Константинов ще преговаря с фармацевтичните компании за сваляне на цените на лекарствата

Стефан Константинов, министър на здравеопазването

© Красимир Юскеселиев

Стефан Константинов, министър на здравеопазванетоЗдравният министър Стефан Константинов свиква в понеделник среща с представители на фармацевтичните компании, които продават лекарства на българския пазар в опит да договори намаляване на цените на медикаментите.


В подобен подход има голям резерв, който може да позволи свалянето на цените на медикаментите с 50% и повече, заяви министърът в интервю за Дарик радио. Той допълни, че е разговарял с премиера по идеята за преговори с фирмите и е получил пълната му подкрепа за този ход.


"Още в понеделник ще поканя представителите за България на фармацевтичните фирми, за да дадат по-ниски цени. Защото много държави в Европа са го направили. В Турция, например, турското правителство е казало всички лекарства над 10 лири, които струват, ще се дават с 24% отстъпка. В Чехия са замразени цените, а на оригиналните препарати там цените са надолу", каза Константинов.
Министърът даде да се разбере, че за момента вариантът за понижаване на цените чрез сваляне на ДДС върху лекарствата не е актуален.  В разгара на скандала за цените, довел и до оставката на ресорния зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова, той лансира свалянето на данъка като възможност, но срещна отпор от финансовото министерство.


В интервюто си днес Стефан Константинов подчерта, че парите, които идват от данъка се разпределят за различни политики, включително за здравеопазване. Допълни и че не вижда причина да влиза в конфронтация с финансовия министър Симеон Дянков, който категорично се противопоставя на намаляването на ДДС, преди да са изчерпани другите възможности за регулиране на цените.


В изявлението си здравният министър определи свалянето на ДДС като "крачка" към решение на проблема с цените на лекарствата, а преговорите с фирмите като "скок" и подчерта, че предпочита да направи скок. Той потвърди, че намаляването на цените може да доведе до изтегляне на някоя от фирмите от българския пазар, но изрази увереност, че компаниите няма да предприемат подобни стъпки.


В четвъртък здравната парламентарна комисия даде на министъра две седмици, за да направи анализ и да представи стъпки за намаляването на цените на лекарствата.


При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 13 страни в Европейския съюз, където съответното лекарство е най-евтино, обясни Стефан Константинов.
Според министъра въпреки това в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите.


Промените в Националната здравноосигурителна каса и в министерството, след оставките на шефа на касата Нели Нешева и на зам.-министър Гергана Павлова, няма да се отразят на доставките на лекарства, декларира Стефан Константинов. Той подчерта, че е направено необходимото, за да може процесът по договаряне на лекарствата да продължи безпроблемно и отхвърли подозренията, че онкоболните отново може да останат без необходимите им медикаменти.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK