Браншови организации: Няма нужда от допълнителна регулация на цените на лекарствата

Браншови организации: Няма нужда от допълнителна регулация на цените на лекарствата

© Валентина ПетроваКритиките към цените на лекарствата са неадекватни, тъй като България вече е достигнала едно най-ниските възможни нива в Европейския съюз.


Това заяви пред "Дневник" Деян Денев, председател на Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители във връзка със заявената през последната седмица политическа воля от страна на държавата за намиране на варианти за поевтиняването на лекарствата.


По думите му у нас лекарствените продукти са над 5000, а цената им на ниво производител не може да е по-ниска от цените на медикаментите в други осем европейски държави.
Според него това, което може да се направи, е да се осигури по-добър достъп до лекарства чрез здравната каса. За оригиналните медикаменти, цените може да се свалят единствено, като касата договаря по-големи отстъпки директно с производителя.


Денев припомня, че дебатът за цените на медицинските препарати се случва периодично на всеки две години. "Има голямо напрежение в системата на здравеопазването, което се отразява първо в цените на лекарствата", каза той. Той уточни обаче, че сегашният конфликт не е започнал от сферата на здравеопазването.При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 8 здравни каси в Европейския съюз с най-ниските цени.


Председателят на Българската генерична фармацевтична асоциация Росен Казаков заяви пред "Дневник", че от генеричните компании също не виждат проблем с цените на лекарствата. "Твърдението, че няма достатъчно механизми за регулация на ценовите нива е неоснователно. Има вече достатъчно създадени механизми за регулация", каза той.При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 8 здравни каси в Европейския съюз с най-ниските цени.

Като възможно решение за понижението на разходите на хората за медикаменти директорът на "БГФарма" смята, че трябва да се насърчи потреблението на генерични лекарства (които са с около 5-6 пъти по-евтини от оригиналните). "Само там, където няма аналог на лекарството, е необходимо да се предлага оригинал", убеден е той.


Според Казаков единствената възможност да се намалят цените на лекарствата е като се разшири конкуренцията в здравната система и се либерализира пазарът – от касата, през производители, дистрибутори и аптеки.


В четвъртък здравната парламентарна комисия даде на министъра две седмици, за да направи анализ и да представи стъпки за намаляването на цените на лекарствата. От ведомството първоначално обявиха, че среща между министъра и производителите  ще се състои в понеделник. След това ангажиментът бе отменен за сряда.


Днес пред "Дневник" двете асоциации заявиха, че са поканени от Константинов да участват в разговора за лекарствените цени, но поканата била все още "принципна" и без уточнено време и място.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 479 Весело

  Не регулация ,а сатър и сопа за фармацевтичната мафия!!!

 2. 2 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Имаме си касичка.Прасе-касичка.Плащ на всички,без да се пазари.Остават и за бонуси.Всички са доволни.Производителите печелят добре.Фармацевтите си слагат разрешените % и са доволни,въпреки че броя на аптеките се е увеличил 5-6 пъти за 20 години,а населението е намаляло.Бюджетът също е доволен-ДДС е върху високи цени.
  Ама хората не били доволни.Ееее,не може всички.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ама как ще има нужда от допълнителна регулация? Друго си да си лепиш проценти комисионни и печалба на базата на броя мухи в главата ти и никой да не ти се бърка в ценовия хаос.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браншови организации=мафия

 5. 5 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Само чатала на врата на тия разхайтени фармапроизводители. Контрол и принуда.

 6. 6 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Гневно

  Няма по-нагло племе от тези мутри от фармацевтичния бранш!!! Вижте наглата мутра на собственика на Софарма,който вместо да си зарови главата в пясъка за всичките далавери от негова страна,които излязоха на бял свят,той отива с правителствената делегация в Тунис,като председател на КРИБ,да подписва споразумения,срамна работа.Това ли е лицето на българския бизнес и какво прави този човек в официална делегация,главата не ми го побира.Сега пък излязли някакви хубавци да ни обяснават,колко е хубаво да плащаш скъпи лекарства и как нищо не може да се направи,защото такова било положението и пазара,безсрамници! Затова трябва да им наложат максимални цени които да са най-ниски е цяла Европа,не само е ЕС и като не им изнася да се разкарват от тук! Може ли такава наглост,смучат ни кръвчицата и не дават нищо да се реформира в здравната ни система,която май вече стигна дъното.Трябват драстични мерки,защото явно тези са си помислили,че те командват парада и могат да си правят каквото си поискат и да си купят който трябва,за да им реши проблема.Да видим дали сегашното правителство има смелост да бръкне с пръст в раната и да изкара всичко на светло,за да паднат серозно цените на лекарствата.

 7. 7 Профил на ekaterina_ku
  ekaterina_ku
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Всичко е такава мафия ,че нямам думи .Софарма трябва да ограничи до минимум монопола и и цялата тази кражба трябва да се премахне .Не на Донев и скъпите лекарства !

 8. 8 Профил на atanas_au
  atanas_au
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Как да няма нужда от допълнителна регулация на цените , като всеки може да види с очите си каква търговия се прави с тези прекалено скъпи лекарства -напълно измислени цени от Донев ,който няма срам !

 9. 9 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Абе какво е това "цената им на ниво производител не може да е по-ниска от цените на медикаментите в други осем европейски държави"?! Кой е измислил тая идиотщина???!!!

 10. 10 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Софарма" да не се правят на луди,а да вземат да намалят цените на лекарствата си! А Донев да спре да се прави на невинен и да се чуди само как да се оправдава.

 11. 11 Профил на desi_li
  desi_li
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "niki2003":

  Ники не може по-добре от теб да бъде казано! Аз съм в потрес от бзочието на този човек! Ако се премахне монопола на пазара всичко ще се нареди!

 12. 12 Профил на jujanka69
  jujanka69
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Явно този Донев има много хора зад гърба си, но пак няма да стане на неговата и няма да ни затворят очите....вече се разбра за монопола, за милиардите на Донев, за корупцията и заплахите.....

 13. 13 Профил на nikola423
  nikola423
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Той Донев не се спря да лъже...и не само да си намалят цените Софарма, ами направо да я затрият тази компания, както и всичко останало, което е свързано с Огито, защото този човек е най- големият паразит и трябва да се сложи край на всичките му далавери и да се изземат всичките му милиони...или по- скоро милиарди.

 14. 14 Профил на kalinski_19
  kalinski_19
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#9] от "e.lady":

  Има ли смисъл да ти отговоря на въпроса или можеш и сама? Зле скалъпена кампания са подели просто А и организациите да си мълчат! По-важно е, че хората искат по-ниски цени!

 15. 15 Профил на silviia_
  silviia_
  Рейтинг: 217 Любопитно

  А бе организациите до преди малко даваха варианти за това КАК да се намалят цените на лекарствата, сега пък явно от следобедния сън са премисли становището си? Защо така? Вече няма ли варианти драги ми браншови организации!? Ясни сте като бял ден, че играете по свирката на Донев!!

 16. 16 Профил на kremena_dencheva
  kremena_dencheva
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Наложително е да има намаление на цените на лекарствата , да се разшири конкуренцията в здравната система и се либерализира пазарът – от касата, през производители, дистрибутори и аптеки. Трябва да се въведе по-агресивна антимонополна политика и по-чести проверки от съответни контролни органи.

 17. 17 Профил на Thaola
  Thaola
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Критиките към цените на лекарствата са неадекватни"- как така неадекватни. От дълги години Софарма е отявлен монополист на фармацевтичния пазар. За държава като нашата хората които стоят за тази фирма не са се потрудили кой знае колко за да имат водещ пазарен дял. Мополите са по-лош сценарий дори от мафията, защото тя не пречи на дребните производители да просперират, а монополът унищожава всичко около себе си.

 18. 18 Профил на pipistrella
  pipistrella
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Как така Софарма може да пласира лекарствата си в Полша (страна от ЕС), а също така в Турция и Сърбия, на три пъти по-ниски цени, а у нас да не може?! В същото време подопечните медии на Донев гордо рапортуват, че цените на медикаментите са намалели.

 19. 19 Профил на simeon_simov
  simeon_simov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  да видим сега - според данни на Евростат от ноември 2005 година до декември 2011 година увеличението на цените на фармацевтичните продукти в България е в размер на 10.9%. Поскъпването средно в ЕС е 7.6%. В няколко страни има спад на цените от 10% и повече – Испания, Гърция, Финландия, Холандия. И пак ние сме най-зле.
  http://ikonomika.org/wp-content/uploads/pharma-prices.jpg

 20. 20 Профил на iliope4enia
  iliope4enia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  няма ама има, щом се случва всичко това, просто на българина му писна от всичко. И не са само лекарствата мегаскъпи - с храната как е?

 21. 21 Профил на pavel_ivanov33
  pavel_ivanov33
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всичко е прекалено скъпо .Трябва да се намалят цените на лекарствата , хората гладуват , за да могат да си купят нужните лекарства .... попитайте един пенсионер , който дава почти цялата си пенсия за лекарства , дали не се лишава от храна , за да може да си купи лекарствата

 22. 22 Профил на iliope4enia
  iliope4enia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  за един пенсионер е ужасяващо скъпо, така е

 23. 23 Профил на Lana
  Lana
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Критиките към цените на лекарствата са неадекватни, тъй като България вече е достигнала едно най-ниските възможни нива в Европейския съюз." Както и най-ниско ниво на заплащане, което обезсмисля тази теория.

  Мозъкът е чудесно нещо! Иска ми се всички да имаха по един!
 24. 24 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не знам дали критиките са неадекватни, но подобни изказвания като на Денев със сигурност са! Да не е и той като Донев - нагъл, лъжлив и само глупости да ръси!

 25. 25 Профил на llyubaspasova
  llyubaspasova
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Абе какво ми говорите - Донев беше до преди година и нещо в надзорния съвет на здравната каса - и това ако не е жив конфликт на интереси - здраве му кажи! Не виждам обаче Дневник да са го споменали някъде това в статията - хубаво е хората да знаят!

 26. 26 Профил на yanko.velev
  yanko.velev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Октоподът, с който толкова се гордее Донев, не е загордост! Време е да му резнат пипалата, а не платени душици да замазват положението!

 27. 27 Профил на cvetagalchova
  cvetagalchova
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Абе, Дневник - вие приятели защо не напишете да знаят хората, че и в Косово има много лекарства, които са в тъпи по-евтини? Трябва да излезе на пресконференция от устата на Бойко Борисов ли, че да го напишете! Хората искат да знаят цялата истина! Цените на лекарствата трябва да са обвързани със стандарта ни на живот, а не на баба ми цялата пенсия да отива за лекарства за кръвно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK