Едвин Сугарев: Политиката не е място за един поет

Едвин Сугарев

© Надежда Чипева

Едвин СугаревЕдвин Сугарев, предимно свърван с ролята си на публицист, общественик и политик, издаде новата си стихосбирка "Сезонът на плашилото", която излиза на книжния пазар под знака на "Сиела".


"Имам някои натрапчиви образи, които се появяват в поезията ми и плашилото е едно от тях. Конкретно в тази стихосбирката това е символът на обезчовечаването, която е една от темите вътре", казва Сугарев пред "Дневник". "В едно от стихотворенията става въпрос за начина, по който хората се превръщат в плашила, а в друго, че смъртта така ограбва хората, че те започват да изглеждат като такива."


Според Сугарев това обезчовечаване е провокирано от загубата на духовен център и комерсиализирането на живота. "Оставени сме да живеем като скачащи от позиция на позиция и от грижа на грижа хорица, които не знаят за какво живеят и какво търсят на тази земя."
Той смята, че противодействието на тази тенденция е трудно, но всеки може да го направи вътре в себе си. "Това е лично усилие и общото спасение от сбор от личните усилия на всеки. Убеден съм, че човекът е повече от шаваща материя."


В творчеството си Сугарев се отдава предимно на поезията, като дори романът му от 2005 г. носи заглавието "Невъзможните убежища на поезията" и съчетава стиховете с прозата. Въпреки че поезията все повече отстъпва на прозата като интерес и продажби, това няма особено значение за него. "Все по-малко хора четат поезия и глобално все по-малко хора четат литература. Но за мен поезията е едно изкуство, чийто обект е неизразимото – това, което е най-съкровеното на човека. Пиша почти изцяло поезия и смятам, че това за мен е най-важната реализация, всичко останало е встрани."


Корицата на "Сезонът на плашилото"

© Издателството

Корицата на "Сезонът на плашилото"


Според него поезията може да бъде актуална в 21 век като разкриване на нови форми и теми, които не са свързани само с материалното и лъскавия кич. "Има смисъл младите да четат и пишат поезия и за щастие те го правят. Веднъж останах много учуден, когато преподавах на едни студенти по създаване на културна медия. Предоставих им възможността да направят сами един брой на "Литературен вестник" и за мое огромно учудване повечето се оказаха поети, които мислят за това изключително сериозно. Да видиш подобно нещо е изключително вдъхновяващо."


Като критик Едвин Сугарев е анализирал автори като Александър Вутимски и Николай Райнов, които въпреки че с годините са все по-достъпни и популярни, остават някак си в сянка и недооценени. "Александър Вутимски дълго време беше забранен или по-скоро силно неглижиран от критиката на социализма – има голям брой статии срещу него. За него съществуваше една ъндърграунд слава и някак си беше част от едно затворено простраство. Едва след 10 ноември 1989 г. започна по-сериозният интерес към него."


Сугарев смята, че при българската критика съществува традицията да бъде "предпазлива към екстремните фигури". "Съществуват и другите фактори - като предубежденията към хомосексуализма."


"Следващата ми книга ще бъде за моя духовен учител – Борис Христов", разкрива Сугарев. Борис Христов е също така редактор на новата му стихосбирка. "Смятам да напиша и една не много кратка и изчерпателна книга за българския модернизъм."


Въпреки дългата си кариера на поет, критик и публицист, Едвин Сугарев продължава да бъде свързван най-вече с политическите и обществени изяви. Дали това го дразни? "Разбира се, че ме дразни! Дори съм се ядосвал на себе си за глупавата ми упоритост да се бъркам в политиката, където изобщо не е място за един поет", казва той с усмивка. "Но трябва да разберете, че с нашето поколение просто така се случи. Всички неформални групи, които бяхме против режима на Тодор Живков, изведнъж се превърнаха по силата на обстоятелствата в политически инициатори. Може би защото ангажиментът, който поехме, беше твърде голям, ние се провалихме – България не стана такава, каквато искахме. Мисля, че съм последният мохикан от тези хора, но продължавам да пиша, тъй като трябва да има някой, който да казва нещата такива, каквито са, без да се притеснява кой как ще го погледне."


Дали политиката го е направила по-малко поетичен? "Надявам се, че не, но ми ограби много време, в което можех да се занимавам с по-смислени неща. Но това е – съдба."


Като човек, който е едновременно е част от обществения и от творческия живот, Сугарев има особено отношение към закони като ACTA, които макар и замразени, със сигурност ще провокират мнения и занапред.


"Аз съм стар пират и разбира се не съм въодушевен от ACTA. Обичам да тегля музика", казва той през смях. "Мисля, че това е една леко утопична мярка, тя няма шанс да проработи. Само това, че в едни страни има ACTA, а в други няма, означава, че нещата отиват на кино. По-сериозният прецедент е възможността покрай този закон, да се осъществява нерегламентирано следене на това, което се пише в интернет. Такива опити трябва да се предотвратяват и когато човек се сблъска с подобен проблем, най-вярната стратегия е да се придвижи към свободата. Освен това не е вярно, че ACTA защитава хонорарите на творците, тъй като всъщност защитава доходите на компаниите, които разпространяват продукцията им. "По-близо до смъртта (Едвин Сугарев)


От една илюзия в друга илюзия -
както капката роса се стича от листо в листо,
но най-накрая пада на земята.


Та тъй и ти. Сред залисии и надежди,
сред усилия и бездействия -
все в нови пътища, с нови идеи,
винаги уж отначало,
а всъщност само по-далече от небето,
по-близо до пръстта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1548 Весело

  Бе тя не е място и за един пожарникар , ма на - виждаш какво става

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#1] от "Karelson":

  Пожарникаря си е много на място, когато трябва да се гасят пожари. 70 години социализъм ни подпалиха чергата отвсякъде.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Гневно

  До коментар [#2] от "daniel_defoe":

  Пожарникаря не гаси пожари, ами хвърля по малко вода срещу пожарчета....Зощото мисли за втори мандат!?

 4. 4 Профил на Smarty
  Smarty
  Рейтинг: 402 Весело

  Колко ли съсловия още трябва да се пробват и о----т за да разберат, че не е за тях, народеееее!

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#1] от "Karelson":

  Защо бе пич....пожарникаря превърна държавата в истински ганкстерски рай ......Силата е в амфетите и кинтите(справка - лабораторията за амфети на мишо бирата, която слънцето не позволи да разбият)........

  http://www.youtube.com/watch?v=YFK6H_CcuX8

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на Lyubomir
  Lyubomir
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Едвине, ако не ти и другите поети, тогава КОЙ? Нали виждаш до къде ни докараха политиците?

 7. 7 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#1] от "Karelson":

  Стига глупости.

  Никакъв пожарникар не е въпросният.

  Чиста мутра - рекетьор.

  Излишно му вдигате реномето с твърдението, че е пожарникар - пожарникарите са едни достойни хора, с труд заслужаващ уважение.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 8. 8 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1681 Любопитно

  [quote#2:"daniel_defoe"]Пожарникаря си е много на място, когато трябва да се гасят пожари[/quote]

  Много заклети пиромани умрат да станат пожарникари. Чиста статистика.

  Колкото до Едвин, с годините все повече има право, но, уви, никой не е пророк в собствената си родина.
  Нека само още веднъж се вслушаме в думите му.

 9. 9 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 909 Разстроено

  Пожарникари познавам двама... и двамата вече не са в България в опит да намерят начин за чисто физическото оцеляване на семействата им.

  А Главния пожарникар на Републиката едва ли някога е виждал пожар с истински огън отблизо. Той е специализирал в подпалване и гасене на медийни пожари.

  P.S. Мисля, че в медицината има конкретен засукан термин (диагноза) за такива като него.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 10. 10 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Ба вярно ли , Едвин!?
  Аз бих казала , че и живота не е място за един поет. Някоя паралелна вселена - може би , но не и реалният живот. Трябваше да минат толкова години в напразно стихоплетстване , за да схванете , че брадатите идеалисти не стават за решаване на проблеми , за това са нужни прагматици.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 11. 11 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#9] от "NK":

  В целият цивилизован свят пожарникарите са герои , само българският хейтър смята "пожарникар" за обида.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#11] от "Karla Kaas 88º":

  Пожарникарите са герои, когато са загасили пожар/и. В останалите случаи са си едни обикновенни лежпери.....

 13. 13 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 627 Неутрално

  По-добър в публицистиката.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 792 Любопитно

  Когато Едвин Сугарев говори за поезия звучи някак по - убедително.Изглежда,това е истинското му призвание...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 16. 16 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А какво да кажем ние , с инженерните гайди , Сугарев ??? ...

 17. 17 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1416 Весело

  Абе ние знаем къде ти е мястото,ама от мен да мине ,че някой път кога те отпусне говориш верни неща...

  الرجل الكبير
 18. 18 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  За Теб,за начина по който си хубава,
  за онова момиче,което беше и което понякога си,
  за думите които казваш,понякога пресилени,
  за твоите мечти за градините и принцовете
  с които се ограждаш като в приказките.
  *
  За мен,за моето мълчание за моят гняв
  за недостатъците ми с които понякога се щегуваш,
  за характера ми.
  *
  За нас,за миговете,които търсим,
  за нашите идеи,за света пезразличен към нашето съществуване.

 19. 19 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Най после да се осъзнае...

 20. 20 Профил на arma
  arma
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дегеративните процеси са необратими !

 21. 21 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#16] от "dimko":

  [quote#16:"dimko"]А какво да кажем ние , с инженерните гайди , Сугарев ???[/quote]
  Висшето образование,програмист и алкохол никога не прощават.
  /Иван Вазов/

  الرجل الكبير
 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#18:"xalikarans"]За Теб,за начина по който си хубава,
  за онова момиче,което беше и което понякога си, [/quote]
  Това е от текст на песен на Жо Дасен. какво общо има с темата?
  Сугарев е част от онези полунормални "интелектуалци", които БКП определи като "опозиция" и ги разиграваше, както си иска.

 23. 23 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Имам някои натрапчиви образи, които се появяват в поезията ми и плашилото е едно от тях. "
  Малко шизофренно ми звучи. То и на вид го докарва, та не знам ?!

 24. 24 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#11:"Karla Kaas 88º"]До коментар [#9] от "NK":

  В целият цивилизован свят пожарникарите са герои , само българският хейтър смята "пожарникар" за обида.[/quote]
  Грешно ме разбирате - изпитвам голямо уважение към въпросните хора. Един от тях сам беше гасил пожар, тъй като съкращенията на щата бяха свели дежурните до един на смяна+шофьор. Впоследствие във вестниците излезе статия как смелите пожарникарИ от еди-къде-си били потушили опасен за населеното място пожар.

  А докато милицията стои непокътната откъм щат и възпята в песни и псалми, докато цялата бюрокрация се самовъзпроизвежда все повече и повече на гърба на редовно работещите... съкращават позиции, които са много по-важни

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  [quote#12:"dobrich"]Пожарникарите са герои, когато са загасили пожар/и. В останалите случаи са си едни обикновенни лежпери..... [/quote]
  Един поженкар им развали имиджа !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Tърсим рационалана основа на Държавното устройство.За да се справим създаваме задълбочено,сложно учение, основано на песимистичният възглед относно човешкото поведение,един хипотетичен период,предхождащ създадените от човека правила за живеене.Есествено,не сме длъжни да приемем, че такъв период съществува.Но философите смятат, че всеки иска да осъществи собствените си желания,дори прибягва до сила ако властите го възпрепятстват.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Едвин е направил 1000 пъти повече от всички вас, дето го плюете, хейтърчета. Изучете му първи биографията и всичко, всичко, което е сътворил. Невежи, пфу! Вместо да се гордеете от човека, който пръв се опълчи на най-мракобесните фигури преди и след 10.11. Как не ви е срам. Дано има повече българи като ЕДВИН СУГАРЕВ!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 29. 29 Профил на bacho_angelov
  bacho_angelov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Сугаридзе, че мястото ти не е в политиката е повече от ясно, ала кой те излъга, че си поет? Аз не познавам някой истински поет, комуто липсва поетичен талант.

 30. 30 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално
 31. 31 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Провалихте се, защото искате хем вълкът сит, хем овцата цяла. Нямате готовност за нужните мерки. Ти приел ли си ДОИП?

  А готов ли си да убиваш - да убиеш някой комунист, който е убивал? Или поне да го вкараш в доживотен затвор?

 32. 32 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 515 Весело

  Хубав човек ,интелигентен човек ,разбрал че Булгарочалганистан не е нормално място за живеене!!!

 33. 33 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 796 Любопитно

  [quote#14:"latcho59"]Едвин Сугарев, тогава защо точно политиката беше място за един "поет" и нещастник. [/quote]

  Едвин Сугарев е поет, не е нещастник (що за израз?), но преди всичко е ГРАЖДАНИН (с големи букви). И като ГРАЖДАНИН, той не може да стои и гледа спокойно как останалите граждани (с малки букви) биват вкарвани като добитък в схемите на политиците. Ако Едвин беше политик, сега щеше да е я посланик, я министър, я някакъв далавераджия. Той поне влезе и излезе от политиката без да се е оял като 99 % от неговите съпартийци.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 34. 34 Профил на kalki
  kalki
  Рейтинг: 515 Весело

  "Политиката не е място за един поет"
  Точно така !
  Мястото на поета в Монголия

 35. 35 Профил на kalki
  kalki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#11:"Karla Kaas 88º"]В целият цивилизован свят пожарникарите са герои , само българският хейтър смята "пожарникар" за обида. [/quote]

  За което не е виновен той - българският който и да било - а онези, които му сложиха ББ начело на държавата.

 36. 36 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Прочетох внимателно всички коментари, защото самият Едвин е интересен и го заслужава ...
  Според мен, като теглим "бабешката" черта, той е един от много малкото, който повече е дал, отколкото взел ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 37. 37 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1681 Любопитно

  [quote#36:"deepdp"]той е един от много малкото, който повече е дал, отколкото взел ... [/quote]


  Както и друг път е ставало дума в този форум, той е от тези, които у нас биват считани за луди. За по-удобно.

 38. 38 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 571 Весело

  Сетил се, че е поет или че не не е политик?

 39. 39 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  [quote#35:"kalki"]сложиха ББ начело на държавата. [/quote]

  Избирателите?

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Политиците проклети, знай убиват ги поети -
  тях ги гаврата убива, а поета в туй го бива..!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Когато Богомил Райнов каза преди години,че никога не е късно един човек да стане за кашмер,вероятно е имал предвид поета Едвин Сугарев.Нямам предвид ПОЕТА Сугарев/надявам се да бъда разбран защо го изписвам с главни букви!/Имам предвид злополучния политик Сугарев,който кой знае защо се набута в шамарите на политическата вакханалия у нас след 10 ноември?То не беше предизвикваща усмихвки гладна стачка,лежане по градинките около парламента!При правителството на Костов и дипомат се опита да става и май беше единствения дипломат в света,който от кабинета си продължаваше да се занимава с политика,да заема политически позиции,да пише по страниците на вестниците ни политически тиради/вместо стихове,което наистина го може!/.Стана лесна плячка на хора,болни на темата "световна конспирация".Ставаше изразител на подхвърлени му от тук и там слухове,сплетни,страхотни заговори,убиййства.Жалко!А новата му стихосбирка вечме съм я поръчал и очаквам да мви я доставят.С удоволствие ще я чета.

 42. 42 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 571 Весело

  Идеали и Политика - Дух и Материя...

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Що за човешка нищета! Да сравняваш личност като Едвин Сугарев с това нищожество Бойко Борисов!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на WC_Окупатор
  WC_Окупатор
  Рейтинг: 514 Неутрално

  И посланическият пост в Индия не е място за човек, който не отлепя и дума английски,


  но ти го зае...

 45. 45 Профил на WC_Окупатор
  WC_Окупатор
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#36:"deepdp"]той е един от много малкото, който повече е дал, отколкото взел ...[/quote]

  Нормално.
  По време на гладуването продължаваш да отделяш, въпреки, че си престанал да поемаш храна.

 46. 46 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Неутрално


  Въпреки дългата си кариера на поет, критик и публицист, Едвин Сугарев продължава да бъде свързван най-вече с политическите и обществени изяви. Дали това го дразни? "Разбира се, че ме дразни! Дори съм се ядосвал на себе си за глупавата ми упоритост да се бъркам в политиката, където изобщо не е място за един поет", казва той с усмивка. "Но

  Е ,той и Христо Ботев се е занимавал с политика, но не се е казвал Едвин Сугарев! От такива, като горецитирания, България е на този хал!

 47. 47 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#43] от "Храбър":
  И маркучодържачите са пекани

 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  До коментар [#46] от "Гражданин":
  Последно. Кой от двамата не ти харесва?....Или и двамата?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Мечтая си за деня в който България ще избере за премиер един беден поет.

 50. 50 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2916 Разстроено

  Един поет трябва да има идеали и гражданска позиция и българската литературна история го доказва. Едни ще величаят, други (те преобладават) ще хулят поетите, това е тяхната орисия. Тъжно, неблагодарно, самотно и често опасно занимание е да бъдеш български поет. Едвин Сугарев е честен, загрижен за справедливостта, за хората и за изкуството поет. Аз му благодаря за това!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 51. 51 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Едвин Сугарев: Политиката не е място за един поет
  ---------------------------------
  Не е ! Там се иска здраво газене в л..ната ,трябва да знаеш да раздаваш къчове на ляво и на дясно ,трябва да си непукист ..и още много неща трябват.Разбира се -винаги ще има недоволни и хора ,които те мразят..А,бе не е място за поети!!

 52. 52 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  С ваште орисии нека
  на живот да бъде клет...
  С моята и след живота -
  нека бъде той П о е т !

  Нека тленна плът изтлее,
  а живее дух терзан -
  за да има що да хули
  жадната за хули сган."

  Пенчо Славейков
  Орисия

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK