Ралица Негенцова оглави Висшия адвокатски съвет

Ралица Негенцова

© Надежда Чипева, Капитал

Ралица НегенцоваАдвокат Ралица Негенцова оглави Висшия адвокатски съвет, съобщи БТА.


Информацията все още е неофициална, тъй като броенето на гласовете на делегатите съвета продължи до късно вечерта. Преднината на Негенцова обаче е сериозна, посочва агенцията.


Основният й опонент адвокат Негенцова, която от години е известна и като член на Централната избирателна комисия, беше Наталия Ценова.
Двудневното заседание на Общото събрание на адвокатите, чиято цел беше да избере ръководство на адвокатурата, започна в събота с освирквания и възгласи "Мафия"  Причината за възникналото напрежение беше, че адвокатите, които трябваше да представляват софийската адвокатска колегия в събранието, останаха без право на глас.


Така на практика смяната на националните ръководни органи на адвокатурата се прави изцяло от юристи извън София, макар че софийските 4905 адвокати са доминиращата част от общо регистрираните около 12 хиляди защитници у нас


До безпрецедентната ситуация се стигна, след като миналия петък Висшият адвокатски съвет касира избора на 123-мата делегати на софийската колегия заради съществени нарушения на Закона за адвокатурата - непроверен кворум, непреброени гласове, незаконно редуциране на списъка с номинираните за делегати, гласуването им "ан блок" вместо поотделно.


В събота Асоциацията "Адвокати за промяна", която защитава правата на столичните адвокати, поиска отлагане на изборите с два месеца, но искането не беше прието с аргумента, че по закон Общото събрание заседава в последната събота и неделя на февруари.


Решенията, които бъдат взети днес и утре, най-вероятно ще бъдат обжалвани от столичните защитници, прогнозираха по-рано през седмицата пред "Капитал Daily" адвокати и председатели на колегии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK