Общините са взели 39 млн. лв. от концесии през 2011 г.

Общините са взели 39 млн. лв. от концесии през 2011 г.

© Юлия ЛазароваПрез миналата година общините са получили близо 39 млн. лв. от концесионни възнаграждения, стана известно след като министърът на икономиката Трайчо Трайков връчи чековете на тези с най-големи суми.


Пет са общините, които ще получат най-големи суми в близките дни. Очаквано сред тях е Челопеч - заради присъствието на "Челопеч майнинг" - 2.4 млн. лв. Раднево ще получи към бюджета си приход от 2.3 млн. лв., а Гълъбово - 1.7 млн. лв. заради "Мини Марица-изток".


В бюджета на Панагюрище ще постъпят 1.9 млн. лв. На територията на общината работи "Асарел-Медет". Етрополе взима 1.7 млн. лв. от дейността на "Елаците-мед".
В средата на миналата година влязоха в сила промени в Закона за подземните богаства, според които половината от приходите от концесии се прехвърлят на съответните общини, на територията на които е добивът на подземните богатства.


Приходите от концесии на държавата за цялата изтекла година са 63.2 млн. лв.  "Ако бяхме подписали договор с "Шеврон", сумата щеше да е много по-голяма", посочи министър Трайчо Трайков.


По думите му от март - откакто съществува Единният орган за управление на подземните богатства са дадени около 100 концесии и над 150 разрешения за търсене и проучване. Ангажиментите, поети от концесионерите, са да инвестират 175 млн. лв., а очакваното концесионно възнаграждение - над 6 млн. лв. на година. 


Общо 130 общини, което е около половината от тях, вече имат приходи от добивните предприятия на тяхна територия. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK