От 1 април бонусите за държавните служители ще са до 30% от заплатите им

От 1 април бонусите за държавните служители ще са до 30% от заплатите им

© Юлия ЛазароваДържавните служители и служителите в агенции да бъдат оценявани на всеки три месеца и на базата на тази оценка да могат да получат допълнително възнаграждение не повече от 30% от месечната си заплата. Това е една от поправките, която инициира ГЕРБ в Закона за държавния служител. Предвижда се тя да заработи от 1 април. Това съобщи пред журналисти в парламента зам.-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова.


Измененията са провокирани от скандалите в последните седмици покрай информациите за бонуси от хиляди левове, взимани от различни хора из ведомствата.


Фидосова съобщи, че вчера с финансовия министър Симеон Дянков са обсъдили как да регулират въпроса и са подготвили промени, които ще бъдат обсъждани днес при разглеждането на второто четене в правната комисия на промените в Закона за държавния служител.
Освен ограничението за това какви допълнителни пари могат да се получават от служителите се предвижда навсякъде в законите да отпадне възможността до 25% от събраните от глоби и санкции средства да отиват за допълнително материално стимулиране.


Ще има нов начин за определяне на възнагражденията. Основната заплата ще има постоянна и непостоянна част, обясни Фидосова. В непостоянната част ще влизат извънредният труд, нощният, работа по време на празници, както и средствата, които могат да се получат след атестацията.


От непостоянното възнаграждение ще отпадне класът прослужено време. Той ще се впише в основната заплата. Фидосова обясни, че идеята е не да се стимулират, както досега, само дългогодишните служители, а да се акцентира върху свършената работа. Новите правила ще важат за администрацията по ведомствата, като засега не е ясно какви ще са правилата за ръководителите и политическите кабинети.


Фидосова изрази личното си мнение, което по думите й, се споделя и от финансовия министър Симеон Дянков, че министри, зам.-министри, ръководители на агенции други държавни структури изобщо не трябва да получават допълнително заплащане. Засега обаче промени в тази посока не са подготвени.


Във връзка с информации, че в различни регулаторни органи се случва да се взимат заплати по-високи от премиерската, Фидосова заяви, че и там ще има промени. Администрацията ще бъде приравнена с държавните служители и за тях ще важат същите правила.


Помолена да коментира изявление на премиера Борисов, който заплаши с уволенения, ако взелите бонуси не ги върнат или дарят, зам.-председателят на групата заяви, че е напълно съгласна. Тя остро разкритикува шефката на агенцията по вписванията Виолета Николова, чието поведение според нея било възмутително и крайно некоректно. Фидосова каза, че 6 месеца правната комисия се е занимавала с проблемите в агенцията по вписванията покрай пререгистрацията на фирмите. Трябва да върнат бонусите, а за случаи на драстични примери на неправомерно взимане на бонуси след еднолични решения трябва да се търси и друга отговорност, смята Фидосова. Помолена да уточни дали това се отнася и за бившата шефка на здравната каса Нели Нешева, Фидосова заяви, че Нешева по закон е държавен служител и има право да получи такова допълнително материално стимулиране.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ovi
  ovi
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Доказахте , че не можахте да измислите нито един свестен закон. И това не може да измислите , защото сте заинтересовани.
  Как е решен въпросът с бонусите в Европейските страни .Запознайте се , образовайте се и тогава го предлагайте. И за това трябва да има и общественно обсъждане.
  Защото раздавате и нашите пари..

 2. 2 Профил на БГ Владо
  БГ Владо
  Рейтинг: 531 Любопитно

  не е ли по лесно да се вдигнат заплатите на държавните служители - като имаме предвид, че някой взимат по 400 лева заплата - което е нечовешко малко

  оти да се косиме, като ке ни мине
 3. 3 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 479 Весело

  Сетила се Мара да се побара !!!

 4. 4 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#2] от "БГ Владо":А знаеш ли тези с 400 лв заплата колко рушвет дават ,за да работят тази работа !!!
  Особено в Агенция Митници!!!

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Добре. Сменяйте закона, защото се видя, че всичко е законно. Но във време на криза бонуси трябва да се дават по изключение, а не защото "а бе тука има едни пари и закона позволява, дайте да си ги раздадем". А и се оказа, че комунетата дето най-много врекат са си раздавали бонуси за стотици хиляди, понякога на калпак. Но за тях знаем, че морализаторстват, а в същото време крадат като за световно.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#2] от "БГ Владо":

  Не е по-лесно. Хем виждате как румънци и гърци вдигнаха заплатите и после "олеле, майко, дайте ни милиардите заеми, че закъсахме". И следва сваляне на заплатите. По-високи заплати, само ако ги изкарат, т.е. ако има пари в държавата. А то няма.

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 531 Весело

  Какви бонуси за държавни служители при условие, че се закриват болници и училища? Човек наистина трябва да се махне от България, ако иска да оцелее.

 8. 8 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Най-после нещо разумно! Защо зад "лична тайна" се крият парите на висшите държавни чиновници? Да видим какво са получили последните 10 години-...Да се откажат от "тайната" си като Цветанов!...Да не се крият като лалугери!...

 9. 9 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 479 Весело

  "Помолена да коментира изявление на премиера Борисов, който заплаши с уволенения, ако взелите бонуси не ги върнат или дарят"
  Да видим сега другаря Борисов дали може освен да се разпорежда с твърда ръка да следи за изпълнението на собствените си нареждания, както и какви ще са санкциите, ако те не се спазят. И не, другарю Борисов, не искаме да се даряват неправомерно заграбеноте пари! Парите сме вги дали - на вашите министри, ведомства и министерства, за да ни решите проблемите, а не за да ги дарявате! Даряването е нещо изключително благородно, но не и от тези пари! Съд и конфискация за крадците, да въстановят НАШИТЕ пари и да се направи нещо по предназначение с тях!

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 10. 10 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#1] от "ovi":

  Съгласен съм с теб!
  Тия творят глупост след глупост, обнародват в Държавен вестник и чек тогава се усещат, че са пропуснали доста неща.
  Давай пак промяна. То поправка не е влязла в сила, а вече има промяна ! Това нормално ли е? Тия закони ли пишат или свободни съчинения ?
  Сега мъдрят поредното малоумие .

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 11. 11 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 769 Неутрално

  В страна в която другото име на кражбата е "бонуси", "приватизация", "комисионни", "обществени поръчки" и др. подобни "законни" методи, няма начин да се приеме какъвто и да е "нормален" закон, който отдавна работи по белия свят!
  Как не им омръзна на нашите дупетати, да преоткриват топлата вода и да прехвърлят от пусто в празно, в безуспешен опит да доказват колко са "нужни" на обществото. Толкова е лесно просто да се гласуват същите закони и норми както са в Германия или Австрия примерно, но не би. Кой има интерес живота в България да е подреден като в Австрия примерно?
  Въпросът ми е съвсем риторичен...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 12. 12 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Всики закон на ГЕРБ е предпоследен и подлежи на коригиране и пренаписване, това вече е ясно на всички. С ентусиазъм ги създават, с вдъхновение ги променят - дето се казва: залудо работи, залудо не стой. Заплатата става официално постоянна и непостоянна, административна и гражданска, нерастящо депутатска и намаляваща за останалите с тенденция към изчезване. Но при тая евтиния у нас, кой ще се оплаче? Да му мислят люксенбургците!

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Значи която служителка/служител е по-добре в секса получава повече бонус !

  Уволняването на гейове е дискриминация!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "БГ Владо":

  изглежда наблюдаваш липса на желаещи да се включат в структорите ли?

  Kalin
 15. 15 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#3] от "mitkobomb":

  Предходните Мари, като само се бараха, та ето ни къде сме.

  Умен и красив жълтопаветник.
 16. 16 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 531 Неутрално

  За министрите ясно, а за кметството на Фандъкова, там блатото е същото?

  Да видим сега Бойко ще уволни ли Фандъкова,да видим дали хубавиците по на 30 годидни в кметството ще върнат по около 30 000 лв. бонуси.Поне ние гражданите на София виждаме резултатите от тяхната работа ежедневно! СОС се развива само в едно отношение да увеличават глобите срущу софиянци от което пък да си увеличават бонусите.Една такса смет още не са оправили да е разходо-ориентирана, а не рекетиращо ориентирана!

  Фандъкова: Не се срамувам за бонусите
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1224117

  Столичните заместник-кметове по екологията Мария Бояджийска, по строителството Ирина Савина, по транспорта Любомир Христов и за правните въпроси Юлия Ненкова са взели по около 30 хил. лева бонус през 2010 година над заплатите си.

  както следва: 33 750 лева за Савина, 33 000 лева за Бояджийска, Ненкова пък е взела 28 033, а Христов, посъветван от юристи, не е вписал сумата в декларацията си пред Сметната палата...

 17. 17 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Гневно

  "От 1 април бонусите за държавните служители ще са до 30% от заплатите им."

  Ако това не е първоаприлска гавра, питам бонусът към пенсиите колко ще бъде????

 18. 18 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 479 Весело

  Сетих се за "малката пица " на Дянков ,сега както се оказва тя е тлъста баница с късметчета!!

 19. 19 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До скоро на бонусите май им викаха премии? Такива винаги са били раздавани, но бяха нещо като 13 или 14 заплата. Според мен, въпросът не е защо се раздават т.н. бонуси, а техния размер, който е чудовищен за дереджето на България и фрапиращо контрастира със прокламираната политика на затягане на коланите и ограничаване на разходите. Опитвам се да се представя как се чустват хората с ниски доходи.

 20. 20 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Барем от 2 април да беше да поверваме А колко ще станат парите под масата които взимат за да се "спазват правилата"
  Майката администрация дава на своите чиновничета да сучат от три вимета - едно от народа,корупция до уши, второ от заплати и трето от бонуси...там хилядите левове ги нямат за нищо. държавната администрация отдавна се подиграва с обикновения народ,но и народа много търпелив...тотално съм загубил вяра в родния чиновник!

 21. 21 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Защо трябва да има бонуси? Нали получават заплати за работа, на която са назначени. А какво трябва да вършат им е разписано в длъжностната характеристика. Бонус може даде търговско дружество, ако излезе на печалба и ако работодателя така прецени. Държавната служба е нетърговска организация, тя не формира печалба а работодател се явява обществото. Само обществото може да даде бонус на държавния служител ако така прецени!
  Дори бонусите са доказателство, че думичката демокрация е просто дъвка в устата на властта!

  Отделете време навреме.
 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Никакво даряване! Тези пари не принадлежат на получилите бонуси, а на държавата, т.е. те са НАШИ! Не може с чужда пита помен да правят!

  Специално за Виолетката - и съд за присвояване в особено големи размери! Тя си е самодарила 48 хиляди лева САМО ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА! Това прави по 8 хиляди на месец, или малко над ТРИ ПЪТИ заплатата й. И над ДЕСЕТ ПЪТИ средната заплата към момента. Има си достатъчно текстове в НК, на ход е Прокуратурата (ама без онзи Валери, за който е все едно по каква причина загиват деца).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#9] от "TheJ0kerr":

  Да съгласен! Писах в същият смисъл по повод информацията, че ББ ще уволнява тези които не върнат или дарят т.н. бонуси! ++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 24. 24 Профил на doodko
  doodko
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ще бъдат ОЦЕНЯВАНИ. Как? От кого? Кога? Това е разковничето на проблема. Крайно време е апаратът от дребни душици, които си клатят краката по 8 часа на ден, ползват привилегии и им плащаме заплати за това малко да се поразръчкат. Едва ли нещо повече ще се случи...

 25. 25 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До 30% всеки месец или на тримесечие общо? Защото ако е на тримесечие, циркът е пълен. Ако стартираш, като младши експерт и получаваш заплата от 420 лв. и ако приемем невъзможната хипотеза, че имаш МАКСИМАЛНАТА атестационна оценка, ще можеш да получиш максимум по 126 лв. бонус за три месеца, което прави по 42 лв. на месец. Или получаваш накрая 462 лв. бруто, от които ти удържат данък в размер на 46,2 лв. и за теб остават 416 лв.....и за да имаш тези 416 лв., от теб се изисква да имаш висше образование, компютърна грамотност и западен език......Ако има луди, нека да заповядат...а ако не са луди - да бягат от България.

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Споменатите в статията Борисов, Дянков, Фидосова , пък и много неспоменати , с изявленията си доказват че държавно управление за тях е терра инкогнита .Чак на третата година от управлението се сетиха че в тази държава се плащат и заплати . И когато гафовете ги затиснаха от всякъде , скочиха да обясняват колко лоша е била системата за заплащане . И как трябва скоростно да се промени . И като чете човек предложенията им, се сеща че както и да се преоблича Илия ,си остава С тия . Умствени възможности .

 27. 27 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#25:"alex_ks"].....и за да имаш тези 416 лв., от теб се изисква да имаш висше образование, компютърна грамотност и западен език..[/quote]
  Аз имам висше образование, компютърна грамотност и ТРИ западни езика (английски, немски и испански) + руски, македонски,сръбски и малко румънски.
  Този месец взех 7800 като програмист. Заповядай в частния бизнес като искаш. Ако не 461 лева са ти предостатъчно.

  dnevnik са част от статуквото!
 28. 28 Профил на kirilrz
  kirilrz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "newmind":

  в Белгия проблема е решен с такса смет-купуваш си торбички с надпис на общината слагаш боклука като се напълни оставяш го пред блока/къщата и те минават и го взимат и това е.колкото боклук изхварляш плащаш а тука в БГ давай наред ползваш на вилата за 50 дена годишно контейнер плащаш за цяла година а не за колкото си ползвал.

 29. 29 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#27] от "pepi1442":
  Абе пич, не може всички в тази държава да са програмисти....това не го ли схващаш...всъщност, ти защо не ходиш на лекар при някой програмист, а?

 30. 30 Профил на kirilrz
  kirilrz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "newmind":

  после що вземали такива бонуси.ами не трябва да им разрешаваме.на които не му оттърва да ходи да гласува а не да си седи в къщи.аз ходя да гласувам за да променя статуквото

 31. 31 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#29:"alex_ks"]Абе пич, не може всички в тази държава да са програмисти....това не го ли схващаш...всъщност, ти защо не ходиш на лекар при някой програмист, а?
  [/quote]
  - За лекарите нямаше бонуси тази година пич, за разлика от вас клатикурците по агенциите. Почвай да се развиваш и да учиш всеки ден, вместо да креташ на държавна службица и да мрънкаш че няма бонуси от мойте пари.

  dnevnik са част от статуквото!
 32. 32 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  изобщо не трябва да получават допълнително заплащане.
  ...........
  Разбира се, Дянков е прав.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 33. 33 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#31] от "pepi1442":

  Кои са твоите пари бе? Тези, които "плащаш" след укриването на данъци ли?

 34. 34 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#33:"alex_ks"]Кои са твоите пари бе? Тези, които "плащаш" след укриването на данъци ли?[/quote]

  Точно така - Аз Плащам. Ти крадеш и лентястваш. И имаш наглостта да ме обвиняваш в укриване на данъци. Май наистина 416 лева са ти много. В следващата си декларация ще го обмисля това.

  dnevnik са част от статуквото!
 35. 35 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  От къде на къде изобщо трябва да взимате бонуси.
  Първо си заслужете заплатите.
  Когато всички почнем да взимаме бонуси,тогава и вие ще взимате.
  Крадци,живеете като царе с парите на народа а той изнемогва.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 36. 36 Профил на bogdantodorov
  bogdantodorov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Малко ми се струва, че лекуват симптомите, а не причинителя на болестта, а именно факта, че директорите на агенции САМИ си пишат бонуси... това го няма никъде по света - би следвало някой над тях да дава оценка за свършената работа. В някои страни даже си имат и неправителствени организации за тази цел, а ние наливаме ли, наливаме кинти в рейтингови проучвания с въпроси от типа на "харесвате ли еди-кой си политик?"

 37. 37 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#34] от "pepi1442":

  Всички крадете. След като вие така си правите обобщенията, защо да не си ги правя и аз.
  Второ, аз не съм младши експерт, за да взимам толкова малко, но съм си заслужиш всеки лев, който освен всичко е и законен, за разлика от вашите. Основен проблем ви е, че не можете да видите по-далече от носа си и си мислите, че всички са ви безусловно длъжни, а вие нямате никакви задължения.

 38. 38 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Мисля че 10% са повече от достатъчни, но като се има предвид че са си раздавали по 350% то и 30% са едно добро начало.

  Стига с това раздаване на бонуси. Бонуси се раздават във фирми в които има план и приходи. Държавни чиновници, които работят извънредно и са на позиции да работят извънредно да минат на почасова ставка за да е ясно колко се пие и колко се плаща. На тези които не са на такива позиции - "тенкю вери мач" и да са си свършили работата в нормираното работно време! В Швейцария в 5 часа удрят кепенците.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 39. 39 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#37] от "alex_ks":

  Подозирах, че на държавна работа работят нагли, алчни и безумни хора. Сега вече съм 1000% сигурен. От днес нататък всичко през офшорка и адиос. Малко глад добре ще ви се отрази наглеци нагли. Ще внасям аз хиляди левове всеки месец и си мисля, че е за добро, а хрантутниците ще ме обвиняват, че им било малко и съм ги крадял едва ли не. Ще видите кон боб яде ли - 1 стотинка няма да платя данък в БГ - всичко отива по островите от днес нататък. Ще си направя и сайт с инструкции за всеки, който иска да си регистрира офшорка и да не плаща. Като ви ударят едни 50% съкращение и на заплати и на бройка ще ви уври главата кретени калпави.

  dnevnik са част от статуквото!
 40. 40 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#19:"citoyen"]Според мен, въпросът не е защо се раздават т.н. бонуси, а техния размер, който е чудовищен за дереджето на България[/quote]

  [quote#19:"citoyen"]Опитвам се да се представя как се чустват хората с ниски доходи. [/quote]
  Юрисконсулт в столичен район взема 430 лв по договор. Чисто - към 330 лв. Т. нар. ДМС (или бонус, или премия) за редовите чиновници е в размер максимум 30% от месечната заплата и се изплаща на 3 месеца - т.е. по една заплата на 3 месеца отгоре. Това е от край време и не се е променило и в това правителство. Средствата са от икономии от ФРЗ, т.е. щатът е раздут и не е зает. Гласува се бюджет за съответният щат, после не се усвоява и голяма част от него се преразпределя между служителите. Защото те са "извършили извънредна работа, работили са и заради тези, които би трябвало да заемат бройките"
  Та нищо не пречи да се направят щатовете реални, да се увеличат с малко заплатите на хората и да се забранят "бонусите". Да, ама не. Защото големите нямат интерес от това. Редовите служители имат, ще си знаят заплатата, няма да търпнат ще има ли, няма ли да има ДМС, щото 100 лв на месец на 330 лв заплата са си пари. Обаче, ако се вдигнат заплатите и се забранят бонусите - големите акули, дето лапат по 70 000 на година няма да са много доволни.
  Така че не викайте по всички. Рибата, както всички знаем, се вмирисва от главата.
  Та това е чудовищните размери и за хората с ниски доходи.....

 41. 41 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "БГ Владо":ми да доиде в лондон да и намеря работа за пове4е пари , малко били 400 лева

 42. 42 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ама то не било бонуси,то не било и бордове,то най-било фондове.
  http://yphalachev.blogspot.com/2012/02/blog-post_4179.html

 43. 43 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#21] от "dreamer":

  прав си, ама не толкова...

  парите за бонусите на държавните служители са от предвидените в бюджета средства за ФРЗ, които не са изхарчени, поради незаети щатове, болнични и прочее.

  не е лошо да се дават, щото все някой опъва каиша...

  Ама нЕкои хора прекаляват....

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 44. 44 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#39] от "pepi1442":

  Нервичките нещо не издържат, а? Толкова сте ми смешни с вашите бълнувания за хиляди лева месечно, които плащате за данъци....)) Изгубихме един данъкоплатец, а.....отиваш в офшорна зона...ха-ха-ха)))))

 45. 45 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#31] от "pepi1442":

  Първо - не може всички да са в частния сектор. Второ - лекарите ли не взимали бонуси, че нещо не разбрах. А, да, вярно, те просто си сключват договори с фармацефтичните фирми, за да им изписват лекарствата. За твоите данъци аз не споря, сигурно си плащаш. И щях принципно да съм съгласна, ако говорим за хора без образование. Ми да си бил учил, тогава да взимаш пари. Но тука става дума за хора СЪС образование, не е честно да взимат 400 лева. сега ще кажеш - не работят. Нещата са обвързани. Нали знаеш приказката "Те се правят, че ми плащат, аз се правя, че им работя."

 46. 46 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  А не е ли време да наблегнете на проекта за електронно правителство и да намалите администрацията?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 47. 47 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#45] от "Meglena":

  Аз съм работил на държавна работа за 500 лв бруто цели 8 месеца по време на тройната коалиция. Знам за какво става въпрос с бонусите, но за разлика от някой хора бях честен човек и вярвах, че не трябва да се краде.
  Поисках от шефа 800 лева и като ми отказа му казах чао.
  Намерих си работа в американска фирма за 800 лева брутно стартова заплата и сега взимам по 8000. А можеше още да си мрънкам за едни 100 лева бонус, откраднати от на баба ми пенсията. Разберете хора - тези пари не са ваши. Те са на пенсионерите, болните и нуждаещите се. Като искате пари излесте на протест като гърците и си отстоявайте увеличението на заплатите - другото за мен е кражба и се наказва със затвор!

  dnevnik са част от статуквото!
 48. 48 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  [quote#47:"pepi1442"]Разберете хора - тези пари не са ваши. Те са на пенсионерите, болните и нуждаещите се[/quote]

  Не са нито пенсионерите ( имат си пенсионен фонд + бонос от бюджета), нито на болните . за осигурените има болнични, доплащания от НЗОК а за нуждаещите се - бюджет в социалното подпомагане!! ЗА ВСИЧКО ТОВА АЗ ПЛАЩАМ Д А Н Ъ Ц И !!!! И когато си свърша добре работата, имам ЗАКОНОВОТО право да си раздам ДМС от икономиите на ФРЗ, защото сме си свършили ЦЯЛАТА работа!!!!

 49. 49 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1316 Весело

  На първи април лично Борисов щял да раздава бонуси...на опозицията...

  الرجل الكبير
 50. 50 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 374 Весело

  Тези пари за бонуси се вземат от замразените пенсии...Що така?

 51. 51 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Тия срам нямат ли? Какви бонуси ще връщат? Смешните 100 хиляди лева? За бога ГЕРБ като партия на година взема 20 милиона лева бонус! Задето ще ни докара до нова национална катастрофа! 20 милиона лева за 4 години това са 80 милиона лева бонус! Къде в Европа го има това?

  Жалкото милиционерско управление е на път да създаде наистина невиждан хаос от глупостта и простотията съчетана с популизма с които управлява. Все е било некадърност и некомпетентност ама чак пък толкоз!

 52. 52 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  ГЕРБ да върнат бонуса от 20 милиона лева на година! Милиционерският режим така се оплете в популизма си че е на път освен до национална катастрофа да създаде невиждан хаос от простотия и глупост! Най-скандалният и нагъл бонус всъщност не е на отделни лица, а на ПП ГЕРБ! Истинската гавра е бонуса на ГЕРБ! ГЕРБ взема на година по 20 милиона лева бонус от нашите пари - на майките, децата, бедните, безработните ,болните и т.н. 20 милиона лева бонус! В Европа няма такава партия която да получава такъв бонус! В тая мизерия и бедност до която ни докара ГЕРБ - опоска фискалният резерв, взема дълг под формата на ДЦК, разсипа икономиката, докара 12% безработица и замрази пенсии и заплати, не бонус, а заплати не заслужават! За 3 години са вземали 60 милиона лева бонус да го върнат незабавно иначе ще ги гоним с камъни! Ето това е отговорът на тяхната простотия глупост и популизъм! А щетите от управлението им ще са за години напред!

 53. 53 Профил на bebeto_22
  bebeto_22
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Я СТИГА С ТЕЗИ БОНУСИ!
  1.Всички държавни служители да си плащат осигуровките като нас останалите.
  2.Има "щатно и длъжностно разписание". Компетентните заят какво значат тези термини.
  3.Има регламентирано заплащане за извънреден труд.
  4.Всички администратори, работещи с клиенти на обучение за любезно,усмихнато и компетентно обслужване. На всяко тримесечие на психо тестове. Не се шегувам. Работата с клиенти не е за всеки.
  5.Ако не се дават консултации по телефона - да се отнемат тел.постове.
  6.Външно оценяване.
  7.СТИГА с тези заплахи за глоби.Защо не се работи за насърчаване на бизнеса и разясняване в малките и средните фирми?
  8.Администрацията да взема добрата практика от държави като Германия и Англия./въобще нямат практиката " виновен си щом си частник"/.
  9.Стига с толерирането на роднини и т.н."кръгове".

  Последните 2-3 седмици показаха, че в България НЯМА мениджъри на държавно ниво.

 54. 54 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сетили са се. Абсурдно е да твориш закони и да очакваш другите да ги спазват,а ти самият да ги нарушаваш и да смяташ,че си изключение. Заплата само!

 55. 55 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#47] от "pepi1442":

  Тоест, там или трябва да работят хора без капка самочувствие (съответно и умения), които смятат, че 500 лева са ок, или да излязат на стачка. Ама ако излязат, всички останали ще кажат "ууу, тия па, ненаядоха се!". Казвам го, защото съм виждала неведнъж, че българинът угодия няма! Няма!

 56. 56 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#55] от "Meglena":

  Иди бачкай малко в частна фирма и обясни на шефа ти какви умения имаш и как си си заслужила 80 бона бонус, щото фирмата имала печалба. Много ще ми е интересно да му видя физиономията в този момент - направо ще го хвърлиш в потрес човека. И познай какъв як бонус ще получиш - малко под кръста обаче

  dnevnik са част от статуквото!
 57. 57 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#53] от "bebeto_22":

  Пълни глупости. Стига дъвкахте тези осигуровки. На всеки служител, преминаващ от трудово на служебно правоотношение му бе намалена заплатата с размера на осигуровките, за да не се получи реално увеличение на дохода, когато държавата започва да му "плаща" осигуровките. Това дали държавата ти намалява заплатата или просто ти удържа от нея размера на осигуровките е все едно и също. За разлика от "честните частници", държавните служители са осигурени на реалните си доходи и си плащат реалния данък.
  -------------------------------------------------
  "5. Ако не се дават консултации по телефона - да се отнемат тел.постове. "
  -------------------------------------------------

  Какви консултации по телефона? Държавните служби не са Call-центрове. Има си ред за получаване на информация по официален път. Има си сайтове на всяка администрация и там си пише всичко. Никой не е длъжен да се превръща в телефонист, заради идиоти, които не могат да четат.
  ----------------------------------
  6.Външно оценяване.
  ----------------------------------
  Какво значи "външно оценяване"? Кой външен човек ще ти оценява, какво работиш и как го работиш? Кой има по-добър поглед върху твоята работа, ако не прекият ти началник? Кой ще плаща за такова външно оценяване - ти ли? Ти имаш ли идея, колко специфични дейности и отговорности има в една държавна институция? Някой си външен сульо, ще ти казва, какво си изработил през тримесечието....че той за три месеца няма да може да навлезе в това, което работиш бе!

  Някои тук не могат на две магарета слама да разделят, а седнали да ми философстват и да раздават акъли, как трябвало да се направи административната реформа.

 58. 58 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#55] от "Meglena":

  Не забравяй, че държавните служители нямат право на ефективни стачни действия.

 59. 59 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#56] от "pepi1442":

  Кой взима 80 бона бонус бе, смешник? Аман от тъпанарщини вече. Аз ако съм свършил работа за която да заслужавам 80 бона бонус, знаеш ли как шефът ще ме изхвърли, а? Ти да познаваш някой "частник", изработил толкова голяма печалба, че му се полагат 80 бона, като бонус?

 60. 60 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#56] от "pepi1442":

  Нито в частна, нито в държавна ще искам 80 бона бонус.

 61. 61 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#2] от "БГ Владо":

  Вдигни на половин милион държавни служители средно с по 100 лв заплатата, което практически е малко, и ще имаш 600 милиона допълнителни разходи годишно, плюс осигуровки и прочее допълнително натоварване. Кажи го почти милиард.

  А и увеличението никога няма да стане на калпак, винаги го правят с процент, така че тези с по 400 лв дали ще получат и 40 отгоре.

 62. 62 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  дьржавата защо не взима 30% даньци бонус от частниците а взима само 10% даньк бонус от частниците
  пенсионерите от 2 години не са взимали бонуси а цените само се вдигат и частниците взимат бонуси от работещите като вдигат цените на стоките от пьрва необходимост

 63. 63 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#61] от "anona":

  ??????????? Къде видя половин милион държавни служители??????

 64. 64 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  40-50 млрд влогове на частниците по 30% са 12-15 млрд за дьржавата които дьржавата ще ги раздаде на работещите и пенсионерите и фирмите спечелили конкурси на дьржавата

 65. 65 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#63] от "alex_ks":

  Преди две години - " Цялата бюджетна сфера вероятно е към 420 хиляди души. В нея освен горепосочените категории влизат армия, полиция, образование, културни работници, съдебна власт и др."

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=424036

  При това статията е със защитен тон.

 66. 66 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 601 Весело

  Работил съм в държавна администрация. Има едни богопомазани като зам. кметчетата и общинските съветници, описани по-горе. Та те лапат яко. Ама много яко парите на данъкоплатците. Останалите вършат работа и се подмазват като гладни котараци за някоя и друга троха от трапезата на богопомазаните. В кратце така стоят нещата. Изкарах 3 години и се махнах. Просто не мога да се мазня

 67. 67 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Във България няма изграден пазар на труда и трудно може да се изгради поради съществуващото законодателство и обявяването на доходите на физическите лица за поверителна информация!Дори и да се изгради информационна система която да регистрира публично годишните доходи на физическите лица ,трудно може да се определи СПРАВЕДЛИВОТО възнаграждение за дадена позиция ,поради малкия местен трудов пазар но е възможно да се определят среднопретеглени съотношения между различните позиции от развитите европейски трудови пазари!

 68. 68 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Според мен при ограничен ресурс за доходи на физическите лица изхода е в намаляването на диференцирането на заплащането, защото прекормерното диференциране носи големи беди ,като изкривяване на пазара нарушаване на стабилноста на обществените системи, особено при въвеждането на облагаеми максимални стойности на доходите и демотивиране на среднодоходните нива ,които са най-масовия, случай да изпълняване на поетите задължения!

 69. 69 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#2:"БГ Владо"]не е ли по лесно да се вдигнат заплатите на държавните служители - като имаме предвид, че някой взимат по 400 лева заплата - което е нечовешко малко [/quote]

  С мизерни заплати няма как да получим кадърни държавни служители. При 400 лева почват само онези с нагласа да се корумпират.

  А това с максимален бонус от 30 % да не е първоаприлска?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 70. 70 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Пожарникарски стил на управление както на публичните финанси така и на законодателните промени явно толкова са ни възможностите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK