Предучилищното образование на ромчетата е ключово за интеграцията, смята Лютви Местан

Ромската махала в село Катуница

© Георги Кожухаров

Ромската махала в село КатуницаОбразованието на ромския етнос, основен инструмент за интеграция на общността, изостава на първо място заради липсата на предучилищно образование на децата. Това заяви депутатът Лютви Местан от ДПС днес на парламентарната дискусия за новата стратегия за интеграция на ромите до 2020 г.


"В стратегията се казва, че 28 % от ромските деца не завършват начално образование. Но колко са въобще непостъпилите в първи клас деца?", запита зам.-председателят на ДПС. Ключът към проблема с приема и задържането на децата в училище – в начално, а впоследствие и в средно и висше образование, е предучилищното образование, където те трябва да се учат на български език, смята депутатът. "Ако не посещават детска градина, тези деца живеят в моноезикова среда и постъпват направо в първи клас, без да знаят националния език – това е неравен старт", каза той. Недоброто усвояване на езика се проявява в отпадането на много ученици в пети клас, когато езикът би трябвало да е надграден и се оценяват знания.


Поради това трябва да се осигурят достатъчно детски градини в големите ромски квартали, посочи Местан. Той даде за пример сливенския квартал, където по официални данни в момента живеят 12 000 души, а реално по всяка вероятност и повече. "До този квартал има една – единствена детска градина за 100-200 деца, а реално ромските деца тук са сигурно поне 2000. На 10 деца има по 1 място в детската градина. Ако през 2020 г. не решим проблема със 100 % ангажиране на всички ромски деца (а същото важи и за децата от другите малцинства), няма да изпълним целта на тази стратегия", каза той.
След изказването на Местан Мая Манолова от БСП атакува вицепемиера Цветан Цветанов, който оглавява съвета по етнически въпроси, подготвил стратегията. Тя посочи, че точно докато текат обсъжданията на ромската стратегия, в Кюстендил, където има голяма общност на малцинството, се закрива училището и детската градина в ромския квартал.


Атака се въздържа от гласуване на стратегията, каза Павел Шопов от партията. Причината е,ч е партията на Волен Сидеров не желаела да участва в този "ялов дебат", "дебат по задължение", който бил като "етюд за третокурсници във ВИТИЗ", който управляващите разигравали "с цел да убедим някого, че сме загрижени за циганите", каза Шопов. Депутатът коментира, че представителите на другите партии водят дебата с "комсомолски, пионерски плам" и каза, че тази стратегията се приема единствено защото "едни бюрократи в Брюксел решили, че всяка страна трябва да има такава стратегия". Досега българският парламент е обсъждал 4-5 такива стратегии, всичките безрезултатни, добави той.


Според Шопов, начинът за интеграция на ромското малцинство е "ефективната наказателна репресия – борба с т.нар. мешере (ромският съд), "циганските босове – 200-300 в страната и вие много добре ги знаете по карта", обърна се той към вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, който присъстваше на обсъждането. Цветанов оглавява съвета по етнически въпроси, който написа новата ромска стратегия и план за действие към нея.


Независимият депутат Димитър Чукарски репликира Шопов, че от Атака нямало да гласуват, "за да не се разбере, че при гласуването на този важен национален въпрос" партията има само трима души в зала.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Вината е 100% на родителите им - повечето умишлено не записват децата си в градина и на училище. А образованието е ключът към очовечването на този 'етнос'.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Ключовото за интеграцията на ромчетата е да спрете да ги интегрирате насила а да бъдат равноправни граждани с равни права и особено,отговорности!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Вярно е. Колкото по отрано циганчетата биват вземани от социалните институции - ясли и детски градини, толкова по-голяма е вероятността престоят им там да намали вредното семейно влияние и от децата да израснат достойни и полезни членове на обществото. В този смисъл, Местан да не повтаря неща, които се знаят, ами да даде идеи и да направи нещо с което да принуди циганите задължително да си дават децата на ясла и градина от най-ранна детска възраст.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 4. 4 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 497 Весело
 5. 5 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Смята ли? Да спре да смята, защото от сметки само глупости следват! Да вземе започне да мисли...

  Ала, бала!
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#3] от "VеnRus 2008":
  Разбира се - стига да си плащат,както българите.

 7. 7 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Изключено,, г-н Местан!! В предучилищна възраст малките циганета са заети в цинганските училища - там ги учат да не работят, да крадят и лъжат!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. 8 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Що е това РОМ? Това е ЦИГАНИН , койте са срамува от ЦИГАНИЯТА СИ!!!!

 9. 9 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#3:"VеnRus 2008"] В този смисъл, Местан да не повтаря неща, които се знаят, ами да даде идеи[/quote]
  Чилякот е дал идея,ама вен-русата чукча е писатель,а не читатель :
  "До този квартал има една – единствена детска градина за 100-200 деца, а реално ромските деца тук са сигурно поне 2000. На 10 деца има по 1 място в детската градина."
  Пари за спортни зали,"военни" мисии и бонуси - бол,ама за здравеопазване и образование ...нанай.


 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  [quote#6:"xmm"]Разбира се - стига да си плащат,както българите. [/quote]


  Съгласна съм дори и да не плащат, само и само децата им да ходят на ясли и на градина. Колкото повече време прекарват далеч от отровната семейна среда - толкова по-добре за децата. Само чрез просвещение и образование има някакъв шанс да се реши циганския проблем. И това трябва да почне от най-ранна възраст, още докато циганетата са на по година-две. Щото, минат ли 7, забрави дето да можеш да ги промениш и да направиш хора от тях.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#9] от "ibryam_ali":

  Напротив, това не е решение, а просто съобщаване на факти. Има хиляди семейства, които умишлено не си дават децата нито на градина, нито на училище, щото това било вятър работа. Тоест, тези хора трябва да бъдат накарани по някакъв начин, дори и насила и това е, което трябва да решават Местан и другите депутати - как да принудят циганите да си дават децата на училище, градина и ясли.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това е тъка ,но дали те го осъзнават.

 13. 13 Профил на edk
  edk
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За осемте години, дето деляхте властта, какво направихте за интеграцията на циганетата. Колко училища и детски градини построихте на избирателите си?

 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Прав е Местан, но въпросът на №13 към съпричастността към проблема от страна на БСП и ДПС е много точен. И онази простотия, вместо да пита, да даде пример те какво направиха. Но без извеждане от тази отровна среда, децата ще повтарят родителите си и държавата наистина трябва да се заеме с проблема, а не само да се купуват гласове, които да определят нашето бъдеще.

 15. 15 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Детска градина,училище до 12 клас и успех над 4,50!Иначе никакви помощи!!!Не само за циганите,а за всички(и за останалите 3% да важи).

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 16. 16 Профил на iamscientist
  iamscientist
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Лютви Местан откри топлата вода, също става за заглавие!

 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Много правилна констатация.За да заобичат книжките и науките ромчетата трябва от много малки да се задължават да посещават Детска градина.

 18. 18 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Колкото и да ги задължават и карат насила да се учат,ако не се спре практиката 12-13 циганета да забременяват и да раждат деца-всичко ще е бошлаф!

  Турсакото БСП естествено не обелва и дума по тоя въпрос!

  Щото една бременна 13 г.циганка означава само едно-чао даскало,чао интеграцийо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK