Когато журналистите се срещнат

Осмата световна среща на българските медии ще бъде в Букурещ

Генералният директор на БТА Максим Минчев

© Надежда Чипева

Генералният директор на БТА Максим МинчевТемата на световна среща на българските медии в Букурещ тази година е: "Медиите - между глобалното и регионалното".


Участниците във форума, който ще се проведе от 16 до 20 май, ще дебатират промените в медийната среда на българския и световните пазари през изминалата година. Ще се обсъждат и начините, по които българските общности зад граница и техните медии се справят с различните измерения на кризата, регионалните функции и глобалните предизвикателства пред медиите. Специален акцент на медийната среща в Букурещ ще бъде поставен върху спецификата и условията на работа в регионалните медии в България.


Събитието вече осма година се организира по инициатива на генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Максим Минчев. Той обясни, че причината домакин на срещата тази година да бъде именно Румъния е, че тя е "близкият непознат". "Това е държавата, която най-малко познаваме сред съседите ни, а едновременно с това страната, с която България изминава общ път по отношение на интеграцията си в ЕС", коментира Минчев.
На пресконференцията по повод предстоящата медийна среща присъства посланикът на Румъния в България Антон Пакурецу.


Осмата среща на българските медии насочва вниманието към една от най-старите общности на българи по света - българите, живеещи в областта Банат. Според данни от последното официално преброяване в Румъния те наброяват около 10 хиляди души. Медиите на банатските българи са вестник "Наш глас" (излиза от 1990 г.) и списание "Литературна мисъл" (излиза от 1992 г.), които се списват на банатски български, книжовен български и румънски. Банатските българи имат и радиопредавания и емисия в националната румънска телевизия.


Румъния и българските медии са свързани със стара традиция. Букурещ и Браила неслучайно и отдавна са възприети като "люлка на българската журналистика" - от общо 106 възрожденски издания, които излизат през периода 1842 – 1878 г., 38 вестници и списания се списват и печатат там.


По време на Осмата световна среща на българските медии за първи път ще бъде представена изложба на печатни издания и фотографии от Българското възраждане. Експозицията съдържа непоказвани до този момент вестници, списания, карикатури, снимки, писма от личните архиви на Любен Каравелов, Христо Ботев, Георги Раковски и др., съобщи на пресконференцията Боряна Христова, директор на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", с чието партньорство се организира експозицията.


По време на медийния форум е предвидена премиера на най-новия филм на режисьора Людмил Тодоров "Миграцията на паламуда".


Идеята на осмата среща, както и на останалите досега е наред с обсъждането на важни от дневния ред теми за медиите - да бъде промотирана и нашата страна.


Инициатори и организатори на световните срещи на българските медии са Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света.


Срещите събират на едно място български журналисти от цял свят с цел комуникация, изграждане на мрежа и взаимоотношения на сътрудничество. Професионалният форум среща медиите на българите зад граница - като посредници към нашите общности в чужбина - с представители на държавните институции. Проведените от 2005 г. досега седем срещи (в София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена и Амстердам) се превърнаха в национални събития със значим обществен ефект и публичност в България и извън нея.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Според едно популярно мнение журналист, това е човек, който с писанията си запълва празното място между рекламите във вестниците.

  Има ли живот след демокрацията ?
 2. 2 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Следвали от Протестите на българите, че се заражда нова партия.Кризата засилва радикалното говорене, а от това и радикални действия.Политинженерите трескаво търсят нов заместител на Атака,за да не се промени статуквото:редуване на властта.За възникване на Партия са необходими:подкрепа на медиите и нови лидери.Но нашето общество има вродения навик да убива естествените си лидери и да се задоволява с ментета.Засега движението е накъсано и в Защита на определени каузи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK