Браншови организации: Няма нужда от допълнителна регулация на цените на лекарствата

Браншови организации: Няма нужда от допълнителна регулация на цените на лекарствата

© Валентина ПетроваКритиките към цените на лекарствата са неадекватни, тъй като България вече е достигнала едно най-ниските възможни нива в Европейския съюз.


Това заяви пред "Дневник" Деян Денев, председател на Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители във връзка със заявената през последната седмица политическа воля от страна на държавата за намиране на варианти за поевтиняването на лекарствата.


По думите му у нас лекарствените продукти са над 5000, а цената им на ниво производител не може да е по-ниска от цените на медикаментите в други осем европейски държави.
Според него това, което може да се направи, е да се осигури по-добър достъп до лекарства чрез здравната каса. За оригиналните медикаменти, цените може да се свалят единствено, като касата договаря по-големи отстъпки директно с производителя.


Денев припомня, че дебатът за цените на медицинските препарати се случва периодично на всеки две години. "Има голямо напрежение в системата на здравеопазването, което се отразява първо в цените на лекарствата", каза той. Той уточни обаче, че сегашният конфликт не е започнал от сферата на здравеопазването.При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 8 здравни каси в Европейския съюз с най-ниските цени.


Председателят на Българската генерична фармацевтична асоциация Росен Казаков заяви пред "Дневник", че от генеричните компании също не виждат проблем с цените на лекарствата. "Твърдението, че няма достатъчно механизми за регулация на ценовите нива е неоснователно. Има вече достатъчно създадени механизми за регулация", каза той.При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 8 здравни каси в Европейския съюз с най-ниските цени.

Като възможно решение за понижението на разходите на хората за медикаменти директорът на "БГФарма" смята, че трябва да се насърчи потреблението на генерични лекарства (които са с около 5-6 пъти по-евтини от оригиналните). "Само там, където няма аналог на лекарството, е необходимо да се предлага оригинал", убеден е той.


Според Казаков единствената възможност да се намалят цените на лекарствата е като се разшири конкуренцията в здравната система и се либерализира пазарът – от касата, през производители, дистрибутори и аптеки.


В четвъртък здравната парламентарна комисия даде на министъра две седмици, за да направи анализ и да представи стъпки за намаляването на цените на лекарствата. От ведомството първоначално обявиха, че среща между министъра и производителите  ще се състои в понеделник. След това ангажиментът бе отменен за сряда.


Днес пред "Дневник" двете асоциации заявиха, че са поканени от Константинов да участват в разговора за лекарствените цени, но поканата била все още "принципна" и без уточнено време и място.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK