Свободното къмпингуване по Черноморието може да бъде забранено

Свободното къмпингуване по Черноморието може да бъде забранено

© Юлия ЛазароваЗабрана за разполагането на преместваеми обекти – търговски заведения, павилиони и т.н., по плажове, които не са концесионирани или наети, предвижда нов законопроект за устройството на черноморското крайбрежие. Законопроектът е подготвен от министерството на регионалното развитие и днес ще бъде представен официално от министър Лиляна Павлова.


От дефиницията на "преместваем обект" в законопроекта личи че забраната вероятно визира както масивните постройки, които се монтират и демонтират без използване на "мокри строителни процеси", така и за обекти като туристическите палатки - "изпълнени от обемни елементи, които не са трайно свързани към терена и могат без разглобяване да се преместват". От регионалното министерство вчера отказаха да отговорят на въпроса дали забраната касае и къмпингуването по незаетите от фирми плажове и отложиха коментарите си за днес, когато ще се състои дискусията за законопроекта.


В момента разпъването на палатки по неуредените плажове не е забранено със закон. Много от морските общини обаче – като Созопол, Несебър, Царево, Добрич, са забранили палаткуването извън определените места и по местните наредби то се наказва с глоби от няколкостотин до няколко хиляди лева.
Проектозаконът забранява и свободния плаж – разполагане на плажни принадлежности (кърпи, дюшеци и др.) на плажовете, които не са отдадени за стопанисване.


Санкциите за граждани, които не спазват новите ограничения, ще са от 1000 до 10 000 лв., гласи още проектът.


Дотук със строежите на първа линия
Освен че забранява всички преместваеми обекти на плажовете, които не се стопанисват, новият закон предвижда уреждане на проблема с многобройните преместваеми обекти на първа линия (зона А – ивицата 100 метра от брега), които не са на самия плаж. Това беше изтъкнато от регионалния министър Лиляна Павлова миналата седмица, когато тя съобщи за готвените поправки.


Извън самите плажове в зона А строежи или преместваеми павилиони/будки и др. ще се допускат само във вече урбанизираните терени по устройствени планове на населените места, влезли в сила преди новия закон. Законовите поправки не посочват друга възможност за строителство на първа линия, което означава, че извън вече отредените с устройствените планове места за строителство в челната 100-метрова ивица на черноморския бряг занапред няма да може да се строи.


В по-широката ивица на крайбрежието – зона Б (от 100 до 2000 м навътре), павилиони, будки и др. ще могат да се разполагат в отредени с подробен устройствен план (ПУП) парцели, в случай че не надвишават параметрите на застрояване по плана.


И заварените преместваеми постройки ще се събарят
Една година след влизането на закона в сила всички преместваеми обекти и съоръжения по крайбрежието, които не отговарят на новите правила, ще трябва да бъдат премахнати от собствениците им, гласи законопроектът. Ако това не се случи, кметовете и областните управители ще трябва принудително да ги премахнат.


Глобата за нови преместваеми обекти, разположени в нарушение на разпоредбите, ще бъде от 1000 до 10 000 лв. за гражданите, а за фирмите ще бъде увеличена от 10 000 (по сега действащия закон) на 10 000 – 50 000 лв.


Долу лапите от дюните
С глоба от 500 до 5000 лв. ще бъдат наказвани хора, които добиват пясък от плажове или разкопават дюни, гласи законопроектът. За фирмите глобата ще е до 10 000 лв., в случай че не подлежат на по-тежко наказание.


Поне няколко такива случая имаше в последните години около Созопол, където се построиха няколко хотела с пясък от дюните. По информация на бургаските медии сред тях е 5-етажният хотел, който бе построен преди няколко години на къмпинг "Веселие", до самия бряг.


Концесионерите на плажове вече трябва да са с чисто минало
До конкурсите за концесии на черноморските плажове занапред ще се допускат само фирми, чието ръководство няма присъди за финансови злоупотреби, корупция, неизплатени задължения към държавата или участие в престъпна група. Управителите, както и всички членове на управителните бордове ще трябва да са изрядни по тези критерии, гласи законопроектът.


Освен това фирмите, които са били концесионери и концесията е била прекратена по тяхна вина, могат да бъдат отстранени от конкурсната процедура за който и да било плаж. Ако това правило остане в сила, то ще засегне няколко фирми на бизнесмена Николай Банев.


Миналата година държавата развали концесиите на две негови фирми - за плаж "Иракли" на "Партнърс комерс", заради неизпълнени инвестиции и пълно неизпълнение на задълженията, и за плаж "Дюни-юг" на "Хелио-Тур-С", също заради неизпълнени задължения по договора и неплатена концесионна такса. В същото време чрез друга фирма Банев от миналата година е наемател на два плажа около курорта му "Русалка", които преди това няколко години ползва, без да плаща на държавата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK