Депутати ще изслушат представители на топлофикациите за цените на парното

Депутати ще изслушат представители на топлофикациите за цените на парното

© Георги КожухаровКомисията по икономическа политика ще изслуша представители на топлофикациите днес.


На срещата за "състоянието и проблемите на топлофикационните дружества през настоящия зимен отоплителен сезон" са поканени още представители на министерството на икономиката и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и кмета на София Йорданка Фандъкова и омбудсмана Константин Пенчев.


Миналата седмица от СДС настояха министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, както и ръководствата на топлофикациите и топлинните счетоводители да бъдат изслушани по темата с високите сметки в ресорната парламентарна комисия.
Всички сметки за парно в София, които са с над 17% по-високи от тези за предходния месец, да бъдат проверени, поиска и кметът на София Йорданка Фандъкова. "Топлофикация - София" пък настоя топлинните счетоводители да проверят сметките за парно за януари, които се оказаха с до 90% по-големи от декемврийските.


Изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов заяви, че проверката ще приключи до края на месеца и се съгласи, че увеличение над 17% е нелогично. Все пак по данни на дружеството 65% от фактурите са до 150 лв. "За да се разбере сметката за парно, е достатъчно човек да има читаво средно образование. Ако все пак не успява да разчете данните в нея, всеки клиент може да се обърне към служителите на "Топлофикация - София" за помощ", допълни Цветанов.


Високите сметки се дължат на начина, по който топлинните счетоводители ги формират - по прогнозни данни, обяви и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. По думите му, ако клиент не е променил потребителските си навици, би трябвало да получава с между 7 и 14% по-високи сметки спрямо предишния отоплителен сезон.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Колко пари отиват за издръжка на администрацията на едно Топлофикационно дружество...софийското ,например? Понеже си спомням за джакузито на онова юпи.
  Променило ли се е нещо или има напредък от към разточиталстване.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Крайно време е и у нас, като в белите Държави, човек да може да се откаже от услуга която не иска.

 3. 3 Профил на kanarko
  kanarko
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Над 17% не било логичко пък, под 17% на всяко тримесечие си е толкова логично нали..

  Те и газта нямаше да увеличават.. братушките от Газпром пак бутат 20%..

  Напомня ми на вица за Иванчо..
  Няма логика..

  www.kanarko.com
 4. 4 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело
 5. 5 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 654 Разстроено

  "Депутати ще изслушат представители на топлофикациите за цените на парното"

  И к'во?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Няма какво да ги изслушват!Направо в централния!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 654 Гневно

  "За да се разбере сметката за парно, е достатъчно човек да има читаво средно образование."

  Благодаря много, г-н Стоян Цветанов!!!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 8. 8 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Цената на парното е малък проблем сравнение с преразпределението на изразходваната топлинна енергия между лоялните клиенти на топлофикация.

  Ако в даден блок има загуби поради лоша инсталация или поради кражби те се разпределят между лоялните клиенти, което отказва хората от парно и създава Безумни Сметки за парно и тази практика трябва да се преустанови. Съседите не са Падари и за това има измервателни уреди.

  Смешно е, при положение че парното е измислено и поставено за да бъде по евтино и ефективно от други форми на отопление да се оказва по скъпо в блоковете където съседите са спряли парното или крадат.

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Бая изслушване следва да падне - за цени на парно, ток, вода, мобилни телефонни услуги, хранителни стоки, фармацевтични продукти, бензин. По всичките тези показатели сме страна, която гони средния стандарт в Европа, само дето заплатите ни са най-ниски в ЕС... И, както каза Милен Цветков наскоро, цял фокус е оцеляването при тази комбинация.

 10. 10 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  "Депутати ще изслушат представители на топлофикациите за цените на парното"

  Вече чухме дабатите за цените на лекарствата, сега ще чуем дебата и за цените на парното, предстои да чуем и дебата за цените на горивата - и какво от това??? Преливане от пусто в празно и безполезен шум, или както го е казал народът: "Керванът си върви, кучетата си лаят, а как се носи товара - камилите го знаят!!!!" Оказва се, че има такова животно като тригърба камила, и това е целокупният беден и търпелив български народ!!!

 11. 11 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 613 Весело

  [quote#9:"Читател"]Бая изслушване следва да падне - за цени на парно, ток, вода, мобилни телефонни услуги, хранителни стоки, фармацевтични продукти, бензин. [/quote]
  Следва изслушване на работодателите за ниските заплати. Изобщо явно тази година ще наблегнем на слушането на празни приказки.

  Аз
 12. 12 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 613 Весело

  [quote#8:"rumenvl"]Ако в даден блок има загуби поради лоша инсталация или поради кражби те се разпределят между лоялните клиенти, което отказва хората от парно и създава Безумни Сметки за парно и тази практика трябва да се преустанови. Съседите не са Падари и за това има измервателни уреди. [/quote]
  Добре дошъл в клуба! Същото се случва с водата и тока - загубите от кражби на вода и течове поради повреди се калкулират в цената. Защо мислиш че ВИК не се стряска много, много, когато някъде има разливи. Да не говорим че кражбите от магазините също се калкулират в цените на стоките и на практика се поемат от лоялните платци. От нас се очаква само да плащаме - нечие безхаберие, нечии кражби, нечии премии, нечии помощи. Това е задължението на българина - да плаща. А що се отнася до правата, такива е нямало, няма и няма и да има.

  Аз
 13. 13 Профил на Penetrating
  Penetrating
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Защо са забравили да изслушат и доволни и недоволни клиенти. Според мен те са с приоритет.

  Nothing personal
 14. 14 Профил на hard
  hard
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тези изслушвания трябва да са в присъствието на главния прокурор.

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Я да ни кажат живеещите в чужбина, там има ли такава постановка "Аз се отказвам от парно!"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#13:"Penetrating"]Защо са забравили да изслушат и доволни и недоволни клиенти.[/quote]

  Аз в България такова понятие "доволен клиент" не съм срещал. Може и да същестува, ама то и за снежният човек така разправят.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#10:"Дедо Либен"]дабатите[/quote]

  Готина печатна грешка! Можеш да разнообразиш с даЕбати.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на iamscientist
  iamscientist
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#13] от "Penetrating":

  Зала 1 на НДК (където могат да ги съберат) се подготвя за концерт на В. М.

 19. 19 Профил на roland
  roland
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Системата докато не стане като при електромера. Вижам че показва 10 еденици умножавам по 0.50 стотинки и получавам сметката която дължа. Показва нула, дължа нула. Всичките тези прогнозни дялове, сградни инсталации. Много студено било топло било. Ел Ниньо си сменило посоката. Всичкото това трябва да се прекрати.Първо да си минимализират загубите по преносната мрежа. В снега си личеше очевадно каде има течове, снегът се стопи първо там. Тези неща да си управят първо, а не да ми казват, че съседа ми крадял и затова е толкова скъпо парното.

 20. 20 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Проблема с топлофикацията е много голям и главен виновник е законодателя ,защото прие нескопосония закон за топлиннито счетоводство с дялови разпределители и узакони лобиските интереси на топлофикационните дружества!Този закон, облекчва много живота на топлофикациите и прихвърля цялата отговорност за топлинните загуби върху консуматорите!Нещата ще се решат правилно ако измерването на доставката на топлинна енергия се извършва на топлоизлъчвателя в абсолютни, а не в относителни единици!Тогава топлофикациите ще бъдат стимулирани да инвестират в намаляване на топлозагубите от общите части и в развитие на когенерацията ,защото топлинната енергия обикновенно е отпаден продукт при производството на ток!

 21. 21 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "hard":

  И за какво ? Полза никаква? Надежда тука всяка оставете!

 22. 22 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Гневно

  Депутати ще изслушат представители на топлофикациите за цените на парното?
  Тези вместо да изслушат и да се вслушат в гласа на народа - Vox pópuli vox Déi , те ще изслушат само представители на монополистите дето ни дерат. В тази държава всички сме им роби на монополистите - клептомани !
  Vox unius, vox nullius, vox pópuli, vox Déi - , т.е. "гласът на едного е глас на никого, глас народен - глас Божи". Тези депутати се самозабравиха и забравиха, че - Нека доброто у хората е върховен закон - Salus populi suprema lex esto.
  Ave morituri te salutant. - Тези, които ще умрат, ви поздравяват!
  Vanitas vanitatum et omnia vanitas!

 23. 23 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#22] от "latcho59":

  Лъчо, в юриспруденцията се използва и изразът:”Testis unius, testis nullius!”, което ще рече: ”Един свидетел, не е свидетел”, но някои зевзеци го превеждат буквално като: "Едно мъдо, не е мъдо!!!”

 24. 24 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  при социализма са строени панелки с парни инсталации по тогавашните технологии сега има сьвременни материали за изолации на сградите и е задьлжение на топлофикациите да си изолират сградите и трьбите на парното
  хората са купили апартаменти и не разбират от топлофикациа и изолациа на панелни сгради

 25. 25 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Топлофикация" се отитва да прехвърли проблема за високите сметки на самите абонати,действайки на принципа"давещите се да си помогнат сами".

 26. 26 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Топлофикация - София" пък настоя топлинните счетоводители да проверят сметките за парно за януари, които се оказаха с до 90% по-големи от декемврийските?
  Аз пък настоявам да се проверят сметките на"Топлофикация - София" и то от прокуратурата, за проиводството им на електроенергия, договорите им за продажба на електрически ток за страната и чужбина, загуби по преносната система, ценообразуването, комисионните, продажна и покупна цена, както и начисляване на печалбата.

 27. 27 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Депутати ще изслушат представители на топлофикациите за цените на парното"..
  .... На салатка и ракийка...и някое бонусче за затваряне на очите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 28. 28 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Към коментар [#26] :

  „Топлофикация София” EАД е най-старата топлофикационна система в България. По мащабите на производство и периметъра на обслужване „Топлофикация София” EАД е най-голямото дружество в страната и на Балканския полуостров.
  „Топлофикация София” EАД
  Разполагаема мощност:
  над 3000MW топлинни и 280 MW електрически
  Годишно производство (за 2007 г.):
  топлинна енергия - 5 135 200 MWh
  електрическа енергия – 1 024 846 MWh?
  http://www.toplo.bg/res/files/finansovi_otcheti/finansov_otchet_2010.pdf

 29. 29 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "За да се разбере сметката за парно, е достатъчно човек да има читаво средно образование. "

  Признавам, че аз не мога да разбера сметките за парно на Топлофикация София. От това следва, че нямам "читаво" следно образование, но затова пък има две висши образование, научва степен и научно звание. Да се надявам, че за Изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов това компенсира нечитавото ми средно образование , завършено доколкото си спомням с успех от 5,97 по шестобалната система.
  Какво обаче не разбирам в сметките на топлофикация?
  Първо - защо в два различни апартамента в две различни сгради в София цената за подгряване на 1 куб. м вода е съответно 6,54 и 12,83 лв. От физична гледна точка това е недопустимо, защото се изразходва едно и също количество енергия за подгряването и! И цената на тази енергия е една и също в определен период на замерване и остойностяване.
  Второ - защо онази "топлоединица", определяне въз основата на отчитате от т.н. "топлоразпределители” , монтирани върху радиаторите ни, във всяка следваща година нараства нейната стойност като приравнено ползване на топлинна енергия вече в реални измеряеми единици (кВтч или мгВч )! Тогава КАКВО МЕРЯТ ТЕЗИ УРЕДИ???? Всяко година, една тяхна единица струва различни пари при непроменяема стойност на цената на калкулираната енергия????

 30. 30 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ще слушат шума на парите ...

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 31. 31 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1444 Весело

  Принципно Топлофикация ни доставя услугата, а топлинните счетоводства ни смятат сметките.

  Така, че ако има някой недоволен да ходи да пердаши топлинните счетоводители.

  Аз ги чакам на изравнението с готов за завеждане иск, но не срещу Топлофикация, а срещу Техем

  Жената е покана за щастие
 32. 32 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Весело

  [quote#29:"Вели"]но затова пък има две висши образование, научва степен и научно звание, ...това компенсира нечитавото ми средно образование , завършено доколкото си спомням с успех от 5,97 по шестобалната система.
  Какво обаче не разбирам в сметките на топлофикация?
  Първо - защо в два различни апартамента в две различни сгради в София цената за подгряване на 1 куб. м вода е съответно 6,54 и 12,83 лв. От физична гледна точка това е недопустимо, [/quote]
  Язък ти за висшите, и званията, и степента, ако не си разбрал това което поне 3 пъти е написано в темата: Крадат бе, КРАДАТ!!! И навсякъде различно! А, освен това има и загуби, и те различни.
  Прост пример:
  В един блок никой не ползва парно, ползват само топла вода. Плащат всички. Куб топла вода струва 6,54лв.
  В същия по големина блок пак никой не ползва парно, всички ползват топла вода. Ама само половината плащат, другите я крадят. Та плащащите плащат и за неплащащите, демек 12,83лв. Елементарно, другарьо старши научен сътрудник

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 33. 33 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  В белите държави има много по-голям ред и отивайки да живееш в някоя сграда се съгласяваш на условията за живот в нея - тоест какъв тип отопление се ползва, дали има портиер или не, асансьори или не и т.н. И единствения вариант да се откажеш от някое от тези неща е да напуснеш сградата. Ама не, в България всеки иска да си има собствена кочинка и да не плаща нищо. Като сте в сграда с други хора трябва да има ред - общото събрание решава, мнозинството печели - не ти изнася - продаваш и с 1/3 от парите си купуваш къща с двор я в Костинброд, я в някое село и там си се грей с каквото искаш.

 34. 34 Профил на baltoff
  baltoff
  Рейтинг: 450 Гневно

  Депутатите да не се правят на министри и кметове , а да седнат и да променят ЗАКОНА - което им е работата.Понеже много обичат сравненията да проверят какви са цените на парното в другите страни от ЕС .За всеки е ясно , че цените на парното са безумни и предопределени от ЗАКОНА.Точно къде отиват парите и как става това няма значение.

 35. 35 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#29] от "Вели":

  Браво за всичките звания и отличия и други образования, но явно са в някоя духовна сфера щом говориш за физика при цената на топлата вода, а в същото време не отчиташ най-простия факт - входящата температура на водата за подгряване - лятото да речем е 20 градуса, зимата 5, водомера ти отчита все 1 куб. м, ама топлината за неговото подгряване е доста различно, оттам и различната цена. Като се включат и топлинните загуби и сигурно ще излезе сметката.
  Както и да е - сметките няма да почнат да излизат точно и ясно докато не се направи радикална промяна и преправяне на блоковите инсталации с хоризонтални такива - върви един голям и добре изолиран централен щранг, разклонения на всеки етаж, до който иска и топломер или някакъв друг уред на входа на твоя апартамент, който може да се отчита дистанционно или показанията са му изнесени отвън, пък ти вътре си слагай, ако искаш и 20 радиатора. Сметките ще са максимално реални и няма да се налагат изравнявания и разправии между съседи.

 36. 36 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Това парно си е нож с две остриета. С него зле, без него още по-зле.

 37. 37 Профил на jolly_josh
  jolly_josh
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Депутатите ще изслушват, няма как. Нали трябва да делят и с тези монополи Иначе отдавна ТЕЦ-овете да са фалирали, ако се оставеха свободно на пазарните условия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK