ГЕРБ пришпори законовите поправки, регулиращи заплатите и бонусите на държавните служители (допълнена)

Пари

© Юлия Лазарова

ПариНа фона на продължаващите скандали около взиманите бонуси на хора във властта и на администрацията, ГЕРБ реши да пришпори отлежаващите от ноември миналата година законови промени, регулиращи заплатите и допълнителнителните възнаграждения на държавните служители. Измененията бяха забавени заради притеснения както в средите на опозицията и на синдикатите, така и сред управляващите депутати.


Народните представители от ГЕРБ и днес отправиха редица препоръки и изказаха опасения, но в крайна сметка приеха на първо четене в парламентарната правна комисия промените в закона за държавния служител, свързани с определянето на заплащането в държавния сектор.


Между първо и второ четене депутатите поискаха, а финансовия министър Симеон Дянков, обеща редица промени, най-вече свързани с по-голяма яснота и избягване на субективизма при оценяването на служителите, на базата на което ще се взимат и допълнителни средства към заплатата.
Едно от основните изменения в закона ще премахне възможността 25% от събраните глоби от различни институции да отиват за допълнително материално стимулиране на служителите в тези ведомства. Заплатата на държавните служители вече ще се определя по нов начин - класът прослужено време, взиман до момента, ще влезе в основната заплата и оттук насетне няма да се покачва независимо от това колко трудов стаж има служителят. За сметка на това ще се дават допълнителни средства "с непостоянен характер" за извънреден и нощен труд, както и за "постигнати резултати" и за "изключителни постижения".


В мотивите към проекта се посочва, че тези допълнителни средства не могат да са повече от 30 на сто от заплатата.


Текстовете притесниха народните представители, които възразиха, че голяма част от въпросите за това кой какво ще получава, на практика ще бъде описано в наредби.


Ще има субективизъм при определяне на възнагражденията - постоянните допълнителни средства ще зависят от преценката кои длъжности ще бъдат определени за особено значими, отбеляза Мая Манолова от левицата. Бонусите с непостоянен характер пък щели да зависят от неясната оценка кой има добри постигнати резултати или пък изключителни постижения.


Мнението й беше подкрепено от Четин Казак от ДПС. Депутатите от левицата и ДПС се противопоставиха срещу замразяването на парите за прослужено време.


Казак отбеляза, че в поправките е останала възможност със средства от глоби и санкции на служителите на Националната агенция по приходите да бъдат организирани социални програми, както и да бъде поддържана материалната база на данъчните. Той поиска и за тази администрация да важат принципите за останалите, а председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) го подкрепи.


Фидосова поиска в закона, а не в наредбите към него, да се опишат по-подробно критериите за оценка на работниците и служителите. Пред нея Дянков се съгласил част от текстовете в подзаконовите актове като дефиниции и др. да бъдат записани в закона.


Димитър Лазаров от ГЕРБ пък възрази срещу текста, даващ възможност допълнителните възнаграждения да могат да не са само изрично изброените, но и други, определени в бъдещи законови поправки или актове на Министерския съвет. Така създаваме вратичка, може да взриви цялата идея на закона и след две години да си говорим същите неща - как да въведем общи правила, каза Лазаров.


Колежката му Юлиана Колева пък поиска изрично да се запише, че специализираните закони за работата на различни институции няма да могат да въвеждат различно заплащане извън това в закона за държавния служител.Ако това не се направи, разпоредбите могат да се заобиколят със специализираните закони, смята Колева. Тя настоя още не в наредба, а в самия закон да се регламентира, че допълнителните финанси или т. нар. допълнително заплащане с непостоянен характер няма да може да е повече от 30% от заплатата. Сега това се предвижда да е в наредба.


Финансовият министър Симеон Дянков се съгласи с повечето от направените предложения от народните представители. Единственото, за което той не каза, че ще отстъпи, е отпадането на бъдещите пари за прослужено време. В същото време експерти от финансовото министерство коментираха неофициално, че не е сигурно как и дали ще могат да бъдат удовлетворени всички искания на депутатите.


Финансовият министър заяви още, че ще оттегли наредбите към поправките, които вече са на обсъждане в Министерския съвет, макар законопроектът, по който те са създадени, да не е минал през пленарна зала. А Фидосова обеща, че бъдещите текстове ще бъдат изготвени след дискусии със синдикати и народни представители.


Очаква се новите правила да влязат в сила от 1 април.


Симеон Дянков заяви, че измененията имат един сериозен недостатък - не обхващат администрацията в сектора "Сигурност" - МВР, отбраната, ДАНС и др. Това се наложило, тъй като в този сектор изобщо нямали общ класификатор на длъжностите. Затова първо трябвало да се направи класификатор и едва след това администрацията да бъде приравнена с останалите държавни служители.


Поправките приравняват обаче администрациите на 12 регулаторни органи със служителите от останалите държавни институции. Това ще засегне около 16 хиляди души, изчисли Дянков. За някои, като заетите в Комисията за финансов надзор например, това щяло да доведе до намаляване на заплатите, тъй като в тези звена домакин взимал много повече от домакин в министерство. В същото време в комисиите, занимаващи се със социални дейности, заплатите щели да нараснат, тъй като в момента там били много по-ниски от останалите, каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  С тези бонуси заплатите ще надхвърлят средната заплата за страната.Щесе увеличи и пенсията им след времее.Хубаво.
  Какво правим с минималната?

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Държавните служители на ниски нива са само на едната заплата !
  При най-малкия подем на икономиката ще започнат да изтичат служители в частния сектор .
  Което значи тотално забатачване на институциите трайна липса на административен капацитет.

  Скандала с бонусите е отклоняване на вниманието от това как се краде , раздържавява и как политическия слугинаж обслужва чуждестранни икономически интереси !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  Ти пък сега за минималната питаш. Чакай сега да си оправят бонусите. Тази година няма да са бонуси, ще са поощрения.
  Пък минималната и пенсиите кучета ги яли. Досега за тези близо три години да си чул нещо за социална политика?

 4. 4 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante":

  Ами да изтекат към частния сектор. И без това търтеите на държавна ясла са прекалено много.

 5. 5 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  Точно за държавния служител не трябва да бъде премахван клас прослужено време. Какво като на някой служител заплатата доближи тази на шефа? Ще се срути държавата? Едва ли.
  Това със "постигнати резултати" и за "изключителни постижения" е прекалено голяма тояга във ръцете на началника, който обикновено е политическо назначение.
  Бе толкова ли няма кой да прочете какви са тези закони във Британия и Германия - че там е измислена държавната бюрокрация. Не че ще е идеално, но пък сигурно са го измислили точно във заплатите. Сега пак сме тръгнали по пътя на опит-грешка да откриваме топлата вода.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 6. 6 Профил на plamitus
  plamitus
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  Как какво, плащаме всички сметки и ДянкоФ ни е осигурил да вземаме заеми до 400 лв. и така, докато накрая ни вземат я жилищата, я имуществото или пък напуснем скоропостижно земния ад, без да имаме гаранции, че отиваме на по-добро място, защото ако беше по-добро нямаше да има желаещи да се мъчат с този живот, който ни предлагат управниците в последните 22 години преход. Явно и митрополитите са осъзнали, че раят е на земята и живеят като за последно.

 7. 7 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#2:"comandante"]При най-малкия подем на икономиката ще започнат да изтичат служители в частния сектор [/quote] - те тогава как ще плача за вас направо не е иснтина. Рано или късно ЕК ще ви накара да инсталирате електронното правителство и тогава ще видите изтичане на ценни държавни кадри с по един здрав под кръста!!!

  dnevnik са част от статуквото!
 8. 8 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 696 Весело

  Е що не вдигнат минималната заплата .... бонуси да си дават като излезем от кризата ... ... нали така Дянков ?
  Къде си бе Магаре рунтаво ?

 9. 9 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Те като не се пришпорени и като ги мислят по една година какви глупости гласуват, а представям си като са пришпорени какво чудо ще сътворят(най - вероятно безмислено, неприложимо, с поне 10 начина да се заобиколи и противоречащо на поне 5 други закона).

 10. 10 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  ГЕРБ ни върнаха в комунизма. А с бонусите на партиите какво правим? Да кажем задено НЕ на мизерията и бедността!

  Проблемът не е в бонусите, а в некадърното управление. След като не могат да повишат доходи и пенсии ни убеждават да живеем в мизерия и бедност всички заедно! ДА, ама НЕ! Заради своята некадърност, некомпетентност и липса на какъвто и да е интелект да правят реформи и конкретно административна реформа, ГЕРБ върнаха комунизма и уравниловката! Като в основата на проблема е разбира се милиционерският манталитет и популизма на пуравлението. Управление на глупостта и простотията. ОК след като всички в държавната администрация са равни какво правим с парламентарно представените партии които получават бонуси в размери на милиони? Само ГЕРБ на година взема по 20 милиона лева бонус! НА ГОДИНА!
  И защо е цялата тая истерия? Защото некомпетентното управление показа пълното си неумение да управлява. Не може да увеличи доходите и пенсиите и се надява всички да живеем в мизерия и бедност като в комунизма! А именно петте основни индикатора за добро управление са:
  1 увеличаване на доходите
  2 увеличаване на пенсиите
  3 намаляне на безработицата, данъци, администрация
  4 Увеличаване на фискалният резерв на Република Б-я
  5 Намаляне на публичният дълг!

  И понеже са некадърни и не могат да пуравляват искат и народа да живее в мизерия и бедност!

 11. 11 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3187 Любопитно

  "...ГЕРБ реши да пришпори..." - макар, че наистина е по-добре късно, отколкото никак(поне през мандатчето!), а и достатъчно дълго Омуваха, със сигурност ЩЕ паднат от "коня". Не само, че хич ги няма като професионалисти, ами и електоратът със сигурност не иска повече да го "яздят"...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  [quote#1:"xmm"]Какво правим с минималната? [/quote]
  В много старани от ЕС няма минимален осигурителен праг !
  У нас при положение ,че сме на последно място по ефективност на работното място е безумие да се налагат минимални заплати които не покриват разходите на работодателите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  ГЕРБ да върнат бонуса от 20 милиона лева на година! Милиционерският режим така се оплете в популизма си че е на път освен до национална катастрофа да създаде невиждан хаос от простотия и глупост! Най-скандалният и нагъл бонус всъщност не е на отделни лица, а на ПП ГЕРБ! Истинската гавра е бонуса на ГЕРБ! ГЕРБ взема на година по 20 милиона лева бонус от нашите пари - на майките, децата, бедните, безработните ,болните и т.н. 20 милиона лева бонус! В Европа няма такава партия която да получава такъв бонус! В тая мизерия и бедност до която ни докара ГЕРБ - опоска фискалният резерв, взема дълг под формата на ДЦК, разсипа икономиката, докара 12% безработица и замрази пенсии и заплати, не бонус, а заплати не заслужават! За 3 години са вземали 60 милиона лева бонус да го върнат незабавно иначе ще ги гоним с камъни! Ето това е отговорът на тяхната простотия глупост и популизъм! А щетите от управлението им ще са за години напред!

  Тия срам нямат ли? Какви бонуси ще връщат? Смешните 100 хиляди лева? За бога ГЕРБ като партия на година взема 20 милиона лева бонус! Задето ще ни докара до нова национална катастрофа! 20 милиона лева за 4 години това са 80 милиона лева бонус! Къде в Европа го има това?

  Жалкото милиционерско управление е на път да създаде наистина невиждан хаос от глупостта и простотията съчетана с популизма с които управлява. Все е било некадърност и некомпетентност ама чак пък толкоз!

 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Браво.

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Пак ще намерят вратичка....Отърваният-отъран, е.аният - е.ан!

 16. 16 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Значи така отново МВР и подопечните му агенции нямат единен класификатор на длъжностите и заради това няма да са включени в закона.
  Нямам думи - значи министерството с най голям бюджет не може да направи нещо подобно !!!!!!
  Ами да се поучат законодателите и да вземат опит от Петър I и да направят нещо като неговата "Рангова таблица" - служител А от това министерство се равнява на служител Б от онова или на В от МВР
  След което е много лесно и със заплатите служители ранг Д взимат 100 лв служители клас Г + 20% клас В + 30% от заплатата на Д а клас Б взимат 40% от основната (на Д) ......
  След като бъдат приравнени заплатите на всички служители е нормално в ранговата таблица да бъдат въведени и министрите - така всеки гражданин ще може да проследи и знае заплатата на кой да е служител /дори и на министър председателя/.
  По подобен начин да бъдат уредени и регулярните бонуси а не "Аз взех 200 а шефа 200 хиляди".С този подход ще се избегне и варианта за самоповишаване на заплатите."Искаш да си вдигнеш заплатата !!!" Няма как тя е вързана със заплатите на цялата редица низходящи от теб - трябва да вдигнеш и техните, ако има пари !

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 17. 17 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Обикновените държавни служители леко се разминават с тези бонуси. Повечето от тях са на 400-600 лева заплата и ако имат по 100 лева на година са щастливи. Тази схема ще удари най- вече тях. Ще стимулира подмазването и блюдолизничеството. Ще е инструмент за сплашване на всички с експертни длъжности.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 18. 18 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#14] от "daniel_defoe":

  за коментара на Меркел нали ?

 19. 19 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 696 Весело

  Аз много не разбирам от финанси ама тези промени ми зручат така:

  Има тук едни кинти дето трябва да се вземат от едни хора.

 20. 20 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Веднага давам два примера - Пламен Орешарски напълни фискалният резерв от 4 милиарда на 8 милиарда! Намали дълга на Б-я до 14% от БВП и всяка година се увеличаваха доходи и пенсии. Орешарски заслужава 1 милиард лева бонус само заради факта че е напълнил резерва с 4 милиарда лева.

  ГЕРБ и Симеон Дянков опоскаха фискалният резерв и сега се канят да окрадат и сребърният фонд! Вземат заеми под формата на ДЦК и увеличават дълга на страната по примера на Виденов и Гърция! И замразиха доходи и пенсии! Не бонуси ами и заплатите си не заслужават а трябав да бъдат изгонени с камъни кано най-некадърното и некомпетентно пуравление. Управлението на глупостта и простотията!

 21. 21 Профил на selena
  selena
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  а какво чакаха досега? правят се все едно не са знаели и сега всичко ще наредят.

 22. 22 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#21:"selena"]а какво чакаха досега? правят се все едно не са знаели и сега всичко ще наредят.[/quote]
  Е, а Боко откъде да знае, човекът? Кой, кой да МУ каже? няма кой, Дянков е "гроб"))))))

 23. 23 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#20] от "merkel":
  Попай, четеш ми мислите, "рапорт даден"! Нема смисъл да пиша поичи, ти ми взе акъла)))))

 24. 24 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Сега всички крадци от БСП, ДПС и НДСВ да върнат милиардите които откраднаха от нас, пък нека си задържат стотиците хиляди бонуси; ГЕРБ ще върнат 200 - 300 000 и какво от това, като комунистите и турските шпиони използват всичките тези открадати средства, за да съботират правителството и да додрапат пак до властта, въпреки волята на мнозинството !!!

 25. 25 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Сега всички крадци от БСП, ДПС и НДСВ да върнат милиардите които откраднаха от нас, пък нека си задържат стотиците хиляди бонуси; ГЕРБ ще върнат 200 - 300 000 и какво от това, като комунистите и турските шпиони използват всичките тези открадати средства, за да съботират правителството и да додрапат пак до властта, въпреки волята на мнозинството !!!

 26. 26 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#13:"merkel"]Жалкото милиционерско управление е на път да създаде наистина невиждан хаос от глупостта и простотията съчетана с популизма с които управлява.[/quote]
  Имаш един постинг от миналата година за Плевнелиев За него не съм те чул да правиш скорошно "заграфисване". Пусни фандък, да те чуем и на тази тема? Откакто "обърна" палачинката си мноо нахъсан, бре Брао, брао...

 27. 27 Профил на nikoletam
  nikoletam
  Рейтинг: 466 Неутрално


  ПО - ПУ - ЛИ - ЗЪМ ................

 28. 28 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante":

  Точно това беше политическата цел на премиера, да се намали корупцията и по малко да се натискат да работят в държавни служби. А това означава, че електоратът на БСП и ДПС се намалява, затова двете партии пикаят кръв за новите закони.

 29. 29 Профил на economist
  economist
  Рейтинг: 584 Неутрално

  ПРИКАЗКА ЗА РОБИН ХУД
  Вървял си някакъв човечец в шеруудската гора и изведнъж срещу него изскочил страшен мъж.
  - Не се страхувай! Аз съм Робин Худ, взимам от богатите и давам на бедните. Ето ти една кесия жълтици.
  - Аз съм бога-а-ат, бога-а-ат.........развикал се човечецът.
  Робин Худ извадил тоягата, проснал го на земята и му взел кесията.
  - Аз казах ли ти, че взимам от богатите, мършо.....

 30. 30 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Весело

  Да ви е проблема бонусите!
  Те случайно/или не/ изплуваха. Незнайни са пътищата чиновнически за източване на бюджета. Бонуси, ДМС, награди, точкова оценка, бордове...И то всички законни. Бъдете сигурни, дори и да променят закона, пак ще намерят начин. Май забравихме как Цецо след забраната на дарения от физически и юридически лица, принуди общините да даряват на МВР!
  Нищо ново под слънцето... За съжаление...
  Това правителство копира всички грешки на предходните и то гарнирани с еФтин ПР!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#27] от "nikoletam":

  ПАЛИ ПИПЪЛА ИЗБИРА ПАРТИИТЕ ЗАРАДИ ПОПУЛИЗМА ИМ!

  Стига ,както всички производни на БСП до сега,са действали срещу пипъла!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Типичен прийом, копиран от Т.Живков. Предложението е тъпо - например никой не отменя бонусната система: заплата + бонус, равен на нея, за служителите, заети с европейските програми (а сме на последно място по усвояване и първо по кражби).
  30% променливи по 4 тримесечия са 120% бонус годишно + другите, които фигурират в проекта. Второ - променливата величина е според преценката на началника, а би трябвало да се дава по обективни критерии - публичен рейтинг на одобрение и разходвани средства (т.е. икономии).
  Добавките за клас са начин да се опазят служителите от конкуренцията на частния сектор и по-високите му заплати - има го навсякъде по белия свят. Ранговата таблица, за която вече спомена един пост нагоре, я има в Англия, Германия и др. Но никой не я въвежда.
  Ще върнат бонусите, но това е малката правда, както казваше Живков и с която той определяше извращенията при социализма. Просто в ход е поредната ПР акция на фона на спадащите рейтинги. Голямата "правда" е, че имаме една от най-големите администрации в Европа на 1000 души от населението, може би една от най-неефективните, най-крадливата и на второ място след гръцката по издръжката й като % от БВП. Там обаче Бойко и ГЕРБ не искат да пипат.

 33. 33 Профил на ivan
  ivan
  Рейтинг: 409 Весело

  Пак урбулешко законотворчество. Бутнат пешеходец - хайде глоби 5453636363 лева за минаване на червено и 20 последователни доживотни присъди за каране след 1 бира. Някой взел бонус - ще правим специално закон по темата. Утре някой с червена кола ще засече виден държавен мъж и току виж осъмнем с напън за законова регулация на индустралния дизайн. Почвам да се чудя как примерно мобилните телефони още са легални в тукашната територия, като и бандитите ги ползват за комуникация.
  Реагира се силно, тъпо и след събитията

  "Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups."
 34. 34 Профил на 7vodki
  7vodki
  Рейтинг: 409 Неутрално
 35. 35 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Само не разбрах, защо като следствие от това, че разни заместник министри и шефове на агенции са си прибрали от 40 до 70К, ще се намаляват парите на държавните служители?!
  В разните министерства тези, които вършат същинската работа са на по 600- 700. С бонусите да го докарат до 900 на годишна база. Дянков като намери, някой в ЕС, дето да напише свестен закон, например, за тия пари, да дойде да ми се обади.
  И после що четем смешки в ДВ.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 36. 36 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante":

  Съгласен съм с теб! Повечето чиновници и сега работят колкото да не заспят и единствено се мобилизират кога стане време за бонуси. Съдя по познати, които работят в различни министерства. Винаги се тачат "парашутистите" и явно така ще бъде. А дали ще се разбягат? Ако ме питаш - тези които са много напред с материала отдавана са в частният сектор. Повечето чакат пенсия, или както казах са 'парашутисти". Имат си обучения в чужбина (Барселона, Париж, Берлин и тн), но разбира се не всеки ходи - само тези, които най много са "заслужили". Също като са бонусите.

 37. 37 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  И накрая какво излиза че шефовете си запазват правото да взимат най-големият пай от бонусите.

 38. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  [quote#28:"latsy"]Точно това беше политическата цел на премиера, да се намали корупцията и по малко да се натискат да работят в държавни служби. [/quote]
  Целта на кабинета на премиера беше просто да отклони общественото мнение с поредния кьорфишек с който на принципа "разделяй" да насъсква по между им различни социални прослойки .
  Корупцията на ниски нива е незначителна а в същото време сме свидетели на мощни корпоративни лобита в парламента и МС поддържащи картели и монополи !
  Има поне 20 компании които се развиват чудесно по време на криза с протекциите на герб.
  Какви са "бонусите" от олигархията и чуждите монополи дори и Wikiliks не може да предположи !?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 39. 39 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dexx":
  [quote#35:"Dexx"]Само не разбрах, защо като следствие от това, че разни заместник министри и шефове на агенции са си прибрали от 40 до 70К, ще се намаляват парите на държавните служители?! [/quote]

  Що да ги намаляват?
  Ще работят за тези пари за които са подписали трудов договор. Без бонус, освен ако не е записан изрично!
  Ако не им изнася на борсата или в чужбина!
  " Калинки" бол в държавата.
  Чиновници и то без образование.

  "Пиесата "Големанов" е написана през 1928 г. Минали са цели 80 дълги години от нейното създаване и някак странно звучи това, че и в този момент тя е изключително актуална.
  Сега струва ми се, нищо не се е променило. Героите са същите, само малко по-жестоки. Проблемите са същите, само малко по-страшни."
  http://www.teatri.bg/staging.php?id=60

  Четете, абсурдите не са от днес...
  Ама що още ги търпим и се примиряваме с тях!?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 40. 40 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#39] от "drakar65":

  В момента наистина малко ще са тези, които ще зарежат държавната работа и ще излязат на борсата. Както беше писал някой по-горе, обаче, кризата все някога ще свърши и всички, които могат да вършат нещо, ще отекат към разни консултатски компании. И тогава пак ще вършат същото, само че с наще данъци, ще им плащат по пет пъти повече.
  А "Калинка" не е най-точния пример за някой, който върши добра работа за малко пари

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 41. 41 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1494 Весело

  В Гърция държавния служител взима поне 4 пъти по-висока заплата от този който масово работи в частния сектор, а реално частника изкарва парите на държавната администрация. В България с тия бонус схеми ще излезе, че държавните служители взимат поне два пъти повече пари отколкото заетите в частния сектор - говоря за средна залата. И в крайна сметка ще излезе, че на Дянков дупката в бюджета може да се запълни от бонуси на държавните служители като доходите им се изравнят с тези в частния сектор... съвсем хипотетично.

  Та с тези пари да закърпят пробития бюджет, или да не ни пипат сребърното фондче... ммм?

  Жената е покана за щастие
 42. 42 Профил на Пешо Атома
  Пешо Атома
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#25] от "svoboda1":

  Браво на Станишев! Вдигна на два пъти, пенсиите и заплатите, 8 млрда резерв остави, заслужават си бонусите!
  „Като искат герберите да сравняват да сравнят това:
  Eдните взимаха и пълниха резерва, другите взимат и празнят резерва! Едните увеличиха пенсии и заплати двойно другите замразиха пенсии и доходи. Едните намалиха външният дълг до рекордни стоности другите увеличиха за пръв път от Виденов насам външният дълг като вземат заеми под формата на ДЦК! Едните намалиха безработицата до 4% другите увеличиха безработицата до 12%!

 43. 43 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#42] от "Пешо Атома":

  пич, не забравяй, че правителството на Станишев управляваше в обстановка на световен икономически подем (или по-скоро балон). За такива условия, постигнатото от него е срамно малко, а не някакво постижение. Да не говорим какви са резултатите от тоя 'подем' - хиляди необитаеми бетонни уроди из курортите, по които сега висят табели 'продава се', и са по същество неизплатим дълг. Безработицата спадна до рекордно ниски нива точно защото рекордно голям брой хора бяха заети в безсмислено строителство и съпътстващите го производства.
  Истинските инвестиции (в производство, развойна дейност и т.н.) бяха почти нула. Едно интелигентно управление би насочило свободните парични потоци именно натам, а не към унищожаване на природата чрез безразборно и никому ненужно строителство.

 44. 44 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dexx":

  Не съм против държавните служители. Напротив дори сега получават по-малко от това което заслужават в предвид отговорностите които поемат. И постоянно под възможността да "изгорят" заради гафовете на някой министър.
  Против съм това да се увеличава държавната администрация и много хора да получават малко пари, но да имат сигурна работа. "Държавна хранилка"!
  Затова намесих и "Големанов"
  Това според мен си е чиста уравниловка от годините на "развития социализъм"! Така ли борим безработицата?

  П.С. "Калинката" е символ...
  Не визирам конкретно лице.
  Ама още пролетта не е дошла и те се разлетяха...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 45. 45 Профил на Хейтър-от-все-сърце
  Хейтър-от-все-сърце
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ББ разиграва всички- и чуждите, и своите. Абсолютен произвол. Променя конюнктурата на всеки 6 часа.

 46. 46 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  [quote#36:"greenman"]Съдя по познати, които работят в различни министерства. Винаги се тачат "парашутистите" и явно така ще бъде. [/quote]
  Пак казвам на ниските нива корупцията е малка страшното е на високите нива там стават там са престъпните схеми и там се източва държавата респективно данъкоплатците!

  Примерно контрабандата на цигари в момента е на най-високи нива от 20 години на сам .
  От неснижаемите 12-15% днес можем да се похвалим с 35-40% от общия пазарен дял !
  Последната масирана акция залови 5 кутии без бандерол !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 47 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#42] от "Пешо Атома":

  Сега всички крадци от БСП, ДПС и НДСВ да върнат милиардите които откраднаха от нас, пък нека си задържат стотиците хиляди бонуси; ГЕРБ ще върнат 200 - 300 000 и какво от това, като комунистите и турските шпиони използват всичките тези открадати средства, за да съботират правителството и да додрапат пак до властта, въпреки волята на мнозинството !!!

 48. 48 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Въпрос от Сашо Диков зададен снощи в канал 3 - колко ни струва турнето на Бойко Борисов в Тунис? На българската държава и данъкоплатци имам в предвид. Турнето, екскурзията, туризма както искате го наречете. И както се изрази Диков само да не кажат че милиционерският режим учи на демокрация диктаторският режим че ще станем за смях в цял свят! То простичкият въпрос на Сашо Диков колко струва пътуването на ББ до Тунис???

 49. 49 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#44] от "drakar65":

  +++

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 50. 50 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Гневно

  Прилагателното "нагъл" в българския език има 4 степени на сравнение: Нагъл, по-нагъл, най-нагъл и ГЕРБ-аджия!!!

 51. 51 Профил на Мерудийкова
  Мерудийкова
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Да вкарат в съда всички, които неправомерно крадоха от страна на предходните 2 управления, с които Бойко редовно си чеше езика. Да им п////я на бонусите. Дреме ми, Станишев осмука резерва като да не казвам какво.

 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До[quote#51:"milasimi"]Дреме ми, Станишев осмука резерва като да не казвам какво. [/quote]

  30.04.2005
  Общ баланс на ФР 4 868.6 млн лв.
  30.04.2009
  Общ баланс на ФР 8 306.9 млн лв.

  Явно чувстваш някаква незадоволеност и си се размечтала за осмукване, като да не казваш какво!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#48:"merkel"]колко струва пътуването на ББ до Тунис?[/quote]

  Евтино е! Когато Бойко лети не ползва самолет!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#36:"greenman"]Винаги се тачат "парашутистите" и явно така ще бъде[/quote]

  Типичното разсъждение на комплексирания некадърен чиновник без значение дали е в държавния или частния сектор. Понеже не може да напредне в кариерата поради некадърността си и понеже не може да признае сам пред себе си този факт, той възприемата тази теза, като един вид психо-диазепам.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#52] от "tribiri":

  Те не четат. Пишат. Убедително, със самочувствието на знаещи, а информацията черпят от ШОК, Уикенд и други по-специализирани издания като "Телеграф" и "Всеки ден"...
  Да помогнем с картинка, щото с комикси се справят по-лесно. Шъ объркаш нещото с тез числа и ще хване да се загуби из дати и цифри.
  http://argumenti-bg.com/imgs/economics/fiskalen.jpg

  Ecrasez l’infâme
 56. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#55] от "Graf":

  Освен, че не четат ми прави впечатление, че се използват термини като:
  "Всички знаем, че ..."
  "За никого не е тайна, че ..."
  "Абе знаем ние, че ..."
  и после следва някаква гръмка глупотевина, нямаща нищо общо с реалността.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 57 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#55] от "Graf":
  До коментар [#56] от "tribiri":

  +++++++++++

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 58. 58 Профил на go
  go
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Те така се "работи". Пълен хаос е тва правителство.

 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#43:"Ментор"]Истинскте инвестиции (в производство, развойна дейност и т.н.) бяха почти нула.[/quote]

  До коментар [#55] от "Graf":

  Ето типичен пример на напълно безхаберно изказване в коментар 43.
  Човечецът не си е направил труда да види, че в периода 2001-2008-ма ръстът на БВП в промишлеността по цени 2005-та година е над 50%. Ръстът на БВП в информационните и творчески продукти е 177.6%. Вярно е, че има и ръст на строителството от 85.5%, но в същото време операциите с недвижими имоти отбелязват спад от 3.6%.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Иван Костов е виновен и Малтинчо да не говорим за Синята коалиция!

 61. 61 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  ".....измененията имат един сериозен недостатък - не обхващат администрацията в сектора "Сигурност" - МВР, отбраната, ДАНС и др."
  Цецко пак се измъкна, ще почне едно мотане с класификатора, като с уредите на Лукойл

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 62. 62 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#60] от "aaaa":

  Абе не са виновни, ама Гяуров отвори кутията на Пандора и сега започнаха някакви браунови движения в правителството, които до нищо добро няма да докарат.
  Резките промени в управлението на големи системи винаги водят до нанасяне на трайни повреди и загуби.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 63. 63 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#59] от "tribiri":

  Или пък туй:

  [quote#43:"Ментор"]Едно интелигентно управление би насочило свободните парични потоци именно натам, а не към унищожаване на природата чрез безразборно и никому ненужно строителство.
  [/quote]

  Най-странна е идеята, че с "интелигентни" управления може да се насочва някакъв капиталов поток и да се управляват преценките на инвеститорите в това, кое е печелившо и кое губещо.
  На мен не ми стига фантазията как това може да се случи през управленския инструментариум на държавата - закони и подзаконови актове. Най-смелото ми предположение е някакви диференцирани данъчни ставки, но това може само да намали или спре инвестиционна активност в един сектор.
  Как ще стане привличането на инвестиции в други сектори, ако нама интерес към тази дестинация...
  Еле пък, като активните политики в тази посока се правеха, като преразпределението през бюджета намаля от 40% праз 2005 на 37% през 2008, а днес вече е 35.4%... Демек с мантрите "ниска данъчна и осигурителна тежест", "ниска цена на труда" и "пазарът решава всичко..."
  Е, каквато е квалификацията на пазара на труда съответстваща на ниската и цена, такива и инвестициите.

  Ecrasez l’infâme
 64. 64 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#61] от "etkata":

  Предполагам, че преди да се изкажеш си прочел(а) Закона за МВР и Закона за ДАНС и си установил(а), че тези неща не са регламентирани там?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 65. 65 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Прави впечатление че по темата с бонусите и корупционните практики отсъства името на Иван Костов Мартин Димитров и Синята коалиция ,като обичайните заподозрени, но трябва да се отбележи ,че кутията на Пандора беше отворена от Димо Гяуров!

 66. 66 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#63] от "Graf":

  Абе форумите са си като едновремешните кръчми, само дето няма бира
  Всеки чул, недочул нещо и почва да обяснява как “Туркия ке падне” .

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 67. 67 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  частните бизнесмени родени в бьлгариа израстнали и изучени в бьлгариа се правиат на по велики от дьржавата бьлгариа и дават 10% даньк а дьржавните служители избрани на избори не обслужват дьржавата като оставиат 90% от дохода на частниат бизнес да стои в частни банки

 68. 68 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1480 Любопитно

  До коментар [#41] от "Bgpainter":

  Ако добавиш и излишните разходи за народните ни представители /ще има 100 000 лв спестени само от тоалетна хартия/ може и на печалба да излезем.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 69. 69 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante":

  Ужасно си прав!
  Точно това ще се случи.
  А всъщност точно тези служители влачат каруцата и как ще да останат като освен за идиоти ги нарочиха и за крадци!
  На мен ми е любопитно как това едно решение се връзва с предлаганата от Дянков реформа?
  И като не се връзва какво се случва с тази нова система за заплащане и ефективноста на администрацията?!

 70. 70 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Отклоняване на вниманието е всичко това, как не го разбират хората!

 71. 71 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Симеон Дянков заяви, че измененията имат един сериозен недостатък - не обхващат администрацията в сектора "Сигурност" - МВР, отбраната, ДАНС и др. Това се наложило, тъй като в този сектор изобщо нямали общ класификатор на длъжностите"

  ех, уж сме всички равни ама шапкарите пак са по-равни (разбирай по-специални) от останалите....точно като едно време...

  сещам се как през 1986 членовете на ЦК бяха специално известени да не ядат евентуално заразените чернобилски марули и да пият само вносна минерална вода....

 72. 72 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1288 Весело

  ха ха ха
  пак ПР промени и закони на парче. След 2 год и тези ще се хуждаят от поправка.

  С удоволствие бих гласувал за правителство което има някаква визи за държавата като закони и администрация за поне 15 год напред, ама няма как на БГ да и се случи такова нещо.

  Ще чакаме спасителя с маркуча

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK