Граждани отново протестираха срещу цените на горивата (допълнена в 18.30 ч.)

Граждани отново протестираха срещу цените на горивата (допълнена в 18.30 ч.)

© Ерол ЕмиловПореден граждански протест срещу високите цени на горивата се проведе днес в страната. Акции имаше в София, Сливен, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград, Варна, Бургас и други градове. По информация на БНТ най-масова е била демонстрацията в Сливен.


На протеста, организиран от СИЛА - Сливен, чрез интернет - се събраха над 300 души с близо 150 автомобила. Към тях се присъединиха и таксиметрови шофьори от града.


В акцията в Благоевград се включиха няколко десетки граждани с автомобили, предвождани от велосипедисти и мотоциклетисти, се включиха в протестното шествие, което тръгна от паркинга пред Югозападния университет "Неофит Рилски". Исканията на протестиращите са за цени, съобразени със стандарта на живот в България.
Три чучела, символизиращи монополистите в България, бяха бяха обесени символично на моста в благоевградския квартал "Струмско" от участниците в протеста. Символичният акт бе съпроводен и от "опело", извършено от поп, в какъвто се бе превъплътил един от протестиращите. Организатор на поредния акт на недоволство бе гражданското сдружение "Сила".


Автоколоната на недоволните спря за десетина минути при разклона за Кулата и затрудни движението. 


Над 50 автомобила в Ловеч излязоха на протест срещу високите цени на горивата. Колоната от протестиращи тръгна от паркинга на многопрофилната болница, премина през целия град и спря на бензиностанция "Лукойл" на околовръстния път на града.


"Ние имаме коли и мотори, но не можем да ги караме", казаха протестиращите. По думите им хората са много бедни, ниски са пенсиите и заплатите и тези цени на горивата са непосилни за българина. Те са категорични, че ще продължат с протестите, докато постигнат успех. Да заявят своята позиция за цените на горивата бяха дошли шофьори както от града, така и от селата. "Национален протест срещу високите цени на горивата" и "Не на безумните цени на горивата и ниския стандарт на живот!" гласяха лозунгите им. На всеки автомобил бе разлепен стикер "протест".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK