Свободното къмпингуване по Черноморието може да бъде забранено

Свободното къмпингуване по Черноморието може да бъде забранено

© Юлия ЛазароваЗабрана за разполагането на преместваеми обекти – търговски заведения, павилиони и т.н., по плажове, които не са концесионирани или наети, предвижда нов законопроект за устройството на черноморското крайбрежие. Законопроектът е подготвен от министерството на регионалното развитие и днес ще бъде представен официално от министър Лиляна Павлова.


От дефиницията на "преместваем обект" в законопроекта личи че забраната вероятно визира както масивните постройки, които се монтират и демонтират без използване на "мокри строителни процеси", така и за обекти като туристическите палатки - "изпълнени от обемни елементи, които не са трайно свързани към терена и могат без разглобяване да се преместват". От регионалното министерство вчера отказаха да отговорят на въпроса дали забраната касае и къмпингуването по незаетите от фирми плажове и отложиха коментарите си за днес, когато ще се състои дискусията за законопроекта.


В момента разпъването на палатки по неуредените плажове не е забранено със закон. Много от морските общини обаче – като Созопол, Несебър, Царево, Добрич, са забранили палаткуването извън определените места и по местните наредби то се наказва с глоби от няколкостотин до няколко хиляди лева.
Проектозаконът забранява и свободния плаж – разполагане на плажни принадлежности (кърпи, дюшеци и др.) на плажовете, които не са отдадени за стопанисване.


Санкциите за граждани, които не спазват новите ограничения, ще са от 1000 до 10 000 лв., гласи още проектът.


Дотук със строежите на първа линия
Освен че забранява всички преместваеми обекти на плажовете, които не се стопанисват, новият закон предвижда уреждане на проблема с многобройните преместваеми обекти на първа линия (зона А – ивицата 100 метра от брега), които не са на самия плаж. Това беше изтъкнато от регионалния министър Лиляна Павлова миналата седмица, когато тя съобщи за готвените поправки.


Извън самите плажове в зона А строежи или преместваеми павилиони/будки и др. ще се допускат само във вече урбанизираните терени по устройствени планове на населените места, влезли в сила преди новия закон. Законовите поправки не посочват друга възможност за строителство на първа линия, което означава, че извън вече отредените с устройствените планове места за строителство в челната 100-метрова ивица на черноморския бряг занапред няма да може да се строи.


В по-широката ивица на крайбрежието – зона Б (от 100 до 2000 м навътре), павилиони, будки и др. ще могат да се разполагат в отредени с подробен устройствен план (ПУП) парцели, в случай че не надвишават параметрите на застрояване по плана.


И заварените преместваеми постройки ще се събарят
Една година след влизането на закона в сила всички преместваеми обекти и съоръжения по крайбрежието, които не отговарят на новите правила, ще трябва да бъдат премахнати от собствениците им, гласи законопроектът. Ако това не се случи, кметовете и областните управители ще трябва принудително да ги премахнат.


Глобата за нови преместваеми обекти, разположени в нарушение на разпоредбите, ще бъде от 1000 до 10 000 лв. за гражданите, а за фирмите ще бъде увеличена от 10 000 (по сега действащия закон) на 10 000 – 50 000 лв.


Долу лапите от дюните
С глоба от 500 до 5000 лв. ще бъдат наказвани хора, които добиват пясък от плажове или разкопават дюни, гласи законопроектът. За фирмите глобата ще е до 10 000 лв., в случай че не подлежат на по-тежко наказание.


Поне няколко такива случая имаше в последните години около Созопол, където се построиха няколко хотела с пясък от дюните. По информация на бургаските медии сред тях е 5-етажният хотел, който бе построен преди няколко години на къмпинг "Веселие", до самия бряг.


Концесионерите на плажове вече трябва да са с чисто минало
До конкурсите за концесии на черноморските плажове занапред ще се допускат само фирми, чието ръководство няма присъди за финансови злоупотреби, корупция, неизплатени задължения към държавата или участие в престъпна група. Управителите, както и всички членове на управителните бордове ще трябва да са изрядни по тези критерии, гласи законопроектът.


Освен това фирмите, които са били концесионери и концесията е била прекратена по тяхна вина, могат да бъдат отстранени от конкурсната процедура за който и да било плаж. Ако това правило остане в сила, то ще засегне няколко фирми на бизнесмена Николай Банев.


Миналата година държавата развали концесиите на две негови фирми - за плаж "Иракли" на "Партнърс комерс", заради неизпълнени инвестиции и пълно неизпълнение на задълженията, и за плаж "Дюни-юг" на "Хелио-Тур-С", също заради неизпълнени задължения по договора и неплатена концесионна такса. В същото време чрез друга фирма Банев от миналата година е наемател на два плажа около курорта му "Русалка", които преди това няколко години ползва, без да плаща на държавата.

Коментари (201)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kanarko
  kanarko
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Голям праз и без тва в България никога не може да има голям туризъм или поне такъв, който да се превърне в основен източник на приходи и двигател на икономиката ни - http://tonygospodinov.com/?p=1491

  Иначе незнам.. хотелите са на нереално скъпи цени, а обслужването неадекватно. Някой се хващаха с колата и караванка и си ходят да си правят кефа сега и това забраняват.. е да им давам по 500 лева за 2 вечери за някъв умрял хотел ли, че аз за тия пари ше стоя цяла седмица в Гърция или Турция и обслужването ще е на супер високо ниво, няма да е супер мръсно и ще си почина като хората.

  www.kanarko.com
 2. 2 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 426 Неутрално

  С други думи, да наблягаме на непреместваемите обекти за летните почивки по Черноморието, защото ще бъдат несравнимо по-законни от разпъната палатка! Отливаме основите и зидаме нагоре с пенобетон... Бързо, удобно и законно!

 3. 3 Профил на Камен Мерачев
  Камен Мерачев
  Рейтинг: 219 Неутрално

  това е абсурдно!?!

  http://www.blenderbg.com/
 4. 4 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Много правилно. Така ще се използва мястото за мега бетонирането на крайбрежието. Няма да е лошо да се направи и една магистрала директно на брега.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Концесионерите на плажове вече трябва да са с чисто минало !!! Е тва направо кърти мифки.

 6. 6 Профил на pleven
  pleven
  Рейтинг: 217 Гневно

  Хайде всички под строй към бетонните бункери по морето... По-евтино ще ни излезе, вместо да ни одрусват с по някоя друга стотачка заради сиромашка палатка...

  https://www.pleven.pro
 7. 7 Профил на pleven
  pleven
  Рейтинг: 217 Весело

  Аз пък мисля да спя в колата... Проблем?

  https://www.pleven.pro
 8. 8 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "Проектозаконът забранява и свободния плаж – разполагане на плажни принадлежности (кърпи, дюшеци и др.) на плажовете, които не са отдадени за стопанисване."

  Да бе, да. Ще видите, че днес ще се оправдаят, че е допусната техническа грешка. Няма как безнаказано да забранят свободното къмпингуване и разполагането на хавлии по плажа.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 9. 9 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 688 Гневно

  Проектозаконът забранява и свободния плаж – разполагане на плажни принадлежности (кърпи, дюшеци и др.) на плажовете, които не са отдадени за стопанисване.

  Офффф тъпи ли са?

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2617 Разстроено

  Това за забрана на строежите на първа линия и "опазване" на дюните е ОК, но - "които не са концесионирани или наети" - си е повече от добрите намерения. Не може ВСИЧКО да се комерсиализира, да се ТОЧАТ пари от всичко и навсякъде и то без да се ПРАВИ нещо в защита на природата, защото за хората си знаем. Когато дървените глави в БГ министерствата бетонират и най-закътаните кътчета няма да има КАК да събират пари - просто няма да има ХОРА...
  "Добрите" намерения в БГ винаги са с идиотско изпълнение...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Усещам протести за това предложение. Първи вариант. Втори - отлив на туристи - родни и чужди.

 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1365 Разстроено

  Държавата - враг на народа.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 13. 13 Профил на Грую Груев
  Грую Груев
  Рейтинг: 426 Гневно


  Хайде ! Полицейщината в действие.Заведох мацето си на "Дюните".Но млади и зелени ,без пари,се настанихме на палатка.В страни от курортното селище.Но посред нощ последва милиционерска проверка,принедително настаняване в курорта и последните пари отидоха за стая за половината нощ.
  Сега започват същите простотии.Това е с цел да ни вкарат в скъпите хотели,защото чужденците също не ги харесват и стоят полупразни.
  Този филм вече сме го гледали.Нищо ново под слънцето.
  Жалко за надеждите !

  Хубав човек.Че и красив май.Аз си се харесвам!Какво ще кажете.
 14. 14 Профил на kanarko
  kanarko
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз не виждам, кой турист посетил масовите ни курорти ще го направи втори път.

  Отношението към чуждестранните туристи на българския персонал е: "Виж го тоз мазен англичанин, червив от пари дай му ги земем"..

  www.kanarko.com
 15. 15 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#8:"Драги ми господине"]Проектозаконт забранява и свободния плаж – разполагане на плажни принадлежности (кърпи, дюшеци и др.) на плажовете, които не са отдадени за стопанисване.[/quote]
  И на мен ми направи впечатление това. Де факто забраняват къпането по свободните плажове, и задължават всички да посещават плажовете на концесионерите.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 16. 16 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  За сметка на това пък е разрешено, свободното и безплатно съсипване на планнините !

 17. 17 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  "Свободното къмпингуване по Черноморието може да бъде забранено"

  Защо само по Черноморието?
  Ами в планините, около реките и язовирите, защо не? Един свободно къмпингуващ сред природата оставя след себе си купища отпадъци, които някой трябва да почисти. Може ли някой автомобилист да опъне палатка на някоя поляна в Австрия или Швейцария? Аз не съм виждал!!!

 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#15] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Моише, как е при вас в Израел?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ако бяха толкова загрижени за правилата по брега, трябваше да започнат незабавно да разрушават и разчистват незаконните хотели.

  Както и да е. Ходете в Гърция, ако можете на Йонийско море.

 20. 20 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1316 Весело

  Като чета статията не видях някъде да се збраняват разпъването на палатки за спане ...но някой предприемчив търговец и в тях може да си отвори сергия...

  الرجل الكبير
 21. 21 Профил на Прах в очите
  Прах в очите
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Чиновникът - враг на народа

 22. 22 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Трябва да въведат такса въздух, не може да дишаме свободно, трябва да дишаме само въздух отдаден на концесионери.
  Кого трябва да обиждам и храня?
  Нечувана глупост.
  А свободните пикници също ли са забранени или са фрии само на площи отдадени на концесия.
  Извадете си главите от миризливите задници и се опомнете от кого идват парите в държавната хазна!

  Подпис - електронен ;)
 23. 23 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Няма да стъпя в тая смърдяща гнила дупка, пълна с мутри.

 24. 24 Профил на irs
  irs
  Рейтинг: 479 Гневно

  А джапанки и бански мога ли да си взема или и тях трябва да наема от концесионерите?

 25. 25 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 531 Весело

  Контролът в ЕС се засилва. И щастието от него. Народната република ще ни се стори един ден като добър сън.

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Такава заповед може да се окаже ,че противоречи на конституцията и на закона за морския бряг !

  Къмпингуващите могат да организират палаткови лагери всяка година в знак на протест това принципно не противоречи на законите на страната !

  Положението наистина е сериозно !
  Питах преди няколко години един управител на такава барака на плажа защо заведението му е толкова скъпо при положение ,че не е луксозно , персонала му е неук, храната е ужасна ...даже и за кафето би трябвало да връщат парите на хората!?1!?
  Отговора беше защото всяка година през април плащат огромния наем на концесионера и след това трябва да го избият. Без да увърта си каза всичко.
  Така ,че мафията си е раздела морския бряг отдавна и по документи наистина са постоянно на загуба но всъщност само от препродаването под наем си изкарват достатъчно.
  [quote#2:"alhio"]непремествамите обекти за летните почивки по Черноморието, защото ще бъдат несравнимо по-законни от разпъната палатка! Отливаме основите и зидаме нагоре с пенобетон... Бързо, удобно и законно! [/quote]
  Със сигурност никой няма да ти каже копче ... с първата копка ставаш потенциален рушветодател и до последно ще чакат да видят колко ще си платиш и какви документи ще приложиш за узаконяване на имота.
  Но за да не ти го бутнат трябва да е нещо по-масивно примерно хотелите на пясъчните дюни на Несебър си останаха и даже ги узакониха съвсем криминално.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 28. 28 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Пак ще има взривени по морето, само че този път концесионери на плажна ивица?

  Подпис - електронен ;)
 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  НЕ на забраната за свободно къмпингуване!

  ОЩЕ ПО "НЕ",НА КОНЦЕСИОНЕРИТЕ !

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 688 Разстроено

  [quote#27:"SorryLol"]О, в никакъв случай не са тъпи! В никакъв! Нали се сещаш, че по този начин се докарват приходи на концесионерите. [/quote]
  Аз за плажните принадлежности говоря. За другото може и да измислят законово основание. Ама трябва да си зверски глупав да се опиташ да забраниш престоя на плажа - това автоматично означава и забрана на риболова от брега и дори пикниците.
  Или Дневник нещо са объркали или г-жа НЕинженер е много глупава. Време е случайни хора да не управляват строителното министерство.

 31. 31 Профил на Fifa
  Fifa
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Идеално!

  Това ще премахне и малкото съмнение дали все пак лятото да не се направи някаква почивка по нашето Черноморие.

  Не отлагай нищо за утре, ако можеш да го отложиш за вдругиден.Марк Твен
 32. 32 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ей тези тупани правят всичко възможно да не гласуваме за тях!
  Пак ще трябва да се протестира.

  Любов и светлина!
 33. 33 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Ще протестирам! Защото не събарят нищо построенно незаконно, но моята палатка, заемаща площ от цели 4 кв.м. за период от пет дни си е направо удар по авторитета на държавата.
  Да не говорим, че от 20 години разни мутри събират незаконни такси за разполагане на палатки.

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 34. 34 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Ей, почвате да прекалявате!
  Не си играйте с търпението на хората!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 35. 35 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "delusion":

  Прочетох препратката ти и искам да посоча някои фактологични грешки поне за Гърция - там съм бил на почивка.
  Та така - един дюнер / те му викат суфлаки / ми излезе 3.5 евро /не на плажа а в селището/, щезлонга си го платих 14 евро /Плати Гиалос Миконос/ а кафето ме одрусаха 3 евро, за нощувка в хотел ами как да го кажа че ме е срам ..... септември извън пика 80 евро на вечер /стаята бе без всякакви екстри/, какво още ааааааааааа да - прочутата гръцка кухня - бутилка вино, салата, ордьовър ,основно ястия това за двама 70 евро...... ако се разровя мога да измъкна и още ама не ми се припомнят ужасии .
  Всичко това е подплатено с голямо търпение - да чакаш 1 час за такси или да си влечеш багажа като олигофрен щот' ний стачуваме или да търпиш валмата дим в кафетата /въпреки че пушенето е забранено/ още много има като се започне от деленето на гърци и чужденци.Общо взето приключих с Гърция , следващия път като ме избие на мазохизъм и ще отида на кола маска - по евтино е и поне е за по кратко .

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4207 Гневно

  До коментар [#9] от "outside":Море ич не са тъпи! Ами гледат как и последната кожа на сиромаха да одерат!

 37. 37 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#18:"Bulgarische Motoren Werke"]Моише, как е при вас в Израел? [/quote]
  По пясъчната ивица на големите градове има т.н. "концесионирани участъци". Това са площи до...50-60 м' дължина, където концесионерите отдават срещу заплащане столове и чадъри. Същото е и с няколкото хотела, чиито частни площи са 100-150 м от морето. Слагат си техните столове и чадъри, но до тях можеш да си поставиш и своя.

  Но ако в Тел Авив (който е на морето) има 10-15 такива "участъка", останалите 4-5 км са свободни за къпане, включая поставяне на собствени столове и чадъри. Общината осигурява БЕЗПЛАТНО по няколко душа, тоалетна и съблекалня, на няколко стотин метра. Нощуване на палатки на бреговата ивица е забранено, но лятно време можеш да преспиш на брега безпроблемно. Е, полицията патрулира и ако подушат тревичка те прибират, но не повече. Това е и положението и по другите градски общини по морето.

  По дивите плажове е забранено спането в палатки, но да си поставиш палатка през деня не е проблем. Полицията щъка и предупреждават че през нощта трябва да си ходят. Мисля че има няколко уредени къмпинга, за палатки и каравани, по най южните, и на най северните места по бреговата ивица на Израел, но не съм сигурен. Освен това ние сме малка държава, и на 4-5 км от всеки плаж има нещо (селце, градче, или кибуц) където за почти жълти стотинки (по наш стандарт) можеш да преспиш в нормални условия. Хотелите...има такива от $2-30 до $2000 на нощ, всеки според кесията си.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 38. 38 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#7] от "pleven":Проблем голям 500лв акт за паркиране на зелени площи!!!

 39. 39 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 479 Весело

  Идеята е ясна ,всички туристи набутани в бетонната джунгла на хотелските комплекси иначе глоби и административни актове!!!

 40. 40 Профил на kanarko
  kanarko
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#35] от "Цъкльо":

  Еми незнам къде си ходил пич. Може. То си има и така и така нали знаеш. Едно е да идеш в Царево друго е в Албена. За примерите, които аз съм дал обаче фактите са такива.

  Ходих и до Турция.. там просто е номер едно за мен. Супер хотел, супер обслужване, супер цени. Разбира се винаги може да се попадне и на кофти ситуации.

  www.kanarko.com
 41. 41 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#30:"outside"] г-жа НЕинженер е много глупава.[/quote]
  Тук си прав! Тази НЕинженерка имА глупоста да изпляка че "морската вода била естествен прочиствател на отходни води". Чух я да го казва, УВЕРЕНО, по ТВ7, когато Бареков (или Кошлуков) я попита за подготовката за лятния сезон на морето.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 42. 42 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#35] от "Цъкльо":

  абе пич и ние ходим в Гърция... Естествено, че и там има загубени места и хотели, но с малко разум и проучвания може да намериш алтернативи и качество, което никога няма да е възможно да се постигне в България!
  От повече от пет години ходя само в Гърция и не смятам и да се появявам по нашето море!

 43. 43 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Всичко е много хубаво в закона,но това за палатките няма да се случи.

 44. 44 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Законопроектът е подготвен от министерството на регионалното развитие и днес ще бъде представен официално от министър Лиляна Павлова.
  Проектозаконът забранява и свободния плаж – разполагане на плажни принадлежности (кърпи, дюшеци и др.) на плажовете, които не са отдадени за стопанисване.
  ================================
  Веднага да се даде бонус и една Доктор Хонорис Кауза на г-жа министърката за дето пешкира ще е от концесионера а дето няма такъв ще се лежи направо на пясъка понеже е по - здравословно а ако не искаш да ядеш моркова почва се с тоягата / глобата /.
  Тц,тц,тц сега ще се чудя кой '' експерт '' ще опере плажния пешкир !!!

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 45. 45 Профил на kanarko
  kanarko
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#42] от "гражданин":

  именно

  www.kanarko.com
 46. 46 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#1:"delusion"]Голям праз и без тва в България никога не може да има голям туризъм или поне такъв, който да се превърне в основен източник на приходи и двигател на икономиката ни - [/quote]
  Не зная откъде, но не си прав. Морският туризъм осигурява препитание на поне 1/3 от живеещите в И. България. Което означава, че почти 1 млн не плачат, и не реват за помощи от държавата. Туризмът храни поне 100 000 в Сф, 1/3 от В. Търново, селата около Рилския манастир преживяват благодарение на пътуващите до Манастира. Истина е, че с малки изключения ние нямаме силно атрактивни обекти, но това не означава, че и малкото, които ги имаме трябва да ги унищожим.
  Има нещо друго, което липсва в България. това е туристическата култура на населението, или казано по друг начин простащината идва в повече. В Гърция собственикът на заведение на довиждане ти благодари, че си посетил ресторантчето му, в Турция най-обикновени хора ти се усмихват, и те питат на някакъв английски дали ти е харесало в Турция, в Тунис обяснили на хората, че един работещ в туризма изхранвал 4 човека, и учениците в обществения транспорт се усмихват на чужденците-туристи. Последното може и да е прекалено, но пътуващите точно това искат - да се чувстват "Добре дошли".
  А хотелите ни са хубави-като изключим Турция, нашите хотели са по-добри от тези при нашите съседи. А когато критикуваме нашите съседи и хвалиме почивката си там, да не забравяме, че може би там е добре, защото не ни обслужват наши съграждани.
  Тъжно е, но така е.

 47. 47 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 439 Неутрално

  [quote#17:"Дедо Либен"]Може ли някой автомобилист да опъне палатка на някоя поляна в Австрия или Швейцария? Аз не съм виждал!!! [/quote]
  Защото не си ходил.....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 48. 48 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#29] от "lz2":

  Лиза4ка тоя законопроект да не би тунизийското правителство да го подготвя?
  Ти да не се обърна срещу партизанската внучка и Мутрата?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 49. 49 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#46] от "shumkar":

  Бой, напълно си прав!!
  Ние опростачваме всичко, до което се докоснем и живеем ден, за ден, като варварите, които нахлуват, оплячкосват, разрушават и осират всичко и се преместват. Само че тези номера минават в границите на държавата България. За съжаление, извън тях се спазват други закони и норми на поведение!!!!

 50. 50 Профил на kanarko
  kanarko
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дедо Либен":

  Да ама в Швейцария ти дават такава заплата, че можеш да живееш на хотел, ако пожелаеш. А тук при минимална работна заплата 270лв. - 2 дена лятото в хотел за 2 да ми струва 500лв. нещо не върви а??

  www.kanarko.com
 51. 51 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#33] от "VaKY":


  [quote#33:"VaKY"]Ще протестирам! Защото не събарят нищо построенно незаконно[/quote]
  Защо не протестира когато ги строяха комунетата?...

  الرجل الكبير
 52. 52 Профил на go
  go
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Споко. Уверено вървим към момента, в който никой, ама наистина вече никой да не ходи у нас на море. И тогава вече ще почнат да се нормализират нещата.

 53. 53 Профил на i12805
  i12805
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Защо, Господи, защо ...

 54. 54 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#15] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Ами трябва да подкрепим икономиката на Гърция явно.

 55. 55 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 688 Гневно

  И след тази поредна глупост излязла из дебрите на министерството, ако някой си позволи да използва думите: ДМС, бонус, награда и прочие в едно изречение с думите получил и заслужил, просто ще полудея. Може ли толкова да е трудно един свестен закон да направят без да има очевадни недомислици. След това как да не търсим още проблеми и в останалия текст. Дневник да пусне линк към проектозакона (ако го има), така че да го четем в оригинал.
  Изнервят ме от сутрин до вечер и това не ми харесва.

 56. 56 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Примерно - Иракли. Има концесионна зона от няколко стотин метра на 3 км плаж.

  Със закона разбирам, че ако си сложа кърпата и забия чадъра в по-далечния на плажа край (съответно по-хубав и спокоен) ме чака глоба от до 10 000 лв?????

  Така се насърчава туризма, момчета и момичета.

  Мен например ме насърчава още повече да ходя само в Гърция.

 57. 57 Профил на gigow
  gigow
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Пак някакви туристически хотелиерски лобита се опитват да ни натрапят някаква идиотия.
  Лозунгът на ГРОБ:
  "ЧРЕЗ ЛОБИЗЪМ-КЪМ ИДИОТИЗЪМ!"

 58. 58 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 688 Разстроено

  [quote#51:"BGman1"]Защо не протестира когато ги строяха комунетата?... [/quote]
  Комунетата си ги построиха, след това нагло си взеха властта и сега си ги пазят.
  Пък и трудно се протестира срещу комунета - Тома Белев последен пример.

 59. 59 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Фактически мутрата може да стовари хиляди кубици бетон на плажа и да му се размине , но обикновеният човек не може да си сложи хавлията. без да е обявен за престъпник.....
  За такива закони депутатите требе да се замерят с камъни където и да се появат...

 60. 60 Профил на parche
  parche
  Рейтинг: 374 Неутрално

  трябва и в гората. браво за идеята на #59

 61. 61 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 950 Неутрално

  ....само фирми, чието ръководство няма присъди за финансови злопотреби, корупция, неизплатени задължения към държавата или участие в престъпна група. Управителите, както и всички членове на управителните бордове ще трябва да са изрядни по тези критерии, гласи законопроектът.
  ============
  БафМааму, че кой тогава ще стопанисва плажовете, изгоря ни туристическият сезон.

 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Ей! Това алчността е голяма работа. Задължително е да се плаща. И колкото повече се плаща, толкова по-законно ще е.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  на мен пари трябва да ми дават за да стъпя в този бетонен кенеф.

 64. 64 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#12:"Bulgarische Motoren Werke"]Държавата - враг на народа.[/quote]
  Нека да не бъркаме държавата с правителството!

 65. 65 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Весело

  [quote#61:"Цайко"]БафМааму, че кой тогава ще стопанисва плажовете, изгоря ни туристическият сезон. [/quote]
  Помилваните от Марин, как кой?!? И тези като онзи юнак, дето получул чисто свидетелсто за съдимост, след като му минал периода от...3 г' ли бяха, през които не извършил ново престъпление от същия характер...

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 66. 66 Профил на Georgisim
  Georgisim
  Рейтинг: 531 Неутрално

  След като бетонираха всичко, забраниха и свободното къмпингуване за да може да запълнят местата на вече построените Люлин-ско подобни грозни комплекси. Вече е все тая че забраняват строежите по плажната ивица ...
  Ама мат'риала се кефи на твърдата ръка на вожда.

  ---------------✂ ---------------------&013 ваучер за еднократен хейт&013
 67. 67 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ..е това си е типично българска мутренска АСТА....
  За такъв закон Народното събрание трябва да бъде демонтирано..От него излизат повече вреди отколкото ползи за народа..

 68. 68 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#23] от "zeer_streng":
  а защо се интересуваш от нея тогава и я коментираш и отделяш от негнилото си западно време. аз не мога да разбера емигрантите - хубаво, по много причини си решил да се махнеш и си казал баста на държавата, а покрай нея и на родината и на семейството. Ами просто като не участваш не, не участваш, твоя воля. Явно и в негнилата дупка обаче не е чак толкова добре, щом следиш движението на загниването и непрекъснато търсиш сравнение и насаждане на негативизъм. Нека всеки си върви по пътя и прави свободно своя избор.

 69. 69 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1027 Весело

  С този закон опрезелено ще ни превасочат към южните ни съседки!!! честито - рушняците ще могат да се напиват безпрепятствено и по плажовете ни. Обещаваме, че няма да сме там да им пречим!!!!

 70. 70 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Това е безумен закон. Как палатката може да навреди на морето или флората наоколо? Никак!

  Отвсякъде мирише на гнило този закон, а и съответната министърка или не знам каква е там. Вероятно са й платили от някоя организация...

  Ако в момент има нещо, за което си струва да се протестира, това е то...

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 72. 72 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Ще има регламентирани къмпинги на 100 м от плажа. Това решава проблема на къмпингуващите. Там ще има нуждници, душове, почистване, охрана.
  А самият плаж трябва да е свободен. Палатките заемат част от него, което е в ущърб на останалите плажуващи. Тъй както чадърите на концесионера заемат огромни площи, а летуващите не желаят да ги ползват, така и палатките заемат.
  Бараки с хапка и пийка, до плажа трябва да има. Оставиш децата, но трябва да ги наблюдаваш. Багажа също. Аз да не съм гущер да се пека на скара, като на хладина продават студена бира и мастика на кристали.
  Това за хавлийките, не можах да му схвана логиката.

 73. 73 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  "Проектозаконът забранява и свободния плаж – разполагане на плажни принадлежности (кърпи, дюшеци и др.) на плажовете, които не са отдадени за стопанисване."

  А край морето на един крак ,като чаплите, ще можем ли да стоим?

  "където се построиха няколко хотела с пясък от дюните. По информация на бургаските медии сред тях е 5-етажният хотел, който бе построен преди няколко години на къмпинг "Веселие""
  Този, ако още не е паднал, да го подпрат ,щото май наистина ще стане"Веселие"

  "Концесионерите на плажове вече трябва да са с чисто минало"
  Споко - нали са край морето, те вече си го изпраха и изсушиха!

 74. 74 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#59] от "aramissss":

  ЕЙ ГОЛЯМА ЛАКОМИЯ ГОЛЯМО НЕЩО. ЗНАЧИ ПЪТУВАМ ПО МОРЕТО И АКО СПРА ЗА ЧАС ДВА И ОТИДА ДА СИ НАМОКРЯ КРАКАТА ЩЕ МЕ ГЛОБЯТ. ТОВА СЕ ВИКА ЕБАСИ ТЪПОТИЯТА.

 75. 75 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Хахахахаха, това е пълно с толкова дебилизми, че целия проектозакон става за цитат на деня.
  Тоя герберастки лобизъм е толкова дебилен, че дори не се усещат, че няма да проработи. Гърция близо, Италия и тя...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 76 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Концесионерите на плажове вече трябва да са с чисто минало
  До конкурсите за концесии на черноморските плажове занапред ще се допускат само фирми, чието ръководство няма присъди за финансови злопотреби, корупция, неизплатени задължения към държавата или участие в престъпна група. ......
  Гаче не може и не става на практика мръсния бизнес да се върти с "чисти" подставени лица. и фирми То и касапите от ТИМ изглеждат по документи като девстевеници..

 77. 77 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Така и не разбрах кой,според закона,контролира неконцесионираните плажове?

  Кой ще глоби сельо,който осира някое райско плажче с найлони и консервени кутии?

  За мен това е по-важно,инак всеки да си опъва палатка през деня на неконцесиониран плаж,ама да си я вдига през нощта!
  Щото ако го нападнат и оберат или по-лошо-ще опищи орталъка!

 78. 78 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#74] от "петър палчев":

  Това не е така стига сте преекспонирали и сте талкували както ви е удобно.

 79. 79 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  "В същото време чрез друга фирма Банев от миналата година е наемател на два плажа около курорта му "Русалка", които преди това няколко години ползва, без да плаща на държавата."

  Ми вкарайте него в затвора!

  Що искате нас да набутате в бетонни бункери?

 80. 80 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Имам един въпрос. В Гърция има ли човек право да си опъне палатката, дето му кефне?
  Аре да не смесваме няколко теми. Туй за бетона е отделна. За летуването в Гърция - също. Тъй като там палатка можеш да сложиш само в къмпинг, не може да се прави паралел между там и нерегламентирано къмпиране тука. Може да се сравнява например с наш регламентиран къмоинг.

 81. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Ходенето на плаж само в България не е задължително! Ходенето на море само в България също! Ще пълним джобовете на турци и гърци, докато нашите хотелиери се къпят във величие и се радват на самота в хотелите си. Или ще поумнеят или ще затворят. С лобизъм и натиск не се постига много в дългосрочен план. Като гледам - няма изгледи да поумнеят!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 82 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#50:"delusion"]Да ама в Швейцария ти дават такава заплата, че можеш да живееш на хотел, ако пожелаеш. А тук при минимална работна заплата 270лв. - 2 дена лятото в хотел за 2 да ми струва 500лв. нещо не върви а?? [/quote]

  Добре, а защо се оставяш на такава заплата?
  Сега границите са отворени и може да се работи в много държави с техните заплати.

  Любов и светлина!
 83. 83 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Да се надяваме че всички катунари (като по-голямата част от пишещите във форума) ще започнат да се съобразяват с елементарните правила за лична и обществена хигиена. Но мрънкането ще е огромно.

  И в морето ми е до колене .....................
 84. 84 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#35] от "Цъкльо":

  Цъкльо, ти да не си отишъл на гръцкия Слънчев бряг бе?!?
  От години летувам САМО в Гърция.
  На плажовете, на които ходя, шезлонгите са част от заведенията по плажа. Избираш си шезлонг, лягаш си, идва сервитьора, носи ти минерална вода, безплатна... поръчваш си едно фрапе за 2.50 евро и цял ден си ползваш шезлонг, чадър и масичка безплатно.
  Аз съм оставал по 10 евро за едно фрапе и 2 бири на ден, но като съпоставя с нашите 15 лв наем само за шезлонг и чадър на забутан плаж - ми извинявайте, ама...нали...
  Отделно от миналата година наблюдавам спад в цените в Гърция.
  Спим на частни квартири, за около 20-25 евро на вечер СТАЯТА. Всяка година различно.
  Във всички случаи излиза ако не по-евтино, то същото като в България. За разликата в обслужването не говорим изобщо - не може да се сравняват Трабант и Ферари.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 85. 85 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 479 Гневно

  гласуй народе, гласуй отново за ГРОБ

 86. 86 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#80] от "ooonufri":

  Глупости. Я ми изброй плажовете отдадени на стопанисване и в Гърция и в Италия...
  Просто гръцкия къмпинг предлага прекрасни условия и няма никакъв смисъл да си боднеш палатката извън него.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 87. 87 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#65] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Викаш, да не се пуашим и да спим спокойно. И правилно, честно казано в последните години гръцките баби по ме кефят от нашите и квартирите, които дават са по-добри. Нека разни разбирачи да разправят колко скъпо е в Гърция. Явно черноморието трябва тотално да се осере, за да почне да се оправя.

 88. 88 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 484 Любопитно

  Добре, а какво правим с плажа на Велека примерно? Той нали е резерват - тоест не може да се отдава на концесия. Съответно - всички хора, които ще ходят там а те не никак малко, явно влизат в графата нелегални, подлежащи на глоба? Същото е в сила и за Липите и всеки закътан залив между Синеморец и Резово.

 89. 89 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#80] от "ooonufri":

  Вярно е, само в къмпинг... срещи 2-3 евро на вечер за цялата палатка, плюс по 1 евро на човек. Конкретен пример от къмпинг Макри край Александруполи.
  Няма да казвам какви са баните и тоалетните на къмпинга...като нашите в моловете.
  С кой български къмпинг искаш да сравним?!?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 90. 90 Профил на bojidar67
  bojidar67
  Рейтинг: 1116 Гневно

  А чайки и гларуси дали ще имат "право" да лагеруват на неконцесиониран пясък ?????

  Ужас и безумие ... а уж "държавата - това сме ние" !

  Само слабите се стремят към порядък ... силните владеят хаоса!
 91. 91 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Пропуснали са да разпоредят събарянето на поне половината от Слънчев бряг и останалите хотели по брега. Със забраната за свободно плажуване са се оляли напълно в слугинажа си.

 92. 92 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Идиотизъм в действие! Да разкажем играта на природата и на малкото останали незастроени и небетонирани кътчета по крайбрежието!
  Да живеят концесионерите с "чисто" минало! За тях е този закон, не за бедния турист, който иска малко тишина, спокойствие и близост до природата, а не чалга врява в градска среда тип "Слънчев бряг".
  Искам да запитам защо се допусна пълната разруха на къмпингите, които предоставяха възможност за приятно летуване с палатки/каравани, при все това предоставящи течаща вода, почистване на плажовата ивица и хигиена на горските местности?

 93. 93 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#80:"ooonufri"]

  Имам един въпрос. В Гърция има ли човек право да си опъне палатката, дето му кефне? [/quote]

  Чак дето му кефне, не, но в Гърция има несравнимо по-малко натиск срещу къмпингуването. В Гърция има МНОГО плажове, на които няма контрол. В България такива не останаха. Дори на плажовете, на които има спасители и платени услуги (в Гърция), голяма част от плажа си остава свободна и човек преценява какво предпочита.

  А, най-важното. В Гърция няма мутри. Моеш ли си предстаи? Няма мутри.

 94. 94 Профил на bojidar67
  bojidar67
  Рейтинг: 1116 Гневно

  А ... ДИШАНЕТО РАЗРЕШЕНО ЛИ Е ОЩЕ ???

  Или всички сме в нарушение ?!

  Само слабите се стремят към порядък ... силните владеят хаоса!
 95. 95 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#12] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Добро утро и на Вас

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 96. 96 Профил на Fergurina
  Fergurina
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Проектозаконът забранява и свободния плаж – разполагане на плажни принадлежности (кърпи, дюшеци и др.) на плажовете, които не са отдадени за стопанисване.

  А това защо? И каква е логиката, че нещо ми убягва?

  "Никому не можех да предложа нищо повече от собствения си хаос."
 97. 97 Профил на krass
  krass
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Забелязвам една тенденция с разни идиотски и много рестриктивни проектозакони, после хората се надигат, и бат' бойко казва - "щом хората не искат нема да го правим" , и си изписва актив...

 98. 98 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1502 Гневно

  Не е истина, до къде стигат алчността, падението, лобизмът и другите балкански мурафети...

  Като си помисля какъв РАЙ бе Синеморец преди точно 20г, бяхме точно 3 палатки на Бутамята 10 дена...
  Идилия, спокойствие, природа = почивка.
  Само 5 години след това го бяха налазили мутрите, а след 10г бяха изцвъкали едни от най-грозните хотели които някога накъде съм виждал...
  БГ Черноморие е мътрво, не стъпвам так от много отдавна, нито стотинка на овълчените мутанти, да се задавят с бетона си. Само за ПРИРОДАТА ми е жал че така я съсипаха!!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 99. 99 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#89] от "Athanatos":

  Ако има още къмпинги, останали от комунистическо, сигурно са доста зле. Ако има нови, частни, надали предлагат кофти условия.
  Но няма как да знам положението. Ние дето живеем край морето, не ходим на плаж.

 100. 100 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#64] от "focusnik":

  Нищо не бъркаме, другарю!! Чети и ще знаеш!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK