Исканията на студентите за сигурност - три години след убийството на Стоян Балтов

Исканията на студентите за сигурност - три години след убийството на Стоян Балтов

© Красимир Юскеселиев"Липсва осветление, тротоари, всичко тук е потънало в кал. Студентски град вече не е на студентите". "Искаме да има ред и сигурност. Студентски град трябва да е място за почивка и отдих".


Годината е 2009 г. Това са част от искания на студенти, повтаряни неколкократно пред депутати и министри. Поводът - гибелта на 20-годишния студент Стоян Балтов, който беше пребит пред дискотека в студентското градче.


Тогава младите хора два месеца излизаха редовно на протести с желанието мястото, където живеят и учат, да е "университетското градче за обучение и отдих, каквото е предназначението му".
Сред исканията им бяха:


- незабавни мерки за подобряване на инфраструктурата, сигурността и осветлението в Студентски град


- засилването на полицейския контрол, като в квартала освен полицаи да има жандармеристи и служители на специалното поделение за охрана


- одържавяване на територията на Студентски град и изцяло държавно стопанисване на общежития и площи


- незабавни общи действия на държавни, общински и университетски институции за оформянето на Студентски град като територия за обучение и отдих на студенти


- всички дискотеки и заведения незабавно да изпълнят законовите и нормативните изисквания.


Годината е 2012. В блок в Студентски град при масово сбиване е убит 19 годишния Марио Данчев от Перник.  Ето част от коментарите във форума на "Дневник" под статията за инцидента:


"Не, че не е нещо, което може да се случи навсякъде и не, че не е нещо, което може да се случи на всеки, но защо пък в студентски град, защо пак в България, защо пак след масов побой? 
Това е поредната трагедия, но докога? 
Обществото ни е или много болно, психично болно, или сме толкова прости, безотговорни и долни, колкото просто никой не може да си представи"

"защо имам чувството, че сме в някаква гадна времева спирала и едни и същи неща се случват през има-няма 3 години?"


Три години по-късно - полуефект


"Камери има повече, дори в блока, в който се е случил трагичният инцидент, има камери. Те се поставят най-често от университетите. Но както се вижда, това не решава проблемите", заяви пред "Дневник" Ангел Георгиев, председателят на Националното представителство на студентските съвети.


Според него е имало "някакъв ефект" от исканията през 2009 г., но не този, който всички са очаквали. Георгиев отчете, че освен повече камери има и повече полицаи, дори и присъствието им да е "на моменти кампанийно". Той смята обаче, че това отново не решава големия проблем - "нарастващата агресия сред младите хора".


Георгиев заяви, че предстои общо събрание на студентските съвети по повод убийството на 19- годишния  Марио Данчев от Перник, на което ще бъдат обсъдени нови искания към Министерството на вътрешните работи и Столичната община.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 556 Весело

  И ето идва контролът и щастието.

 2. 2 Профил на blero
  blero
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Върнете наборната служба и тези лигльовци в нея. Да станат малко мъже ,че се изтрепаха от простотия , скука и алкохолизъм. Студенти...

 3. 3 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Винаги у нас трябва да се случи трагедия за да се размърдат институциите можещи да осигурят превенция срещу подобни нещастия !!!

 4. 4 Профил на Mayhem
  Mayhem
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Полицай до 'сяка стая тъй ли ? Били се както навсякъде по тоя свят и толкоз.

  - Защо СерГей говори толкова бавно ? - Защото превежда от руски !
 5. 5 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Отново ще се пошуми и после всичко ще утихне до следващия трагичен инцидент. За най-голямо съжаление интересите на шепа лица се оказват по-важни.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 6. 6 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  честно казано, в последно време в Студентски град виждам доста утайка. Спортистчета от НСА карат с превишена скорост и гледат лошо, други псевдо-студенти се опитват да им подражават и ако (когато) се засекат в питейни заведения, ниския интелект и праг на дразнимост води до побоища. Повода за тези побоища често са проститутки, маскирани като студентки. истината е, че в Студ. град учи и пребивава онази част от младежта, която не е успяла да отиде в чужбина.

  low riders team
 7. 7 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#3] от "mitkobomb":

  каква превенция? всеки пиян и дрогиран ли да го пазят? перничани например са доста неприятна компания и клиентела в заведения. Побоища стават редовно, вероятно скоро няма да има и само употреба на ножове

  low riders team
 8. 8 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1213 Гневно

  Студентски град е едно огромна кръчма!
  Кой откъде завърне - кръчма прави.
  Да приемат накрая един закон за Студентски град - никакви кръчми. Да приравнят студентските общежития на учебни заведения - де факто те са си такива.
  И като махнат кръчмите боклуците от София и околността няма да имат повод да се събират там.
  Това, което се получи със Студентски град е едно огромно безобразие - университети, общежития, жилищни и административни сгради, кръчма до кръчма - всичко омесено, усукано и овъртяно.
  Който милее за бъдещето на България ще направи това нещо.

  пп Под кръчма имам предвид всяко едно заведение, където се предлага алкохол!
  Но навремето само Иван Славков (май?) скочи срещу това и искаше да направи истински Студентски град. Защото си беше пиянде и знае как стават работите.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Ако не пукате до три часа посред нощ и не се биете после в студентски град със сигурност ще стане по-спокойно и по-безопзсно.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на jolly_josh
  jolly_josh
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] от "daniel_defoe":

  А за тази цел държавата и общината в лицето на овластените институции трябва да въвеждат ред и нулева толерантност за всякакъв вид престъпност. Нищо повече, нищо по-малко от това да си вършат работата.

 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#10] от "jolly_josh":

  Ако някой иска да пие до три часа посред нощ и после да се бие държавата не може да го спре. Стига сте ревали от държавата.

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Студентски град трябва да бъде място за почивка и отдих."

  Брей,колко прости сме били някога,когато мислихме,че студентски град е мястото,където трябва да си учим лекциите и да се подготвяме за изпитите.
  Ама ,така е - о,времена,о,нрави !

 13. 13 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Алкохола на никой не прощава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Могат ли държавата, общината и университетите да направят нещо ?
  Мисля, че могат много - работно време на кръчмите, истинска война с дрогата и алкохола, изваждане на студенти от общежитията, изисквания за успех, дисциплина ... най-различни неща ...
  Но не могат да върнат 2-3 поколения, ликвидирани от ЧАЛГАТА КАТО НАЧИН НА ЖИВОТ И ОТНОШЕНИЕ КЪМ НЕЩАТА !!!
  И все пак, по-добре късно, отколкото още по-късно !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на jolly_josh
  jolly_josh
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#11] от "daniel_defoe":

  В страните, които имат държава, това може. Какво е това извратено мислене?! В нормалните страни хората имат доверие да се обадят на властите, когато някой някого бие и това да предотврати по-опасни последствия. И никъде там не се толерира нарушаването на спокойствието и правата на гражданите, в случая на студентите да си вършат работата, за която са в този Студентски град, а именно да се учат и образоват. И не зная някъде там да има университет, който да не гони и изключва такъв род студенти, с поведение, уронващо престижа на образователната институция. Формално в правилниците на нашите университети има такива клаузи, но на практика не се прилагат. Така, както и има такива закони, но на практика не се прилагат. Ама, докато гражданите в България си мислят, че това е просто невинна младежка хулиганска проява и толерират този род "забавления" вместо да игнорират и изолират няма как да очакваме разрешение на тези проблеми и мирен, цивилизован живот. На война като на война. Всеки срещу всеки.

 16. 16 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 555 Неутрално

  ''Студентски град трябва да е място за почивка и отдих''

  Почивка сред много дискотеки и отдих от ритмите, които се носят навсякъде.

  Самите студенти трябва малко да се дисциплинират. Отиват на общежитие и все едно са пуснати от въжето в гората.

  Двамата братя-близнаци решили да пообиколят дискотеките. Защо, аджеба се обикалят дискотеки в Студентски град? Много е лесен отговора и няма нужда да го пиша. А, да и да се пие алкохол също....

  Всеки от вас е ходил по дискотеки и барове и каква е гледката? Напомпани момчета се правят на нещо, само за да ги забележи някоя... И ако някой каже нещо на по-висок тон и после четем новините или съответно ги слушаме.

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 17. 17 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Когато стане някакъв проблем в България имаш усещането за дежа вю. Едни и същи проблеми, едни и същи инциденти и НИЩО като последици, нищо като мерки за предотвратяването им в бъдеще. Вероятно поговорката за керванът и кучетата е измислена в България...

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Исканията на студените за сигурност - 3 години след убийството
  ----
  Студентите да се научат ,че без протести никой нищо няма да им даде!
  Студентките могат да се съблекат голи и да издигнат плакати за мир и любов примерно ...Бойко може да ги види и да ги чуе !

  Иначе там в най-добрия случай една мутра отстъпва заведението си на друга мутра и всичко си тръгва по старому!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1213 Разстроено

  [quote#14:"deepdp"]работно време на кръчмите,[/quote]
  Няма работно време на кръчмите -кръчмите вън!
  Никой не иска да бъдат изгонени заведенията за хранене - но само със безалкохолни!
  Няма да могат да гълтат ако няма водка или бира, а?
  И ние сме били студенти, и знаем как стават нещата.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 20. 20 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1212 Разстроено

  Най-големият проблем на Студентски град са самите студенти. Сори, но ако ще да има 5 пъти повече полиция, това пак няма да реши проблема с насилието и убийствата на младежи.

 21. 21 Профил на superb
  superb
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#6] от "Comandante Marques":

  И онази част от младежта, която не е успяла да отиде в чужбина, е утайка? Всяко стадо си има мърша... Не бъдете толкова краен/крайна.

 22. 23 Профил на blero
  blero
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#14:"deepdp"]ЧАЛГАТА КАТО НАЧИН НА ЖИВОТ И ОТНОШЕНИЕ КЪМ НЕЩАТА !![/quote]
  Същото важи и за РОКА. Нали знаете ,че и той води до същата ценностна система като чалгата. Неслучайно се казва
  " Секс,наркотици и рок енд ролл".

 23. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Този инцидент показва, че кракторайните мерки няма да доведат до нищо. Мерки трябва да вземе министерството на образованието за да стане така, че във ВУЗ-овете да ходят само тези които наистина искат да учат. Студентски град трябва да си остане такъв. Въпреки многото построени блокове там. Като се забрани отварянето на дискотеки, барове, ресторанти, изметта ще изчезне. По-горе някой предложи същото. А това не нито трудно, нито скъпо да се направи. Мерките, които трябва да вземе МОН, обаче се нуждаят от силна воля и търпение.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 25 Профил на jolly_josh
  jolly_josh
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#20] от "luda_krava":

  Студентите са ВЕЧЕ пълнолетни граждани. Да не обобщаваме, но ще се съглася, че "най-шумните", а не най-будните, са най-забележими. Каквато и култура да имат или да нямат, ако няма законови граници, приложени в практиката, ще продължават подобни ексцесии. По аналогия западняците по нашите курорти с какво поведение са? А футболните запалянковци? Как е там? А тук? Няма закон на практика - има престъпност. Има закон - има респект и единични случаи на престъпност, а не повсеместни и постоянни такива.

  Така че, изводът ми е превенцията и силата на правото, а не количеството полицаи и правото на силата решават този проблем.

 25. 26 Профил на haho_hahov
  haho_hahov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Исканията на студените за сигурност - 3 години след убийството на Стоян Балтов"

  "студените " ?

 26. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Живял съм 6 години в Студентски град.Когато отидох да живея там-през 1999 имаше само няколко заведения,които се брояха на пръстите на ръцете ми.След 2001-ва стана все по-лошо,защото тогава се разреши реституцията на частни земи в квартала.На реституираната земя ,разбира се бяха забучени още заведения и странни кооперации с 2-3 апартамента на етаж.Градинка не застроена не остана.В името "студентски град" вече няма съдържание-това е просто един краен квартал,само че с младо население,жадно за алкохол наркотици и проститутки.Прилича на една панелна Равда или Приморско.Едва ли повече от 20% от живеещите там са там за да учат да усъвършенстват себе си.Повечето са там "за купона" .Като се добави и изметта от София и околните градове от селски тип,като Перник,Ботевград и други,които се надяват и те да "боднат" студентка "на тънко" получаваме жалката ,мръсна картинка на така наречения "Студентски град".Там положението може да се оправи само със специален закон за национализация на всяка педя земя и забраната за всякакви алкохолни заведения на територията на градчето.Друг вариант е изграждането на нов "Студентски град" на друго място.Съжалявам за загиналото момче,но такива неща ,в чалгизирания .алкохолен "Студентски" град,който прилича на негърско гето,а не на европейски студентски кампус,са се случвали и ще се случват,докато не се промени генерално цялото устройство и статут на квартала

 27. 28 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#27] от "yanne":

  +++++++++++++++

 28. 29 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Жалко за мъртвото момче, но всъщност какво общо имат институциите с една пиянска свада на едни крайно агресивни млади хора?!?
  Нима ако нямаше кал по улиците, имаше тротоари и на улицата имаше една патрулка, това нямаше да се случи?!?

  Други неща трябват тук, други... но за съжаление колелото вече се е търкулнало по надолнището.
  Ще трябват поне още 20 години, в правилната посока.... но не мисля, че ще се случи, ако трябва да съм откровен.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 29. 30 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#21] от "superb":

  не искам да кажа това, сори ако така сте ме разбрали. Вероятно има много свестни студенти там, просто утайката е най-видима някакси

  low riders team
 30. 31 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  за тези които обвиняват държавата, общината и т.н. - тук държавата е непричом - тя наистина не трябваше да допуска да се стигне до там, до където се стигна в Студентски град, но в момента единственото решение е нов кампус, с нови правила. Една вечер преди година и нещо ходих до един от блоковете там - портиера нито ме провери, нито ми поиска лична карта, а е редно да има такъв контрол. Надявам се да има.
  Иначе за конкретния случай - още от древността до наши дни, пиянски свади са завършвали с наръгани хора, ще се случва и след хиляда години. Никоя държава не го е изкоренила.

  low riders team
 31. 32 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 467 Гневно

  До коментар [#22] от "Силвия":

  Силвия, цитирам пасаж от чудесната статия която си споделила с нас:

  "- Искаш да кажеш, че в Студентски град полицаите работят с мутрите?
  - Това е повече от сигурно. Работят от дълги години и дори получават пари. Всичко е по определена схема. Най-долните чинове се задоволяват с още една заплата отгоре месечно, а шефовете стигат до хонорари от по 10-12 хиляди лева на месец."

  Е как да се разкарат кръчмите от студентски град? Полицията с какво ще се храни? Може би това е и причината директорите в МВР да не са взели бонуси по пример на своите колеги от други държавни институции, които наблюдаваме тези дни! 10-12 хиляди не са като 43 хиляди самонадписан бонус, но пък поне са ти сигурни! Студентски град винаги ще бъде дойна крава за полицията и мафията!

  An eye for an eye makes the whole world blind
 32. 33 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Пак юруш и казармени идеи за дисциплина.Сега назначете и възпитатели като в детската градина или дневални ,като в казармата.Докато не се набие в главата на всички,че употребата на сила с единстено изключение неизбежна отбрана е недопустима и се санкционира винаги,а не се чака да се стигне до убийство,такива неща ще се случват.Най-много с такива мерки следващия път това да стане не в общежитието,а пред него.

  Българското общество и от там и законодателството е толерантно кам насилието и употребата на сила.Раздвижва се само при убийство.Нападението като такова,дори извършено с потенциално опасни за живота средства, въобще не е криминализирано.Разчита се на института "опит",но не съм чувал дори за повдигнато обвинение за опит за нанасяне на телесна повреда.Леката телесна повреда е престъпление от частен характер,т.е преследва се по тъжба на пострадалия,и той трябва да поддържа обвинението.За умишлено нанесена средна телесна повреда масово се присъдите са глоба,рядко няколко месеца условно.Хладно оръжие се продава навсякъде,дори на малолетни.Няма и ограничения в носенето на хладно оражие,само забрана да се внася в някои общестени сгради.В същото време за несмъртоносни средства за самозащита се иска пълнолетие и са на режим т.е електрошок или лютив спрей може да купиш само в лицензиран магазин срещу лична карта,ако си пълнолетен,а нож с "боен" дизайн от всяка будка.
  Бягството при бой както и търсенето на помощ е укоримо поведение,а участието в боя "мъжкарско".И голяма голяма част от убийствата са не "поръчкови" или при грабеж,а точно "битови",които в огромната си част са предшествани от несанкционирано или неадекватно санкционирано насилие.

 33. 34 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#22] от "Силвия":Само да ти напомня,че нито един студент не е закаран в дискотеките насила.Нито един студент не се е напил или надрогирал насила.Да-полицията там сигурно е корумпирана,но и идеална да е пак не може да спре някой,който е решил да се насмуче като смок.Пак ще напиша,че по-голямата част от студентите са в Студ.Град "за купона" ,а не за да учат или спортуват,и това е до ценностна система,а не до полиция.така са ги възпитали родителите им.Сега виждаме плодовете на загубените поколения след 1989' .Каква ценностна очакваш да има момиче,което още на на 12-13 години е пуснато(незнайно защо) на концерт на проституиращи "певици" или от момче,което има за идеал напомпан мутроген,помпащ напомпана силиконка.Такива са децата,каквито са ги възпитали родителите им.Тази агресия в сегашните тинейджъри е преди всичко провал за техните родители.Но това са въпроси ,които не искаме да си задаваме-по-лесно е да плюем държавата

 34. 35 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Пак юруш и казармени идеи за дисциплина.Сега назначете и възпитатели като в детската градина или дневални ,като в казармата.Докато не се набие в главата на всички,че употребата на сила с единстено изключение неизбежна отбрана е недопустима и се санкционира винаги,а не се чака да се стигне до убийство,такива неща ще се случват.Най-много с такива мерки следващия път това да стане не в общежитието,а пред него.

  Българското общество и от там и законодателството е толерантно кам насилието и употребата на сила.Раздвижва се само при убийство.Нападението като такова,дори извършено с потенциално опасни за живота средства, въобще не е криминализирано.Разчита се на института "опит",но не съм чувал дори за повдигнато обвинение за опит за нанасяне на телесна повреда.Леката телесна повреда е престъпление от частен характер,т.е преследва се по тъжба на пострадалия,и той трябва да поддържа обвинението.За умишлено нанесена средна телесна повреда масово се присъдите са глоба,рядко няколко месеца условно.Хладно оръжие се продава навсякъде,дори на малолетни.Няма и ограничения в носенето на хладно оражие,само забрана да се внася в някои общестени сгради.В същото време за несмъртоносни средства за самозащита се иска пълнолетие и са на режим т.е електрошок или лютив спрей може да купиш само в лицензиран магазин срещу лична карта,ако си пълнолетен,а нож с "боен" дизайн от всяка будка.
  Бягството при бой както и търсенето на помощ е укоримо поведение,а участието в боя "мъжкарско".И голяма голяма част от убийствата са не "поръчкови" или при грабеж,а точно "битови",които в огромната си част са предшествани от несанкционирано или неадекватно санкционирано насилие.

 35. 36 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 442 Гневно

  Мда, хората са го казали горе, но да не се повтарям-всеки втори тук е готов да въведе армейски ред (от едно време , имам предвид), та да спре тия разхайтените днешни младежи, дето срам нямат. Обикновен социализъм, дето се вика.
  Никой не обърна внимание на изброеното в статията, плюс 2 важни фактора:
  1. Студентски град вече няма. Има някакъв квартал с тук таме общежития в окаяно състояние, разбира се. Какви кампуси бълнувате? Та нали всичкото реститут построи там жилищни блокове? И то без паркинги, наличието на коли на кв.м. е удивително. Да не говорим за наличието на елементи, които нямат работа в Студентски град-и 90-те години беше мизерия, но общо взето беше спокойно откъм побоища, нападения и други подобни.
  2. В студентските години винаги се е пиело, хайде сега горните морализатори бързо да си признаят дали никога не са близвали алкохол в периода 19-24 г. Естествено въпросът е защо сега стават често подобни инциденти. Ами тук е заровено кучето. Явно нивото на университите пада не толкова заради заминаващите в чужбина, колкото заради широко отворените врати да влиза куцо и сакато иначе няма пари за парно. Толкоз за революционните идеи за реформа на висшето оразование.

 36. 37 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Т.н. Студентски град не е кампус от европейски тип. Най-добре е да се направи както е в университетските градове на Европа. Ще бъде скъпо, но студентски кампус. Очевидно при положение, че 90% от земята в Студентски град е частна, това не е място за студентски кампус. Трябва на друго място да се направят студентски общежития, но срещу значително по-висок наем от този на частна квартира.

 37. 38 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#37] от "ck":

  Извинете, ама Вие сериозно ли? Искате университете да построят и поддържат полупразни общежития, както са момента кампусите на много университети в Италия и Испания? И за какво са им? И с какви пари да правят нещо, което ще стои неизползваемо???? Не, Студентски град трябва да запази социалната си функция. Това че земята в Студентски град е частна не значи че не може да бъде "заменена". И точно това трябваше отдавна да стане, тъй като т.нар. земя, която са притежавали споменаните хора са били ниви. Отдавна трябваше да ги обезщетят с други терени и да запазят целостта на Студентски град, но тогава пък едни наши хора нямаше да вземат едни пари. Изобщо много хора спечелиха покрай това унищожаване на Студентски, но студентите загубиха.

 38. 39 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Мисля, че вече е твърде късно за обезщетения на собствениците да друго място. По-лесно е да се построят от "Студентски общежития" нови студентски общежития на нов терен. Това е държавна инвестиция. Възвръщаемостта е от по-високи наеми.

 39. 40
  ****

  Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 40. 41 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#39] от "ck":

  И кой ще плати тези високи наеми? Повечето студенти не са там за купона, а търпяттази мизерия (защото стаите са пълна и тотална мизерия) защото частните наеми са скъпи. За купона ходят до Студентски живеещите под наем. Моделът на скъпи общежития в бедни или обедняващи държави е провален (посочих Ви примери по-горе).
  Иначе съм съгласна с Вас че е късно да се спасява Студентски град по гореописания начин. но пък могат да се изкупят част от готовите блокове и да "се загради" нов студентски кампус. Има и други варианти, разбира се, стига на някои отговорни лица да им пука. Не виждам такива признаци.

 41. 42
  ****

  Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 42. 43 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Уважаеми млади колеги, ..то и ние между другите книги прочетохме бая стъклени. Ма не се млатехме като селски бекове на войнишко изпращане. Пиенето не е лапешка работа. Със здраве!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 43. 44 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Студентите , които вече са " така наречените студенти" да се видят в огледалото и да открият отсреща виновника. Какви са тия студенти с черни фанелки и малки черни чантички. Ясно какви- студенти от новия вид. Тия навремето нямаше да ги пусне охраната да влязат в Университет на разходка.

 44. 45 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  "...ще бъдат обсъдени нови искания към Министерството на вътрешните работи и Столичната община..."

  Още малко и студентите ще поискат Министерството на вътрешните работи и Столичната общинада им сервират алкохола в общежитията!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 45. 46 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До модераторите!!!!
  Без да искам докладвах един колега, извинявайте! 46. 47 Профил на red_riding_hood
  red_riding_hood
  Рейтинг: 443 Неутрално

  По мое мнение не полицията и не камерите ще направят студентите студенти, а университетите. Според мен тези хора просто имат прекалено много свободно време. Аз завърших университет в чужбина и честно да ви кажа, по-заета не само, че никога не съм била ами и никога не съм си представяла че е възможно да бъда. Когато имаш толкова много за учене дори не ти и идва на ум да ходиш на дискотека, въпреки, че ти е на една крачка. И за да не ме набедите сега, че съм зубърка, ще ви кажа, че поне 90% от студентите са така.

 47. 48 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Понятия като 'самоконтрол' и 'самодисциплина ' са табу , и при млади , и при стари в България.
  Всичко е първосигнално: Като ти потече носа се секнеш на тротоара, като ти пречи съседа го намушкваш...Райско кътче

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 48. 49 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  преодоляванет на част от агресията е свързана със социалното приобщаване и извършването на смислена работа или учене, а не с казарма, дисципилина, полицаи и други такива.

 49. 50 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#47] от "red_riding_hood":
  Много добре казано, ученето в университетите е високо квалифициран труд, а не чалга!

 50. 51 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Към 50
  И много, много труд!

 51. 52 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Исканията на студентите за сигурност - три години след убийството на Стоян Балтов
  -------------
  Студентите трябва най-накрая да осмислят причината да са студенти:

  ДА учат без разходки по кръчмите - който си седи мирно и не пие - не го убиват!
  --------
  както се казва: да би мирно седяло - чудо не би видяло

 52. 53 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 865 Неутрално

  [quote#34:"yanne"]Но това са въпроси ,които не искаме да си задаваме-по-лесно е да плюем държавата [/quote]
  А държавата нищо общо ли няма с медии, телевизия, публични изказвания на политици (ударих му 2 шамара)?
  Всъщност мачовците и побойниците са модния типаж в България, наложени от медии, телевизии. Ако не беше така, никога Бойко Борисов нямаше да стане премиер на страната. Погледнете го горкия на снимките между държавните глави на ЕС. На него самият му е неудобно.

 53. 54 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Трябва университетите да ги побъркват от учене и домашни, редовно присъствие, контролни, че свят да им се завива и да не си мислят само как да се натряскат.

 54. 55 Профил на Lyubomir Hristov
  Lyubomir Hristov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Студентски град, отдавна се е превърнал в обикновен жилищен квартал, с всички произтичащи от това проблеми. Преминаването на управлението му под единна шапка няма да реши нищо. Учебните корпуси, общежитията, библиотеки и други подобни трябва да са в комплекси от затворен тип (като във военните училища, НСА, Американския университет и още няколко такива).

 55. 56 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Говедата още не са проумели, че докато не променят собствения си вътрешен свят, просто само отвън каквито и промени да се случат всичко в крайна сметка ще си е все едно и също.

  Едно прасе да го сложиш и в най-чистия и подреден дворец, то ще си го превърне в кочина. Няма как просто. Жалко за младото поколение в крайна сметка само се осакатява.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK