Не е работа на министъра да сваля цените на лекарствата, считат браншови организации

Според експертите има случаи когато българските лекарства за четири-пет пъти по-скъпи отколкото в съседните на България страни, в които се предлагат

© Георги Кожухаров

Според експертите има случаи когато българските лекарства за четири-пет пъти по-скъпи отколкото в съседните на България страни, в които се предлагатМинистърът на здравеопазването няма как да свали сериозно цените на лекарствата. Това може да се направи само от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


Около това мнение се обединиха в студиото на БНТ зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз Аделина Любенова и председателят на националната пациентска организация д-р- Станимир Хасърджиев.


Любенова беше категорична, че е абсурд да бъде договорено намаляване на цените с обявените от министъра 50%. Д-р Хасърджиев добави, че пожелава на Стефан Константинов да договори 5-10 на сто по-ниски нива, но и това е съмнително.
Като популистки ход определи Любенова намеренията на министъра да се срещне с дистрибуторите на лекарства. "НЗОК договаря отстъпките, министърът да се захване с нормативната уредба", посъветва тя.


Любенова добави, че след четири месеца работа на експерти от различни организации още през лятото е бил изготвена концепция за държавна лекарствена политика, но след изпращането му в Министерство на здравеопазването документът е изчезнал и нямам никакви дискусии по него.


Междувременно ТВ7 съобщи, че по нареждане на премиера Борисов министър Стефан Константинов ще поеме ресор лекарства, докато бъде назначен нов зам.-министър на мястото на освободената Гергана Павлова. Той трябва да представи на министър-председателя анализ за ситуацията с лекарствата. Според телевизията ден преди планираната среща с дистрибуторите на лекарства Константинов вече е получил уверение от осем компании, че са готови да намалят цените.


Станимир Хасърджиев и Аделина Любенова бяха категорични, че най-драстична разлика в цените на лекарствата има при тези, произвеждани у нас, защото при останалите стойността им се определя на база нивата в останалите европейски страни. За илачите родно производство обаче нямало данни как се формират цените и база за сравнение. За това имало и предложение да се сравнят стойностите им с тези на пазари, където се предлагат - в Сърбия, Албания, Косово и т.н.


Наскоро изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев обясни, че често лекарствата на компанията са по-евтини в чужбина, отколкото у нас, като част от пазарна стратегия, целяща да се пробие на тях. Донев, който е част от българската делегация в Тунис, вчера пък определи намеренията на министър Константинов да свали цените на лекарствата с 50% като "рекламно-политическо послание".


Гостите в студиото на БНТ предложиха три механизма за влияние върху цените на лекарствата. Първият е нивото на ДДС, като искането е да няма данък за препаратите, давани по лекарско предписание и плащани с публични средства. Такова решение е прието във Великобритания, посочи Любенова.


Тя допълни, че фиксиране на надценките на лекарствата е друга постижима стъпка за тяхното поевтиняване. "Подобно решение работи в редица стари демокрации, защо да откриваме колелото", каза зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз.


Третото предложение за сваляне на цената на лекарствата е забраната на едни и същи лица да са производители, дистрибутори и търговци на дребно на лекарства, каквито случаи имало. "Това позволява монопол", коментира д-р Хасърджиев.


Той допълни, че организациите на пациентите, фармацевтите и другите браншови сдружения ще предложат на премиера към Министерския съвет да се създаде консултативен съвет по здравеопазване. Неговата роля ще е да обсъжда готвените решения преди тяхното приемане.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK