Студенти от Американския университет в Благоевград протестираха срещу нови такси (допълнено)

Студенти от Американския университет в Благоевград протестираха срещу нови такси (допълнено)

© Ерол ЕмиловНад 500 студенти протестираха днес срещу повишаването на таксите за студентска дейност и за храна в Американския университет в Благоевград.


Студентите организираха шествие от общежитията си до сградата на висшето училище. Със скандирания "No meal plan" ("Не на хранителния план") и "Free food" ("Свободна храна") недоволните влязоха в сградата на университета, където трябваше да се срещнат с президента на учебното заведение д-р Дейвид Хюуайлър.


"Моите врати винаги са отворени за студентите. Истината е, че новите решения бяха обсъдени и гласувани единодушно в Комисията по студентски въпроси, в която има двама представители на студентите", коментира президентът на университета д-р Дейвид Хюуайлър. Той уточни, че досега те не са били изразени резерви към въвеждането на такса "Хранене" и вдигането на таксата за студентски дейности от 250 на 350 щатски долара.
"В АУБ, като университет, предлагащ образование в американски стил liberal arts, са силно застъпени извънкласните дейности, които допълват образователния процес и дават възможност на студентите да придобият практически опит в различни сфери. Такстата за студентски дейности покрива именно тези извънкласни дейности, от които се възползват над 90 % от студентите в университета. Тези дейности включват ползването на всички спортни съоръжения в университетския комплекс; от тях се сформира бюджета на Студентското правителство, които разпределят тези средства между различните клубове по интереси (към момента съществуват над 30 студентски клуба и организации); студентите могат ва се възползват от фонда за пътуване, който покрива разходите им, когато участват в различни конференции по света, или пък отиват на програми за обмен в други университети; образователни екскурзии, студентски партита и др.", уточнява още от университета


Уверението на ръководството на учебното заведение е, че с построяването на новия Студентски център "Америка за България", който ще бъде готов до края на годината, възможностите и предлагането на извънучебни дейности се увеличава многократно. Студентите ще разполагат с най-модерния Студентски център на Балканите, където ще има театрална зала, многофункционална спортна зала, фитнеси, зала за игри, модерно кафене и обособени кътчета за хранене, които ще бъдат разположени на площ от 10 000 кв.м.


"Нормално е, когато качеството на предлагане и услугите се покачи неимоверно, това по някакъв начин да се отрази и върху цената. Тъй като инвестицията, която ние правим в повишаването качеството на студентския живот е огромна, смятаме, че увеличаването на таксата е логично. Ние не печелим от тези текси, парите, които плащат студенти, се връщат при тях, за да им осигурим 4 незабравими студентски години", каза президентът на АУБ д-р Дейвид Хюуайлър.


Д-р Дейвид Хюуайлър коментира и решението за въвеждане на такса "Храна" за студентите на АУБ. Тя е в размер на 350 долара за семестър, а АУБ пък ще добави 10% върху тази сума, така че студентите реално ще разполагат с 385 долара в сметките си. "В ултрамодарния нов Студентски център ще бъдат обособени различни кътове за хранене, ще се предлага разнообразна храна, която дори ще бъде приготвяна пред очите на студенти, ще има салатен бар, бар за пици, бар за средиземноморска храна, за традиционна кухня и др. Студентите ще могат да се възползват от всички тези предложения, на скромна цена, съответстваща с техните възможности. Те ще решават сами къде, как и за какво да похарчат сумата. С тези пари те ще могат да се хранят и да купят напитки в едно от 4-те места, разположени в университетския ни комплекс "Скаптопара" и Централната сграда на АУБ. С въвеждането на тази такса ние не целим да правим печалба, а само да покрием основните си разходи – отдел "Хранене" работи в в полза на студентите ни. Целим да им дадем възможност да се хранят здравословно на ниски цени и да определят дневния си бюджет, според собствените си нужди".


Хюуайлър опроверга слуховете, че студенти с пълни стипендии ще работят в офиси на университета. АУБ дава над 4 милиона долара годишно за стипендии на най-добрите първокурсници. Всеки студент с резултат над 1350 SAT (от двете части Математика и Езикови умения) се обучава безплатно в университета, а останалите получават финансова подкрепа до 80 % от таксата за високи резултати и в зависимост от финансовото положение на семейстото.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Licho
  Licho
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Като не им харесва да сменят университета. В америка е така, даваш пари да се учиш, и после печелиш повече.
  Хем в американския, хем да плащат като в СУ или ТУ, е така не става!

 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1087 Весело

  ЮЗУто е отсреща да се прехвърлят

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1463 Весело

  Ааа брутално
  Директна субсидия на кафенета, които иначе щели да фалират.
  Ха ха ха.
  Тея кафенета да не са на директора ве.
  Освен това тия студенти са отишли да учат, не да пият и да се колят като УНСС-овци.

 4. 4 Профил на gemelnik
  gemelnik
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Изключително неточна статия. Като студент в университета ми е смешно това което сте написали. Чули недочули някакви работи и написали новина...
  Вече ще чета статиите ви с едно наум. Ако винаги отразявате събития с такава точност. Вярно, протестът ни не е от голямо значение за обществото, но все пак проучете по-сериозно преди да пубикувате!

 5. 5 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Задължителното субсидиране на кафенетата пазарна мярка ли е по американските стандарти? Като фалират, значи няма нужда от тях, ще дойдат по-добри, които знаят как да привличат клиенти.

  Разбирам да субсидираш театър или библиотека, но кафенета ми идва в повече. Май американските шефове бързо са усвоили някои местни практики.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 6. 6 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Все пак там пса децатана по-заможните българи.Протеста трябва пда го пренесат пред жилището на Мария Луиза,сестрата на Симеон Сакса,която мисля,че още е член на Управителния съвет на хтози универпситет поради изключителните й заслуги към световната наука и особено към възраждането на вече позабравения у нас файтонджийски български език.Ако им се вижда,че САЩ са много далрече,достатъчно е да прпескочат до Мадрид.

 7. 7 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#4] от "gemelnik":
  Казваш, че статията е неточна, но не посочваш как стоят нещата. Дай малко повече подробности, че и ние да научим.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 8. 8 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Free food" дори и в джумаята не значи "Свободна храна" ...дневник, дневниииииик

 9. 9 Профил на gemelnik
  gemelnik
  Рейтинг: 229 Неутрално

  :Д Всъщност Дневник току що промениха цялостно статията. Основният проблем, срещу който протестираме е, че насилствено ни карат да използваме услугите на студентския стол, който в момента не е на никак високо ниво. Никой не обича да го карат да прави нещо на сила, още повече когато става въпрос за финансово изнудване. И да драги ми господине, и ние питаме дали субсидирането е типично за американските практики. Нека построят новия студентски център, нека подобрят предлаганите услугите и студентите сами ще ходят да ядат там

 10. 10 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това, че в АУБ са само деца на богаташи са пълни глупости. Да, има и такива студенти, но много голяма част от хората са влезли с пълни и частични стипендии и/или си скъсв*т задниците на бригади в Щатите, за да си позволят това образование. В УНСС, СУ и т.н. няма деца на богаташи, които си дават парите, за да хвърлят салфетки в поредния чалга "клуб", така ли?

 11. 11 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 506 Неутрално

  хУБАВА РАБОТА!-СУБСИДИЯ КОЯТО ЗАДЪЛЖАВА......А,МНОГО МНОГО ТЪПО.АКО,ЧОВЕК САМ НЕМОЖЕ ДА ИЗБЕРЕ КЪДЕ ДА СЕ НАХРАНИ ?

 12. 12 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ха виж ти и братята американци, като стъпят на българска земя, усвояват от местните приоми.

 13. 13 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Весело

  и кво, с цафарка стипендия, безплатна храна и евтино кафе...абе тва да не ви е comмunist university in bulgaria, бе????

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 14. 14 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Никой не иска безплатна храна, а да си избира къде да си плаща за храната.

 15. 15 Профил на Gyci
  Gyci
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Licho, нашите такси са приблизително 50 пъти по-високи от тези в държавните университети, следователно и студентските ни кредити са също толкова по-високи. Замислял ли си се? Ние също взимаме кредити, понеже даже мама и тате нямат вече толкова пари. Затова не ни сравнявай нито със СУ, нито с частните университети в Америка.

 16. 16 Профил на Licho
  Licho
  Рейтинг: 395 Неутрално

  @Gyci Никой не ви държи насила там. А и едва ли някой го интересуват проблемите ви.
  Хората са казали трай бабо за хубост.
  Ще ядете това, което има за 4 години и после ще сте си при мама :)
  Защо представителите на студентите не са ви защитили?
  Животът е такъв - курав!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17 Профил на Gyci
  Gyci
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Е явно теб те интересува какво става в АУБ, щом коментираш така разпалено
  На сила - не, но това е единствената алтернатива на псевдо-образованието в страната, което плаче за реформа от край време, но никой не смее да го пипне. България вече си пати от последствията. Не ни мразете за смелостта да изберем АУБ. П.С.: Скъпи българи, "Б" стои за "България", не за "Благоевград".

 18. 18 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Личо-пичо, this is Spartaaaaaa ...

  тва да не ти е средния бг университет дето всички си мръхтят кротко и преписват колкото да се примъзгат някак, докато чалгицата стопля душата...

 19. 19 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Запознат съм добре с обучението в Американския университет – Благоевград и смея да твърдя,че там нивото на обучение е в пъти по-високо от това в повечето български ВУЗ-ове, вкл. и от повечето софийски университети. Общежитието е в специално заделена площ, в която се намира само то и мърдане от научаване на преподадените лекции няма. Или учиш , или си отиваш. Относно повишената с около 100 USD такса: това се прави с цел студентите да бъдат непрекъснато ангажирани с обучението си в АУБ, да не се откъсват от университетската обстановка и да няма посещения на ресторанти, барове, дискотеки. Очевидно на част от студентите това не се харесва. В едно от телевизионните предавания някаква студентка се изцепи,че ще се храни където си поиска и ще ходи където си поиска. Маце, като ти се иска да ходиш на развлечения, на около 500 м от АУБ е сградата на ЮЗУ. Прехвърляй се там ; в този ВУЗ можеш да завършиш учебната година по някои специалности дори без да се явяваш на половината изпити, а само за отиването ти на изпит се пише слаб(3), та дори и четворка. Нямаш проблеми, но не срами името на Американския универсиетт. Там никого не държат насила да учи.

 20. 20 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Относно повишената с около 100 USD такса: това се прави с цел студентите да бъдат непрекъснато ангажирани с обучението си в АУБ, да не се откъсват от университетската обстановка и да няма посещения на ресторанти, барове, дискотеки. "

  Не знам колко си запознат с АУБ, но си се объркал много Може ли да ми обясниш какво лошо има в посещението на ресторанти, барове и дискотеки? Да, има лошо да се ходи по чалга барове и дискотеки, но иначе.. нещо си се объркал Викаш те в Америка не ходят по барове и дискотеки. А за ресторантите нямам думи, хаха - никаква логика няма. И да, ще си ходим, където си искаме и ще ядем пак, където си искаме, както правят всички свободни хора по света. Ти направо го изкара затвор този университет. Грешно си "запознат" с университета.

 21. 21 Профил на ev0luti0n
  ev0luti0n
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хммм, интересна е тази информация за финансовата помощ, тъй като аз имах над посочения резултат, а далеч не ми беше безплатно. Хората, които бяха на пълна стипендия бяха точно десет за целия университет (около 1200 човека) и под шапката на "пълната стипендия" си плащаха общежитието и въпросната такса за студенстки дейности...

 22. 22 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#20] от "bronc": Преподавал съм в Благоевград няколко години и много добре зная какво е нивото на преподаване в АУБ и ЮЗУ. Определено смятам , че това в американския университет е много високо и там студентите се приучават към интерес и поддържане на знанията по изучаваните дисциплини, плюс самосъзнание и отговорност. Зная много добре и как се пласират възпитаниците на АУБ. Ако направим сравнение с тези от ЮЗУ, разликата е огромна: питомците на ЮЗУ влизат с много ниски оценки, при много от тях няма желание за системни знания, те разчитат на оценката слаб(4), без да имат познания и за 3=. Така че който иска да се реализира като специалист, бих му препоръчал да ходи в АУБ, а ако иска да има диплома без да полага необходимото старание и труд - в ЮЗУ. Все пак поинтересувайте се как се учи в САЩ-колежите и какво е нивото на дисциплината там и тогава говорете. Вие искате комбинация от социализъм+капитализъм. Е, такова животно поне от 15-ина години няма.
  PS: бих ви препоръчал да не "ти"-кате при разговор с непознати хора- не е вежливо.

 23. 23 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 229 Неутрално

  @evolution - това съществува от 2010 година, а и има и други по-дребни условия освен резултата на SAT
  @GMC - в Интернет общо-взето се "ти"-ка при разговор с непознат На живо нещата са другояче, поне за мен де. А в интерес на истината се пише "Ви", а не "ви". Да, нивото в АУБ е доста по-високо от това в другите български университети, но нека не стигаме до абсолютизъм. И тук има доста хора дошли само заради дипломата, да не казвам, че са доста даже, но поне правят някакви усилия, за да я получат и научават нещо покрай това. Здраве да е, честита Баба Марта

 24. 24 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#4] от "gemelnik":

  Всеки младежки протест е разбираем и в най-голяма степен основателен. Ако е с рационални аргументи, има кой да го чуе в АУБ.
  Спомням си, че още в началото, когато преподаването беше твърде взискателно, студентите се бяха разделили на богати и на такива, които могат да мислят. А самата система не беше против това.
  Имате шанс да се сравните с ЮЗУ. Тези, които могат да мислят, там са най-онеправдани и унижени. Ако въобще има такива все още.

 25. 25 Профил на classicc
  classicc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Бивш възпитаник съм на АУБ.

  №24 не знам какво разделение си измисля

  Иначе относно таксата за храна - хилади американски университети имат подобни планове за храна, като даже са многократно по-стриктни - фиксират ти самите хранения. Същата система я има и в британски университети като cambridge и oxford (и в още няколко по-неизвестни). Така че обаждания за придобит български манталитет не вървят, така действително се сближават хората, друг е въпросът доколко е приложимо в американския (по-скоро не е).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK