До две седмици производителите на лекарства ще предложат по-ниски цени

До две седмици производителите на лекарства ще предложат по-ниски цени

© Красимир ЮскеселиевДо две седмици  производителите на лекарства в България ще предложат нови, по-ниски цени на лекраствата. Това съобщи здравният министър Стефан Константинов след среща с производителите на оригинални и генерични медикаменти, в която участва и премиерът Бойко Борисов, съобщи БНТ.


По думите на министъра по този начин със сегашния бюджет на здравната каса ще може да се осигурят медикаменти за повече пациенти. 


Трябва да бъдат осигурени по-евтини лекарства, било то на здравната каса или на аптечната мрежа. Това беше основната теза, която се сподели и имаме уверението, че до две седмици производителите на лекарства ще дадат новите си оферти за отстъпки към здравната каса, които ще се съобразят с бедния български гражданин. По този начин ще се спестят средства от здравната каса, които средства ще могат да се използват за други цели или за купуване на още повече лекарства, за да може всеки нуждаещ се да има, обясни министърът. 
Могат да се предоставят отстъпки, валидни само за България, без те да засягат пазарите в други държави, които да помогнат продуктите, които касата заплаща, да стигат до повече пациенти. Това обясни Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. В отговор на въпрос в какъв размер може да са тези отстъпки, той коментира, че е възможно да са 5-10 на сто.


Собственикът на "Софарма" Огнян Донев и председател на Българска генерична фармацевтична асоциация, посочи, че още до три дни компанията ще излезе с конкретно предложение за по-евтини лекарства.


Фирмата беше обвинявана, че продава едни и същи лекарства по-евтино в Турция и Сърбия отколокот на българския пазар.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK