ГЕРБ отново номинира спорен магистрат за съдебен инспектор

ГЕРБ отново номинира спорен магистрат за съдебен инспектор

© Анелия НиколоваГЕРБ отново кандидатира спорен член на инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) - съдията от Софийски градски съд Димана Йосифова, която преди три години отказа да регистрира ръководството на СДС. Преди седмица именно инспекторатът е препоръчал в становище, с което "Дневник" разполага работата на Йосифова да бъде следена. Повод за това е проверка, образувана по жалба на Обединена българска банка (ОББ) и "Райфайзен".


Кандидатурата на Йосифова е издигната от депутатите от ГЕРБ - Светослав Тончев и Ивайло Тошев, a крайният срок за други предложения е утре - 28 февруари.


От източници в съдебната система, "Дневник" научи, че становището на инспектората е било изключително острo. То е адресирано до председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, с препоръката: да "упражнява засилен контрол върху работата" на съдиите Димана Йосифова и Ася Събева.
Според проверката двете съдии са били "предпочитани от страни по делата, поради необичайната бързина на администриране, разглеждане и решаване на съдебните производтва, дължаща се включително на неизвъшрване на необходими, предвидени в закона процесуални действия."


"Няма как да съм запознат с тази проверка - не работя нито в инспектората, нито във Висшия съдебен съвет, нито в Софийския градски съд", заяви за "Дневник" Иван Тошев от ГЕРБ. Той призова да се остави компетентния орган - по думите му правната комисия да обсъди номинацията на съдията и да се произнесе за нейните качества. Според Тошев може да има и други предложения - "пет, шест" и дори да има проверка, ще се изясни при обсъждането дали Йосифова е подходяща кандидатура. Тончев не отговаряше на мобилния си телефон.


"Дневник" търси Йосифова за коментар.


Тя има 31 години юридически стаж, от които 25 като съдия. Работи в Търговското отделение на Софийския градски съд. През 2009 г. тя отказа да регистрира новото ръководство на СДС с председател Мартин Димитров. Тогава решението на Йосифова (мотивите към него) направи впечатление с политическите аргументи в него. Според него разпоредбите на устава, чрез който са проведени първите вътрешнопартийни избори, са "неясни, неточни и противоречиви.


"Всички помним, че мотивите в решението й с което беше отхвърлена регистрацията беше политически мотивирано. За тази жена имаше проверка. Питам какво стана с тази проверка", заяви за "Дневник" лидерът на СДС Мартин Димитров. Той беше категоричен, че няма да подкрепят кандидатурата й.


Малко след това тя поиска да стане съдия във Върховния административен или касационен съд, но не беше повишена.
Още по времето на бившия главен прокурор Никола Филчев името на Йосифова фигурираше в доклада за разследваните за корупция магистрати за периода 1999 - 2005 г. Тогава служител на Националната следствена служба (НСлС) поставя въпроса за сваляне на имунитета й, но после въпросното лице е отстранено от разследването. Обект на проверка тогава е делото, заведено от немския гражданин от български произход Константин Мавродийски, който заедно със сина си, е прогонен от управата на фирма, въпреки че държат 50% от акциите й. Това се случва при провеждане на общо събрание на компанията, за което обачe двамата ищци дори не са били уведомени.


В мотивацията за кандидатурата си, качена на сайта на парламента, Йосифова е посочила, че се чувства уверена в своята работа и добре познава проблемите на съда, прокуратурата и и в частност на следствието.


"От позицията на натрупания ми опит в Софийски градски съд – съд с най-много дела... независимо дали са граждански дела или наказателни дела от общ характер, мога да виждам по-добре, както чисто съдебно-административните, така и социално-образователните проблеми на българската съдебна система, което ми дава основание да кандидатствам за инспектор към ИВСС", пише още Йосифова.


Без дебат
Повторното номиниране се наложи, след като в края на миналата година председателят на етичната комисия към ВСС Цони Цонев подаде оставка, няколко дни след като парламентът гласува той да стане член на инспектората. Цонев беше издигнат от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов.


Малко преди да бъде избран, стана известно, че като член на етичната комисия към ВСС, Цонев е прикрил от своите колеги, че срещу кандидат за ръководен пост- прокурор Жанета Красимирова - в прокуратурата е имало образувано наказателно производство, което обаче е било погасено по давност. Вместо да съобщи този факт на членовете на ВСС, Цонев ги е призовал да я подкрепят. Пред "Дневник" тогава Цонев отрече това и заяви, че към онзи момент проверката срещу Жанета Красимирова вече е била приключила. Той подаде оставка с мотива, че името му е било опетнено.


Без дебат и обсъждане на качествата на кандидатите и с усещането за предварителна договорка между основните парламентарните групи, в кая на миналата година Народното събрание избра 10 членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Кандидатурите бяха 11.


По този начин парламентът стана поредната институция (след правителството и ВСС), която показа пренебрежение към многократните призиви на Европейската комисия (ЕК) назначенията в съдебната система да стават на базата на прозрачна и обективна оценка на качествата на кандидатите.


Номинациите за съдебни инспектори бяха обявени два дни, преди парламентарната правна комисия да събеседва с кандидатите. Изслушването мина без реален дебат и въпроси. В предложените и вече назначени инспектори преобладават прокурори. Има само две съдийки, специализирали се в административното право.Мандатът на досегашните съдебни инспектори изтeче през януари 2012 г., а на главния инспектор Ана Караиванова - в края на следващата година. Работата им включва проверка за нередности в движението на делата (без да обсъждат по същество съдебните актове), да следят за противоречива практика, както и да пускат сигнали до други институции.


Против прибързана и непрозрачна процедура за избор на членове на инспектората се изказаха редица неправителствени организации. Те настояваха процедурата за избор да бъде прекратена, да стартира нова, като се даде възможност за по-широка дискусия на номинираните кандидати. Освен това призоваха за баланс сред кандидатите като има представители и на съдийската общност.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Спорен за кого?

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 497 Весело

  Този дали носи на пиене ,като председателя на апелативния съд!!!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Вече не вярвам да има някой, който да има някакви положителни очаквания към назначени от ГЕРБ.

 4. 4 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  "Няма как да съм запознат с тази проверка - не работя нито в инспектората, нито във Висшия съдебен съвет, нито в Софийския градски съд", заяви за "Дневник" Иван Тошев
  ...............
  И да го пита човек този, като с нищо не е запознат, и никъде не работи, що прави предложения ???
  Едно време Р. Петков, като стана министър на МВР, му прекратиха 4 преписки срещу него ...
  Сега пак същото - инспектората на ВСС я проверява, те я предлагат за инспектор ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 5. 5 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#1] от "daniel_defoe":

  За комунетата винаги ще са спорни...само когато са с партийна книжка тогава за тях са добри...

  الرجل الكبير
 6. 6 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 575 Любопитно

  Спорен?
  Посочете ми един безспорен, моля.

  Вяра. Надежда. Любов.
 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Тя е съдия в Търговското отделение на Софийския градски съд. През 2009 г. тя отказа да регистрира новото ръководство на СДС с председател Мартин Димитров. Тогава решението на Йосифова (мотивите към него) направи впечатление с политическите аргументи в него. Според него разпоредбите на устава, чрез който са проведени първите вътрешнопартийни избори, са "неясни, неточни и противоречиви. Малко след това тя поиска да стане съдия във Върховния административен или касационен съд, но не беше повишена.
  ==============================

  Парите свършиха и затова '' ДЕСНИТЕ МИЛИЦИОНЕРИ '' членуващи в Европейската Народна Партия започнаха да раздават БОНУСИ във вид на ДОБРЕ ПЛАТЕНИ и КЛЮЧОВИ постове.
  В цяла България е КОД ЧЕРВЕНО !!!

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Браво Дневник!!! Не спирайте с ровенето!

  Според мен трябва да се направи неформален сайт с публични профили на всички кандидати, за да се види кого предлагат и кого гласуват. Също така НПО-тата да направят прозрачни и обективни критерии за това паралелно класиране, конкурс в сянка един вид. Така ще се види най-болезнено какви хора биват избирани за да раздават справедливост в нашето общество.

 9. 9 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 497 Неутрално

  има ли изобщо един свестен юрист в България?

 10. 10 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 767 Весело

  Няма значение какъв е. Важното е да е верен на партията.

 11. 11 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Свестни юристи в България ще са само тези , които са избрани на своите длъжности , най-малко от Граждански тела на избирателите ...

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ами трудно се улучва читав съдия в БГ. Шанса е 1/10 и намалява...

 13. 13 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#5] от "BGman1":


  [quote#5:"BGman1"]За комунетата винаги ще са спорни...[/quote]

  Ако съм ти показвал този списък с "комунета" моля те да ме извиниш, но все пак го прегледай:

  др.Бойко Борисов - член на БКП предпочел да загуби работата си в МВР, за да запази "червената" партийна книжка и майор от факултета за обучение на кадри за Държавна сигурност, на др. Цветан Цветанов - син на офицер от ДС и шофьор на шефа на ДС-ген.Григор Шопов,самият той служинтел на VІІ управлени на ДС, на др.Цецка Цачева-секретар на първичната партийна организация на БКП в ОНС-Плевен, на др.Павел Димитров-член на БКП и последен шеф на Държавна сигурност-Варна, а сега депутат и шеф на ГЕРБ-Варна, на др.Росен Плевнелиев - секретар на ОК на ДКМС-Благоевград, на др.Николай Младенов - внук на активен борец против фашизма и капитализма,син на кадрови офицер от ДС и комсомолски серетар на Варненската езикова гимназия и т.н. и т.н.

 14. 14 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#6] от "smehur_co":


  [quote#6:"smehur_co"]Спорен?
  Посочете ми един безспорен, моля. [/quote]

  Много са. Над 90%, но политиците винаги успяват да пробутат на ръководните постове в съдебната система корумпираните и поради тази причина угодни магистрати.

 15. 15 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#9] от "krasimiren":


  [quote#9:"krasimiren"]има ли изобщо един свестен юрист в България?
  [/quote]

  Въпросът ви е наивен ,най-вероятно защото не познавате системата.В подобни ситуации наблегнете на четенето и недейте писа нищо.
  Разбира се ,че има и това са голямата маса от съдиите и прокурорите. за съжаление корумпираните и некадърни юристи се продават най-лесно на политиците, заемат висши постове и така налагат превртна представа за гилдията.

 16. 16 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 497 Неутрално

  до ком 15---бате ,не искам да обидя съсловието,ама съгласи се ,4е за имиджа на гилдията трябва да се грижи .....гилдията.ако сами си плюят по лицето с такива кандидатури ,и не вземат подобаващо отношение /морално и дисциплинарно /-- хак да им е отношението на обшеството.

 17. 17 Профил на shagg
  shagg
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "kman":
  Направено е:
  http://judicialprofiles.bg./

 18. 18 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Цецо къде ги намира тези съдии. Все по-некадърни и корумпирани. Да му имах морала.

 19. 19 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Получава отплата за заслугите си. Все пак е отказала регистрация на СДС.
  ГЕРБ и БСП ръка за ръка през годините.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 20. 20 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Изключително честен човек, от малцината некорумпирани магистрати. Учудвам се, че ГЕРБ са я номинирали. Прогнозирам, че няма да я изберат, за съжаление, винаги някой и подлива вода в последния момент. Косьо Пенчев регистрира СДС за изборите 2009г. с политическо решение - има го на сайта на ВАС.

 21. 21 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1254 Любопитно

  [quote#16:"krasimiren"].гилдията.ако сами си плюят по лицето с такива кандидатури [/quote]
  от статията:
  Кандидатурата на Йосифова е издигната от депутатите от ГЕРБ - Светослав Тончев и Ивайло Тошев, a крайният срок за други предложения е утре - 28 февруари.

  Не гилдията, дрогарю писател, ами депутати
  Малко четене няма да навреди на един девствен откъм мислене индивид

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 22. 22 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално
 23. 23 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  Не е истина! Субектът е спорен до толкова, доколкото е многопластова личност, въвлечена във вътрешни разногласия! А титаните на мисълта, пожарникари и физкултурници, ако не друго, поне са обречени да стават аверчета с многопластови натури!

  Вижте им суратите! Същите са, като тези на комунистите! Тутакси им лепваш поне 6 месеца условно - за неподправен идиотизъм. Но нямаш шанс да ги пратиш зад решетките, понеже биват разследвани от себеподобни...

  Свобода за Надежда Савченко!
 24. 24 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#15] от "bate_Ventzi":

  +++++++++++++++++++++++++++++

  Свобода за Надежда Савченко!
 25. 25 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#16] от "krasimiren":


  [quote#16:"krasimiren"]ако сами си плюят по лицето с такива кандидатури [/quote]

  Ама вие прочетохте ли статията? Кандидатурите са от депутати на ГЕРБ!

 26. 26 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1065 Любопитно

  Какво бях казал за ГЕРБ: милиционир, комунист,милиционер, комунист, роднина, роднина, роднина!!!! Все отбор БОКЛУЦИ!!!!!
  Димана Йосифовато я връката между ДПС и ГЕРБ:Димана Йосифова!!!!

 27. 27 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Супер статия добре че дневник реагира навреме. Г-жата е добре известна.

 28. 28 Профил на psjordanov
  psjordanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "krasimiren":

  Разбира се, че има свестни юристи в България. Както и лекари и археолози и миньори, само че целта на герб е да накара населението да си мисли, че няма и те да си слагат удобни за тях хора.

 29. 29 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Тази е поредната номинация, която явно някой от герберите е срещнал на някое кръстовище (може би не толкова оживено)!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 30. 30 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#28] от "psjordanov":

  Целта на ГЕРБ... дрън-дрън ярина психойорданов.

  Няма шики-мики.
 31. 31 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 497 Неутрално

  и къде са доблестните и 4естни юристи ,даизлезнат и да разобли4ат долните,хитри и недостоини номинации...? и кога ще се нау4им да браним авторитета на професията от всякакви низки посегателства . защо здруженията на юристите нехаят когато разни тарикати обругават името на гилдията ? защо публ4но не разобли4ат мощенниците и хитреците в редиците си ?как можем ние ,които сме извън системата да разпознаем кои да подкрепим ,и кои да отре4ем ? самите юристи позволяват да се изсипва помия върху вси4ки , заради отделни единици

 32. 32 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Отново показаха че най-голямата мафия в България е в парламента.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 33. 33 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Няма надежда за контрола в съдебната система. След като и там се меси парламента(управляващи парламентаристи, де!)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK