Прокурор заплаши, че ще "разбие" и "стъжни живота" на журналист

Прокурор заплаши, че ще "разбие" и "стъжни живота" на журналист

© Георги КожухаровПрокурорът от Софийската градска прокуратура Кирил Димитров е заплашил и се е държал грубо с журналист от "Медиапул". Това се е случило по време на почивка, дадена по делото за смъртта на арестанта Пламен Куцаров в Софийския градски съд. Очевидци са били други журналисти, както и Тенчо Попов, чието дело тъкмо е приключвало в съседна съдебна зала.


По описанието на Борис Митов от "Медиапул" вместо отговор на уточняващ въпрос Димитров го е избутал с пръст и му е заявил: "Разкарай се." Репликата е повторена, след като Димитров е попитан защо се държи грубо.


Журналистът му е отвърнал, че поведението му не подобава на поста, който заема. Тогава Димитров се обръща към Митов с репликата: "Ако хвърля тогата, ще те разбия!" Прокурорът излиза извън нерви, когато журналистът го пита дали е нормален. Последният започна да бута с два пръста в гърдите и да го заплашва: "Ще ти стъжня живота!"
След края на заседанието по делото Димитров е заявил, че не е било негова работа да коментира "това, което ви се е сторило да чувате, разкарайте се оттук".


Пред "Дневник" градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че е разпитал Димитров, който е отрекъл подобна случка. "Имам само дописки, ако има жалба с имена и доказателства, ще дам Димитров на етичната комисия", обясни още Кокинов.


Журналистът Борис Митов е пуснал жалба до Върховната касационна прокуратура, градският прокурор Николай Кокинов и етичната комисия към Висшия съдебен съвет. Митов заяви, че досега не е общувал никога с Димитров. Телевизия "Канал 3" има запис на Тенчо Попов, който потвърждава, че е чул репликите на Димитров.


В съдебната зала прокурорът пита бившия служител на ГДБОП Сергей Куртев, който в началото на 2009 г. е участвал в конвоирането на Куцаров, дали е чувал, че срещу шефа на сектор "Отвличания" в ГДБОП Пламен Цуров е имало дисциплинарно производство по сигнал, че "прибирал" пари от откупи.


Защитата на двамата подсъдими Божидар Проданов и Ирен Вълев възрази срещу въпроса, защото нямал нищо общо с делото. Така председателят на състава Петя Крънчева каза на Куртев да не отговаря. В зала прокурорът Димитров отказа да обясни в каква връзка задава този въпрос.


След разпита съдия Крънчева е дала кратка почивка и тогава журналистът задава уточняващия въпрос на Димитров, който предизвиква раздразнението му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK