат осъществява своята дейност чрез различни методи. Метод на дейност на държавния апарат означава начинът на въздействие, който държавните органи като цяло използват по отношение на лицата.
  Видове методи - има 2 вида методи на дейност на държавния апарат- убеждението и на принуждението:
  Убеждението е въздействие върху лицата, което има за цел да създаде вътрешна мотивация към правомерно поведение. В резултат на убеждението лицата подчиняват своята воля и действат съобразно държавната воля.
  Производен от метода на убеждението е методът на поощрението. При него се стимулира мотивацията към дължимото поведение чрез материални и морални средства.
  Принуждението е метод на въздействие, който налага дължимото поведение. Извън, независимо и дори против волята си, лицата са принудени да осъществяват определени правомерни действия (бездействия).

 18. 18 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 823 Неутрално

  при положение, че соффарма са толкова нагли за да държат тези цени при положение че толкова болни хора страдат и умират и болниците са на колене едва ли ще им подействат някакви преговори
  виж ако шефовете влязат в затвора и половината от печалбата на соффарма се конфискува , защото е придобита от престъпна дейност, тогава в българия ще се оправят цените на всичко не само на лекарствата дори без преговори

  Cogito ergo sum :)
 19. 19 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#4] от "_dan_":

  Опука резерва Дянков сега пари от никъде за кеф на простия матрял..Надявайте са на тези които фалираха държавата най много да останете и без спестявания в най скоро време като при Виденов . краят на ГРОБ наближава стремително както и увеличаване страданията на простия матрял

 20. 20 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#7] от "makendji":

  Много добър въпрос!

 21. 21 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  От изказването на Дойнов излиза, че българите субсидират лекарствата в чужбина. Нелепо.

 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  [quote#4:"_dan_"]Колкото Дянкофф намали лихвите, толкова и този ... [/quote]

  "Този" има в арсенала си при преговорите едно не тайно оръжие-либерализиране на пазара на лекарства-т.е.всеки търговец да може да търгува с лекарства.Тогава не знам кой ще изврещи на умряло!За нула време пазарът ще се наводни от евтини лекарства!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 497 Разстроено

  за бога братя --НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАИТЕ....

 24. 24 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#1:"anteater"]Популизъм, популиъм ....
  [/quote]

  По тая логика ако вдигаха цените нямаше да бъде популизъм, а щеше да бъде прекрасно и красиво.

  Затова идете да протестирате пред парламента - "НЕ на популизма, искаме скъпи лекарства!"

 25. 25 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ще се повторя, но ще кажа. Задава се много погрешен тон за диалог в много сфери на обществения и икономическия живот в страната. В този случай специално крайната точка е държавно регулиране на цените в почти всички отрасли на икономиката... Обречени сме на комунизъм.

 26. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Тоя министър е циничен по лекарски...

 27. 27 Профил на Илия Бонев
  Илия Бонев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Че ако не се беше дочуло отнякъде, изобщо нямаше да се и разбере - българинът щеше да си плаща като поп и да си мисли, че му е "евтино"... Кой знае за колко неща още ни церят по същия начин..

 28. 28 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  В случая точната дума е "Национализация"! Това е стратегически отрасъл за страната и е редно да се одържави.

 29. 29 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Това защо не е станало досега?
  Тиквата се е уплашил за рейтинга си

 30. 30 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  С преговори не става.

  Либерализирай и
  Борса за лекарствата държавна поръчка !!!

  Че гол като пушка
  хапче-предписател (псевдо-доктор) >
  жив мафиот с химикалка .... умноговорящ ....


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 31. 31 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 529 Неутрално

  "Константинов ще преговаря с фармацевтичните компании за сваляне на цените на лекарствата"

  Социализъм от най-лош вид. Държавата, вместо да създава рамки и най-важното, стриктно да следи за спазването им, започва да участвува на пазара като играч. В дългосрочен план, подобна политика води да дефицит, по-високи цени, национализация, още по-голям дефицит, купонна система.

  Мисля, че до там няма да се стигне, но участието на държавата в преговори за цени, не само, че няма да реши проблемите, но и ще спомогне за задълбочаването им.

  Държавата не може да преговаря с всички участници на пазара, заради това, тя ще преговаря само с най-големите. По този начин ще постави по-малките в изолация и ще спомогне за засилване на монополното положение на най-големите. В крайна сметка, липсата на конкуренция, води след себе си по-високи цени.

 32. 32 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#7:"makendji"]А как Софарма стана частна...[/quote]

  Софиянски подари Софарма на Огнян Донев за без пари.
  Подари му и други фирми

 33. 33 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  У България е практика цените да не падат..... За да не вдигат цените, производителите намалят блистерите в кутийката......И така излиза, че цената е двойна.....Купувам лекарства, та зная за какво иде реч. Така, че очаквайте подобно ''намаляне'' на цените....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 34. 34 Профил на milenpara
  milenpara
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Е как така изведнъж ще ги намалим с до 50% ?
  Ми до сега що бяха толкова скъпи? Този министър и ББ са направо гении. Очаквам утре преговори с Лукойл, Газпром и ТЕЦ.
  Ех какъв живот ни чака само!

 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело
 36. 36 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Най-много накрая него да го свалят.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 37. 37 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1526 Любопитно

  Много дрън-дрън при този министър. Разбрах само, че ДДС не може да се промени, но това не е новина. Не разбрах това с референцията към минималните цени в ЕС, какво общо има, и защо не вземат да го приложат и за храните, например? Голям вой тук по Софарма и Огнян Донев. В интервю той казва, че фирмата държи малък процент, доста под 10%, от нашия пазар. Някой опроверга ли го?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 38. 38 Профил на sn0wflake
  sn0wflake
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Мхмммм....И те ще кажат : "Ама разбира се - ние не искаме да си пълним гушите за сметка на българина - защо да не намалим цените".....
  Мхммммм...

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1379 Любопитно

  "...Константинов ще преговаря с фармацевтичните компании за сваляне на цените на лекарствата..."

  Пак ни будалкат като теленца. Какво има да преговаря с фирмите? За процента на комисионите ли? Щял да свали цените с 50%... Хехе, ами това показва на какво дране сме подложени от години. С явното участие и на държавната администрация. Иначе как въобще е възможно един Оги-Доги да вземе В ПОВЕЧЕ половин милиард от паричките на НЗОК? И на никой не е дал и една стинка, а? Аре стига! Наивниците нямат край. Затова живеят със скотски заплати и пенсии...

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Дадоха на министъра на здравеопазването срок от 14 дни, за да докладва как се образуват цените. Стана ми много смешно, когато той каза: Да се прояви политическа воля и да се помолят фармацевтичните компании да свалят цените, примерно с 5 процента)

  Едно лекарство, което свободно може да бъде намерено за 20 лева на пазара, когато е платено от здравната каса, вече струва двойно. Защо ли? Ами защото, примерно един председател на здравната каса/Емил Райнов/ през 2005 беше поискал 7% рушвет от фармацевтична компания. Някъде към 17 милиона му идваше рушветът! Даже имало и документи за това. Това е "пазарна" икономика и свободен пазар по български. Плащаш си рушвета и вече можеш да казваш кое колко да струва.

  Сега, както се вижда, нищо не е помръднало - лекарствата пак са скъпи и касата пак си плаща онези 700 милиона от 2005 година.

  Министър Константинов е оптимист - щял да "помоли" на търговците да са "милостиви, леле, - аферим, "спокойни" сме за здравето на нацията!

 43. 43 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  .....свалянето на цените на медикаментите с 50% и повече.....
  -------------------------------------

  ...означава ли,че печалбата е 70% и повече?
  И получава ли държавата корпоративен данък на тази печалба?

 44. 44 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#41] от "barcelonski":

  Донев нещо е много близък с Боце

 45. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Ако беше читав здравния министър до сега да си е подал оставката? Когато пое поста, каза че ще прави реформа......Ни що такова не се случва!?

 46. 46 Профил на ovi
  ovi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Жалка,ама много жалка новина.

 47. 47 Профил на vesel
  vesel
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Национализирайте Софарма и може да постигнете и по-голямо намаление. Всичко друго е популизъм. Кой частник ще се откаже от печалба и ако го направи на каква цена ще е?

 48. 48 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 497 Неутрално

  След 500 години може и да се случи нещо положително в тази държава упс територия по скоро. По скоро няма да е. Това е единствената територия, на която може да се случва това, което на друго място е абсолютно невъзможно.

 49. 49 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Здравният министър Стефан Константинов свиква в понеделник среща с представители на фармацевтичните компании, които продават лекарства на българския пазар в опит да договори намаляване на цените на медикаментите.
  .......................................................................................................
  Защо една среща?!? На това му се вика официално признаване на картела на разпространителите на лекарства. Нали по презумпция тези трябва да се конкурират и накрая да спечели предложилия най-изгодни условия. Оставам с впечатленито, че държавата също участва в този картел!
  Нагли, корумпирани чиновници!

 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Мдам.

  А аз по повод на тази "добра новина" си задавам два въпроса:
  ПрЪво - оти чак сега се сетИха? Хеле пък господина министетОт баш по тези въпроси? Аз, страничен човек, от две години гледам статистиката на НСИ, как скачат оборотите на лекарства и медикаменти с по 10-15% на година, и съм се усетил, че надуват цените, защото не може с толкова да се изпоразболяла нацията "допълнително" ката година. А господина на кадрото сега се сетИл да "бори" проблема?
  Ъхъм ...
  И второ - цялата тази пернишка драма сред гербавите яко ми намирисва. Не може Бюреков да скочи на Донев без ОК "от горе". Под "от горе" разбирам PR-скоят мозъчен тръст на Боце. Просто не може! При това без Негова лична санкция. Досега "керванът" си вървеше точно с "благословията" на най-високо ниво. Зам-министърът на финансите Горанов е в Касата. И няма начин да не е забелязал "разликите" от няколкостотин милиона в оборотите. Оттам по веригата идва Моню, Дянковата унука. А дет' Моню - там и Боце.
  И к'во става?
  Аз предполагам, че просто мат'рялът вече е пропищял. Щото за година-две му "щипнаха" от отънялото джобче няколкостотин милиона "горница". И сега, като кризисен PR, му разиграват това театро. Ще гръмнат бушонче - две, Донев малце ще го пооплюят, ама нали прибра кинтите - няма как, ще "прояви разбиране", пък и мат'рялът помни ден до пладне. Пак заради късата памет мат'рялска и Боце ще излезе накрая целият в бяло. И те така ...
  А парите са прибрани, ценовите нива са си вдигнати достатъчно, та дори и евентуална "корекция" надолу не е чак толкова страшна. Пък и остава да се види и тази евентуална "корекция" доколко ще се случи. Или ще си остане, както си им е табиетът на гербавите, само из медийните лакърдии.
  Е, и в главите на мат'ряла ще остане едно "добро чувство". Че Слънцеподобният пак го брани с гърдите си.
  Като с газа, бензина и дизела, ако си спомняте. С извинение ...

 51. 51 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Знам, каквото и да направят, потърпевши ще бъдат обикновените хора. Да, време е за популизъм. нито една фармацевтична фирма няма да се съгласи да бъде за нейна сметка.
  Така, че няма начин. И пак хората ще са от прецаканата страна.

 52. 52 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И този министър е намерен на кръстопътя май.

 53. 53 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тежко ни ако цените на лекарствата в България се определят след преговори на самия министър с производителите.

  Нужна е качествена политика и наредби, а не гасене на пожари като споменатите преговори на министъра.

  Спомнете си имаше ли някакъв положителен за гражданите ефект миналогодишното договаряне на смъкване на цените на бензина с Лукойл?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 54. 54 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абе Константинов какво ще им кажеш на фармацевтичните фирми - моля извинявайте, ама свалете с 50 % цените на лекарствата, щото народа ще се разбунтува и може нас да свалят. Този министър е пътник за Кюстендил, въпросът е кога ? Колкото по- бързо толкова по- добре, щото и Миро чака на опашката!

 55. 55 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#32:"stenli1"]Софиянски подари Софарма на Огнян Донев за без пари[/quote]

  Говори се дори, че самият Софиянски.......е собственика!?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 56. 56 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 497 Весело

  сигурен съм че западните фармацефтични компании
  искат далеч по малко отколкото българските и по тази причина техните лекарства не са допуснати до директния български пазар
  чувства се че касата ви изнемогва като същевременно на правителството му трябват пари за да се издържа затова ддс
  не е под въпрос за намаляване (нещо много грешно)
  местните фармацефтични фирми рискуват да бъдат в бизнес
  ако най големият им клиент - касата фалира и остант да се издържат с поръчки от чужди фармацефтични фирми но явно това им е далеч от главата и не е пресметнато като евентуален ход.
  ако касата няма пари за лекарства и те не смъкнат цените
  те ще са извън бизнес след година две.
  това не е само фармацефтична индустрия това е със всяка една която все още подържа иначе монопол но не и качество.
  комунистите едно време успяваха да се справят донякъде с това (с този бизнес) и имаха добър пазар и търсене и затова се радваха на успехи докато новите собственици са прекалено алчни (както повечето) което ще ги самоунищожи.

 57. 57 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Тази тема не за преговори с фармабизнеса . Решението на Проблема е в Дълбок анализ и доблестен Правителствен декрет ...

 58. 58 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Весело

  [quote#57:"dimko"]Решението на Проблема е в Дълбок анализ и доблестен Правителствен декрет ... [/quote]

  Под "Правителствен декрет" има предвид оня, свързаният с трите плика в касата и по-специално - третият?

 59. 59 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#37:"mimi_pmi"]В интервю той казва, че фирмата държи малък процент, доста под 10%, от нашия пазар. Някой опроверга ли го? [/quote]
  "Приносът на местния пазар към общите приходи от основна
  дейност през първо тримесечие на 2011 г. възлиза на 29 % (при
  33 % за 2010 г.)"- ОТЧЕТА ИМ ЗА І ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2011 Г

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 60. 60 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#53:"NPaine"]Тежко ни ако цените на лекарствата в България се определят след преговори на самия министър с производителите. [/quote]
  Борбата с аптекарската мафия трябва да е с нулева толерантност .В аптекарската мафия няма никакви морални ценности за разлика от другите престъпни синдикати за това там само бой и затвори за фармаолигархията!

  Щом за 20 години аптеките се увеличиха 10-15 пъти и оборотите са им нараснали над 100 пъти това ясно говори какво всъщност се случва !
  Щом у нас вече има аптеки с над 1000 кв.м. "търговска площ" какво да говорим какви преговори то е ясно ,че лобито им е много по-силно от това на зърно производителите или на производителите на храни с Е-"добавки" ...даже и ШЕВРОН са смешници с българското си лоби . Аптекарската мафия е с оборот няколко милиарда и както е ясно надценки по 500-1000% което е повече даже и от наркомафията .  Libertarianism is just anarchy for rich people
 61. 61 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Правителствен декрет , Да , но не от "плика в касата , а по нормалното му подобие със страните , които имат ефективно Държавно регулиране на социалния си процес ...

 62. 62 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1180 Гневно

  Тя тази работа със чолби и преговори не става, бе дрогарю здравен министър.
  Ако има картел - глоби и разбиваш картела; ако има монопол - глоба и разбиваш монопола.
  Ти сега искаш да накараш върба мляко да дава и някой да се откаже от печалбата във името на добруването на ББ?
  Тези т.нар. министри не само че не могат да мислят, ами не могат и да говорят!
  Същата работа и на онзи счетоводител, дето ще определя лихвите на банките
  Смешковци

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 63. 63 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 603 Неутрално

  С разговори не се постига сваляне на цените. Има достатъчно пазарни мерки, които може да "заемете" от други държави, но от хора, работещи в най-безумното министерство не очакват подобни идеи.

 64. 64 Профил на Vasko Hristov
  Vasko Hristov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Добре че, интернет пазаруването вече е ежедневие,и покупката на лекарства от водещите фармацевтични европейски вериги не е нещо непозволено от закона, а и доставката до България не е нещо невъзможно.

 65. 65 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1332 Любопитно

  "При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 13 страни в Европейския съюз, където съответното лекарство е най-евтино, обясни Стефан Константинов."

  Това добре,но защо не се взима в предвид и разходите за работна заплата у нас и в съответните 13 държави?!Да се вземе и това като аргумент за сваляне!


  "Според министъра въпреки това в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите."

  А при нас се оказа точно обратното - плаща касата - цената всевъзможна... Да договаря и НЗОК така.И без това е голям "клиент"

 66. 66 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#59] от "etkata":

  Момко,
  прави разлика от дял на фирмата от пазара и дял от оборота, който фирмата реализира на местния пазар.

  От изнесените числа едно на друго излиза следното:
  Софарма, разбирай Донев, реализира 30% на българския пазар и 70% от износ.
  Донев говори за едни 10%, в престата се споменават и 5%.
  Да видим какво излиза :

  Българския пазар е над 2 милиарда лева. Общо.
  От тях на българските лекарства са грубо 680 милиона.

  Ако Софарма има 10% от българските лекарства на българския пазар, то това са по 5 милиона на месец оборот в България и 15 милиона на месец.
  Общо оборот годишно - 180 милиона лева.
  Това им бяха реализираните продажби 2009 година.

  Ако е обаче 5%, колкото споменава и Донев, при това от целия пазар, (защото не е възможно само от българските лекарства, т.е. да имат спад на продажбите), то тогава годишно продажбите на Софарма отиват на 100 милиона само в България и общо на близо 300 милиона заедно с износа.
  Груба сметка за 2011 година.
  Смята, че е достатъчно достоверна, след като за 2010 година са над 210 милиона и отчитат и ръст на продажбите през 2012. Двуцифрен при това.

  Така по най-назадничави сметки излиза, че само за 2011 Донев е "щипнал" от мат'ряла поне 10 милиона "горница".
  За да си финансира дъмпинга при съседите.

  Мани това, ами и заради този "жест" на управляващите към него скача и цялостното ценово ниво на лекарствата в България. И останалите отнасят и те една яка сумичка в хралупките си.
  По мои сметки - едно на друго за две години поне 100 милиона общо. И мат'рялът май се размрънка. Че на отънялия му джоб тези пари хич не са малко и се усети, че го дерат.
  Та затова са сега и тези Радини вълнения на управляващите.
  Да успокоят и замотаят топката. Та да кротне малко мат'рялът ...

 67. 67 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1350 Неутрално
 68. 68 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  [quote#65:"popovski31"]"При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 13 страни в Европейския съюз, където съответното лекарство е най-евтино, обясни Стефан Константинов."

  Това добре, но защо не се взима в предвид и разходите за работна заплата у нас и в съответните 13 държави?!Да се вземе и това като аргумент за сваляне! [/quote]

  И що да се взема предвид заплатата в България?
  Да не би да ги произвеждат тук?

  Освен това нали се натискат гербавите за Еврозоната?
  Това значи, че цените трябва да се изравняват. Неминуемо. Или шоково - или плавно. Нормална политика при такава цел.
  Е, гербавите "надскочиха летвата", ама като им е паднал такъв будаляшки мат'рял - що да не го поотръскат

 69. 69 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Гневно

  Трябват работещи пазарни механизми, гарантиращи конкуренция и достъп до търговете на много кандидати! А не нагласени конкурси нито закони и наредби писани за определен кандидат!
  Министърът да не се прави на улав!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 70. 70 Профил на just
  just
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Този е поредният бушон, всички говорят за Софарма, ами сега ли се разбра за тази компания, от колко време те доминират болничния пазар? Донев е ненаситен олигарх-факт.
  Но има нещо по-интересно, на второ място след него по продажби
  е Рош-България, разликата между двете пренебрежимо малка.
  Не защитавам Софарма, но в сравнение с тях лекарствата които
  Рош продават са ХИЛЯДИ Пъти по-скъпи. Никой дори не пита за техните цени и печалби. Ако Софарма е реализирала тези продажби със стотици видове различни лекарства и десетки хиляди опаковки то Рош го е направила с 4-5 лекарства.
  Интересно нали?

 71. 71 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1379 Любопитно

  "...В подобен подход има голям резерв, който може да позволи свалянето на цените на медикаментите с 50% и повече, заяви министърът в интервю за Дарик радио..."

  Аре стига евтин популизъм! Каква е причината лекарствата да са с поне 50% по-скъпи сега, че да може с два-три лафа да се нормализират? И ако е толкова просто, защо до сега не е направено? А паричките кой ги е взимал? Римският папа ли или хора на (без)отговорни позиции? Аре сега г-н министре кажи пак че няма картели и картелни споразумения. И че КЗК не играе на хорото заедно с "националноонговорните" капиталисти. Намирисва ми на Балканска Сицилия...

 72. 72 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 934 Любопитно

  Въпросче към журналистите.Включва ли се в цената на лекарствата екскурзиите , организирани вече няколко седмици от фармацефтичните компании на правилните лекари до Малта.
  Коя компания ги организира? Всички знаем че това е един от бонусите за изписване на правилните лекарства.
  Но защо журналистите толкова години мълчат?

 73. 73 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1379 Любопитно

  [quote#71:"aldy"]И че КЗК не играе на хорото заедно с "националноонговорните" капиталисти. Намирисва ми на Балканска Сицилия... [/quote]

  Поправям: И че КЗК не играе на хорото заедно с 'националноотговорните' капиталисти. Намирисва ми на Балканска Сицилия...

 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  И как министъра говори с фармацевтите, при положение, че цените до голяма степен се определят от ИАЛ? Тоя нормален ли е?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#70:"just"]Не защитавам Софарма, но в сравнение с тях лекарствата които
  Рош продават са ХИЛЯДИ Пъти по-скъпи. [/quote]

  Дай повече инфо

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 76. 76 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Цените не се договарят ,те се определят от пазара.Когато имаме мафия и корупция създава се и изкуствен монопол който вдига цените.За всяко едно лекарство произведено в България имаме десетки аналози по света,много по евтини и пречистени,Големите доставчици като м-во на здравеопазването години наред толерират високите цени на Софарма защото вероятно вземат процент комисионни .Народа... народа кучета го яли.Тази очилата мижитурка на снимката просто е поредната фалшива монета.Бившият здравен министър баба Яга която на всеки въпрос отговаряше оставете ме да работя си напълни гушата като банатска гъска ,сега е ред на следващият.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 77. 77 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Премахнете здравната каса и нека всеки си плаща от джоба и тогава всичко ще си дойде на мястото ,а не разни чиновници с моите пари да се грижат за моето здраве и своите пари!

 78. 78 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Демек да преговаряме със олигарсите мафиоти ... далавераджии във милиони ....

 79. 79 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Ето какво казваше един известен форумджия:
  "Що рИвете бе? Искахте капитализъм, на ви капитализъм. Га ядохте кифтетата и подскачахте, не ривахти, а сега ривети!!"

 80. 80 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А защо досега не са договорени по-ниски цени? Ами отговорът е много прост. По-големи печалби за производители, дистрибутори и по високи приходи за хазната от ДДС, които много добре знаем че се харчат и за върховни глупости. Така че въобще не ми се вярва да има кой знае какво намаление на цените и най вече че и това че ще има и намалени приходи от ДДС Щото нашата държава винаги е била мащеха за поданиците си.

 81. 81 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1057 Гневно

  Този смешник щял да сваля цените на лекарствата у нас??? Ами че той е в комбината със Софарма Трейдинг , той брани фармацевтичния октипод!!! Къде се е видяло гарван на гарван око да вади???

 82. 82 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 643 Гневно

  Я, сетил се министъра. Много навреме, г-н министър. Досега къде бяхте, на Марс или на някоя по-отдалечена планета?! Ако не беше скандала с бонусите на Нешева, всички щяхте да си траете и да папкате дружно от фармацефтичната софра... Оставка незабавно на министъра, той или е знаел за всичко и си е мълчал, или не е знаел, значи е некадърен и не е за поста. Тая мафия в бели престилки мори целия ни народ както с некадърно и лошо лечение, така и с неоправдано високи цени на лекарствата.

 83. 83 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 643 Гневно

  Тия пиявици от фармацевтичните фирми обикалят неуморно с куфарчета личните лекари и болниците. Нхални са до безобразие. Лекарите, от друга страна, са добри душици - не могат да откажат някое конгресче в Мадрид или Париж на пълна издръжка на съответната компания.Само срещу скромното изискване да изписват правилните лекарства. Така и фамацевтите доволни, и лекарите доволни. Пък хората - кучета ги яли, да мрат.

 84. 84 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Бахта в пародията на държава.Утре очаквам бат Бойко да се впусне лично в преговорите.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 85. 85 Профил на vik7777
  vik7777
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#10] от "Beyond":Няма.Има и друго.Това значи повече умрели пенсионери и по-млади,но болни,т.е. ненужни на държавата,защото са разход.СЛедователно ,съгласно политиката на убийците от ГЕРБ,ще има повече средства в бюджета.Какво значи някаква си личност,а може би и човек?Това,което в момента наричаме "държава" ,са шайка самозабравили се престъпници.Толкова е ясно.Не с е ли вижда от хората?Те въобще нямат "тръпка" дори да мислят на тема "ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ".Това да не е магистрала,където има лична изгода? Няма! Затова, да оставим хората на естествен подбор и да си гледаме личния интерес.

 86. 86 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 779 Неутрално

  няма ли на някой най-после да му уври главата, че цени се свалят не с административни мерки, а от конкуренция ? Като цените в чужбина са по-ниски - ами направете всичко възможно да улесните вноса и продажбата на вносни лекарства. Променете законодателството в посока ограничаване на монополите. Това ще намали цените много по-ефективно от преговори или тавани.

 87. 87 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#55] от "etkata":

  Да

 88. 88 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Ние сме наясно, че ЛЕКАРСТВАТА могат да поевтинеят. Въпросът е ЩЕ ПОЕВТИНЕЯТ ЛИ?!!!

  Какво е правило министърчето до сега, та не е преговаряло.

  Наясно ли е, че един ден няма да е министър, може и пари да няма и тогава ще го лекуват както лекуват нас.

 89. 89 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  А Тиквата от няколко дена е в Банско и ме дреме на...
  Държавата се срива

 90. 90 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  Звучи прекалено оптимистично,защото в този сектор/и не само в този/има огромни интереси статуквото да се запази и да се печелят много пари за сметка на високите цени!

 91. 91 Профил на a.i.
  a.i.
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Обяснете ми моля Ви,Цените ТРЯБВА да са по-ниски от цените във всичките тринадесет страни, а са по-високи от всичките 32 страни!!! Вероятно доставчиците сами са представяли документи, и нашето министерство се е срамувало да провери!

  utre
 92. 92 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ох, тоя Киряк Стефчов не спря да пъне празната си кратуна и да се мазни на Боко...
  Откакто е министър освен да плямпа за вредата от цигарите, друго направи ли?

 93. 93 Профил на stefanos
  stefanos
  Рейтинг: 225 Неутрално

  да видим как ще завършат преговорите, така лесно цени не се свалят

 94. 94 Профил на maria.doneva
  maria.doneva
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Аджаба аз ли не мога да разбере или министъра се оплете в калчища!
  2-3 дни министъра на здравеопазването защитаваше под различни форми "Софарма", опитваше се да отклони вниманието ни с 20-те % ДДС и още какви ли не измислици и аз се питам: Щеше ли този министър да направи каквито и да е действия за да се намалят с 2-3 пъти цените на лекарствата, ако не беше разследването на ТВ7? Това е въпроса на който хората си отговарят като разговарят за високите цени на лекарствата и чакат конкретни действия за да се намалят цените на лекарствата не с 5%, не с 20%, а с 200-300%, защото всеки си казва:"Ами ако Софарма не намали цените на лекарствата си в България до нива на които ги продава в чужбина, то е по-добре държавата да ги внася от тези страни по цени които са там". Това е - много е просто

 95. 95 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  А неговия началник не преговаря, а направо уволнява.
  Ето какво пише Капитал за това:
  "Единственият аргумент за уволнението на Гергана Павлова беше именно медийният натиск от тази група. Не беше дадено никакво обяснение дали тя наистина е злоупотребила с властта, нито дали е работела за това пазарът да се изкриви в полза на бившия й работодател. Обвиненията идваха само от един от конкурентите на пазара на лекарства, като зад тях имаше повече твърдения и по-малко факти. Така се създаде неприятното усещане, че премиерът реагира на подадената от Цветан Василев топка и взима страна във войната му срещу Огнян Донев. Защото дали уволняваш някого под натиск от една корпоративна група, или го назначаваш, в крайна сметка е едно и също. Пак не действаш в интерес на хората"

  Много точно казано.
  От медиите на Пеевски/Доган по-гнусно нещо в държавата няма.

 96. 96 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Да попитам: Как ще разговаря?! С дупе или чрез лоби?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 97. 97 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Щял да преговаря да намалят цените!!! Тоя трябва да е придворния шут на Бойко. Ще намалят цените с 5% и след 2 месеца ще ги вдигнат тихомълком и постепенно с 10-20 %. Да ни е честито!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#98] от "a...":
  Горе-долу?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 100. 100 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Уникален Христо Комарницки с брутална карикатура....

  Борисов към Константинов....скъпи са ми!
  Лекарствата ли? пита Константинов!
  Не бе Константинов. Олигарсите. Скъпи са ми олигарсите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK