Производителите на лекарства: От "пълна прозрачност" до "търговска тайна" за отстъпките

Производителите на лекарства: От "пълна прозрачност" до "търговска тайна" за отстъпките

© Надежда Чипева, КапиталЗдравната каса трябва да започне периодично да публикува информация за изразходваните публични средства за лекарства. За това апелират представителите на генеричната индустрия в България в отворено писмо до здравния министър Стефан Константинов, финансовия Симеон Дянков и заместничката на Нели Нешева Мариана Василева.


Изпълнителният директор на Българската генерична фармацевтична асоциация Росен Казаков пише в писмото, че е необходима по-голяма прозрачност и отчетност в здравеопазването. Данните за похарчените пари за лекарства трябва да бъдат оповестявани на сайта на касата, а информацията да включва цени по брой опаковки, стойност спрямо съответните терапевтични категории и имената на медикаментите.


Това стана след като след преговори с производителите за намаляването на цените на лекарствата, които касата поема, бяха дадени обещания за с до 50% по-ниски цени. Министерството обяви обаче, че няма да обяви кои точно лекарства ще попаднат в групата на поевтинелите. Според Константинов, това било търговска тайна, защото другите държави и конкурентни компании не трябвало да знаят какви отстъпки се правят у нас.
"Като институция, която разпределя средствата на здравно-осигурените лица, обществото има правото да знае как НЗОК изразходва здравно-осигурителните вноски, особено що се отнася до потреблението на лекарства. Предоставяне на публичен статут на тази информация ще допринесе за увеличаване на обществения контрол върху дейността на НЗОК. Въвеждането на финансова прозрачност е крайно наложително, особено във време на глобална икономическа криза и ще повиши доверието на обществото и българските пациенти в способността на публичната власт да подобри функционирането на здравните институции в страната" гласи обаче мотивацията на писмото.


От асоциацията припомнят, че предложението е правено и друг от генеричната индустрия в България, но до момента не е реализирано.


От Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители (оригиналните продукти) подкрепиха пред "Дневник" позицията на министерството, че отстъпките от цените на лекарствата трябва да останат в тайна. Директорът й Деян Денев заяви, че това е въпрос на конкуренция, а отстъпките - на индивидуални разговори между касата и производителите.


"Подходът към цените ще трябва да бъде индивидуален към всеки продукт", коментира очакваното намаление на лекарствените цени. Той припомни наскоро оповестената информация, че търговете за лекарства, които министерството е правело, не са били публични и там договаряните отстъпки са били по-големи, от тези за здравната каса, която ги е провеждала публично. При медикаментите, при които разликата е била голяма, вероятно може да се стигне и до 50% намаление, смята Денев.


Имената на лекарствата обаче не бива да бъдат упоменати. "Ценообразуването на лекарствата се прави на базата на сравнение с други осем страни, като българската цена трябва да бъде равна на най-ниската ниво измежду цените на останалите държави".


Защо се е получила разлика между цените за касата и тези за министерство - не е ясно. От ведомството обещават повече информация след седмица.Повод за сегашното напомняне е разгорелият се дебат в последните седмици около цените на лекарствата у нас. Неотдавна премиерът Бойко Борисов "освободи по собствено усмотрение" зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова, която отговаряше за лекарствената политика. Обяснението за уволнението – Павлова не била разяснила как се образуват цените на медикаментите.


Тя бе нападната от медиите, управлявани от депутата Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева, че прокарва интересите на "Софарма" в министерството, тъй като до 2008 г. е заемала мениджърска позиция в "Софарма трейдинг". Скандалът беше атака от страна на тези медии срещу шефа на "Софарма" Огнян Донев, който е съиздател на "Труд" и "24 часа".


Седмица по-късно здравният министър Стефан Константинов бе привикан от парламентарната здравна комисия, за да обясни лично как се определят лекарствените цени. Беше му даден срок от две седмици да намери решение за понижаването им, в резултат на което той и премиерът Бойко Борисов се срещнаха с производителите на лекарства.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1312 Весело

  Всичко друго - ще чакаме да видим (мога да пророкувам, че докато има корумпирани по всички етажи нищо няма да се промени и ще остане само вдигнатата сега пушилка).
  Но това: "Защо се е получила разлика между цените за касата и тези за министерство - не е ясно." е излишно.
  Ясно е като БЯЛ ДЕН, хахахахахха

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Картели, картели, картели. В тази страна освен картели друго няма. Намирането на някаква стока/услуга, при различни конкурентни фирми в България, е почти невъзможно. Всички са се наговорили, по такъв начин, че да няма излизане от омагьосания кръг.

 3. 3 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Намирането на някаква стока/услуга, при различни конкурентни фирми в България, на различна цена, е почти невъзможно.

  В този сайт няма да е лошо да се сложи бутон за редакция на коментари.

 4. 4 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Имената на лекарствата обаче не бива да бъдат упоменати. "Ценообразуването на лекарствата се прави на базата на сравнение с други осем страни, като българската цена трябва да бъде равна на най-ниската ниво измежду цените на останалите държави".
  -----------------------------
  Някой от цените са по-високи от английските .Имайки предвид разликата в заплатите,трябва доста да ги намалят.Всичките ми познати на които споделих,какво става с въпросните цени ,се възмутиха и коментарите бяха от типа:„Как може да лъже своите “и „Какви пари са това на гърба на болните хора“....

 5. 5 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#2] от "miron4o":

  Не си прав.. Освен картели си имаме и монополи.. Не го забравяй.. А ако си забравил утре като идеш да си платиш сметката за тока или да си заредиш гориво на колата ще се сетиш , и много други неща ще ти го напомнят

 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Обръщение на фин. мин. към Българската Нация !!!

  '' Драги телевизионни зрители – патетично поде технократа лихвар от сб – Огромни са изпитанията на които е подложен целият финансов демократичен свят от страна на мързеливите гърци. Техните усилия са насочени срещу беззащитните банки и финансови институции, не само в Европа но и по целия свят. Те са решили, че могат да живеят и да се трудят по правила различни от тези в останалият демократичен свят, правила различни от тези които ние сме наложили и които управляващите на държавите в целия свят демократично са приели и законово въвели. Затова ние сме се събрали тук и апелираме към целият свят да дойде и да освободи Гърция от гръцкият народ. Да освободи банките, да освободи нашите печалби, да гарантира нашите интереси и налагането на нашата ценностна система. Тези които желаят да живеят на кредит, да задлъжняват и да предават дълговете си от поколение на поколение, те са добре дошли в нашият свят, останалите са излишни и опасни. Те трябва да бъдат укротени, озъптени, а ако се наложи и унищожени. В нашия добре подреден свят няма място за хора с различно от нашето мислене, за хора с различна ценностна система. Нека на всички стане ясно, че демокрацията се подчинява на парите, а не парите на демокрацията. Искам да благодаря от тази висока трибуна на българският народ, който дава ярък пример на цялата европейска общественост, как трябва да се приемат покачването на цените, понижаването на стандарта на живот и крайната бедност. Как със спокойствие, безропотност, примирение и чест тези които се чувстват излишни трябва да си отидат от този свят и да се откажат да създават поколение. Българите са първата нация, която е осъзнала, че борбата за по-добър живот само удължава агонията и са предпочели кротко да изчезнат от картата на света. Благодарим ви българи, ние ще запишем със златни букви вашите имена в нашите лихварски тефтери!''

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 939 Гневно

  "а информацията да включва цени по брой опаковки"
  "това било търговска тайна, защото другите държави и конкурентни компании не трябвало да знаят какви отстъпки се правят у нас"

  Ако си купите нещо за 5 лева и знаете, че съседа ви си го купува за 4, е изключително трудна задача и въпрос на строга секретност за отстъпката, която получава съседа ви.

  То бива популистки лъжи, ама от управляващи на такова ниво си е жив цинизъм.

 8. 8 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ще ни изтрепят свинете...

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 9. 9 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Май най-добре ще е фармацевтичните фирми да са държавни, защото виждаме когато са частни какво се получава.

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2944 Разстроено

  "...при които разликата е била голяма, вероятно може да се стигне и до 50% намаление..." - а, ЗАЩО е била, никой не казва?! Нее, наглостта вече не избива по муцуните им, а се лее отвсякъде... Това вече е толкова в повече, че едва ли и ББ може да го понесе, а той е хладнокръвен...
  ОТВРАТ – все по-професионално...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#5] от "someeeee":

  Пък ако реша да ида да си взема едни капки за нос или да пътувам от град А до град Б, ще се сетя за първите. Това е пък друг вид омагьосан кръг.

 12. 12 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Каква тайна в името на конкуренцията и борбата не само за успешен бизнес, за оцеляване в криза, когато ИМА АМБИЦИОЗНИ, ЗАРЕДЕНИ СЪС СПОРТНА ЗЛОБА РАЗСЛЕДВАЩИ ЖУРНАЛИСТИ, КАТО ТЕЗИ ОТ ТV 7, КОИТО НЯМА ДА ВИ ОСТАВЯТ ДОКАТО НЕ РАЗВЕЕТЕ БЯЛО ЗНАМЕ И СЕ ПРЕДАДЕТЕ ПОД НАТИСКА НА ПРОСТОСМЪРТНИТЕ БЪЛГАРИ, НЕ ОНЕЗИ ВЪВ ВЛАСТТА И КРЪГОВЕТЕ ОТ ИКОНОМИЧЕСКИ ВАМПИРИ. Еййййййй, коооооооолко къса може само да бъде човешката памет??? И от двете страни на барикадата са забравили януарските събития пред и в Парламента ... Ще ми се да цитирам възрожденския марш:Хей, народ поробен, защо си тъй унил, ил живот свободен теб не ти е мил..." Не е ли време да се потвърди за сетен път историческата лема, че всяка епоха си има своите лидери, които повеждат народа към решителни битки за постигане на най-значимите цели на съвремието, ако щете и на конкретната година. Затова питам:КОЙ ЩЕ ПОДАДЕ СИГНАЛА ЗА РЕШИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ??? Нали вече имаме аналог /урок!/ само отпреди 15 /ПЕТНАДЕСЕТ !/ ГОДИНИ.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#2] от "miron4o":
  Който търси, намира. Предлагане има, макар и не толкова натрапващо се като на богопомазаните фирми. Просто трябва да се търси, а не де се следва "съвета" да се отиде на точно определено място при точно определена фирма. Потребителите могат да разбият монопола, ако искат.

 15. 15 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не знам кои фигури стоят зад тези две "Българската генерична фармацевтична асоциация" и "Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители (оригиналните продукти)", но явно и двете яко дерат българина (и здравно и финансово). Първата прави генерични лекарства, които нищо не струват и са пълни с буклучави примеси. Пример: мой познат имаше сериозно възпаление с висока температура. Лекуващият лекар му предписва лекарство (оригинално, произведено извън България). Аптекарят съсед му казва, че същото го има и като наше генерично, по-евтино. Взима го. Резултат никакъв.

 16. 16 Профил на Mr.Strong
  Mr.Strong
  Рейтинг: 488 Любопитно

  на какъв ли принцип ще ги накарат да намалят цени? (ако въобще ги накарат)

 17. 17 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Друг пример: Аспирин-протект, масово препоръчван срещу сърдечни проблеми. У нас опаковка от 40 таблетки е 4.50-5.00 лв. Пише, че е по лиценз на Байер. Същият аспирин под името "Low strength adult aspirin", опаковка от 730 таблетки, струва около 6 долара в магазините в САЩ, продаващи масови лекарства

 18. 18 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Тя бе нападната от медиите, управлявани от депутата Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева, че прокарва интересите на "Софарма" в министерството, тъй като до 2008 г. е заемала мениджърска позиция в "Софарма трейдинг". Скандалът беше атака от страна на тези медии срещу шефа на "Софарма" Огнян Донев, който е съиздател на "Труд" и "24 часа"."

  Статията май бе за лекарства? А? Не за медии.

  Монополи, олигарси и всичко е въпрос за пари и то много!
  Въобще гореизброените не ги бърка цената!
  А монопола!
  Всичко в тази държана е сбъркано! Жалко за децата ни , ако не

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 19. 19 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  50%, ама друг път.
  Вчера в новините на БНТ показаха един документ, в него имаше цени на медикаменти за онкоболни - цена, на която са доставяни, докато се осигуряваха от МЗ, и цена, която плаща НЗОК. Имаше лекарства, за които в момента се плаща ПЕТ ПЪТИ повече!

 20. 20 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  """ Защо се е получила разлика между цените за касата и тези за министерство - не е ясно. """
  ================================

  Хайде де ?
  Не е ясно защо ?
  Може , ама никой не ви вярва , че не било ясно !
  А джоб парасъ иначе от къде !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  В Кауфланд имаше една практика - ако кажеш,че някъде продават по-евтино някой продукт,ти доплащата разликата.

  Предлагам на НЗОК - с касова бележка пациента доказва,че другаде го е купил по-евтино и НЗОК доплаща

 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 970 Неутрално

  100 млн за подслушвания и защо уволнените здравни чиновници не са уличени в престъпление по НК?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  При преговори между Държава и "бизнес" е така ...

 24. 24 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#20] от "Чардо":

  Абе историята е дълга и широка, и ще трябва да напиша цяла дисертация, по въпроса

  Накратко: НЗОК след като поема ангажимента от МЗ да води преговори с производителите за намаляването на цените на лекарствата/преди това е имало търгове организирани от МЗ и се е стигало до някаква отстъпка/
  От миналата година това влиза като задължение на НЗОК.
  Ама ония хубавици там са си питали, хайде да не казвам какво, и до октомври месец няма наредба за това! И не се стига до някакво споразумение за отстъпка.
  Цяла година е пропиляна заради чиновническа небрежност!
  Или нарочно? А бонуси, де!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 25. 25 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#24] от "drakar65":


  [quote#24:"drakar65"] хайде да не казвам какво[/quote]

  Може би искаш да кажеш ""детеродния орган "" ?
  Това е лаф на психиатъра проф.Станкушев , който бе директор на Института над Суходол , а пък аз му бях зам в далечната 1976-та.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 26. 26 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#24] от "drakar65":

  ""Не било ясно ""
  От години се знае, че на доста лекарства и то не само бълг.производство , цените на свободно в аптеките са по-ниски отколкото на същите лекарства минаващи през НЗОК .
  И то даже след отстъпката която прави НЗОК , пак са по-скъпи , ако си ги купиш на свободно и то от същата аптека !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 27. 27 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "miron4o":

  Аз бих си го казал направо мафии - фармацевтична, имотно-строителна, тлекомуникационна, медийна, банкова, Енергийна - най-голямата, храниттелна също дори. Няма мърдане.

 28. 28 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 615 Весело

  [quote#9:"_dan_"]Май най-добре ще е фармацевтичните фирми да са държавни, защото виждаме когато са частни какво се получава.[/quote]

  Да. За Ганьо е най- добре всички фирми да са държавни.

  Сигурно много хора мечтаят някой ден да се събудят и да чуят по радиото:

  "Драги Другарки и Другари!
  Днес приключи един 22- годишен социален експеримент... Границите пак са затворени- да няма теч към гнилия капитализъм. На емигрантите- честито..."

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 29. 29 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#28] от "952":

  Когато са малки, частните предприятия бачкат яко и се съобразяват със законите, когато прерастват в огромни фирми се израждат и се опитват (и в повечето случаи успяват) да променят политиките на управляващите в своя полза.
  Аз не съм против частния бизнес, а против липсата на всякакъв контрол, особено когато се касае за съдбата на милиони хора.
  Ти като си голям специалист кажи защо част от българското държавно енерго, беше продадено на чешката ДЪРЖАВНА фирма ЧЕЗ?

 30. 30 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#25:"Чардо"]"детердния орган "[/quote]
  До коментар [#25] от "Чардо":

  Лекарска тайна Не казвам

  [quote#25:"Чардо"]Това е лаф на психиатъра проф.Станкушев[/quote]

  Колегиалност, не мога да коментирам!

  Малее, я приказвам като !/един/ депутат!

  П.С. Чел съм неща от проф.Станкушев.
  Старите учители, тогава нямаше комерсиално...
  Опитваха се да ти "налеят акъл" в главата...
  И зорлем да те научат да лекуваш!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 31. 31 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#26] от "Чардо":
  [quote#26:"Чардо"]""Не било ясно "" [/quote]

  Не съм писал това!
  Еми от 20 години работя в болница и ми се налага да изписвам лекарства по наредба №34!
  Казват им се животоспасяващи.
  Еритропоетин, Венофер, Рокалтрол, ...
  Преди година МЗ организираше търговете, миналата година ги прехвърлиха на болниците и се загуби намалението от фармацевтичните компании за отстъпка в цената.
  Много добре знам за какво става въпрос!
  Когато се майтапя е друго нещо....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 32. 32 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 488 Весело

  Аха.. добре.. И нито дума за амфетамините произвеждани от господата донев и президента на лудогорец - щом парата се дели с пашата на премиера - няма закононарушения никакви!!! Нещастници... Дано се разпадне по-бързо държавата!

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Каква е търговската тайна !???
  Вашата стара квартална аптека ако още не е фалирала купува на базови цени на едро лекарствата и плаща в брой а новата лъскава аптека на мутрата(който винаги е имал вериги аптеки още когато това беше абсолютно забранено) получава отстъпка която е много сложна :
  търговска остъпка + търговски рабат и накрая има изравняване с кредитни известия ...стига се до над 50% т.о.
  по този начин нито от комисията за защита на конкуренцията могат да му кажат нещо нито данъчните !
  На всичкото от горе мутрите плащат на доставчиците когато си искат а НЗОК плаща първо на мутрите преди всички други аптекари!

  Ето това е схемата която е обществена тайна защо толкова ного печелят големите вериги аптеки .А старата Ви аптекарка която си работи сама без други фармацевти фалира!


  [quote#2:"miron4o"]Картели, картели, картели. В тази страна освен картели друго няма. Намирането на някаква стока/услуга, при различни конкурентни фирми в България, е почти невъзможно. [/quote]

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3252 Любопитно

  НЗОК е същински Цар Мидас.
  До която цена се докосне,превръща я в златна...

 35. 35 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  в така изградената система отгоре надолу участват всички от производителя до аптекаря.Връзките са дебели и яки и нещата са такива поради изкуствено създадения хаос,при който никой не контролира дейността на тази (аст от здравеопазването .Този процес започна още с демокрацията ,всички аптекари станаха частници ,много милиционери станаха собственици и дистрибутори на едро ,а и производители.Сега нещата са така изградени ,че голяма част от оборотите изобщо ги няма никъде по веригата ,тоест произвеждат се 1000 опаковки аналгин ,фактурират се 100 ,останалите 900 заминават нелегално в търговеца на едро ,който дава огромен рабат ,тоест остъпка от официално разрешената цена ,която е 5 пъти по висока от нормалната и тези 900 аналгина се разпределят по аптеки и неофициални дрогерии ,където се продават на петорна цена ,без фактури и документи и без да се плащат данъци .В момента ако има 4500 аптеки ,има поне 10000 пункта и дрогерии особено по селата ,които работят напълно спокойно ,законите за тях не важат и най важното никой не ги проверява за нищо ,90% от тях не са и с касов апарат и по този начин системата отчита само 2.5 милиарда лева оборот на лекарствата ,а аз знам ,че само един от големите разпространители на лекарства за миналата година има неофициален оборот повече от 2.5 милиарда ,тоест системата върти поне 4 милиарда неофициално ,от които чистите печалби ,както се оказва са над 2.5 милиарда лв ,тоест ,не пенсиите на българина са ниски ,а само аптечната мафия смъква само от пенсионерите от ненормални и незаконни надценки над 500 лв на човек средно годишно и това е от години ,при средна пенсия от 2400 лв годишно това са пона 20% от срудсвата на живот на тези хора .Далеч уволнената зам министърка не е виновна за това ,тази система е стройно изградена от десетки години и в нея са навързани всички и аптекари и фирми на едро и болнични мениджъри -несменяеми от поне 10-15 години ,които никак не вземат комисионни от това да зареждат болниците си с лекарства и аз смятам ,че това правителство няма да може да разбие тази система ,а това става много просто -в румъния и другите страни ,всяко лекарство излиза от аптеката през компютърен терминал ,в който се вписва електронен номер на рецептата и лекаря които е изписал и на кого съответното лекарство ,съответно лекаря също вписва този номер в е досието на пациента и познайте как могат да се крият обороти или да стават далавери ,а защо и системата да не доплаща пряко на пациента лекарство ,след като той си го закупи ,така ще има още по сигурен контрол 1, колко струва и тогава народа няма да е недоволен от лекарите си ,до които стигат едва едни 2 % от 3 те милиарда лева за здравеопазването ,но за сметка на тях до доневци моневци стигат по 400-500 милиона годишно ,а те не са 1 и двама в страната ,но от тях медиите ,ани цолова и пациентите са доволни ,не е като при лекарите ,да са хулени и мачкани ,щото рекетирали пациентите ,нали,а сега кво се оказа !!!!!

 36. 36 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#32] от "Johnnie":

  Прав си за амфетамините. Трябва обаче да се знае, че в България НЕ се прозвеждат лекарствени субстанции. Производството на лекарства е твърде сложно за Донев и подобни. Тук само се таблетират вносни субстанциите, основно от Китай!
  Това им стига, за да могат да щамповат амфетамини в различни опаковки.
  И понеже са дружки с властта, дерат за останалите таблетки и от хората!

 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#9] от "_dan_":

  Комунисти, комсомолци, пионери ...

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  МНЗ и НЗК да не си играят на " либерастичен капитализъм", а да провеждат лекарствената политика, срещу нашите пари, както се полага..... просто да регулират пазара, както прави всеки голям купувач .... В САЩ продават лекарствата под брой, колкото ти е предписал доктор, тука ни продават кутийки на измислени цени....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#35] от "tur671": е батка, капитализЪм, свободна търговия, нали за това скачахме 1997 година.... то това за което си мечтаеш беше при Тато ДАУ дъравно аптечно управление.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 40. 40 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1021 Гневно

  До коментар [#4] от "Irina":

  Комунистически пари, Иринче, комунистически!!!! Както няма евреин, който да не е комунист, така няма и комунист, който да е българин! Това са деца на световния интернационал, техни родители са световното еврейство.Те само това знаят - ДА КРАДАТ, ЛЪЖАТ И УБИВАТ! Съмняваш се в последното? Виж колко САМОУБИТИ има в последно време!!!!

 41. 41 Профил на kanyo
  kanyo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#29] от "_dan_":

  То в държавните компании щото контролът е много голям, я стига сте говорили врели некипели! Държавата е най-лошият стопанин, справка БДЖ и стотици др. примери! Като се отчетат кражбите и лошото управление поради липса на каквато и да е отговорност(щом става въпрос за държавно предприятие), нищо чудно цените да са 2-3 пъти по-високи!

 42. 42 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  В това шибано

  "Министерство на хапче-предписателите"

  е пълно с боклуци - "тип Павлова" които само заблуждават .....

  Една метла и шутове за разните Му там
  синчета и щерки на "видни доктори" е крайно наложително.

  Сега е момента да го направи Константинов !!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 43. 43 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#31] от "drakar65":


  [quote#31:"drakar65"]от 20 години работя в болница[/quote]
  =============================
  А добър ден и честит празник !
  Нищо че бях зам на Т.Станкушев , то аз бях "ръководител ФАД база" (финанси, администрация,домакинство) или както казваше самия Станкушев :"Аз отговарям само за научната и лечебната част , а за всичко останало - Чардаков".
  Така че от не съм се намесвал в самата медицина .
  А сега съм домуващ в Дома за стари хора Сливен в стая 223 и като гледам какви золуми се вършат и тук и само се ядосвам.
  Приятен ден !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 44. 44 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 594 Гневно

  трябва да има прозрачност във всичко в тази държава,не само в цените на лекарствата.Въртите си далаверите и бонусите зад гърба на народа и вижте докъде я докарахте.СТИГА ВЕЧЕ..

  saseff
 45. 45 Профил на колио
  колио
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много ясно ,че е необходима по-голяма прозрачност на цените на лекарствата .Трябва да се ограничи до минимум мафията във фармацевтичната област -скъпите лекарства не са на реална цена за една такава бедна държава като нашата .

 46. 46 Профил на stanislav
  stanislav
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Прозрачност е задължително да има за цените на лекарствата и то пред очите на българските граждани , които си дават последната стотинка за скъпите лекарства ,които са безумието в нашата бедна държава .

 47. 47 Профил на pavel_ivanov33
  pavel_ivanov33
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Наистина са прекалено високи цените , трябва да се вземат мерки за намаляването им.

 48. 48 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 640 Разстроено

  Въпросът с цените на лекарствата ще се реши (АМА ДРУГ ПЪТ) - http://kololoto.blogspot.com/2012/03/151.html

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  [quote#2:"miron4o"]Картели, картели, картели. В тази страна освен картели друго няма. [/quote]
  Има,има монополи!А дребните лъжат на дребно!Кръгът ,наистина е омагьосан!

 52. 52 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 448 Гневно

  Да не се публикуват данните за наименованията, количествата и цените на лекарствата с нашите пари от здравни осигуровки и от данъци най-глупавото нещо, което съм прочел днес!

  Ако има някакви нормативни ограничения - ами да ги премахнат. Което се прави, купува с пари от данъци трябва да е публично. Пък, който иска да се откаже да продава на такъв пазар.

  mak1951
 53. 53 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Как ги раздадоха тия фирми нека сега да си ги върнат обратно

 54. 54 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Хайде ГЕРБ нали сте различни или всичко е законно

 55. 55 Профил на mira_67
  mira_67
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ясно е,че големите фармацевтични компании и фирми,се опитват да направят тайно картелно споразумение,за да държат цените на лекарствата високи.Тука вече е ред на регулаторния орган,който не трябва да го допуска.Има началник на НЗОК,има министър на здравеопазването.Именно те са хората,и тяхна задача е да следят за монополизирането на пазара.Нека съответните държавни институции си свършат работата,и след като проверят какво става с всички производители и вносители,да разрешат проблема.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK