От 1 април бонусите за държавните служители ще са до 30% от заплатите им

От 1 април бонусите за държавните служители ще са до 30% от заплатите им

© Юлия ЛазароваДържавните служители и служителите в агенции да бъдат оценявани на всеки три месеца и на базата на тази оценка да могат да получат допълнително възнаграждение не повече от 30% от месечната си заплата. Това е една от поправките, която инициира ГЕРБ в Закона за държавния служител. Предвижда се тя да заработи от 1 април. Това съобщи пред журналисти в парламента зам.-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова.


Измененията са провокирани от скандалите в последните седмици покрай информациите за бонуси от хиляди левове, взимани от различни хора из ведомствата.


Фидосова съобщи, че вчера с финансовия министър Симеон Дянков са обсъдили как да регулират въпроса и са подготвили промени, които ще бъдат обсъждани днес при разглеждането на второто четене в правната комисия на промените в Закона за държавния служител.
Освен ограничението за това какви допълнителни пари могат да се получават от служителите се предвижда навсякъде в законите да отпадне възможността до 25% от събраните от глоби и санкции средства да отиват за допълнително материално стимулиране.


Ще има нов начин за определяне на възнагражденията. Основната заплата ще има постоянна и непостоянна част, обясни Фидосова. В непостоянната част ще влизат извънредният труд, нощният, работа по време на празници, както и средствата, които могат да се получат след атестацията.


От непостоянното възнаграждение ще отпадне класът прослужено време. Той ще се впише в основната заплата. Фидосова обясни, че идеята е не да се стимулират, както досега, само дългогодишните служители, а да се акцентира върху свършената работа. Новите правила ще важат за администрацията по ведомствата, като засега не е ясно какви ще са правилата за ръководителите и политическите кабинети.


Фидосова изрази личното си мнение, което по думите й, се споделя и от финансовия министър Симеон Дянков, че министри, зам.-министри, ръководители на агенции други държавни структури изобщо не трябва да получават допълнително заплащане. Засега обаче промени в тази посока не са подготвени.


Във връзка с информации, че в различни регулаторни органи се случва да се взимат заплати по-високи от премиерската, Фидосова заяви, че и там ще има промени. Администрацията ще бъде приравнена с държавните служители и за тях ще важат същите правила.


Помолена да коментира изявление на премиера Борисов, който заплаши с уволенения, ако взелите бонуси не ги върнат или дарят, зам.-председателят на групата заяви, че е напълно съгласна. Тя остро разкритикува шефката на агенцията по вписванията Виолета Николова, чието поведение според нея било възмутително и крайно некоректно. Фидосова каза, че 6 месеца правната комисия се е занимавала с проблемите в агенцията по вписванията покрай пререгистрацията на фирмите. Трябва да върнат бонусите, а за случаи на драстични примери на неправомерно взимане на бонуси след еднолични решения трябва да се търси и друга отговорност, смята Фидосова. Помолена да уточни дали това се отнася и за бившата шефка на здравната каса Нели Нешева, Фидосова заяви, че Нешева по закон е държавен служител и има право да получи такова допълнително материално стимулиране.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK