Медийна НеСвобода

Докладът на Фондация медийна демокрация предупреждава, че приближава смъртта на свободните медии

© Юлия Лазарова

Докладът на Фондация медийна демокрация предупреждава, че приближава смъртта на свободните медииФондация "Медийна демокрация" публикува годишния си доклад, който оценява състоянието на медийния пазар в България през изминалата 2011 година. Изследването съдържа данни и тематично фокусирани авторски експертизи, посветени на процесите в бранша. В традицията на фондацията и на нейната Лаборатория за медиен мониторинг анализите са насочени както към традиционните медии, така към онлайн медиите и социалните мрежи. Изследването за 2011 година е озаглавено: "По-малко свобода, повече конфликти: Български медиен мониторинг 2011". 


В доклада се отбелязва, че през 2011 г. сме свидетели на едно още по-опасно сближаване между сферите на политиката и медиите, което "в крайна сметка се изражда до нездрава, връзка между тях". "И днес политическите жестове на управляващите, независимо от техния мащаб, продължават да са неизменно във фокуса на медийния интерес, като самите стандарти за новинарска 
стойност бяха про(под)менени", констатира ФМД. 


Анализирано е и телевизионното съдържание през 2011 г. Докладът за пореден път констатира, че сериозните, професионални коментатори и публицисти, разследващи журналисти, анализи, дълбочинни интервюта, експертни дискусии и документалистика са изместени от talk show и риалити формати, от развлекателни предавания, които според ФМД "колонизират публичното, телевизионно пространство, инструментализират журналистиката и преформатират възприятието и изискванията към действителността".
В заключението на анализа за състоянието на българските медии ФМД обобщава, че неполитическото съдържание в медиите е все повече обект на бизнес договорености. Начините за създаването му поставят под съмнение свободната конкуренция в България, а 2011 г. донесе дори конфликт между двете най-гледани телевизии - Би Ти Ви и Нова телевизия, и жалба в КЗК. Наред с всички съществуващи опасения от състоянието на отношенията медии-политика това остави допълнителни съмнения за механизмите, по които се създава медийната картина на обществения живот.


Докладът се публикува в контекста на засилващи се критики към българските медии и констатации за разпад на базисните ценности в професията. Тези констатации идват както от авторитетни международни организации, така и от утвърдени български неправителствени организации. Дори от самите журналисти. Годишният доклад на Фондация медийна демокрация (ФМД) стъпва върху всички тези международни доклади и анализи поставящи българската журналистика в мрачния ъгъл на частичносвободните медии. През януари 2012 г. бе публикуван докладът на "Репортери без граници" за 2011 г., в който България заема 80-то място в индекса на свободата на пресата, отстъпвайки с девет позиции надолу спрямо 2010 г. България е класирана последна от страните в ЕС и поделя мястото си в класацията със Сърбия, Чили и Парагвай. Експертите и анализаторите на ФМД анализират и поведението на медиите по време на изборите през 2011 г. 


Екипът на фондация "Медийна демокрация" продължава с мониторинга на медийната среда и през 2012 година. 


Пълният текст на анализа, който е 116 страници, може да бъде намерен в прикачения файл:

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на go
  go
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Колко вярно, колко тъжно.

 2. 2 Профил на go
  go
  Рейтинг: 229 Неутрално
 3. 3 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  СКАНДАЛНО СВАЛЯТ ОТПЕЧАТЪЦИ ОТ ЕКРАН! ЕДНО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ПРЕДАВАНИЯ В БТВ КОИТО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯШЕ НА МИЛИЦИОНЕРСКИЯТ РЕЖИМ ЩЕ БЪДЕ СВАЛЕНО И ТАЗИ НЕДЕЛЯ МЕ У ПОСЛЕДНОТО ПРЕДАВАНЕ. СЛЕД СЕИЗМОГРАФ И СВЕТЛА ПЕТРОВА ТОВА Е ПОРЕДНИЯТ УДАР ВЪРХУ ДЕМОКРАЦИЯТА И СВОБОДАТА НА СЛОВОТО! ЗДОКЪДЕ СТИГНАХМЕ? НАКРАЯ БТВ ЯВНО ИСКАТ ДА ЗАПРИЛИЧАТ НА КРЪГА ОТ МЕДИИ ОКОЛО КТБ И МАФИОТСКО-МУТРЕНСИКТЕ ИМ ВРЪЗКИ. ДОКОГА? А СЛЕД ЕДНА ГОДИНА КАТО ПАДНЕ РЕЖИМА НЯМА ЛИ ДА ВИ Е СРАМ БТВ??????

 4. 4 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  След падането на Светла Петрова свалянето на отпечатъци е пореден удар върху демокрацията в Б-я! Едно от най-стойностните предавания с достойни автори и водещ които не наведоха глава пред властта. Показаха че са смели и имат гордост и не ги е страх нито пък ще се продадат. Респект. След падането на режима ще са едни от малкото които ще могат с високо вдигната глава да кажат ние и тогава говорихме истината!

  Остана както ги нарича Сашо Диков светата троица ни милиционерите на Бойко - Ники дудука Кошлуков и Кулезич!

  Сега отговорността на Слави Трифонов е огромна. Той е тоя остров който трябва да защитава демокрацията и свободата в Б-я срещу режима!

 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  В България е пълно с независими медии. Просто някой трябва да ги отлепи от задника /на/ Борисов.

 6. 6 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  "И днес политическите жестове на управляващите, независимо от техния мащаб, продължават да са неизменно във фокуса на медийния интерес, като самите стандарти за новинарска
  стойност бяха про(под)менени"
  --------------

  Благодарение на ПП ГЕРБ, стандартите за новинарска стойност вече са нъпълно постижими за всеки дудук.

  Покривайки тези напълно подменени и силно занижени стадарти, вече и най-жалкият дудук може да колонизира публичното, телевизионно пространство, инструментализира журналистиката и преформатира възприятието и изискванията към действителността, така както турчин не я е преформатирал.

  Действителността де.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 7. 7 Профил на robinson
  robinson
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не е ли перверзен цинизъм медия да говори за несвобода на ... медии? Нищо лично, само вмятам, че е време Вашата медия да предлага интересно съдържание, ИСТИНСКИ анализи и просто конкретно съдържание. Вие не казвате най-важните неща на хората, вие криете важна информация, спестявате на хората много важни факти. Пример за това е как нито една медия не попита нито един управляващ какви мерки се взимат, за да не бъдем на последно място по образование и на първо по милиция на глава от населението. Нито една медия не попита Плевнелиев каква стратегия ще предприеме за смислени международни отношения. Нито една медия не посъветва хората как да правят бизнес. Нито една медия не изиска отговор от правителството на въпроса: Какво става с българската икономика, с българското общество. нито една медия не поиска отговори за полицейското насилие и безобразията в съдебната система. Нито една медия не каза какви са съдружниците на настоящия премиер, кой е той всъщност. Така че с констатации колко сме зле, не става, "Дневник". Ако искате наистина да сработи нормално гражданско общество трябва да се занимавате не само със себе си, а с хората. Защото сте длъжници всички медии (кои повече, кои по-малко) на хората, прекалено дълго време им поднасяхте политическа помия и замитахте истинските факти. Доста време загубихте на хората да ви четат глупостите и празнодумните статии. Разбира се, с някои изключения, естествено, които за съжаление потвърждават горното.

 8. 8 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#4] от "merkel":

  "Сега отговорността на Слави Трифонов е огромна. Той е тоя остров който трябва да защитава демокрацията и свободата в Б-я срещу режима!
  ...
  Меркел, ...при огромната си любов към финикийските знаци и зависимостта си от Духаня, Славчо мое да бъде най-много ...полуостров.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 9. 9 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Свобода на медиите и Боко -пълна несъвместимост. Може да съществува само едното.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 10. 10 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1401 Весело

  До коментар [#8] от "Мани":

  Много му даваш-цял полуостров!

  Аз казвам четвърт полуостров най-много!

 11. 11 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Триумфът на глупостта, простотията, популизма, некомпетентността, некадърността милиционерският манталитет....или просто ГЕРБ! Журналистите които се уплашиха и наведоха глава или просто се продадоха как ще погледнат колегите си и народа след падането на режима? Кръговете от медии които обслужват режима около КТБ каква ще е съдбата им след падането на режима? В арабските държави тия които бяха част от режима след падането на режимите и диктаторите си отиваха заедно с тях и това е правилното. Цветан Василев и компания трябва да си отидат заедно с режима!

  Ако се питате защо няма реформи....ами много просто за да се правят реформи сеиска ИНТЕЛЕКТ! Знания, умения, качества за да са успешни тези реформи. Така че по-добре, че милиционерското управление не прави реформи, защото пораженията за държавата щяха да са брутални! Хора които са прочели една книга в живота си няма как да управялват успешно и добре и да правят реформи!

 12. 12 Профил на gigow
  gigow
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#7:"robinson"]Не е ли перверзен цинизъм медия да говори за несвобода на ... медии? Нищо лично, само вмятам, че е време Вашата медия да предлага интересно съдържание, ИСТИНСКИ анализи и просто конкретно съдържание. Вие не казвате най-важните неща на хората, вие криете важна информация, спестявате на хората много важни факти. Пример за това е как нито една медия не попита нито един управляващ какви мерки се взимат, за да не бъдем на последно място по образование и на първо по милиция на глава от населението. Нито една медия не попита Плевнелиев каква стратегия ще предприеме за смислени международни отношения. Нито една медия не посъветва хората как да правят бизнес. Нито една медия не изиска отговор от правителството на въпроса: Какво става с българската икономика, с българското общество. нито една медия не поиска отговори за полицейското насилие и безобразията в съдебната система. Нито една медия не каза какви са съдружниците на настоящия премиер, кой е той всъщност. Така че с констатации колко сме зле, не става, "Дневник". Ако искате наистина да сработи нормално гражданско общество трябва да се занимавате не само със себе си, а с хората. Защото сте длъжници всички медии (кои повече, кои по-малко) на хората, прекалено дълго време им поднасяхте политическа помия и замитахте истинските факти. Доста време загубихте на хората да ви четат глупостите и празнодумните статии. [/quote]

  Невероятно вярно! Не знам с колко "плюса" да го оценя!
  Просто не знам какво да изтрия от поста ти, за да го побера във формата?

 13. 13 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Дневник, публикува статия за медийна ( не )свобода...

 14. 14 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Триумфът на глупостта, простотията, популизма, некомпетентността, некадърността милиционерският манталитет....или просто ГЕРБ! Журналистите които се уплашиха и наведоха глава или просто се продадоха как ще погледнат колегите си и народа след падането на режима? Кръговете от медии които обслужват режима около КТБ каква ще е съдбата им след падането на режима? В арабските държави тия които бяха част от режима след падането на режимите и диктаторите си отиваха заедно с тях и това е правилното. Цветан Василев и компания трябва да си отидат заедно с режима!

  Ако се питате защо няма реформи....ами много просто за да се правят реформи сеиска ИНТЕЛЕКТ! Знания, умения, качества за да са успешни тези реформи. Така че по-добре, че милиционерското управление не прави реформи, защото пораженията за държавата щяха да са брутални! Хора които са прочели една книга в живота си няма как да управялват успешно и добре и да правят реформи!

 15. 15 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Когато стане дума за медиина несвобода, журналистите обичат да се изкарат жертви, а всъщност са проводници и инструменти.
  Все едно директор на частна болница да издаде заповед на лекарите да вредят на здравето на пациентите и те безшрекословно да я изпълняват.
  Четвъртата власт, за разлика от другите три, не подлежи на никаква критика, щото няма къде. Другите можеш да ги разискваш, а във вестника ти трият коментариитеза самите тях, като углавно предтъпление.
  Другите поне донякъде се избират, журналята не. Те са над всичко.
  Всъщност цензурата я упражняват те.

 16. 16 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1562 Любопитно

  До коментар [#7] от "robinson":

  Поздравления за коментара!
  Каква ирония на съдбата, нали - често съфорумците се изразяват много по-точно от много журналисти! Светът наопаки...

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 17. 17 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Докладът на Фондация медийна демокрация предупреждава, че приближава смъртта на свободните медии"

  Някой да е изненадан?
  Иначе чудесен анализ! Ама какво от това?
  Нещо да последва? Не! Няма! Мина времето когато можех да чета само "Работническо дело", "Труд" и "Отечествен фронт"!

  Мислете какво и как пишете, журналистите! 21в. е информационен. Вестници не купувам, за телевизора имам дистанционно, а ИНТЕРНЕТ....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 18. 18 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Българските медии са един от най-активните участници в процеса на дезинформиране на населението на страната и отклоняването на общественото внимание от по-сериозните проблеми и предизвикателства на нашето време. Всеобщото мнение, е, че това се дължи на факта, че българските медии са зависими изцяло от корпоративни, престъпни и политически интереси. Точка!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 19. 19 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Забравих...
  Фотограф: Юлия Лазарова. Чудесна снимка! Много микрофони, но срещу тях няма кой да говори! Чудесна илюстрация на текста!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 20. 20 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  От доклада на фондацията, ...."/Не/употребата на свободата" от Гергана Куцева:
  "Информационната зависимост на българските медии от изявите на министър-председателя Бойко Борисов през 2010 г. се превърна в норма, а за 2011 г., може да се каже, че вече е диагноза."
  пп: Ухааа!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 21. 21 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Пак от тази част на доклада:
  "Заключение: интернет и свободата
  ........................
  ........................
  Настоящето на интернет медиите не съвпада с масово разпространената романтична визия за мрежата като пространство на свободата и плурализма."
  пп: Ихаа!...... ...А вее, ...горещо препоръчвам Гергана Куцева, ...защото накрая ще цитирам целия й текст.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 22. 22 Профил на Венета Андреева
  Венета Андреева
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Добре, решавам аз примерно да стана един доблестен и праведен журналист. Съответно никой не иска да ме публикува. Как по- точно ще стигнат моите доблестни и праведни материали до аудиторията, с какви средства ще ги осъществявам и кой изобщо ще ме приеме на сериозно?..
  Не се опитвам да оправдавам състоянието на родните медии, но просто нещата не са толкова лесни както изглеждат и панацея няма.

 23. 23 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#22] от "Венета Андреева":

  Еми пробвай например да си направиш блог.
  Не си писател или журналист, но изразяваш собствено мнение. Споделяш своите виждания, мнения, коментари, дори и майтапи...

  Ето ти някои примери как се прави:
  http://ivanbedrov.com/
  http://ivo.bg/
  http://www.reduta.bg/

  Не е трудно или сложно.
  Просто трябва да се престрашиш да кажеш това което мислиш!

  Това е. Пробвай и ще видиш, че дори е интересно

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 24. 24 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#3] от "merkel":

  Отпечатъци е най- гадното комунистическо предаване, в което няма АБСОЛЮТНО НИКАКВА ОБЕКТИВНОСТ. Мира Баджева последно говори с "политолога" Буруджиева и "социолога" Кольо Колев, които са тъмночервени.

 25. 25 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#24] от "grayeagle":

  Без да съм гледала предаването, реагирам само на забележката ви - истинската журналистика е именно обективно представяне на всички гледни точки. Започнеш ли с "този не може, защото е тъмночервен, син, лилав...." то вече не си истински журналист а само ПР на някаква партия или гледна точка.

 26. 26 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#24] от "grayeagle":
  [quote#24:"grayeagle"]Отпечатъци е най- гадното комунистическо предаване, в което няма АБСОЛЮТНО НИКАКВА ОБЕКТИВНОСТ.[/quote]

  Е и?
  Аз пък си мисля, че трябва да чуя и видя всички гледни точки, били то и на комунисти дори...

  След това АЗ си правя изводите!
  И си преценявам, а не се влия от мнението на когото и да е журналист!

  Право и свобода на избор, не е ли така?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 27. 27 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#26] от "drakar65":


  До коментар [#25] от "heliana":

  Напълно съм съгласен в Вас, но следва да се анонсира честно като предаване на левицата, с гости от кръга на левицата, с водеща гравитираща към левицата и олигарха Райчев, а не като обзорно неутрално политическо предаване. Все си спомням Мира Баджева в нощта на атаката на парламента, как беше до Клара Маринова и депутатите от БСП и обясняваше, че протестиращите били лумпени и че всичко си било наред и Виденов не заслужавал такова отношение и била необяснима тази атака през тая зимна вечер.

 28. 28 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Едно време, когато ги черпеше и им правеше мили очи, медиите с радост припкаха да опипват мускула на помпиера.

  Само че когато взе властта и подаръците и усмивките секнаха, а почна за по-евтино и бързо да ги командва с sms-и и шамари, те се сетиха най-после за загубената си чест и се развикаха "помощ, изнасилват ни".

  Ще им повярва ли някой, при условие, че масата качествени журналисти и публицисти, които отказаха да продадат съвестта си - Иво Инджев, д-р Тони Филипов, Любослава Русева, Евдин Сугарев и много други - избраха трудното битие на творец на свободна практика за да се откъснат от покварата на продажните големи медии?!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 29. 29 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Кофти номер! Тези, които се радваха на най-големия медиен комфорт, сега постъпват нещо, май лошо с журналистите... що така?

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 30. 30 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#24] от "grayeagle":

  Ако не те кефи предаването- не го гледай. Гледай си ТВ7.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 31. 31 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много кадърно подоготвена статия.
  Но едно и липсва - каква е свободата в Дневник?
  Аз твърдя че е никаква и донякъде статията с умелото заобикаляне на щекотливите въпроси го доказва.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 32. 32 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#30] от "ръпончо":

  Защо да не гледам. Обичам ограничени жени, които говорят за политика и икономика, а са . Обичам обясненията на ЦК държанки- Кунева, Карадочева, Баджева. Те са толкова " принципни". Близките им така ги " подкрепят". Те така трогателно обичат руската култура и западните пари. Така са влюбени в Пушкин и руската поезия и така комунистически блудстват на английски. Възбуждам се от негодници. Съдба..

 33. 33 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  [quote#24:"grayeagle"]Мира Баджева последно говори с "политолога" Буруджиева и "социолога" Кольо Колев, които са тъмночервени. [/quote]
  През целия живот на предаването, там постоянна трибуна имаха Кольо Колев, Андрей Бунджулов и подобни алени глашатаи.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 34. 34 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#7] от "robinson":

  Точното мнение, по този проблем. Само искам да добавя, че в България се усвоява "челния " руски опит по превръщането на държавата от парламентарна демокрация във фасадна такава. Путинизацията на Русия започна именно така - първо затвориха устата на медиите, после - на обществото.

  PHILIP
 35. 35 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Ако се абстрахираме от съдържанието, което вече беше обсъдено подробно и се съсредоточим върху формата, ще се види, че журналистите са и най-големите замърсители на езика. Уж са позавършили все образования около българска филология. Би следвало да са компетентни там поне.
  Те не гледат на езика, като инструмент да се разбират хората помежду си, а като средство да блеснат, като наложат нова чуждица или идиотски звучащ неологизъм.
  Най-пресният пример е "бонус", наместо улегналата вече чуждица "премия". За чий чеп ни е нова чуждица, нали имаме вече една? Утре на рушвета ще почнат да казват гифт.

 36. 36 Профил на vik7777
  vik7777
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Нито управляващите са виновни,нито журналистите.Виновни са обитателите на тази територия-те са плодородната почва за явления като описаните.Тоталната апатия,снишената главица,озъртането друг да свърши работата,друг да излезе начело и да заяви високо това,което ти искаш да изкрещиш, но не смееш,защото ще си развалиш рахатлъка ,връзките и удобното живуркане.Иначе се изяждаш отвътре,защо не си като този,който те мачка и унижава.Как да се промени всичко това?Няма надежда!

 37. 37 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#32] от "grayeagle":

  Предполагам слушаш и Деконструкция с Петър Волгин, обожаваш и изблиците на Калина Андролова и наративите на Божан Петров.
  Аз не бих желал да ги слушам но ми е интересно в какви хора ми отиват парите от данъците. Но за английския не си прав.
  Калина Андролова английски не знае, и поради тази причина блудства само на немски. Волгин пък само на руски - затова и този уикенд ще предава на живо от Санкт Петербург. Честно, не се бъзикам

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 38. 38 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1105 Разстроено

  [quote#1:"go"]
  Колко вярно, колко тъжно.[/quote]
  [quote#2:"go"]И колко тревожно![/quote]

  И колко закономерно
  Нима има някой смислен човек, който да е изненадан?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 39. 39 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Правителството няма интерес от разкриването на истнското състояние на икономиката на България. Веднага ще заповнат неудобните въпроси защо дългът на държавата за последните три години е нараснал с над 2 милиарда, а в същото време фискалният резерв се е "стопил" с над 5 милиарда.

  Досегашното функциониране на икономиката беше възможно именно заради оставените резерви, които вече не съществуват. След изчерпване на Сребърния и Здравния фонд няма да остане поле за маневриране. Предстои неминуемо драстично увеличение на всички цени, данъци и такси за да се захрани приходната част на бюджета.

  Има и друг вариант - молба към международния валутен фонд за нови заеми, което е убийствено за българите. Няма шанс за увеличение на доходите, просто няма как при този тотално "изчерпан" ресурс. Чакат ни много тежки месеци и даже години на още по-тежка агония...

  На този фон още по-тъжно и смешно звучат хвалбите на Дянков днес, че сме били в челната четворка в Европа по стабилност.
  Достатъчно е да се погледне средната заплата в Люксембург/едната от 4-те държави/, която е 3150 лева при цена на нафтата по бензиностанциите с 8 стотинки по-евтина от българската. Наистина си е една гавра с нас. Не го заслужаваме.

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#4] от "merkel": Меркел, тебе май са те подменили ?
  Обаче Слави Трифонов не може да се мери с "Шоуто на Бойко Борисов " ! То тече сутрин, обед, вечер по всички ТВ.

 41. 41 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#11] от "merkel":Какво ще правят после ? Каквото направи Уикенд. От пръв критик на Герб, след като го купи дебилът Пеевски , направи салто с винт на 180 градуса и сега лиже ,лиже. Квото е плюл преди.

 42. 42 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#24] от "grayeagle":Доколкото разбирам от китки, това, гербаджиите имате най-различни цветове. Нещо като хамелеони всред цветята. Каквото кажи Бойко и вие сменяте цвета веднага. Другите имат собствени цветове, а вие сте слънчогледи и само следите къде Бойко реже ленти.

 43. 43 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#26] от "drakar65":Аз също. В името на обективността почти всяка вечер отделям 15 минути да гледам новините на ОРТ. Затова не разбирам яростната антипутинска линия на българските медии, явно централно дирижирана. Забравят ,че все пак руснаците ще гласуват.

 44. 44 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Българските медии са абсолютно незвисими!
  Независими и абсолютно свободни от .... гражданите и техните мнения!
  Сал един луд,Мунчо, ......
  Няма разлика и от "Под игото" , а не съм прав и този луд го няма...

 45. 45 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  все пак никога не забравяйте че всеки който си е купил парцала Уикенд е гласувал да го има и все така да си лиже

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 46. 46 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#7] от "robinson":

  Подкрепям напълно!


  До коментар [#4] от "merkel":

  Колега, преди да жалиш "Отпечатъци", прочети това - http://www.novini.bg/news/52977-%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%82%D0%B2.html .

 47. 47 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#46] от "Читател"

  Е и? Хич не ме бърка его-то на Мира! Тематично предаването си бе добро.
  Кой кого е настъпила, кой кого е ...
  Друг въпрос.
  Шитнаха го в най-гледания часови пояс от 8.00 в неделя сутринта! А се опитваше по собствен начин да провокира управляващите. Ама на тях толко им е акъла! Е ако това не е гавра!?

  Босфор-тв, какво друго може да се очаква от тях! С всяка власт, която е.

  "Медийна НеСвобода".
  Свободата е бонуси и комисионни... Санчо...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 48. 48 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Журналистиката,любима проститутка на всяка власт.

 49. 49 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#47] от "drakar65":

  Можеш ли да ми обясниш как едно добро, по твоите думи, предаване стои в ефир толкова време, след като има нищожен рейтинг - в пазарна ситуация, в частна медиа? И защо точно Андрей Райчев и Харалан Александров са любимите гости на водещата, които е поканила за последното му издание - това ли са най-големите умове в страната, най-големите капацитети по темата за свободата?

 50. 50 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#49] от "Читател":

  Не казвам, че е добро.
  Казах, че тематиката на предаването , бе добра.
  Нали правиш разлика?
  Всеки си преценява за себе си.
  Имаше интересни разговори с интересни личности, и то световно неизвестни, млади поети, литератори, неформални личности, политици, социолози, политолози...
  Виж кои са били гостите и... Има архив.

  Последните и гости не искам да коментирам... Неин избор.


  [quote#49:"Читател"] в пазарна ситуация, в частна медиа?[/quote]

  Това да го приема за майтап?
  Босфор-тв, частна медия? Частна на държавата!
  ТВ7- също? На Пеевски? Корпоративна банка? Частна?
  Хайде стига майтапи!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 51. 51 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#46] от "Читател":

  Мира Баджева се таковала с Андрей Райчев?
  Въх че психопатична гнус. Да не е бременна че се била оттегляла?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 52. 52 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Нека да разделяме нещата - едно е какво ще напише журналистът, друго е дали ще излезе във вестника. Стара приказка е, че телеграфният стълб е отредактиран бор! Друг е въпроса, че и журналистите са "саморедактират".
  А тези телевизионни "дискусионни" студия, са всъщност чисто ПР акции. Някъде да има възможност зрители да задават въпроси? Не. Нещата са по предварителен сценарий: ние питаме - вие отговаряте!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK