Разследването срещу член на комисията за конфискация е удължено

Разследването срещу член на комисията за конфискация е удължено

© Георги КожухаровРазследването срещу члена на комисията за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност Красимир Тодоров е удължено в края на миналата година, съобщиха за "Дневник" от Софийската районна прокуратура. "Досъдебнто производство се води срещу Красимир Тодоров, за документно престъпление", съобщи зам.-районният прокурор на София Руси Алексиев.


В края на октомври стана известно, че Тодоров е проверяван заради подадена от него декларация през 2009 г. по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, в която е декларирал неверни обстоятелства - че не участва в управлението на търговски дружества.


Пред "Дневник" и тогава, и сега Тодоров отрече да има проверка срещу него. Той заяви, че през ноември си е извадил документ от Националната следствена служба, че не е осъждан. Според Тодоров районната прокуратура не се занимава с него и той не е уведомяван, че срещу него има разследване.
След това той започна да чете текста от закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, в който се уточнява кога правомощията на членове на комисият се прекратяват предсрочно.


"При смърт, подаване на оставка, обективна невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от 6 месеца, влизане в сила на присъда,  с която е наложено наказание за умишлено престъпление от общ характер..". Според Тодоров той няма влязла в сила присъда и няма причина да напуска комисията.


Тодоров беше избран за член от парламентарното мнозинство на ГЕРБ през лятото на 2010 г.
Разследването срещу него е за декларация от 2009 г. по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, в която Тодоров е записал неверни обстоятелства. По това време той е инспектор в Министерството на правосъдието. В документа той обявява, че не участва в управлението или контрола на търговски дружества и кооперации.


Тогава в. "Капитал" писа, че според регистрите от февруари 2000 г. до август 2010 г. е бил изпълнителен директор, представител и член на съвета на директорите на "Балканкар приват 2000К" АД.  Същите длъжности той е заемал и във фирмата "Балканкар импекс К 99" АД, но от март 1999 до 2010 г., когато е бил освободен.


Тогава Тодоров коментира, че не е извършил нарушение: "Това са дружества, създадени за приватизацията на "Балканкар". Според параграф 6, алинея 4 от Търговския закон такива дружества се прекратяват три месеца след края на процедурата по приватизацията Не съм виновен, че прокуратурата не си е свършила работата и не е прекратила регистрацията."


В края на миналата седмица председателят на комисията Тодор Коларов подаде оставка мотивите, за която бяха "липсата на реформаторско мнозинство в Комисията и на политическа подкрепа от Народното събрание и от президента".


През октомври Коларов призова парламентът да се заеме с Тодоров, но тогава нямаше никаква реакция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK