Закон за заетост на ландшафтните архитекти оскъпява строителството

Ново строителство

© Анелия Николова

Ново строителствоОще една съгласувателна процедура, още една административна стъпка и бюрокрация ще трябва да преодолеят инвеститорите на строителни обекти, ако мине през парламента законопроектът за ландшафта. Той е внесен от депутати от ГЕРБ и е иницииран от ландшафтните архитекти. Проектът дава и нови, доста големи правомощия на ландшафтните архитекти и им осигурява сериозна заетост.


Основен мотив, с който народните представители Румен Иванов (член на регионалната комисия в парламента и на ръководството на ГЕРБ) и негови колеги внасят проекта, е липсата на контрол при строителството, неизпълнението на проектите и на осигуряване на зелени площи, както и в територията на паркове и градинки. В същото време обаче той на практика ще осигури доста бонуси за една гилдия.


Освен с общите и подробните устройствени планове например всички проектни части на строителните обекти ще трябва да бъдат приведени в съответствие с ландшафтноустройствени планове, въвеждани с новия закон. Техническите и работните инвестиционни проекти по част "Ландшафтна архитектура" ще трябва да се съгласуват и одобряват от ландшафтния архитект на общината или района.
Макар и досега строителните проекти задължително да съдържат план за зеленината и инфраструктурата наоколо, сега ландшафтните архитекти искат това да е в отделен документ. "Задължителна част от  съдържанието на документацията в инвестиционното проектиране към всички категории обекти е част "Ландшафтна архитектура", предвижда законопроектът. Проектите по тази част ще трябва да се съгласуват от ландшафтни архитекти към съответните общини, области или министерства в зависимост от техния обхват.


Тъй като от доста време ландшафтните архитекти се оплакват, че архитектите на дадени обекти ги заобикалят и на практика сами планират и ландшафта около строителния обект, сега в закона е записано, че тези проекти се изготвят от ландшафтни архитекти с магистърска степен. Същите специалисти или хора със средно образование по "Ландшафтна архитектура" пък ще следят задължително изпълнението на инвестиционния проект. Изпълнителят ще е длъжен да назначи по трудов договор технически правоспособни лица, имащи необходимата квалификационна степен, които да извършват техническо ръководство на строежите по част "Ландшафтна архитектура".


Така с новия закон строителството ще има още един контрольор, а и ландшафтните архитекти ще имат доста повече заетост, приходоизточници, тъй като на практика никой обект няма да може да бъде реализиран без техен проект и наблюдение.


Предвидени са и съответните санкции - глоба от 3000 до 8000лв. ще заплашва строители, които нямат одобрен проект по част "Ландшафтна архитектура", а от 1000 до 5000 лв. на тези, които не го изпълняват или го променят. Ще спира строителството на обект при липса на проект по част "Ландшафтна архитектура", до отстраняване на пропуска в едногодишен срок. Ако в предвидения срок пропускът не бъде отстранен, строежът трябва да бъде съборен за сметка на нарушителя. Предвижда се още ландшафтните проекти да важат за една година и ако в този срок строителят не поиска разрешение за строеж, проектът да губи действието си.


Друг сериозен бонус за архитектите по ландшафт ще е при взимане на решенията в общините за различни строителни и всякакви други дейности като планиране на инфраструктура, на пътища, благоустрояване и т.н. "Главните ландшафтните архитекти имат право на вето в експертните съвети по общини", предвижда проектът. В общините с население над 100 хиляди души задължително ще се назначават главни ландшафтни архитекти, които ще са държавни служители с мандат от 4 години. В по-малките общини пък тези специалисти ще са на длъжност "началник на отдел".


За обсъждане и взимане на решения по основни въпроси на ландшафта пък към министъра на регионалното развитие и благоустройството се създава Национален съвет по ландшафта. Строителното ведомство ще назначава един ландшафтен архитект за председател на Националния съвет и втори за координатор на дейностите по тази тема. Всяко от министерствата, които ще участват в съвета, също ще трябва да назначат такива спеицалисти, които да ги представляват в звеното.


Проектът предвижда още, че "компетентни органи по смисъла на този закон са" освен държавните структури също съюзът на ландшафтните архитекти и все още несъществуващата камара на ландшафтните архитекти. Така специалистите в тази област явно ще се отделят от камарите на архитектите и на инженерите.


Ако проектът мине през парламента, устройството на общините и промяната в него ще трябва да се съобразява освен с общите и подробните устройствени планове, с новосъздавания ландшафтен устройствен план. Досега това планиране минава към досега съществуващите планове, но сега се предвижда специален ред за ландшафтите. А в ландшафт според проектозакона влиза всичко - геоложка основа, релеф, климат, води и почвена покривка, растителен и животински свят, строителство, сгради, съоръжения, инфраструктура, подземни и надземни мрежи, комуникации. Та дори до земеделски насаждения и даже генно модифицирани организми.


Ландшафтноустройствени планове ще трябва да има на национално, регионално и местно ниво. А също и специфични - за урбанизирани територии, за земеделски земи или горски масиви, за защитени територии и др. И тук има специално изискване плановете да се подготвят от ландшафтни архитекти-магистри, с трудов стаж по специалността не по-малко от пет години.


От проекта не се разбира как и дали се припокриват и дали има координация между подробните и общите устройствени планове и ландшафтните планове и какво става ако има разминаване между тях. А при специфичните - дали те ще стъпят на сега съществуващите защитени територии например и дали например ще ги обхванат изцяло.


Предвижда се още възможност министърът на регионалното развитие да спира изпълнението на устройствените планове, ако те не съответстват на изискванията на бъдещия закон за ландшафта.

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Мисля че са прави, че ландшафт проектът трябва да се изготвя от ландшафт архитекти, а не от строители!

 2. 2 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 479 Весело

  Има едно архитектурно бюро много близко и мило на управляващите в София ,законът е тъкмо като за него !!!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Предполагам, че ще си гласуват и някакви огромни минимални ставки, ... абе силните на деня дърпат одеалото към себе си.

 4. 4 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Като пропуснем лобизма много отдавна трябваше да се случи това, за да не може всеки да си строи където и както иска!
  Няма да е голяма трагедия за строителния бизнес, но със сигурност ще има опити за обсебване и на това пространство, от хора катп Диковс , например!

 5. 5 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 583 Неутрално

  монополи, концентрация, лобизъм - просто ГЕРБ

 6. 6 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Още едни искат да седнат на хранилката. Стига социализъм!

 7. 7 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Откровено лобистки проектозакон за една гилдия с прекалено голямо самочувствие, но с малко ангажименти до сега.

 8. 8 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#1:"Вели"]Мисля че са прави, че ландшафт проектът трябва да се изготвя от ландшафт архитекти, а не от строители! [/quote]
  По белите държави кой какво може да проектира зависи от големината на обекта.
  Съгласете се озеленяването на двора на едно 6квартирно блокче може да бъде проектирано и от строителен техник.
  От друга страна е малце абсурдно зелените площи на жилищен комплекс с 1-200 квартири, или около голяма болница да бъде планирано от архитект с...5-6 годишен стаж, който някак си се е докопал да бъде проектанта.
  П.С. Относно "гилдиите": По широкия (бял) свят има изискване за поставяне на скулптури (...ъъъ...нещо подобно де, липсва ми българската терминология) около големи частни/обществени сгради.
  Та...как изглежда това в български аспект? "Скулпторската мафия" изнудва бедните предприемачи на здания?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 9. 9 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1551 Любопитно

  Ако искам да си построя селски кенеф на двора, ще трябва ли да наема ландшафтен архитект да ми планира лехичките наоколо и да наблюдава строежа на кенефа?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 10. 10 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Айде, пак лобистки закони.

 11. 11 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Архитектурният октопод!!! Не стига, че в тази специалност се влизаше само с привилегии, ами 10-12 год. след 10.11.1989 г. Камарата на архитектите успя да прокара минимални цени на архитектурните услуги, да те накарат да създаваш фалшиви строителни книжа като протокол акт № 2 , № 16 и др. при надстрояване на стара сграда. Октопод от най-отвратителните, защото никой не ги настъпва поради факта, че се смята, че строителството не засяга част от населението така, както го засягат цените на лекарства, храни и др.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  [quote#3:"442"]Предполагам, че ще си гласуват и някакви огромни минимални ставки[/quote]

  Аз съм сигурен

  Това са поредните, които чрез гербавите искат да се закачат "законово" към хранилката и яко да "захлебят".
  Така се "закачиха" с идването на власт на мутромилиционерите и пожарникарите. Със закон. И си бяха приготвили едни тарифи на квадратен метър РЗП. Тарифите - като за архитекти и конструктори. И пишат наказателни постановления за пропуски в проект. В проект бе, туй, дет' е на хартия! За хиляди левове. Е, досега все им падат в съда. Как да осъдиш за намерения, освен ако не си чичко Ленин или Сталин? Ама пожарникарите така ги виждат нещата.
  Е, и тарифите им също стоят доста "неизползвани" ...

  На "ландшафтниците" съдбата ще е същата

 13. 13 Профил на stitch
  stitch
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Трябва да се помисли и за всички специалности от различните свободни и нови университети. И тях много ги "заобикалят". Какво като издъхва строителният бранш и администрацията го мори и тормози! В чужбина се чудят как да облекчат работата на хора, които инвестират и създават икономика- специални режими за разрешителни за строеж, изтеглят конкурси и държавни инвестиции, за да оцелеят фирмите в кризата - тук се чудят как да го оскубят още.

 14. 14 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Ще спира строителството на обект при липса на проект по част "Ландшафтна архитектура" "

  Ха така, хайде да се върнем на уникалните закони като ЗУТ и как се прави законно остъкляване на балкон? Вече знаете,че законното остъклвяане тип усвояване на балкон ЗУТ го поставя в 4-та категория,изисква Разрешително за строеж,Надзорна фирма,съгласувани проекти-арх.,конструктивен,електро. Накрай Удостоверение за въвеждане в експлоатация,всичко до тук за 5 кв.м. като документи 2000 лв......и сега още нещо нова и ЛАНДШАФТЕН ПРОЕКТ ЗА БАЛКОНА ?

  НИКОГА ТАКА НЯМА ДА ДОЖИВЕЕМ ДО ЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО ЗА МАЛКИТЕ ОБЕКТИ,като есдно просто остъкляване на балкон, както и да спре КОРУПЦИЯТА У НАС!

 15. 15 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всъщност новината, г-жо Колева, е, че след две десетилетия пълна немарливост към озеленяването в българските градове, те може би най-после имат някакъв шанс да започнат да се преобразяват. Озеленяването би трябвало да е задължителна част от строителството -- не за да осигурим хонорари на ландшафните архитекти, а за да живеем и да се чувстваме добре. Така е във всички цивилизовани страни; за съжаление с горчивина трябва да отбележа, че така беше и в комунистическа България.

  Резултатите от залъгалката, че колкото по-малко правила, толкова повече пазар и толкова по-добър живот, е видим навсякъде в България -- градовете ни приличат на безразборни струпвания на бетон и стъкло. Зеленината е най-голямата украса.

  От един не-ландшафтен архитект

 16. 16 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#11:"ekip"]Не стига, че в тази специалност се влизаше само с привилегии[/quote]
  По мое време в Архитектурния факултет на ИСИ 80% бяха неуспелите да влезнат в Художествената Академия. Куриоза беше че преподавателите знаеха това и бая "малтретираха" тези неприети в Художествената.
  П.С. "Привилегиите" за там не бяха кой знай колко повече отколкото за кой и да е ВУЗ. Все пак имаше приемен изпит по рисуване, та аПЦолютни тъпанари нямаше.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  [quote#4:"hrige"]Като пропуснем лобизма много отдавна трябваше да се случи това, за да не може всеки да си строи където и както иска! [/quote]

  Говориш лаишки!

  И сега, и досега, на ниво проект нещата са си били ОК.
  Номерът е, че инвеститорите, т.е. ония, които плащат кинтите и командват парада, после си правят каквото поискат, а накрая общинските архитекти и служби им го узаконяват. Най-много да платят дребна глоба + тлъст рушвет, ама това си се калкулира от инвеститорите още при началните финансови разчети.

  Та така.
  Проблемът не е в закона или кой бил проектирал, защото иначе разните му зеленини, пътеки, проходи и отстояния и тем подобни са си предписани законово, предписват се и за всеки проект от общината, ама накрая изпълнението и системата е както ти я описах по-горе.
  "Ландшафтните" просто искат да се закачат на хранилка.

 18. 18 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Има известна доза разум в тази идея, но трябва внимателно да се прецени до какво ниво (надолу) има нужда от ландшафтна архитектура. Както вече е писано по-горе, за индивидуални строежи, на собствен парцел, е безумие да се налагат такива груби лобистки закони!
  Защото едно пълно налагане на правилата на една гилдия моментално би предизвикало съдебна процедура срещу държавата за "незаконна държавна помощ" или "нарушаване на конкуренцията"...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 19. 19 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Много закъсняло, но все пак е нещо.

 20. 20 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "Вели":
  аз мисля,че грешите-за всеки проект се изисква да бъде съставен от професионалист с проектантски правомощия за конкретана сфера. Тъй че няма проблем един човек, който е получил такъв лиценз, който отговаря на някакви придобити знания и опит, да може да се справи с проекта. Тук говорим за ландшафт, не за строителство на АЕЦ. По-важно беше да задължат всички общини да изграждан градоустройствен план за развитие и стриктно да го спазват. По-важно е също и да затегнат изискванията и спазването на вертикалната планировка, а не да пълнят гушите на група ландшафтни архитекти.

 21. 21 Профил на vias4o
  vias4o
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Няма лошо да се включи подобен проект като част от инвестиционното намерение. Вместо плочки за банята от 30лв/кв.м. предприемачът ще предвиди от 28 и готово. На мен статията ми звучи много едностранно, едни удебелявания, едни истории. Не виждам другата гледна точка.

 22. 22 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#15:"boris_ivanov"]Резултаите от залъгалката, че колкото по-малко правила, толкова повече пазар и толкова по-добър живот, е видим навсякъде в България -- градовете ни приличат на безразборни струпвания на бетон и стъкло. [/quote]
  100% съгласен с това.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 23. 23 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 508 Любопитно

  Брат му на Диков не беше ли точно ландшафтен архитект?

 24. 24 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В "белите държави" одобряването на един проект за строителство не е лека задача и е свързано със съгласуване с най-различни специалисти, като някъде се стига и до крайности. Например в САЩ, ако се отклониш от одобрения цвят на фасадата (и това се съгласува), ще те задължат да я пребоядисаш наново, дори разликата да е минимална. За всяка част от строителството там се носи сериозна отговорност и одобрен ли е един проект, дадено ли е разрешение за строеж - проблеми не би трябвало да има. Тук при нас е обратното - стоварва се една купчина с папки, които се преглеждат отгоре, отгоре и се дава разрешение за строеж. Резултатът почти не се следи, а и често проектите се оказват грешни, непълни или тотално се изменят от инвеститора/строителя. Така че, дали ще има изискване за ландшафтен проект или няма да има, това нищо няма да промени, просто още една папка в купчината, на която няма да се обръща внимание.

 25. 25 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  С Министерство на вулканите кога трябва да се съгласува ?

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 26. 26 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 688 Гневно

  [quote#4:"hrige"]Като пропуснем лобизма много отдавна трябваше да се случи това, за да не може всеки да си строи където и както иска! [/quote]
  И какъв беше проблемът досега? Неспазването на едни закони води до създаването на други. Онемявам всеки ден - сутринта "забраняват" застрояването на първа линия - досега да не беше разрешено? Сега поредната идиотия - да разделим градоустройството и ландшафта. Два плана - които помежду си трудно ще се съгласуват.
  Милите ми нискочели управляващи

 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Парадоксът на бюрокрацията гласи, че държавта като се насере в една работа, веднага "компенсира", като си отваря нова.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 28. 28 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  Нещо гнило има във този Закон.
  И досега има задължителна такава част на проекта, прави се от ландшафт-архитекти (завършили Леснотехническия, не архитектура), които си го съгласуват със Общината и ти го носят готов.
  Че на Приемателна комисия не е гледана точно тази част не е проблем на проектанта! Проблем е на ДНСК!
  Нещо май пак пушилка? И повод отново да напраскаме едни глоби като цифри и да отчитаме дейност? Отметнахме още един закон
  Отново въртене на празна шайба.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 29. 29 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 799 Неутрално

  В България от 20 години насам законите обслужват определени кръгове и гилдии. Още в началото на прехода наказателното законодателство така беше променено, че при добър адвокат и много пари никой не може да бъде осъден. В процедурите има толкова вратички и възможности за шикалкавене, че едно дело може да се блокира или протака до безкрайност. Това бяха закони прокарани от адвокати в парламента, които обслужваха тяхната гилдия и създадоха сериозен бизнес на адвокатите в България. След това промениха здравната система така, както е удобно за гилдията на лекарите. Решиха, че лекарският съюз ще е единствен и членуването в него ще е задължително. Лични лекари, които се превърнаха в добре платени писари и безкрайни възможности за скубане на пари от пациентите, които в крайна сметка бяха лишени от здравеопазване. Сега на ред е гилдията на архитектите, чрез реда за узаконяване на остъклените тераси, сега с ландшафтните инженери, дори климатик да си сложим ще трябва през архитект да минем.

 30. 30 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Първо, нормално работещите проектантски фирми много отдавна с сетиха да заложат на качетсвото и си имат ландшафтни архитекти, които подготвят озеленителната част на проекта и го поставят в контекста на средата. няма лошо работата на тези хора да бъде регламентирана. Друг е въпросът че повечето архитекти не ги признават за архитекти и затова дейността им не беше регламентирана в закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране. Срещу регламентиране дейността на ландшафтните ще се развикат онези наследени от соц-а архитекти, които смятат че те всичко знаят, всичко могат и за грозотиите са виновни само строителите и инженерните специалности. Тези г-да архитекти никога няма да признаят, че не могат едновременно да арзбират от интериор, от ландшафт и от архитектура. Светът се е специализрал и така е успял. Това чудо на социалистическия ренесансов (всезнаещ) тип архитект много отдавна го няма, а е заблуда че го е имало.
  Второ, друг е въпорсът защо сега идва идеята на този закон и че той наистина звучи лобистки и че братът на Диков наистина е ландшафтен архитект и се казва Дико Диков.
  Трети е въпросът за това че в България никой не иска да дава пари за качество, защото то не му е гарантирано, а и защото гледа да удари кьоравото. Когато кажеш на нчкого че извън архитектурния и инженерните проекти ще трябва да си плати и за проект за тревичките и храстчетата и той ще викне корупция.

 31. 31 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Гневно

  [quote#17:"xm..."]И сега, и досега, на ниво проект нещата са си били ОК. [/quote]
  ОК ЛИ?!?!!!!Според теб ОК ли е открити площи да се застилят с плочки, които стават хлъзгави като се намокрят (от сутрешна роса, дъжд, миене, топящ се сняг)?!? Апропо, същото важи и за полуотктити/отворени площи в новопостроени здания с търговски площи. По съвестните търговци пльоскат разни килими/разпорени кашони та хората да не си чупят кратуните на влизане/излизане. По непукистите окачват табелка "Внимавай, хлъзгаво".
  КОИ СА ТЕЗИ ОСАКАТЕНИ ПРОФЕСИОНАЛНО АРХИТЕКТИ ПЛАНИРАЛИ ТЕЗИ НЕЩА?!?
  Това е най елементарния пример, да ти дам ли още 5, 10, 15 такива?!?

  В прословутия Южен Парк веднъж попитах 3-4 въпроса една архитекторша, в компания от още 7-8 функционера, между тях някой от общината, изпълнителя, и др. . Тя се поопули след първия въпрос, след втория се връцна, след третия се разквича че обекта не е завършен (така беше) и охраната ме погна, културно де, без кютек.
  Елементарни въпроси за бъдещи проблеми, които почти всеки нормално, критично, мислещ дори не от бранжа, би ги видял. Не са болка за умиргане: има само десетина места където човек може да си вчупи крака/нещо друго. Ама куп проблеми с поддържането, и т.н. "естетични дефекти". Които, за да се направят правилно, не струва и стотинка повече, наопъки: Струва по евтино/по лесно озпълнение.

  Малък пример за да не съм голословен: Има двойки/тройки шестоъгълни "саксии", издигнати над площта. Между някои от тях разстоянието е около 10 см. Което осигурява натрупването на боклук между тях. Да не говорим за калните потоци вода които ще се леят от там (част от тези 10 см' разстояния не са покрити с плочки).
  Имам и други примери, ама ще стана досаден

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 32. 32 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Има логика в цялото нещо. Но първо е много закъсняло и нещата по черноморието и ски-курортите са бая изтървани. И вторият проблем подозирам, че ще е както и при всички останали такива закони а именно, че всички ще са в общ кюп. Независимо дали правиш кокошарник или голф-игрище, ще ти трябва проект.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 33. 33 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#30:"province2001"]Срещу регламентиране дейността на ландшафтните ще се развикат онези наследени от соц-а архитекти, които смятат че те всичко знаят, всичко могат и за грозотиите са виновни само строителите и инженерните специалности. [/quote]
  Е, по чужденеция това не са "онези наследени от соц-а архитекти", а т.н. "старата школа", всъщност по некадърните и закостенялите между тях. Само че тамо гражданското общество (чрез по свестните им избранници) , и по свестните представители на т.н. "четвърта власт" (журналистиката, колкото и странно това да звучи на български), постоянно разбъркват застояли води, и коригират, що годе, нещата.
  Резултатите са налице. В случая-градски площади, паркове и градинки, пространства пред новопостроени търговски сгради, нови квартали. Коренно различни от паралелните им в София.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 34. 34 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Искам да изразя огромното си уважение към авторката която явно разбира проблематиката.
  Може би е оправдано за обекти над 1000 м2 рзп, особено в райони с плътност на застрояване над 40%, но сега искат да промъкнат поредната хрнилка за една гилдия и да я овесят на врата и на и без това никаквото строителство.
  Ами вижте България - кой е чувал днес за приятел или познат да е построил собствената си къща на собствения си парцел?
  Не сте чували нали? Няма и да чуете защото всичко - от общинските правилници до ЗУТ е в услуга само и единствено на строителите на тия недоразумения наречени "ново строителство" в претъпкани квартали които ще са утрешните гета.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 35. 35 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Статията е доста манипулативна. Защо например не се погледне моментното състояние на ладшафтните обекти примерно из София - паркове, околоблокови пространства, пространства около нови блокове. Да ви е направило впечатление качеството? Сега си задайте въпроса защо е така. Подсказка - защото никой не дава пари за ландшафтно проектиране от специалисти.

  И резултатът е такъв заради това, че хора, които не са учили за ландшафт, се занимават с него. Кога ще има минимално уважение към дадена професия, която съществува с години, дала е облик на всички градове по света без изключение под формата на зелени пространства?

  И да е ясно, че в България НЯМА задължителни минимални цени за проектиране, затова и труда на архитекти и инженери е заплатен в порядъка колкото на водопроводчик или бояджия (не че омаловажавам споменатите професии, напротив уважавам ги, но сравнението е важно)

  "Хранилка", "лобизъм", "оскъпява строителството" - отвратителни коментари.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Позволете ми да се усъмня в добрите намерения на вносителите. Много ми прилича на "след дъжд, качулка". Защо ли изведнъж се сетиха за климатиците, след като фасадите на България "пъпчасаха"? Защо ли се сетиха за сега за остъкляването на балконите. Защо сега се сетиха за ландшафта, след като позволиха непрекъсваем низ от 10-етажни кооперации от двете страни на улици от 5 метра ширина /справка "Лозенец", висока етажност в полите на Витоша/? Какъв ландшафт пледират люде, които прокарват проекти за уплътняване на комплексите /справка "Мусагеница" и опити за освинване на Младост-ите! И това са същите тези хора, от същата тази гилдия, която години наред активно участваше в архитектурно-строителните безобразия, смазали страната /справка Черноморието, Банско, Пампорово, опитите за Витоша, Рила, Странджа/!
  Действително са прави някои социолози и политолози, че с това правителство - дотук. Управление на пожарна команда - гаси тук, гаси там, пали на трето място.
  Дългосрочни идеи, Глупако!

 37. 37 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Знаете ли как ще ви е най-евтино строителството - дайте всички части да ги проектира строителят - архитектурата, конструкцията, ВиК, електрическа инст, отопление и вентилация и т.н.

  Тогава, няма да има 'лобизъм на гилдии', няма 'излишна бюрокрация', няма 'хранилки' - ще живеем в грозни коптори, готови да паднат. Ще е адски евтино, обещавам.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 38. 38 Профил на viridis
  viridis
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе само знаете да плюете,ама като излезнете "навън" цъкате през зъби колко било красиво,чисто и зелено.....да де ама тука явно трябва здрава ръка,'щот сме едни...."съзнателни европейци".
  Иначе какво лошо има в това и ландшафтните архитекти да навлезнат по-широко в общественото полезрение.Както се казва - кой за каквото е учил,а постигане на резултати без специалисти и закони НЕ СТАВА.Видяхме на какво заприличаха градовете и курортите....айде сетете се дали беше така преди 10.11.'89,ама имаше кой да дърпа юздите на тоя народ (не че одобрявам онзи режим),но като нямаме СЪЗНАНИЕ,само това заслужаваме - бой,е...не и сръбска музика!!!
  л.арх. В.Иванов

 39. 39 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Очевидно трябва да има съгласувани ландшафтни проекти ако искате градовете в БГ да изглеждат приветливи като на запад. Какво е това абсурдно мрънкане срещу реда и регламентирането на строителството ?! Не ви ли писна от натворените грозотии и абсурдни "квартали"?

  Жизнь или Life - избор има.
 40. 40 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Поредното неадекватно решение на действителен проблем.

 41. 41 Профил на stitch
  stitch
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ехххх....ама бедни сме не разбрахте ли?!
  Така като засравнявате с чужбина...
  На запад плащат 60% данък печалба, а и имат печалба преди да платят данъка, така че имайте предвид преди да зацъкате с език на полянките им. Следващия път ландшафтните архитекти като си вземат хонорара, да се замислят какво би било да им дръпнат 60% от него. Трябва да се регламентират нещата но на приоритети. Ако при сегашния свит пазар инвеститорът реши да направи пред кооперацията само трева, защо трябва да се задължава, да поръчва проект озеленяване? Новите изисквания за проект за пожарна безопасност са далеч по-резонни - гарнтират оцеляването на хората при пожар- така че нямат общо с ланшафта. Скоро може би и интериорните дизайнери ще искат да се накачат на гърба на инвеститора със задължителен проект за нещо си!
  За проектиране на паркове задължително трябва да има ландшафтен архитект, но за градинката пред блока... Това че не се поддържат обществените градинки няма нищо общо с проекти и магистърски степени затова е нелепо като аргумент. Има много професии в Бг, които за съжаление не се реализират поради вечната криза в която се намираме, но това се знаеше и преди 10 и преди 20 години!

 42. 42 Профил на stitch
  stitch
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нека се търси отговорност или да се иска гаранция на строителните фирми, които наслагаха чупещите се плочки по обществени места и те сами ще си преценят какъв специалист да наемат при следващия проект и сами ще си търсят гаранциите по доставчици, доставчиците няма да им продадат следващия път неподходящи плочки като знаят, че ще трябва да ги сменят и т.н. по веригата.

 43. 43 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#41] от "stitch":

  Да сравнявате печалбата на строителя/инвеститора с хонорара на ланд. архитект като аргумент щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

  Да твърдите, че е проблем неподдържането на непланирана територия (градинка), вместо нейното проектиране с цел оптимизирано използване също.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 44. 44 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#9] от "Хриси":

  ДА!

 45. 45 Профил на stitch
  stitch
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това че ландшафтният архитект не взима пари от строителството на всяка нова кооперация и къща е тъжно само за самия него. След масовите фалити на строители вече всички разбраха, че това не е най-щастливата професия. Повечето строители които познавам са с поне по един инфаркт, така че имайте го предвид като си пожелавате печалбите им. Аз лично не си мечтая да съм строител.
  Второто съвсем не го разбрах....поддържането на градинка вместо проектирането твъря че е проблем????

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#45] от "stitch":

  Явно не знаеш, но България, а и в много други държави е забранено да си проектант И изпълнител.

  Не съм ландшафтен арх и не си пожелавам ничии печалби, но не смятам и да съжалявам фалиралите строители. Некачественият продукт на болшинството ще остане за доста време да ни напомня за тях.

  от коментар 41: "Това че не се поддържат обществените градинки няма нищо общо с проекти и магистърски степени затова е нелепо като аргумент"
  Напритив има! Не може да поддържаш нещо, чието предназначение не си проектирал. А това ИМА общо с проекти магистърски степени.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 48. 48 Профил на baltoff
  baltoff
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Пълно безумие! Да назначат тогава към общината и Главен инженер по ВиК,Главен инженер по ОВ,Главен инженер Конструктор,Главен инженер Пуск и Наладка,Главен инженер Технология,Главен инженер Електро и т.н.Разбира се и съответните им специалисти на обекта на трудов договор.

 49. 49 Профил на svetlio000
  svetlio000
  Рейтинг: 217 Разстроено

  в отговор на №20 (к'вото и да е т'ва там дет си е написал за ник)
  Я ми кажи тогава като си такъв "УМНИК", кои са тези специалисти, които правят ландшафтните проекти? защото за мене това са ландшафтните архитекти и те работят с екип от други специалности. то по името се разбира, ама явно неможеш да четеш или мислиш.(т'ва си е твой проблем). и един такъв проект се прави от специалист или група от специалисти в различни области, взависимост от големината и съдържанието му. проблема е между професии, които трябва да работят заедно в екип и се състой в това, че ланшатните архитекти, на които това е основна задача и работа, биват прецаквани от "колеги", които изобщо не им е това работата, защото те си имат тяхна, (мислейки си че могат да я свършат). за какво пълнене на гушите става въпрос? запознат ли си?(май не) На мене ми писна от "БАШ МАЙСТОРИ", който само говорят по теми за който или неразбират или нямат отношение, а от устата им излизат само глупости и чийто ръце са да не казвам къде. Проблема на стройтелите или инвеститорите си е техен по отношение на кризата или инфарктите и знаеш ли защо? защото куцо и сакато в българия се занимава с каквото му дойде на акъл или си мисли че е печелившо и ше се наяде яко(както в случея с инвеститироте). на никоя професия или човек в българия в момента не му е лесно и не е застрахован от фалит или инфаркт. за мене проблема се състой не толкова в държавата или гилдиите като институции, а в самите хора, в манталитета, начина на мислене, неуважението към околните и още много негативни характеристики които българина натрупа в себе си през тези 20 години на промени. я се поогледайте малко наоколо. държавата ни прилича на кенеф. и тоя кенеф не е направен от ландшатните архитекти, а от други професии. работата на ландшафтния архитект се състой точно в това, да направи от тоя кенеф градина и приятна околна среда. за съжаление точно това което трябва да се види не се поглежда, а само се лае безцелно.

 50. 50 Профил на sofija
  sofija
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Съжалявам, че дворът на кооперацията, в която живея е направен по проекта на геодезистите по вертикално планиране и няма никакво озеленяване, камо ли проект. Според архитекта на сградата дворът се проектирал в част вертикална планировка, а озеленяване в общината не били искали.

 51. 51 Профил на svetlio000
  svetlio000
  Рейтинг: 217 Неутрално

  до stitch. абе ти боклуджия ли работиш? я моля ти се не се изказвай по теми който видимо не са ти в компетенцията. ако не ти е ясно, да взема да ти разясня малко за какво иде реч. Не е жалко само за ланшафтния архитект, че не е взел пари от стройтелството (с който между другото, той си храни семейството както всеки друг, включително и "боклуджиите", ами е жалко за всички хора, понеже озеленяването което от проекта на хартия ( който между другото се прави от ландшафтен архитект), в последствие трябва да се направи в околните територии на обекта, не се изпълнява от никой, което довежда до няколко проблема: 1во - изключително грозната гледка на цялата ни държава; 2ро - замърсяване на въздуха (който между другото и ти дишаш) който се почиства именно от растенията и тревата и зависи основно от състоянието на зелените площи; 3то има функция и за шумо изолация и какво ли още не. все неща които неразбираш. за това те моля да не се изказваш по въпроса.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на philipo
  philipo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тук 95% от писалите си нямат и бегла представа за материята, която обсъждат, ама то за кое ли не е така в милата Родина.

 54. 54 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Поредния лобиски закон. Модерната думичка ландщафт ще направи ли паркоместата необходими за да се паркират автомобилите на хората, които ще обитават сградата? Ще разреди ли разтоянието между сградите, които за момента правят съседите част от семейството? Нямахме ли един куп специалисти, служби, агенции, дирекции и др. подобни на всякакви нива които отговаряха за това? Не трябва ли да се асфалтират улиците, не трябва ли да се изгради канализацията - лукс за многобройните обекти? Разбирам носталгичния копнеж на форумци по зеленина, но липсата или наличието на "ландщафен архитект" едва ли ще реши проблемите. Само ще увеличи бюрокрацията и глобите- източник на "бонуси". А редът, зеленината и чистотата на нормалните европейски градове ще бъде все така недостижима за нас...

 55. 55 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1316 Неутрално
 56. 56 Профил на linxlinn
  linxlinn
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#30:"province2001"]Тези г-да архитекти никога няма да признаят, че не могат едновременно да арзбират от интериор, от ландшафт и от архитектура. Светът се е специализрал и така е успял. Това чудо на социалистическия ренесансов (всезнаещ) тип архитект много отдавна го няма, а е заблуда че го е имало. [/quote]
  От това твърдение лъха абсолютно невежество. Да правиш интериор без да разбираш и без да си учил Архитектура и изобщо без ти да си направил архитектурата на дадена сграда изцяло, е повърхностно. Това е все едно да има лекари, които разбират САМО от сърце или САМО от бели дробове, без да си имат хал хабер от другите неща. Хора, които се интересуват от дизайн или си мислят, че умеят да съчетават цветовете добре се наричат не "интериорни архитекти"(каквото понятие в действителност няма), а декоратори. По същия начин стоят нещата и с ландшафтните архитекти. Това, да създаваш парк без да знаеш как се правят сгради, ансамбли, площади, градоустройство, изобщо цялостна среда за живеене, не те прави никакъв архитект, а любител със сравнително по-задълбочени познания в областта на градинарството.
  Освен това, не във всяка сфера се прави такова специализиране, което да разделя професията на нейните съставни части и от това да създава нови "професии".
  И правенето на словосъчетание от думите "социалистически" и "ренесансов"и твърдението, че "всезнаещ ренесансов архитект е заблуда, че е имало" е признак за невероятна малокултурност. Вие чували ли сте понятието "уомо универсале"? Проучете малко този въпрос, че излагацията е голяма и нахално смела.
  Освен това, братът на Петър Диков се казва Калин Диков и не ландшафтен, а обикновен архитект, но това, както и да е.
  Та така...на фона на претенциозните ландшафтни архитекти, останалите архитекти са си едни "обикновени архитекти". Смях.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 59 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 426 Весело

  горният ми линк е поздрав, за всички, цъкащи минуси на постинг №56. Бъдете все така здрави!

 59. 60
  pomisli_parvo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 60. 61 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#60] от "pomisli_parvo":

  ...прочее, разговорите между гневни градинари и осъзнаващи Отговорността архитекти, има опасност да вземе гротескни стойности, ако се вземе предвид изискваното от Професията възпитание на вторите, което би ги накарало да преустановят преписката, въпреки ехидството на първите тъпчовци.

 61. 62 Профил на viktorios
  viktorios
  Рейтинг: 5 Неутрално

  моля уважаваните от мен архитекти - престанете да се правите на дървени философи !!! Е НЕ мОЖЕ ВИЕ ДА ПрАВИТЕ ВСИчКО!
  Журналистката която е творила тази статия я сътветвам да се подготвя повечко преди да обижда една гилдия !

 62. 63 Профил на linxlinn
  linxlinn
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#60] от "pomisli_parvo":
  ...или по-точно ОТНОВО до "province2001"или всъщност не ме интересува... Не знам какво точно ти е толкова "явно", но ти явно не ми казваш нищо с тоя отговор...
  Но ти очевидно от коментар 30 си направил изключително задълбочено проучване, на базата на което си стигнал до невероятно важни за човечеството изводи...Честито!
  И не си слагай сам плюсове...

 63. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 65 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#60] от "pomisli_parvo":
  Моя милост съм АРХИТЕКТ от 30 години насам.
  Озеленителите се самонарекоха "ланшафтни архитекти" под бурния смях на "обикновените" архитекти като мен.
  Недоумявам - къде е логиката в предлаганите законови изисквания и прилежащите им репресивни мерки? Аз като архитект може пък да не искам в композицията на моите сгради да има и една тревичка (моля да не ме разбирате буквално) - това е изкуство и милиционерските ботуши нямат място на работната ми маса. Миришат лошо!
  Защо трябва да ми се налага с репресия една нерешена от мен, ГЛАВНИЯ на строежа, някаква ланд...тъпотия? Само защото жена му на някой недотам мозъчен гербаджия-парламентарист е озеленителка, тя пък чрез мъжа си решила да си гарантира заетост.
  ТОВА Е ПАРЕКСЕЛАНС КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ!
  Между моите и нейните и между обществения интерес и нейния!
  Затова ще бойкотирам тази милиционерска намеса в естественото развитие на творчеството. По-умен съм от всички милиционери!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 65. 66 Профил на pomisli_parvo
  pomisli_parvo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#65] от "Торбеш":

  НАПРЕД към РАЗВИТИЕ.... в ЗАНЗИБАР!!! коментара говори много за ОПИТА ви!!! приятна вече и не се ВЗЕМАЙТЕ много на сериозно!!! живота ПОНЯКОГА е ПРЕКРАСЕН

 66. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 70
  Бегемот
  Рейтинг: 426 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 70. 71 Профил на pomisli_parvo
  pomisli_parvo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#69] от "Торбеш":

  Радвам се че сте се УСМИХНАЛ. Но компютъра все пак не е средство за НАЛИВАНЕ на интелект!!! Той(компютъра) е уред. За да ви стане по-ясно ще ви го опиша така: ПРИЛИЧА НА РАПИДОГРАФ 'РОТРИНГ', това с което Вие сте започнали да ТВОРИТЕ сгради БЕЗ дори и трева, защото е ПРОТИВНО да има зеленина около сграда. Точно така УСМИВКА!!! СТАРИ ми приятелю!!!

 71. 72 Профил на pomisli_parvo
  pomisli_parvo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#70] от "Бегемот":
  Господа архитекти не бъдете такива!!! ОТКЪДЕ знаете че съм ОЗЕЛЕНИТЕЛ? отново го повтарям!!! БЪДЕТЕ щастливи!!! УСМИВКА!!! ПОЖЕЛАВАМ ВИ ПРИЯТНА ВЕЧЕР

 72. 73 Профил на linxlinn
  linxlinn
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#71] от "pomisli_parvo":
  Далеч не е противно да има зеленина около сградата. Напротив. Стига да е по моя проект. Който пък обезсмисля нуждата от Вас. Съжалявам.Впрочем, не съжалявам.

 73. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 75
  pomisli_parvo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 75. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 77 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Някой да обясни какво различно ще включва новия лндшафтен проект,защото и сега си има част озеленяване за всеки проект и законови изисквания за проценти озеленяване за имот. До колкото разбирам от статията тия бъдещи ландшафтни планове могат да спрат действието на досегашните градоустройствени планове, които са стрували много пари и в екипите им задължително има ландшафтни специалисти. На всичкото отгоре на всеки обект трябва да има назначен на трудов договор(!) и ландшафтен технически освен другия строителен. Какво ще прави тоя чоек? Проверих в тълковния речник - ландшафт значи пейзаж и включва почти всичко в себе си. Ето едно определение:включва всички природни компоненти (скали, почва, въздух, вода, растителност и животни), която се променя във времето под влиянието на природните фактори и човешката дейност....Пълна мъгла която се и променя. Какво ще значи това за урбанизираните територии? Явно понеже се променя е това, че трябва след една година ако не си построил да правиш нов проект по ландшафт и ако го нямаш събаряш сградата за своя сметка!!!!
  Ти нови ландшафтни главни архитекти ще трябва да са над абсолютно всички. Готови ли сте за тая нова власт и за тия нови повсеместни планове!

 77. 78 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#77] от "galjab":

  Според мен става дума за следната смешна фигура:
  Някаква озеленителка с мъж, който е депутат от ГЕРБ, е толкова добра в професията си, че няма поръчки и затова се налага, за да има поръчки, мъжа и да се намеси и да издаде закон, според който ЗАДЪЛЖИТЕЛНО жена му, без оглед на нейните професионални качества, да има поръчки. "Всичко за благото на човека" - остана да научим и името на човека!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 78. 79 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#78] от "Торбеш"
  И на мен така ми се струва. Изглежда някой семеен приятел е прекалил със супелативите за професията си и е заблудил някой политик. Трябва да се прочете тоя проектозакон, но от статията звучи, като "водна инсталация на видеостена"(от статията за фестивалите). Може би ще бъде нещо, като ОВОС за всяка къщурка - ОВЛС(оценка за въздействие на ландшафтната среда)...

 79. 80 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Идете да кажете на Джеймс Корнър, Мишел Девинье, Иан МакХарг, Чарлс Дженкс и Фредерик Олмстед, че са просто едни озеленители.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 80. 81 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#65:"Торбеш"]Моя милост съм АРХИТЕКТ от 30 години насам.
  Озеленителите се самонарекоха "ланшафтни архитекти" под бурния смях на "обикновените" архитекти като мен. [/quote]
  Колега (ако ми позволите това обръщение като между бивши състуденти в ИСИ, въпреки че Вие май сте били във факултета, където 80% бяха неприетите в Хухожествената, а не bona fide архитекти), не Ви прави чест това изказване.
  Всъщност може би греша, не съм чат кога са прозряли в ИСИ (и последващите съкращения) че ландсшафт' архитектура си е отделен бранж, със специфичните умения за бранжа.
  Да Ви попитам, колега, Вие знаете ли кои храсти през кой период на годината цъфтят, залистяват, дават аромат, и се обезлистяват (или са с вечни листа)? Знаете ли кои храсти/треви трябват напояване (И КОЛКО?), и кои не, за да поддържат един постоянен "изглед"? Знаете ли да проектирате напояване, имате ли си понятие как се поддържат зелени площи? Или имате "колега" от Лесотехническия, да ви съветва. Срещу хонорар напоследък, или да ви спаси осраните кюлоти след няколко гафа в миналото?!?
  А какво знаеХте за "интериор дизайн", като взехте дипломата за архитектИН? Ама не да рисувате перспективи на как ще изглежда интериора на жилище, кантора, хотелска стая или лоби. А за мат'рялите, цените им, доколко са безопасни. изхабяващи се от нормално (или екстримно, например паднал фас) ползване?!?
  "Колега", не Ви прави чест Вашето високомерие спрямо другите колеги в бранжа. Да, предполагам че след 30 г' в бранжа сте понаучили нещо от гореспоменатото. Което не сте научили е уважението към тях.
  С уважение: Незавършил ИСИ
  "Колега", не Ви прави чест

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 81. 82 Профил на viridis
  viridis
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това последното беше много добро!
  Те архитектите,че "пазят кокала" е повече от ясно.
  Ама някак си като че ли яростно пазят постигнатото до сега....
  АЛОООООООООО....огледайте се!С това ли се гордеете?Напълнихте града с грозни кооперации с безумни тавански жилища,само и само да получите повече РЗП под "кота било".......ма иначе сте най-великите,най-знаещите...
  Къде бяха законите тогава?Всъщност закони винаги си е имало,само дето ги заобикаляхте (да не говорим и за безумно вкопаните сгради,пак по тая причина).
  ГОРДЕЙТЕ СЕ.......НИЕ ВИ ВИЖДАМЕ!!!!!!!!

 82. 83 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Поддържам идеята, НО ЕДВА СЛЕД КАТО БЪДАТ ОБЕСЕНИ ВСИЧКИ ГЛАВНИ И РАЙОННИ АРХИТЕКТИ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 22 ГОДИНИ.
  ВИНОВНИ ЗА СТРОИТЕЛНИЯ ХАОС В НЕЩАСТНАТА НИ РОДИНА.

 83. 84 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#56] от "linxlinn":там е бедата, едно е да знаеш, друго е д аможеш трето е да го направиш. Да ландшафтният трябва да знае какво е архитектура на сграда, може и да знае как се прави, но това не означава че може да го направи. Защо тогава ландшафтна архитектура се учи в Лесотехническия университет, и защо ландшафтните архитекти не са членове на Камарата на архитектите и дейността им не е регламентирана със ЗКИАИИ? Опитайте се да кажете на един архитект на сгради, че ландшафтния архитект има пълни права да проектира сгради от 1-6 категория и е досущ равен на архитекта. Оле, чувам вик до Бога! Е, нима тогава не можем да говорим за раделение на уменията и правата в проектирането?
  А иначе не се притеснявайте, всеки срещал някога в живота си бг архитект е разбрал че тези хора всичко знаят от всичко разбират и никога за нищо не са виновни, те са не само "уомо универсале", ами направо "уомо космос". За такива се смятат обаче само генерацията на соц-архитектите - богоизбраните да учат в единствения факултет в страната (през соц-а а и дълги години след това), където дори Владко Живков е бил записан за студент, ама не го изкласява.
  Но нека тази дискусия не измества проблема за лобизма, който очевидно е също толкова сериозен колкото и въпроса за знанията и уменията на Бг архитектите (работещите в БГ архитекти е по-точно да се каже).
  Единствената забележка, която приемам без възражения е относно фамилията Дикови - да така е, Калин е брат на Петър, поднасям извиненя за грешката.

 84. 85 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Господата от лесотехническия, моля отговорете ми в какво ще се състоят тия нови ландшафтни планове за сгради извън проекта за озеленяване, който така и така се изисква, и какво ще прави ландшафтния технически на обекта на сгради, който строителя трябва задължително да наеме?

 85. 86 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#85] от "galjab":

  Тая дискусия може да се води само с някой, който направил малко повече усилие от това да провери в тълковния речник определението на "ландшафт". А дотук хората, включили се в дискусията се съмнявам, че и това са направили.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 86. 87 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 374 Неутрално
 87. 88 Профил на svetlio000
  svetlio000
  Рейтинг: 217 Гневно

  До господата или госпожите galjab, Бегемот и linxlinn
  от вашите думи, единственото което ми става ясно е, че на света трябва да има само архитекти, защото те разбират от всичко и могат всичко (хо хо хо). и то даже доколкото ви разбирам, най-добре е да сте си само вие тримцата на целия свят и не ви трява никой друг, защото ме съмнява, че повечето колеги архитекти споделят вашето мнение. Това с "обикновенните" и "необикновенните"(ланшафтни) архитекти мисля, че е време да го спрете, защото се излагате вече. Проблема между архитектите и ланшафтнит такива, не идва от вторите, от първите такива и това се дължи на факта, че пак първите си мислят, че нямат нужда от вторите, за което вторите не са съгласни и си отстояват правата. Което пък за първите, явно се явява като дразнение и проблем и то само защото си мислят, че са единствени на света и ще се оправят с всичко. по нагоре в коментарите си, съм написал за манталитета на българина през последните 20 години. при вас 3-та това много остро и тежко се проявява за съжаление. сигурно имате проблеми с общуването.

 88. 89 Профил на taniasavova
  taniasavova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абсолютната провокация, коята лъха от статията говори само за това от какъв човек е писана или под чие влияние е писана. На всеки човек почти би му станало тъжно за това как милите архитекти ще останат едва ли не на улицата заради "хищните" ландшафтни архитекти и как те, виждаш ли, искат да вземат под своето крило всичко онова, с което до сега така добре се "справяха" всеможещите архитектикти /я в тяхната компетенция, я - не/. Да вземем да помислим една идея повече с тези глави дето носим на раменете си /а не с тези, които някой ни кара да носим/ ... : от изписаното по-горе излиза, че едва ли не е абсолютна прищявка да живеем в един добре оформен екстериор и трябва да се задоволяваме само с плановете за него /както е до сега/, децата ни да растат между бетон и стъкло и да не обръщаме и капка внимание на "архитектурния кич" залял страната ни...
  Чета и се чудя, чудя се и пак чета ... препрочитам и все по-трудно намирам и капка логика в словоизлиянията по-горе ... Хора седящи в офисите си, в домовете си, ходещи по тротоарите, каращи по улиците, не е нужно нищо друго освен да вдигнете щорите, да дръпнете завесите, да се огледате около вас, за да видите жалката истина - бетон, стъкло, бетон ...
  Дали има нужда от ландшафтни архитекти в общините, по строителните ведомства, в архитектурните бюра ... дали има нужда от контрол по изпълнението на ландшафтните проекти? ...
  Горчивият опит ни показва само едно - имаме нужда не само от ландшафтни архитекти, а от кадърни и мислещи хора, хора които не смятат, че една добра идея задължително е породена от "бъркането в кацата с меда", хора които искат и могат, хора които ЩЕ.
  Но горчивият опит ни показва и друго - тези хора, борещи се за една по-красива, по-уредена и по-зелена Родина са държани далеч от система, за да може вече настанилите се в нея да си седят необезпокоявани.
  Дано се намерим повече хора, които вникнем в проекта извън провокацията и и помислям за България- такава каквато би била достойна да си отгледаме децата в нея.

 89. 90 Профил на martinka78
  martinka78
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Напълно подкрепям. Господа архитектите може би трябва да се поинтересуват как стават нещата и в други държави, ние не откриваме топлата вода, а и е оччевидно, че до момента с тяхното всезнание не се е постигнал особено прекрасен резултат.
  Нека се държим малко по-зряло, трбва да работим ЗАЕДНО не едини срещу други...

 90. 91 Профил на svetlio000
  svetlio000
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#56] от "linxlinn":
  глупавият, неуместен коментар за лекарите е меко казано смешен. доста плоско мислене имаш, което пък на всичко отгоре няма нищо общо с конкретния случей. а дори и тва което казваш не стой по начина по който го представяш, а именно, че има специалисти като "УШИ, НОС, ГЪРЛО","ТРАВМАТОЛОЗИ", "ХИРУРЗИ" и какво ли още не специалисти, които не се бутат там където не им е работа. Но понеже изхождаш от личното си плоско и некомпетентно, егойстично мнение, се мислиш за прав. Погледни се(може би си седнал в момента) ХА ХА ХА Това е все едно аз да кажа, че шофьора на тролея и автомобилния състеател са с еднакви умения. или пък, че майстора или общият работник на стройтелния обект могат да вземат твойта работа и на направят проекта. мога да ти дам един куп подобни смешни и неуместни примери.
  "Декоратор"? По скоро интериорен дизайнер.(или и това е смешно и хората са се самопровъзглкасили) А това, че всеки може да се занимава с каквото си иска и колкото си неща иска е въпрос на неговите възможности и желание, както и на това да докаже, че ги може и да бъде търсен от хората.(не само да си мисли, че го може). малко са хората на този свят който могат да го правят. едва ли ти си сред тях.
  ПРИМЕР:Икономист или зъболекар решава да си отвори архитектурно бюро, той трябва да си наеме необходимия персонал за да извършва тази дейност, като например архитект, ланд.арх., конструктор, ВиК, Ел. и други такива и въпреки че не е архитект или ланд.арх. да прави най-добрите сгради или градини и да бъде тъсен от клиентите. но забележи - НУЖНИЯ ПЕРСОНАЛ, НЕ ЕДИН ЧОВЕК "ВСЕЗНАЙКО"

 91. 92 Профил на stitch
  stitch
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Имам чувството че двама трима студенти по ландшафт ни занимават с комплексите си. Отговорете на въпроса на galjab! Въпроса е конкретен!

 92. 93 Профил на svetlio000
  svetlio000
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#65] от "Торбеш":

  Това, коя друга професия, как се нарича, го остави на хората който я практикуват сами да си изберат. Никой не те е питал или не се интересувал от твоето мнение по въпроса. От 30 годишният ти трудов стаж като архитект, разбирам че си човек на възраст, но държанието и отношението ти изобщо неотговаря на възрастта ти. по-скоро се държиш като заядливо разлигавено детенце. И на мене ТОРБЕШ ми звучи като "торба с ..." ма това няма никакво значение. Същото важи и за тъпото ти мнение и желание да правиш "КОМПОЗИЦИИ", без една тревичка. първо защото има закони и правилници за това(жалкото е че не се спазват)и второто е защото тези закони и правилници са направени точно за такива като тебе, който си мислят, чеса център света и може да става това което те са си намислили. Това което "ТВОЯ МИЛОСТ" мисли, показва каква жалка, егойстична личност си. Относно "МИЛИЦИОНЕРСКИТЕ ТИ БОТУШИ", един съвет : КАТО ТИ МИРИШАТ ОБУВКИТЕ И КРАКАТА, ПРОСТО НЕ СИ ГИ СЪБУВАЙ И НЕ ГИ СЛАГАЙ НА МАСАТА.

 93. 94 Профил на svetlio000
  svetlio000
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#92] от "stitch":
  цитат:
  "Господата от лесотехническия, моля отговорете ми в какво ще се състоят тия нови ландшафтни планове за сгради извън проекта за озеленяване, който така и така се изисква, и какво ще прави ландшафтния технически на обекта на сгради, който строителя трябва задължително да наеме?"

  отговор на въпроса няма, защото е зададен доста глупаво, и няма никакъв смисъл в него. моля да се перефразира въпроса за да може да се отговори. аз мога и така да отговоря, но ще е в същият безмислен стил, какъвто е въпроса.

 94. 95 Профил на svetlio000
  svetlio000
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хриси":

  ЦИТАТ:-"Ако искам да си построя селски кенеф на двора, ще трябва ли да наема ландшафтен архитект да ми планира лехичките наоколо и да наблюдава строежа на кенефа?"

  понеже виждам, че са ми изтрили коментара в отговор на въпроса на "ХРИСИ", ще перефразирам малко по-културно отговора.
  Скъпа Хриси, незнам дали си архитект и сама ще си "проектираш" въпросният "кенеф", или си лайк в тази област, обаче ще те разочаровам малко.прочети следното внимателно: преди да стигнеш до въпросния ланд.арх. за алейте и следенето на изпълнението на "кенефа"(което не е работа на ланд.арх.), трябва да минеш през проект на архитект за въпросният кенеф и той да си прави авторски надзор над творението. а в последствие може да се обърнеш към ланд.арх. евентуално да направи алейте към въпросното съоражение и да го замаскира с подходяща растителност, така че нито да се вижда, нито да се усеща по миризмата. мисля че бях доста изчерпателен и подробен в това как седи въпроса. надявам се си ме разбрала

 95. 96 Профил на svetlio000
  svetlio000
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#73] от "linxlinn":

  цитат-"Далеч не е противно да има зеленина около сградата. Напротив. Стига да е по моя проект. Който пък обезсмисля нуждата от Вас. Съжалявам.Впрочем, не съжалявам."

  Евала блендооо, к'ъв твой проект бе? т'ва не ти е работа. Ако ти направиш проекта, сигурен съм, че ще е "ПРОТИВНО" тва със зеленината. Поредния "......." , който се мисли за господ. "стига да е по моя проект" нямал нищо напротив. ЖАЛЪК СИИИИИИИИИИИИИ и ДРЕБНАААААААААААААААВ Никой не ти иска съжалението. ние си имаме достойнство и работа за която да се бориме, а ти май се бориш с ВЯТЪРНИ МЕЛНИЦИ...

 96. 97 Профил на svetlio000
  svetlio000
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#73] от "linxlinn":
  твоя коментар обесмисля твоето съществуване като цяло, защото невиждам с това отношение и държание полза от тебе за околния свят, освен за самия тебе си разбира се. егойзма е болено състояние и трябва да се лекуваш. с това отношение и държание мисля, че далече няма да стигнеш и се радвай да не стигнеш някъде близо около мене...

 97. 98 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#87] от "galjab":

  Аз не знам, защото съм архитект, признавам. Но доколкото разбрах вие защитавате позицията, че всички архитекти могат и са компетентни да проектират всичко. Ако е така, е излишно да питате какво е съдържанието на ландшафтния проект. Би трябвало да знаете и да очакваме компетентен отговор от вас, които наричате ландшафтните архитекти озеленители и градинари.

  И още едно допълнение - важно е да се знае, че ландшафтна архитектура далеч не се учи само в Лесотехническия университет, ами и в разни други места по света, където ако чуят, че някакви помислили се за велики и мегакомпетентни архитекти ги наричат озеленители, ще се посмеят от сърце.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 98. 99 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 426 Весело

  има такава категория момченца (и момиченца) в колегията напоследък, които покрай службашството си тук там извън България, си позволят да споделят този висш опит като единствена възможна истина. Ето това е проблема на Просвещението като цяло - приравни хората на Духа с дърдорковците.

  Не си представям за възможно да отговарям лично на горния вълнуващ се градинарски "елит". Никога не съм виждал озеленителски проект, който да е по значимост равностоен на режисьорското виждане на архитекта към света и в частност сегмента, за който носи отговорност с проекта си.

  А на фона на коментарите за това какво е построила архитектурата през последните години - озеленителите могат ли да покажат своя труд за въпросния период? Пълен кич, казвам го като човек видял доста от тези "задължителни" проекти, част от които незнайно защо - изпълнени.

 99. 100 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  С интерес забелязвам, че адаптирането с бързопроменящата се реалност става все по-тежко за по-консервативните и свикналите с хегемонния ред.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK