Предучилищното образование на ромчетата е ключово за интеграцията, смята Лютви Местан

Ромската махала в село Катуница

© Георги Кожухаров

Ромската махала в село КатуницаОбразованието на ромския етнос, основен инструмент за интеграция на общността, изостава на първо място заради липсата на предучилищно образование на децата. Това заяви депутатът Лютви Местан от ДПС днес на парламентарната дискусия за новата стратегия за интеграция на ромите до 2020 г.


"В стратегията се казва, че 28 % от ромските деца не завършват начално образование. Но колко са въобще непостъпилите в първи клас деца?", запита зам.-председателят на ДПС. Ключът към проблема с приема и задържането на децата в училище – в начално, а впоследствие и в средно и висше образование, е предучилищното образование, където те трябва да се учат на български език, смята депутатът. "Ако не посещават детска градина, тези деца живеят в моноезикова среда и постъпват направо в първи клас, без да знаят националния език – това е неравен старт", каза той. Недоброто усвояване на езика се проявява в отпадането на много ученици в пети клас, когато езикът би трябвало да е надграден и се оценяват знания.


Поради това трябва да се осигурят достатъчно детски градини в големите ромски квартали, посочи Местан. Той даде за пример сливенския квартал, където по официални данни в момента живеят 12 000 души, а реално по всяка вероятност и повече. "До този квартал има една – единствена детска градина за 100-200 деца, а реално ромските деца тук са сигурно поне 2000. На 10 деца има по 1 място в детската градина. Ако през 2020 г. не решим проблема със 100 % ангажиране на всички ромски деца (а същото важи и за децата от другите малцинства), няма да изпълним целта на тази стратегия", каза той.
След изказването на Местан Мая Манолова от БСП атакува вицепемиера Цветан Цветанов, който оглавява съвета по етнически въпроси, подготвил стратегията. Тя посочи, че точно докато текат обсъжданията на ромската стратегия, в Кюстендил, където има голяма общност на малцинството, се закрива училището и детската градина в ромския квартал.


Атака се въздържа от гласуване на стратегията, каза Павел Шопов от партията. Причината е,ч е партията на Волен Сидеров не желаела да участва в този "ялов дебат", "дебат по задължение", който бил като "етюд за третокурсници във ВИТИЗ", който управляващите разигравали "с цел да убедим някого, че сме загрижени за циганите", каза Шопов. Депутатът коментира, че представителите на другите партии водят дебата с "комсомолски, пионерски плам" и каза, че тази стратегията се приема единствено защото "едни бюрократи в Брюксел решили, че всяка страна трябва да има такава стратегия". Досега българският парламент е обсъждал 4-5 такива стратегии, всичките безрезултатни, добави той.


Според Шопов, начинът за интеграция на ромското малцинство е "ефективната наказателна репресия – борба с т.нар. мешере (ромският съд), "циганските босове – 200-300 в страната и вие много добре ги знаете по карта", обърна се той към вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, който присъстваше на обсъждането. Цветанов оглавява съвета по етнически въпроси, който написа новата ромска стратегия и план за действие към нея.


Независимият депутат Димитър Чукарски репликира Шопов, че от Атака нямало да гласуват, "за да не се разбере, че при гласуването на този важен национален въпрос" партията има само трима души в зала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK