Кандидатът на ГЕРБ за съдебен инспектор отрече да има проблеми с работата й

Кандидатът на ГЕРБ за съдебен инспектор отрече да има проблеми с работата й

© Анелия НиколоваСъдия Димана Йосифова, която е кандидатът на ГЕРБ за съдебен инспектор отрече проверката на институцията, за която е номинирана, да касае работата й. Пред "Дневник" тя обясни, че вече не може да говори за инспектората, след като кандидатства да работи там, но до нея не са пристигали резултати от проверка.


"Много се ядосах като видях информацията, защото става въпрос са работата на колегата преди мен, който е гледал делото, а той си е направил отвод. Когато трябваше аз да го поема, ми беше поискан отвод и това е истината", обясни още Йосифова.


В понеделник "Дневник" съобщи, че ГЕРБ е номинирал за член на инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) съдия Йосифова, с чието решение преди три години беше отказана регистрация на ръководството на СДС.
Освен това преди една седмица в изключително остро становище до председателя на Софийски градски съд, с което "Дневник" разполага, инспекторатът е препоръчал "засилен контрол върху работата" на съдиите Димана Йосифова и Ася Събева.


Според резултатите от проверката, образувана по жалба на две банки - "Обединена българска банка" и "Райфайзен", двете съдии са били "предпочитани от страни по делата, поради необичайната бързина на администриране, разглеждане и решаване на съдебните производтва, дължаща се включително на неизвъшрване на необходими, предвидени в закона процесуални действия."


"Проверката не касае период, в който въпросното дело е било при мен. Тя е за отвода на колегата преди мен. Когато аз трябваше да встъпя, ми беше поискан отвод, от една от страните и аз си го дадох.Не съм получавала лично указание от инспектората", заяви Йосифова, която призова за въпроси по всяко от "над 10-те хил. дела", които  е разгледала". Според нея няма смисъл да коментира дело, по което не е извършила процесуални действия. Определи ситуацията като много неприятна.


Кандидатурата на Йосифова беше  издигната в петък от депутатите от ГЕРБ - Светослав Тончев и Ивайло Тошев, a крайният срок за други предложения беше вчера. До номинацията на се стигна, след като предишният кандидат на ГЕРБ и председател на етичната комисия към ВСС Цони Цонев подаде оставка, няколко дни, след като парламентът гласува назначаването му.


Малко преди да бъде избран, стана известно, че като член на етичната комисия към ВСС, Цонев  е прикрил от своите колеги, че срещу кандидат за ръководен пост- прокурор Жанета Красимирова - в прокуратурата е имало образувано наказателно производство, което обаче е било погасено по давност. Вместо да съобщи този факт на членовете на ВСС, Цонев ги е призовал да я подкрепят. Пред "Дневник" тогава Цонев отрече това и заяви, че към онзи момент проверката срещу Жанета Красимирова вече е била приключила. Той подаде оставка с мотива, че името му е било опетнено.


Без дебат и обсъждане на качествата на кандидатите и с усещането за предварителна договорка между основните парламентарните групи, в кая на миналата година Народното събрание избра 10 членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Кандидатурите бяха 11.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK