ВАС няма да сезира Конституционния съд за липсващия указ на Ангел Марин

ВАС няма да сезира Конституционния съд за липсващия указ на Ангел Марин

© Надежда Чипева, КапиталТричленен състав на Върховния административен съд(ВАС) отказа да сезира Конституционния съд(КС) за липсата на указ на президента Георги Първанов, с който упълномощава вицепрезидента Ангел Марин да издава българско гражданство, да помилва и др. при втория мандат на двамата, съобщава "Правен свят". Причината за отказа, според изданието, е, че няма несъответствия между Закона и Конституцията с казуса за отмяна на натурализация на жалбоподателя.


ВАС бе сезиран от свързвания със смятания за кръстник на една от руските престъпни групи Константин Циганов, който иска да се отмени указа на Марин, с който пък е отменена неговата натурализация.


Административен съд-София град е отказал да гледа жалбата му, защото указите на президента и съответно на вицепрезидента не подлежат на съдебен контрол.
Циганов обжалва решението пред ВАС, като същевременно адвокатът му иска натурализацията да се обяви за нищожна, защото Марин не е бил официално упълномощен от Първанов да издава гражданство и да помилва през втория мандат, както и да бъде сезиран Конституционния съд във връзка с това.


Висшите магистрати изискаха от президенството копие от указа за упълномощаване, но получиха отговор, че такъв няма. Тогава председателят на ВАС Георги Колев каза, че вероятно съставът ще сезира КС заради липсващия указ. Но това не сe случи.


Указите на президента и вицепрезидента не подлежат на съдебен контрол, посочва в мотивите си днес ВАС. Разпоредбите на Административния процесуален кодекс не се прилагат спрямо актове на Народното събрание и президента, респективно вицепрезидента, когато е оправомощен с изпълнения на правомощия на държавния глава, пишат съдиите.


От друга страна според Закона за българското гражданство отмяната на натурализацията се извършва с указ на президента. И този закон не предвижда заинтересованите граждани да атакуват в съда отменена натурализация, се казва още в мотивите.

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1253 Весело

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 2. 2 Профил на Красимир Цветков
  Красимир Цветков
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Правилно решение. Тази тема надяваме се вече получи своето решение и нататък практиката ще е еднопосочна.

  Никога не е късно да станеш за резил
 3. 3 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Започва нова лоша практика, явно.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  Тъпото чувство, че стои над закона и че е богоизбран, направи голям отрицателен пиар на Гоце/Първанов. Сега, заради гьосуратлъка и безхаберието ми, се чудят как по-безшумно да замажат положението.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1123 Разстроено

  Срамува се , че съм българин!!! ВАС е един ПЪЛЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРЦАЛ!!!! Но какво друго да се очаква, като председателят ме произхожда от Магнаурската школа в Симеоново!!!

 6. 6 Профил на stef.kt
  stef.kt
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Жалко за футболиста,няма да играе за националния!

 7. 7 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Какъв Указ , какъв 'съд' ??? Какво е това ??" Ние 45 години управлявахме 16-тая республика, БЕЗ избори , със съд - който ПИТАШЕ партията , и член 1-ви ...
  Какви са тези глупости ? Подробности ...
  ВСЕКИ , който Партията, а тя ни посади тук , РЕШИ да бъде съден , ТОЙ и само той , може да бъде съден ..
  Другарите Гоце и марин -са над закона :))
  КАКВО се е променило ??
  При тези от ГЕРБ и посадения от тях шеф на Адм,съд ??
  Искате промяна ?? Айде бе ...

  BIG AL
 8. 8 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 764 Любопитно

  До коментар [#2] от "Красимир Цветков":
  В случая съм съгласен, няма какво да ни занимават с глупости. Че Първанов и обкръжението му са били некомпетентни е повече от ясно, но ми се струва, че тук е най-уместно да приключат нещата.

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 9. 9 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 636 Весело

  Мъдро решение имайки в предвид какъв ще е крайният резултат няма смисъл да се харчат излишни средства.

  По-добре да се дадът като бонуси та да има за всички ... по-норнално възнаграждение => по-малко корупция

  евентуално

 10. 10 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Древно римско правило - Дура лекс, сет лекс

 11. 11 Профил на plamenmak
  plamenmak
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Казвам се Пламен Макавеев и съм адвокат на Константин Циганов. В университета са ме учили, че всеки е невинен до доказване на противното и че законите са затова, че трябва да се спазват. Днес излезе определение № 3042 на ВАС-ІІІ отд. по адм.д.№ 1100 /2012 г. Същото определение е публично в сайта на ВАС. Не си спомням да съм бягал от часовете по Конституционно право и предмета ми бе един от любимите, но това определение на Съда ме изуми. Ето един цитат от Определението : "В настоящия случай, след избирането му за Президент на Република България и встъпването му в длъжност на 23.І.2002 г. с Указ № 53/23.І.2002 г. Георги Първанов на основание чл. 104 от Конституцията е възложил на вицепрезидента Ангел Марин да упражнява правомощията на Президента на Република България по чл. 98, т. 9 от Конституцията, без да е определил краен срок за това. Мандата на Президента и Вицепрезидента, съгласно чл. 93, ал.1 от Конституцията е петгодишен и той е приключил на 23 януари 2007 година, след което същите лица са продължили да изпълняват тези длъжности за втори мандат.
  Право да тълкува Конституцията има само Конституционния съд, но самият той в две свои решения с : № 2 /13.12.1991 г. по к.д.№ 24 /1991 г. и № 13 /15.12.2010 г. по к.д.№ 12 /2010 г. разтълкува понятието "мандат" като времеви отрязък от време, в който длъжностни лица изпълняват фукциите си. Мандатът се съпровожда от поредица процедурни стъпки, които след изтичането му, при спечелване на съответни избори от същото лице, се ПРЕПОВТАРЯТ ! Ако тълкуванието на ВАС, че Първанов-Марин са ПРОДЪЛЖИЛИ да изпълняват тези длъжности през втория мандат е вярно, нямаше да е необходимо тези хора Първанов-Марин да ходят след второто им избиране в ЦИК да си получават удостоверения, че са НОВОизбрана президентска двойка, а не повтаряща мандата такава двойка, нямаше да е необходимо и да полагат ОТНОВО КЛЕТВА пред Народното събрание на 19 януари 2007 г. за вторият им МАНДАТ ! Ако следваме логиката на ВАС, то процедурата следваше да е такава : ЦИК обявява, че народа е избрал Първанов-Марин за втори мандат и същите на следващия ден си отиват отново и както винаги на работа в Президентството. За какво ли им е било необходимо да се разкарват до ЦИК и Народното събрание, да им се чуди човек на ъкъла. Още повече пък на депутатите, че не са ги изгонили, за да не им губят времето с ненужни процедури, а те са законодателен орган и не следва да се занимава с ненужни според ВАС глезотии. От тази последна дата 19 януари 2007 г. е започнал новият им мандат и всички действия и правомощия започват от нея. Няма и не може да има преливане, продължаване и каквото и да е било друго разтегливо понятие на последващите функции на Вицепрезидента ! При новият мандат е следвало да се извършат ОТНОВО всички действия, включително и издаване от Президента на възлагателен указ по чл.104, с който да се прехвърлят на Вицепрезидента на правомощията на първия по член 98, точки 7, 9, 10 и 11 от Конституцията на Република България. Не вярвам ВАС да го е страх или срам да попита Конституционния съд би ли потвърдил решението си от 2010 година, но този път с конкретните имена Първанов-Марин, и какво го е спряло да попита и Съда на Европа в Люксембург по този въпрос, каквото искане имах в жалбата си, а за него въобще не се споменава в Определението ! Последният ми въпрос, на който нямам никакъв логичен отговор : Защо му бе необходимо ВАС да иска от Президентство да му представи възлагателния указ на Първанов за Марин за втория им мандат, като тези им изводи СЕГА с това Определение са били валидни и към 1 февруари 2012 г. когато със свое Определение № 1601 поиска от Президентството този указ ? Какво промени преценката на ВАС от 01.02 до 29.02.2012 г. че е необходима да се сезира Конституционният съд – нямам правен отговор, имам няколко предполагаеми фактологични такива, почерпени от информация на форумите и медиите.

 12. 12 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  гарван гарвану, око не вади

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 13. 13 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тези от ВАС са големи смешници.. хахахахаха....

 14. 14 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Да го сезира петчленният състав!
  И ако той не го сезира, парламентарното мнозинство трябва да го направи!

 15. 15 Профил на shagg
  shagg
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#11] от "plamenmak":
  Логиката Ви е необорима, според мен. Но може ли да поясните защо считате, че АС е компетентен, след като според чл. 2 от АПК разпоредбите на кодекса не се прилагат за актовете на Народното събрание и на Президента на Републиката?
  Предполагам, че ще спечелите в Европейския съд и Ви желая успех.

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Решение по целесъобразност,а не по право!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на shagg
  shagg
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#11] от "plamenmak":
  Впрочем, прочетох определението и мисля, че си отговорих на въпроса. Мисля, че въпросът ми беше тъп и по-скоро съм съгласен с Вашите доводи. На практика излиза, че и М. Попова би могла да си издава указите, позовавайки се на Указ № 53/23.І.2002 г. на Г. Първанов, нищо, че там е посочен поименно Марин.
  Мисля си, че подходяща за разсъждения е хипотетичната ситуация, в която за втори мандат президентът се кандидатира с друг вицепрезидент и тогава само заради името ли ще трябва да издаде нов указ?

 18. 18 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  За съжаление сега въпросният ще съди България в Страсбург, че са му нарушени правата и че няма институция, пред която да се жалва и която да му ги защити.

 19. 19 Профил на Красимир Цветков
  Красимир Цветков
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#8:"RingRoad"]Че Първанов и обкръжението му са били некомпетентни е повече от ясно, но ми се струва, че тук е най-уместно да приключат нещата. [/quote]

  В държавата е нужна правна стабилност, а не продължителни и безплодни спорове какво става като е нямало указ.

  Никога не е късно да станеш за резил
 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  До коментар [#4] от "Храбър":

  Ами БЪЛГАРИ / а Циганов все още е българин/ като видят зор опират до Страсбург и там печелят. Що не иде там и да спечели , щом тука замазват?

 21. 21 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Още не усещаме площта и посоките на пораженията , които ще трябва да изтърпим , като следствие от административните и политически действия/бездействия на Президент Първанов , през неговите два мандата . Как да постигнем обективната ни История , Мили Господи ??? ...

 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#19] от "Красимир Цветков":

  В държавата е нужна правна стабилност, а не продължителни и безплодни спорове какво става като е нямало указ. :)))
  ............
  Нужна е , нужна е АНТИ - правна , АНТИ - законова "стабилност , по целесъобразност и преценка на извън - законови 'фактори", като теб , наприме :)))))
  Дали разбираш каква "герб" глупост си казал ??
  Абе вие всичките ли сте ВИФ- спецове , гербаджийте ???

  BIG AL
 23. 23 Профил на Красимир Цветков
  Красимир Цветков
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#22] от "BIG AL":

  Чл. 2. (1) Кодексът се прилага за административните производства пред всички органи на Република България, доколкото със закон не е установено друго.

  (2) Разпоредбите на кодекса не се прилагат за актовете:

  1. на Народното събрание и на Президента на Републиката;

  АДМИНИСТРАТИВНОПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС

  Никога не е късно да станеш за резил
 24. 24 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#23] от "Красимир Цветков":

  Разпоредбите на кодекса не се прилагат за актовете:

  1. на Народното събрание и на Президента на Републиката;
  ...................
  ха, хахаххаааааа.
  А ИМАЛО ли е ИЗОБЩО "акт" на президента, след като НЕ Е упълномощил вицето ??? :))))
  Какъв акт изобщо е имало ??? :))))))

  BIG AL
 25. 25 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#2] от "Красимир Цветков":
  Тази тема надяваме се вече получи своето решение и нататък практиката ще е еднопосочна...
  Тази тема много отдавна е получила своето решение. Просто четене му е майката.
  Конституцията му възлага правомощие
  Само Конституцията определя правомощията на президента и вицепрезидента. Колкото до Указа, няма изрично изискване в Конституцията под каква форма става възлагането на правомощия от президента на вицепрезидента.Основната функция на Вицепрезидента по Конституция е да подпомага Президента в осъществяването на неговите правомощия. Той се избира едновременно и в една листа с Президента. Вицепрезидентът не притежава самостоятелни правомощия, а изпълнява тези, които са му възложени изрично от Президента. Не всички обаче правомощия могат да бъдат възлагани, такива са само:
  1. да назначава и освобождава от длъжност държавни служители, определени със закон;
  2. да дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него;
  3. да предоставя убежище;
  4. да упражнява право на помилване;
  В първият Указ №53 от 23.1.2002 Първанов е възложил безсрочо и без никакви условия правомощия на Марин. С Решение № 2 от 13.XII.1991 г. на КС на РБ по конст. д. № 24/91 г. преизбирането на Първанов за втори мандат през 2007 е довело до „непрекъсваемост на упражняването на властта“. За това не е било нужно да се издава нов указ. Думата "преизбрани", употребена в ал. 1 на чл. 95 от Конституцията, ясно насочва към непрекъснатост на функцията. С Указ № 53 от 23 януари 2002 г. на основание член 104 от Конституцията на Република България Президентът Георги Първанов възложи на Вицепрезидента да упражнява правомощията на Президента по чл. 98, т. 9, т. 10 и т. 11:
  помилване
  предоставяне на българско гражданство
  предоставяне на убежище.
  Прекратяват се правата единствено, когато двамата загубят това си качество, както е след встъпването на Плевнелиев-Попова.Това, че Попова не го разбира не ме учудва. За мен въпросът с нейния професионализъм бе решен в момента, когато в битността си на министър на правосъдието оспори пред ВАС заповед на същия министър .Фактът че тя счита ,че заповедите се издават от физически лица, а не от органи, е красноречив. Дано трудовите си задължения като коректор преди да завърши право са изпълнявани по-професионално.

 26. 26 Профил на Красимир Цветков
  Красимир Цветков
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#25:"latcho59"]Просто четене му е майката. [/quote]
  Казваш четене, ама знаеш ли колко им е трудна на някои хора тази дейност!

  Никога не е късно да станеш за резил
 27. 27 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Имало е един нищожен акт /указ/ , който ,ако беше подписан и от мен- ще има същата правопораждаща сила :))))
  Това е имало и има ..А страхливият състав съдебен , даже не е посмял да хвърли топката в ръцете на Конституционния съд ..
  Това е ...
  Да не говорим, че можеше , между другото , да се произнесе , че е налице нищожен акт, защото не са изпълнени процесуалните и материалните предпоставки за издаването му ..)
  Не мога да прехвърля чужд имот / права/ , без да съм упълномощен..Такъв акт НЕ поражда никакви правни последици ...)))))
  Друг път - повече :)))

  BIG AL
 28. 28 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Решение № 13 от 25.VII.1996 г. на КС на РБ по конст. д. № 11/96 г. Съгласно Чл. 103. (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции. Ако президентът не е издал указ - дори хипотетично - в нарушение на изисквания на Конституцията, включително и при процедурни нарушения, то това подлежи само на конституционен контрол. Конституционосъобразността на неиздаването на втори указ обаче може да преценява единствено Конституционният съд, а не вицепрезидент. Апропо, какво е завършил шефът на ВАС Г.Колев?

 29. 29 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#27] от "BIG AL":
  "BIG AL", изказа се като Уилям Шекспир на партийно събрание.

  Бедната мъдрост често става роб на богатата глупост.
  Уилям Шекспир

 30. 30 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#25] от "latcho59":

  Непрекъсваемост имаше САМО при другаря тошо ..Там имаше и единство на трите власти ,естествено и т.н.
  ЗАЩО се дава НОВО удостоверение от ЦИК ? Защо се полага НОВА клетва ?? Защо има МАНДАТНОСТ - 5 години ?? ЗАЩО се подписва НОВАТА клетва ???
  Има прекъсване на мандата - дори и да е няколко минути - до подписване на клетвата и т.н.
  Следователно има нужда и от ново упълномощаване - до другаря "декан" на ЮФ и съветник на Гоце ...Не може да си карате , като преди , другарииии..)))
  Другото е комуно - алабализми :))) По целесъобразност и прочие очевидни глупости ...))

  BIG AL
 31. 31 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#28] от "latcho59":

  Апропо, какво е завършил шефът на ВАС Г.Колев?
  .... ................................
  Как какво ? Симеоново , разбира се ...))))))))))

  BIG AL
 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Когато Партията е в конфликт със Закона - майната му на Закона , а не - на партията :)
  Ха, хахахаааааа.....

  BIG AL
 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#25] от "latcho59":

  ...няма изрично изискване в Конституцията под каква ФОРМА става възлагането на правомощия от президента на вицепрезидента:))
  .............................
  По- голяма ГЛУПОСТ , не бях чул ..::))))))
  Ами от римско време - това става САМО с ПЪЛНОМОЩНО- упълномощаване :) Няма друг начин ..
  И ТОВА ли да го пише в Конституцията ?? :))))))))
  хахаххааааааааа...))))))

  BIG AL
 34. 34 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#14] от "Красимир Кабакчиев":
  Ех, Кебапчиев - тикво болна, проста.
  Ситуационна семантика на терминологичните изрази в съвременния български книжовен език подвързан с "подвързия: мека". И да си търкаш яко трътката с "подвързия: мека" и с "формат: джобен"...
  Специалността право е широкопрофилна университетска специалност. Завършилите тази специалност придобиват универсална квалификация юрист и им се признава университетска степен „магистър по право”.
  Обучението по специалността право е с продължителност 5 години за студенти редовно обучение и 6 години за студенти задочно обучение. Всички студенти се обучават по единен учебен план, като получават знания по фундаментални правни дисциплини и подготовка. Тази подготовка формира универсалната квалификация „юрист”. Тя се получава въз основа на 3 държавни изпита и теоретико-практически изпит пред Министерство на правосъдието. С успешното полагане на теоретико-практически изпит се получава правоспособност за работа в различните държавни и недържавни институции.
  Ех, Кебапчиев "формат: джобен"...

 35. 35 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  А и защо ли някои доста ги е страх - казусът да стигне до Конст. съд ??? При това - знае се в какъв състав е сега .съдът..))))
  И как ли да стигне , като един гражданин НЕ може да го сезира ?? :)))
  Шубето е гУлем страх :))))))

  BIG AL
 36. 36 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#33] от "BIG AL":

  Ave "BIG AL", morituri te salutant!
  Аве (на латински: Ave или : Aue) е латинска фраза, която римляните използвали в качеството й на приветствия. В превод означава "здравей" или "сбогом". Фразата е повелителна форма на глагола aveo (превежда се като "бъди здрав", "BIG AL" Всички пътища на света водят към Рим, а всички пътища в Рим водят към Колизеума. Така отсякъл през 80 г. сл. Хр. император Тит Флавий. Думите, които 1930 години по-късно са сред най-известните латински сентенции, били изречени на откриването на амфитеатъра, чието строителство започнал осем години преди това баща му Веспасиан.

 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#28] от "latcho59":

  Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции...
  ....................
  Носенето на отговорност е ЕДНО -никой не им я и търси :)
  Подписването на БЕЛЕЖКИ , писма , ,поради правна неграмотност , които носят името " Указ" - е нещо друго ..))
  Лошото е , че тези нищожни укази , показвайки червена правна въпиюща неграмотност , са породили ПРАВА- а всъщност са нищожни актове , листове хартия , без никаква правна сила ..
  Но в България всичко е възможно :)
  Страната на абсурдите ...:))))))))))

  BIG AL
 38. 38 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#35] от "BIG AL":
  И как ли да стигне , като един гражданин НЕ може да го сезира ?? ))
  Шубето е гУлем страх ))))) ...

  Vox unius, vox nullius, vox pópuli, vox Déi - , т.е. "гласът на едного е глас на никого, глас народен - глас Божи".

 39. 39 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#37] от "BIG AL":
  Страната на абсурдите ...и алкохола.
  За вас правото и алкохолът са тясно свързани.

 40. 40 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#39] от "latcho59":

  А за вас- правото и Партията са неразривно свързани ...))
  Правото е - такова , каквото партията нареди :))

  BIG AL
 41. 41 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#11] от "plamenmak":
  Qui dicit quae vult, audiet, quae non vult. Казвам се Пламен Макавеев и съм тапир - псевдо-юрист първа степен.

 42. 42 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#40] от "BIG AL":
  Лека нощ "BIG AL", да спиш в кош, да сънуваш грош.

 43. 43 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  С такъв фарс за вместо съд, Шенген ще го видим през крив макарон.

  Кога електоралните единици които ни натресоха герберастите за управляващи ще се извинят на българския народ за грешката която направиха?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 44. 44 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#19] от "Красимир Цветков":Абсол#тно сте прав, за което поздравления. Но не очаквайте , че надъхана насъскана дузина би осмислила ПОДОБНА НЕОБХОДИМОСТ като тази от правна стабилност и сигурност . Дузината предпочита правна анархия и сеир по възможност с кръви и сополи до дупка.

 45. 45 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#37] от "BIG AL":Определено вашият мозък не е привидно нишожен, и като такъв произвежда НИщО!!! Хубавото е,че на ВАС мозъка му не е нищожем и е на мястото си-така не би допуснал и не допсука заради партийните мераци за разправа на някои и тяхната емоционала лабилност да внесе правна несигурност , правен хаос в държавата!!!! ВАС излезна мъдър отново!

 46. 46 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#45] от "dol":
  ВАС Г.Колев ЕООД?

 47. 47 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  до БИГОЛ: Май ти не знаеш къв е съставът на КОнст. съд , както и че проф. Евгени Танчев е негов председател.Никой не се страхува , но тези които право да сезират конст. съд за разлика от теб не са плиткоумни и нахъсани с ненужен анти-гоцевизъм. За разлика от теб те поставят ОБщЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС над личния и над партийния.

 48. 48 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#45] от "dol":
  ВАС - Незаконосъобразност поради некомпетентност - съдебна практика

 49. 49 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#46] от "latcho59":Принизявайки ВАС до Г. КОЛЕВ ЕООД ме карате да си мисля, че написаното ,че сте псевдо #рист е вярно. Само не се засягайте. ВАС е ВАС с или без Г.Колев . Но дори да приемем, че Колев е упражнили влияние в случая , то това поне показва, че той не е придобивал мозъчните си полукълба по нищожна сделка, за разлика от г-н БИГ-О-л

 50. 50 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#44] от "dol":
  изключени от разпоредбата на чл. 2, ал. 2 от АПК не подлежат на разглеждане по АПК.
  Съгласно чл. 2, ал. 2, т. 1 от АПК разпоредбите на кодекса не се прилагат за актовете на Народното събрание и на Президента на Републиката. При положение, че актовете на Президента са изрично изключени от предмета на регулиране на АПК, правилото на чл. 145 от АПК не намира приложение . В разглеждания случай, по аргумент на чл. 2, ал. 2, т. 1 от АПК, оспорването на Указ №53 от 23.1.2002 е недопустимо.

 51. 51 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#48] от "latcho59":липсата на компетентност при адм, акт води винаги само до едно - нищожност -задължителна съдебна практика. При адм. актове незаконосъобразността като понятие се употребява само за унищожаемите т.с подлежащи на отмяна актове.

 52. 52 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#49] от "dol":
  В разглеждания случай, имаме само един и то неюридически аргумент в подкрепа на ВАС- силата на утата на "dol" и жалбата и следва да се остави без разглеждане и да се прекрати производството по делото.
  Конституцията на Република България от 1991 година предвижда създаването в едногодишен срок на Върховен административен съд. Това изискване не е спазено и ВАС е възстановен едва през 1996 година.

 53. 53 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#51] от "dol":
  А липсата на компетентност при
  Върховен административен съд води винаги само до...

 54. 54 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#49] от "dol":
  ... разглеждания случай, имаме само един и то неюридически аргумент в подкрепа на ВАС- силата на устата на "dol"....

 55. 55 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#51] от "dol":
  ...предвижда едногодишен преклузивен срок...
  преклузивни срокове – преклузивният срок представлява период от време, с изтичането на който се погасява самото материално право...

 56. 56 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#52] от "latcho59":щЕ ВИ оставя в компанията на БИГ-О-л за да се изживявате на воля като псевдо #рист. Би следвало да Ви е ясно какво означава нищожен акт и до какъв правен хаос би се стигнало ако се даде възможност на стотици потенциално нишожни адм. актове (укази) да бъдат прогласени за нищожни. Междувпрочем изобщо не мисля , че са нишожни- не приемам , че липсата на указ за делегиране на правомощия за втория мандат се равнява на липса на компетентност . Правомошията на президента може да са срочни-мандатни и да се прекратяват с изтичането му, но АКТОВЕТЕ които той е издал, вкл. укази за делегиране не се ОБЕЗСИЛВАТ и не загубват правната си сила по право с факта на изтичане на мандата. По аналогия с упълномощаването. което ако е безсрочно важи до оттеглянето му, може да ее приеме , че и делегацията важи докато не се оттегли изрично или конклудентно като се управомощи ново лице. (Делегацията на правомощия няма изрична законова уредба.)

 57. 57 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#55] от "latcho59":По-тъпо определение на преклузивен срок не бях чувала-СЪЖАЛЯВАМ. Правото на Жалба срещу 1во инстанционно решение където имаме 14 дневен преклузивен срок -КАКВО ПОГАСЯВА??? - МАТЕР. ПРАВО или ПРОЦЕСУЛАНОТО ПРАВО НА ЖАЛБА СРЕщУ СЪДЕБЕН АКТ.??? Преклузвиният срок за разлика от давностия с изтичането си ПОГАСЯВА ВСЯКАКВИ ПРАВА, а не просто материални,макар преобладаващо с преклузивни срокове да са скрепени процесуални права.Докато ДАВНОСТТА Е САМО МАТЕРИАЛНО ПРАВЕН ИНСТИТУТ т.с отнася се само до материални права и погасява единстено правото на иск, с които апропо само материалните се ползуват като форма на защита.

 58. 58 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#53] от "latcho59":при съда не говорим за липса на компетентност, ало #риста, а до липса на подведомственост или подсъдност-абсол#тна положителна процесуална предпоставка. Решение постановено от съд на който делото не е подведомствено/посъдно е НЕДОПУСТИМО и подлежи на обезсилване.СПРАВКА-ГПК И ПРОФ. ЖИВКО СТАЛЕВ , АПК..има бая още да учиш и то фундаментални понятия.

 59. 59 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "plamenmak":Викам да си прочетеш и ГПК за упълномощаването -елементарно , а после лекичко да използуваш и аналогия и нещата защо втори указ не е необходим ще се наместят в главата ти! А аз персонално имам основания да съм доволна от това решение, защото подробно и аргументирано и нееденократно преди да излезне това Определение съм развила тезата, вкл. по форумите на Дневник, защо тези укази не са нищожни и че втори указ не е необходим- радвам се да открия че част от моите съображения са претворени от ВАС като мотиви на решението му(определенията също са решения, нъл тъй, ха, ха..просто едните ги наричаме решения, другите определения в зависмост от това КАКВО се решава с тях и с кое се прави произнасянето по съществото на спора)

 60. 60 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#25] от "latcho59":АБЕ ПИч уж четеш ма не вдяваш КОЙ Е ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС дето тревожи и #ристи, и общественост - НЕ КОЙ Е СЪДЪТ КОМУТО Е ПОДСЪДЕН СПОР ЗА ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ НА АКТОВЕ НА ПРЕЗИДЕНТА , РЕСП. ВИЦЕТО ПО ДЕЛЕГИРАНА КОМПЕТЕНТНОСТ (и първокурсниците знаят, че е конст. съд) а дали ТЕЗИ УКАЗИ СА НИщОЖНИ ИЛИ НЕ, Е ЛИ НАЛИЦЕ ЛИПСА НА КОМПЕТЕНТНОСТ поради неиздаване на указ за управомощаване за срока на втория мандат или НЕ Е НАЛИЦЕ, и КАКВО БИ СТАНАЛО АКО КОНСТ. СЪД БЪДЕ СЕЗИРАН С ПОДОБЕН ВЪПРОС И СЕ ПРОИЗНЕСЕ В СМИСЪЛ, чЕ Е Е БИЛ НЕОБОДИМ ВТОРИ УКАЗ....В МОТИВИТЕ СИ ВАС МОЖЕ ДА РАЗСЪЖДАВА КАКВОТО СИ щЕ, ВАЖНОТО Е В ДИСПОЗИТИВА ДА НЯМА ОТСЪЖДАНЕ , чЕ УКАЗЪТ Е НИщОЖЕН....НО И В ДВАТА СЛУчАЯ ВАС Е ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ В СЛУчАЯ-КЪДЕ ПО-НАГОРЕ???????? ОТМЯНАТА КАТО ИЗВ. СПОСОБЕ В СЛУчАЯ Е НЕПРИЛОЖИМА-липсват основания.

 61. 61 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Следователно, в настоящия случай пред съда е оспорена законосъобразността на един указ, издаден не на самостоятелно основание от Вицепрезидента,без да е оправомощен от Президента по чл. 104 от Конституцията, а на един указ, издаден на основание чл. 36 от Закона за българското гражданство от Вицепрезидента, който се е основал при издаването му на делегираните му без определен краен срок с Указ № 53/23.І.2002 г. права да издава такива укази, поради което той формално има силата на указ, издаден от Президента и поради това, на основание чл. 2, ал. 2, т. 1 от АПК спрямо него не може да се приложи общата разпоредба на чл.120,ал.ІІ от Конституцията и той не подлежи на съдебен контрол..КРАТКО ТОчНО ЯСНО И АРГУМЕНТИРАНО....

 62. 62 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "plamenmak":Разпоредбата на чл. 150, ал. 1, предложение пето от Конституцията действително предвижда възможност на Върховния административен съд да сезира Конституционния съд. Искането, което се поставя от жалбоподателя, обаче, не е искане по чл. 149, ал. 1, т. 2 от Конституцията, тъй като то не визира несъответствие между нормите на Закона за българското гражданство и Конституцията,а всъщност е искане,което покрива компетентността на Конституционния съд по чл. 149, ал. 1, т. 1 от Конституцията за задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 104 от Конституцията - необходимо ли е или не издаването на нов указ на президента, с който той оправомощава вицепрезидента да изпълнява правомощията му по чл. 98, т. 9 от Конституцията през време на втория му мандат,ако през първия му мандат е издал такъв указ и продължава ли се ex lege действието на този указ и през времето на втория мандат.
  Такова искане, обаче, е недопустимо да бъде направено от Върховния административен съд, тъй като разпоредбата на чл. 150, ал. 2 от Конституцията дава право на този съд да сезира Конституционния съд само по отношение компетентността му по чл. 149, ал. 1, т. 2 от Конституцията - т.е. когато установи несъответствие между закона и Конституцията, а не и да иска от него да дава задължително тълкуване на Конституцията.
  Мисля че СА ТИ ДАЛИ ОТГОВОР И НА ТОЗИ ВЪПРОСдали ги е страх или не или че просто нямат право.

 63. 63 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#60] от "dol":...липсата на указ на президента Георги Първанов, с който упълномощава вицепрезидента Ангел Марин... ? Този въпрос за мен е приключен,"dol". Друг въпрос.
  Решение № 2 от 13.XII.1991 г. на КС на РБ по конст. д. № 24/91 г. Поради тези съображения и на основание чл. 149, ал. 1, точка 1 от Конституцията Конституционният съд
  РЕШИ:
  Пълномощията на президента не се прекратяват на основание чл. 97 от Конституцията, когато той се кандидатира за участие в президентски избори.
  Решението е окончателно.
  Актовете на Конституционния съд са окончателни (чл. 14, ал. 5 ЗКС). Решенията му са задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани (чл. 14, ал. 6 ЗКС), включително и за Конституционния съд. Съдът не може да отменя, изменя или да обявява за недействителни собствените си решения. Такива правомощия Конституционният съд няма и не може наново да поставя на разглеждане и да пререшава по същество решени дела. Никой не може да се позовава на недействителност на влезли в сила решения на Конституционния съд.
  Конституцията определя правомощията на президента и вицепрезидента. Колкото до Указа, няма изрично изискване в Конституцията под каква форма става възлагането на правомощия от президента на вицепрезидента.Основната функция на Вицепрезидента по Конституция е да подпомага Президента в осъществяването на неговите правомощия.
  Съгласно разпоредбата на чл. 36 от ЗЗД, едно лице може да представлява друго по разпоредба на закона или по волята на представлявания, а правните последици от тези действия настъпват директно в правната сфера на представлявания.
  Чл. 41, ал. 2 ЗЗД - Пълномощието се прекратява с оттеглянето му или с отказването от него, със смъртта на упълномощителя или на пълномощника, или с поставянето им под запрещение...

  Въпреки че решенията на Конституционния съд, с които се отменят закони и други актове, имат политически последици, защото постигането на политическите цели, с оглед на които законът или актът е бил издаден, се осуетява, Конституционният съд не може и не трябва да се окачествява като политически съд. Той би се самоотрекъл, ако решава делата по политически, а не строго юридически съображения.

 64. 64 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#57] от "dol":
  "dol", ти от Монтанската юридическа школали си, която остави ярък отпечатък върху времето на мандата на 41 НС ? Или си получила "солидна" подготовка в прочутата Магнаурска школа(Симеоново)?
  КОНСТИТУЦИЯ на Република България
  ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
  § 3. (1) Разпоредбите на заварените закони се прилагат, ако не противоречат на Конституцията.
  (2) В едногодишен срок от влизане на Конституцията в сила Народното събрание отменя тези разпоредби на заварените закони, които не са отменени по силата на непосредственото действие по чл. 5, ал. 2 на Конституцията.
  (3) Народното събрание в срок от три години приема законите, които изрично са посочени в Конституцията.
  § 4. Определената с Конституцията организация на съдебната власт влиза в действие след приемането на новите устройствени и процесуални закони, които трябва да бъдат приети в срока по § 3, ал. 2 .

 65. 65 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#60] от "dol":
  нищожността се провъзгласява, "dol"
  Иначе... "нищожност" - е позицията в обществото на "правозащитника" адвокат Пламен Макавеев - адвокат на Константин Циганов.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#66] от "latcho59":Правилно .Вие се опитвате да блеснете по форумите през цялото време. Съвет- залегнете на четенето, вместо на писането. честит Първи Март все пак- здраве и късмет.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#68] от "latcho59":Не разбрахте ли че сте пълен правен невежа, а поведението Ви по форумите на абсол'тен нещастник???По-добри занимания в 10 сутринта нямате ли?

 70. 70 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Пълен правен невежа имах предвид.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 73. 73 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#65] от "latcho59":не се провъзгласява нищожността , А ПРОГЛАСЯВА (това е правният термин-прогласява) ,,КАКВО щЕ ПРОВЪЗГЛАСЯВАТЕ- НЕЗАВИСИМОСТТА НА АМЕРИКА ли ???Дори и това не знаете- съвет- спрете да пишете на правни теми по форумите!

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Хо-хо (макар че е трагично), мислех, че само оня мъжки папагал, дето непрекъснато цитира цели глави от енциклопедии, "мисли", че не трябвало да се съсипва държавата, като се отменят нищожните актове, а то имало и папагалка .....
  Трябва на всички юристи в кочината да се отнемат дипломите, след което да се създаде комисия в Брюксел да възстанови само на ония, които наистина са юристи.
  Иначе - тежко и горко, ебати кочината, пълна с юринекадърници!

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Да добавя, че най-големите изроди и юринекадърници са във ВКС, ВАС, САС и Конституционния съд.
  Да не говорим, че според един от тия голямо постижение на българското право бил "възродителният процес".
  То отмяната на дипломите е най-малкото, което трябва да се направи на изродите-юринекадърници!

 80. 80 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Пардон! Техническа грешка.
  Според един от горепосочените изроди голямо постижение на българското право не е "възродителният процес", а е "народният съд".
  А други юриизроди - и то много - участваха в провеждането на "възродителния процес" и в замълчаването пред неговите резултати.

 81. 81 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#79] от "Красимир Кабакчиев":
  Ситуационна семантика на терминологичните изрази в съвременния български книжовен език подвързан с "подвързия: мека". И да си търкаш яко трътката с "подвързия: мека" и с "формат: джобен"...и с юринекадърници, „докторе на филологическите науки“.http://www.liteos.de/biogrKK.htm
  eто и мнението на други за теб.
  Правилният въпрос би трябвало да е: „Какво сте Вие, доктор КК?”.Вие сте "компютърен вирус" Красимир Кабакчиев.
  Антивирусната програма на всеки един от нас ВЕЧЕ ВИ ОТХВЪРЛИ, попадайки в списъка със зловредния софтуер.
  ВИЕ СТЕ зловредно явление в ИНТЕРНЕТ и това е доходно за Вас. Съсипвате сайтове и обезсмисляте форуми. ВИЕ СТЕ ПАРАЗИТ в интернет пространството- НОВ ВИРУС.
  Вижте лузър Кабакчие, Вие много добре осъзнавате, че личния Ви блог е практически непосещаем, като изключим други форумни тролове.Заплахите Ви за разкриване на IP, ги разбирам, като част от компенсаторния механизъм, който сте си изградили за защита срещу негостоприемна външна среда....такава, която Ви плаши, особено в депресивната фаза на циклофренното заболяване. Отазът Ви да излезете на светло /сп."Тема"/ издава, че все още не сте преминал, да се надявам, че няма и да преминете към еволюция на психотичното Ви разстройство в параноидна шизофрения.Параноидност в действията Ви, разбира се е налице, но е в малка степен засега и е част от все по-бързо протичащата синусуидалност на циклофренната Ви болест.
  В тази връзка, поздравявам модератора на "Правен свят", който Ви е отделил специален форум, за да не се налага да замърсявате с тролските си екскременти и останалите форуми в сайта.
 82. 82 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#73] от "dol":
  ..не дава основание да се провъзгласи нищожност на административния акт... Решение № 9936 от 14.11.2005 г. на ВАС по адм. д. № 4635/2005 г., 5-членен с-в, докладчик съдията Анна Димитрова, Решение № 9618 от 3.11.2005 г. на ВАС по адм. д. № 4747/2005 г., 5-членен с-в, докладчик съдията Диана Гърбатова, Решение № 10191 от 21.11.2005 г. на ВАС по адм. д. № 4000/2005 г., 5-членен с-в, докладчик съдията Веселин Ангелов и много други.
  ...основание да се провъзгласи нищожност...

 83. 83 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#73] от "dol":
  И Папата е провъзгласил много Светци и Блажени на Църквата. Не си по - светец от папата, "dol". Прекаленият светец ако е лицемер, и се прави на светец пред другите, той не е драг на Бога.

 84. 84 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#73] от "dol":
  Пълномощието може да бъде дадено изрично или мълчаливо.

 85. 85 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#61] от "dol":
  Българско гражданство се дава и възстановява, освобождава и лишава от него с указ на президента на Република България - чл. 98, т. 9 от Конституцията на Република България и чл. 36 от Закона за българското гражданство (ЗБГ). С посочения закон е регламентиран в общи линии и процесуалният ред за издаването на такъв указ. Съгласно чл. 34 ЗБГ министърът на правосъдието въз основа на мнението на Съвета по гражданството прави предложение до президента: а) за издаване на указ или б) за отказ за издаване на указ. От редакцията на тази правна норма е видно, че чл. 98, т. 9 от Конституцията и чл. 36 от ЗБГ следва да бъдат разбирани в смисъл, че въпросът за даване и възстановяване, освобождаване и лишаване на българско гражданство е предоставен изцяло и единствено на президента на Република България. Предложението на министъра на правосъдието не е административен акт, нито е елемент от някакъв съставен административен акт, въз основа на който се дава и възстановява, освобождава и лишава българско гражданство и поради това не подлежи на съдебен контрол за законосъобразност. Както вече се каза възстановяване на българско гражданство настъпва единствено от указ на президента по чл. 98, т. 9 от Конституцията, респ. по чл. 36 ЗБГ . Този указ е единственият правопораждащ акт и юридически факт. Актовете на президента, обаче, не подлежат на съдебен контрол за законосъобразност.

 86. 86 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#75] от "Красимир Кабакчиев":
  И този твой коментар трябва да бъде скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите.
  Модераторите да използват и правото си да променят автоматично наложеното наказание на по-строго в зависимост от естеството на нарушаващите правилата коментари.

 87. 87 Профил на plamenmak
  plamenmak
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "Красимир Кабакчиев":

  и това ще стане

 88. 88 Профил на plamenmak
  plamenmak
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "shagg":

  безусловната необходимост от нов възлагателен указ за втория мандат се потвърждава и от ТРИ малко абсурдни хипотези : Първата - при вторият мандат президент е примерно Станишев, вице отново е Марин, а Втората хипотеза - Марин е президент, а Първанов е вице, а Третата е най-абсурдна - след възлагателният указ на Първия президент, въобще не е необходимо последващ такъв, тъй като фигурата на Президента е дал правомощията по чл.98 на вицето. Както колежката /може би/ DOLL твърди в унисон с изказването на Георги Първанов на последната му пресконференция, че по аналогия с упълномощаването по ЗЗД, че след като няма оттегляне на пълномощията, то те са безсрочни. То се отива към другата крайност, след като процедурите са ненужни, защо е нужно и човеците в тази институция да ги сменяме. Те от край време ни обещават, че и мостове ще ни направят и деца ако трябва, ако че нямат такива възможности !

 89. 89 Профил на plamenmak
  plamenmak
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "forumer":

  ами той я съди вече от две години. Няма нормален човек, който да са го затворили като добиче в нещо като затвор, но по-лошо като режим и никой да не иска да му даде отговор на въпроса : ако съм направил нещо, защо не ме съдите. Всичките дивотии изприказвани по медиите, че го търсят с някаква суросинкява бюлетина от Интерпол и ще го водят по избор или в Сибир или в Гуантанамо, се пукнаха като сапунено мехурче, след като го съпроводиха до Москва. За тяхно неудоволствие си ходи по белия свят с шенгенска виза и никой никъде не го търси за нищо. Но след като са те "изпържили" по някаква причина, е малко некомфортно да си признае който и да е било от държавните чиновници от най-ниското ниво, та до Вицепрезидента, че от едни твърдения, които нормалните юристи наричат клевета, съсипваш много човешки съдби. Най-лошото е не, че държавната машина е показала на един човек, кой е по, по, най. Ужасното е, че се създава практика, чиновник криейки се зад държавата да може да унищожава "законно" и съобразно "трайната съдебна практика" ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС !

 90. 90 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Разбира се, че неупълномощаването е драстично незаконен акт!
  Обаче политико-съдебната българска мутренска шайка няма да предприеме нищо, за да обяви за нищожни актовете на индивида, помилвал убийци!
  Да, г-н Макавеев, може евентуално петчленен състав на ВАС или ГЕРБ да сезират КС, но тогава шайката на Гоце ще влезе в действие ....

 91. 91 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#90] от "Красимир Кабакчиев":

  Умният обича да се учи, а глупакът "Красимир Кабакчиев" - да поучава.
  Антон Чехов

 92. 92 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ето какво написах в "Правен свят":
  Трябва да се види към този момент челната статия в "Правен свят", от която се вижда, че в кочината "съдебна система" на кочината България е възможно да има издадена присъда, но да няма към нея мотиви в продължение на ПОВЕЧЕ ОТ ПЕТ ГОДИНИ!
  legalworld.bg/show.php?storyid=25965
  Ебати кочината, ебати чудото! Обаче има лица, които говорят за наличие на "съдебна система"!?!?!?
  http://legalworld.bg/gallery_show.php?storyid=25864

 93. 93 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#92] от "Красимир Кабакчиев":
  Ти "Красимир Кабапчиев" си пълен психопат!
  Този малоумник във форум на Дневник, ни се хвали какво бил написал в "Правен свят". Егати пренебрежителното отношение към Дневник от един смешник, клоун. Аз веднага бих му забранил повече да пише тук - във форума на Дневник.

 94. 94 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#84] от "latcho59":Пълномощието да , но не и ОПРАВОМОщАВАНЕТО-делегираето. Упълномощаването е гражданско правен институт, делегацията т.с оправомощаването изцяло администр. правен. Делегирането на правомошия винаги е в писмена форма.

 95. 95 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#92] от "Красимир Кабакчиев":тази присъда е зкл#чение..точно каквото малоумно изкл#чение си ти самият...по-добре иди списвай в някои жълт вестник.

 96. 96 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Изключение имах предвид.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 98. 98 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#63] от "latcho59":Научи се първо ДА РАЗГРАНИЧАВАШ упълномощаването от делегирането на правомощия. Едното е гр. правен, другото-адм, правен институт Делегацията няма правна уредба. Правилата за нея се извеждат от практиката.КОЯ Е ОСНОВНАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ АКТ ИЗДАДЕН ПРИ ЛИПСА НА КОМПЕТЕНТНОСТ И ДОГОВОР ИЛИ ДРУГО ДЕЙСТВИЕ (АКТ) ИЗВЪРШЕНО БЕЗ ПРЕДСТАВИТЕЛНА ВЛАСТ(ЛИПСА НА УПЪЛНОМОЩАВАНЕ)? Хайде сега да те видя колко ДОБЪР И ЗНАЕЩ юрист си?

 99. 99 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Охоооо, червената лелка пише, че тая присъда била изключение.
  Червената лелка от Марс ли пада, от Маркс ли?
  Не знае, че в кочината няма никакво правосъдие?!?!!?
  Ха-ха-ха! Айде бе?
  Впрочем, тя знае много добре всичко, обаче агент Гоце учи - нея и такива като нея, да си трайкат и да разправят, че всичко било точно. Щото Гоцетата управляват криминалната съдебна система.
  Цирк!

 100. 100 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Просто да пукнеш от смях, като гледаш как разни индивиди - червени лелки, жълти папагали и други подобни, се пенят, че били юристи!
  Като знаеш как са ги учили "на право" изроди, заявяващи в прав текст, че народният съд бил постижение на българското право, как комсомолът (младите червени изроди) бил имал принос за правото на социализма - или пък индивиди като оня Петканов, осъден за клевета в качеството му на министър на вътрешните работи, а после на правосъдието.
  Цирк! Цирк "Българан"! Напълно просташки!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK