Българите са единни срещу АСТА и шистовия газ, досиетата в църквата не са впечатлили особено хората

Българите са единни срещу АСТА и шистовия газ, досиетата в църквата не са впечатлили особено хората


Хората са слабо запознати със спорното споразумение за борба с фалшифицирането - АСТА, те са силно критични към липсата на прозрачност при подписването му, а делът на противниците на АСТА доминира силно над привържениците - 47% срещу 4%. Мораториумът над проучванията за шистов газ в България е един от въпросите, по които има консенсус между правителствено решение и обществено мнение, като и тук гражданите декларират непознаване на технологията за добив.


Не толкова еднозначно се приема отварянето на досиетата и оповестяване на агентурното минало на висшия духовен клир - 36% "не харесват" фактите, но и не намират за толкова важна изнесената информация, а 33% директно заявяват, че новината не ги е трогнала изобщо.


Това сочат данните от последното проучване на "Алфа Рисърч" за общественото мнение по актуални проблеми. То е направено между 22 и 29 февруари сред 1015 души.
Около 2/3 от българите оценяват процеса на изработване и подписване на AСTA като непрозрачен. 49% признават, че не са запознати какво съдържа споразумението. До голяма степен това се дължи на спецификата на проблема, който засяга регулирането на взаимоотношения, с които хората не са наясно, но виждат заплаха в крайния резултат.


Съдържанието на AСTA се свързва предимно със задължението потребителите да плащат за информацията (31%), която ползват в интернет, и с опита за защита на авторските права на музикални, филмови и други творби в интернет (27%). Тезата за репресивен характер на заложените в споразумението мерки се споделя от около една четвърт от българите - 23% го свързват с опит да се преследват потребители, ползващи пиратско съдържание, по 16% - с блокиране на сайтове с пиратско съдържание и с тотално следене и ограничаване на свободата в интернет.


Делът на противниците на АСТА в българското общество доминира силно над привържениците - 47% срещу 4%. Сред най-яростните му противници логично се открояват интернет потребителите (70%), но също и хората, които най-активно посещават културни събития на живо - млади, високо образовани, с високи доходи. Техните потребителски практики се характеризират едновременно с купуване на културни продукти и ползване на безплатно съдържание в интернет. Затова и позицията на  дружествата за защита на авторски права остава нечута за мнозинството (61%), или среща последователен отпор от малкото запознати с нея (20%).


Спреният добив на шистов газ е силно одобряван. 65% са против добива на шистов газ срещу 21%, които подкрепят подобно начинание. Основен аргумент срещу разработването на находища за шистов газ е технологията за добив. Мнозинството от българските граждани се чувстват слабо или напълно незапознати с нея, което лесно подхранва притесненията за отрицателното й въздействие върху околната среда.


Социолозите мерят и отношението към предизвикалия сериозен медиен спор и напрежение вътре в Българската православна църква въпрос с отваряне на досиетата на ДС на висшия духовен клир. Темата е попаднала в една или друга степен във вниманието на почти всеки втори българин. Въздействието обаче не е еднозначно – 17% са били "дълбоко възмутени", докато 36% "не харесват" фактите, но и не намират за толкова важна изнесената информация. Другата половина от интервюираните или не са чули нищо по въпроса (14%), или директно заявяват, че новината не ги е трогнала изобщо (33%). Сред хората, описващи себе си като "дълбоко вярващи", сериозното разочарование и възмущение е два пъти по-често срещано от средното, но дори и тук то не надвишава една трета (36%).


По подобен начин мнението как трябва да постъпят сътрудниците на ДС в клира е поляризирано. Малко над една четвърт са за подаване на оставки, друга четвърт – за покаяние и извинение без оставки, докато всеки втори или няма мнение по въпроса, или не очаква въпросните свещеници да правят каквото и да било.


И сред "дълбоко вярващите" няма особено единодушие. Например 42% от тях са "за" оставки, а други 26% - поне "за покаяние и извинение". Едва 19% от тези хора обаче са склонни на най-важната, "личната санкция" - да откажат отслужване на важен за семейството ритуал от свещеник, за когото знаят, че е бил агент на ДС. Два пъти повече (34%) биха "преглътнали" миналото му, ако познават и вярват на този човек.


Въпреки че като цяло разкриването на досиетата не е засегнало дълбоко и лично нито 13-те процента българи, деклариращи, че са "дълбоко вярващи", нито двете трети, които се определят като "вярващи без спазване на канона", общата равносметка за православната църква е негативна – само 19% й имат пълно доверие, 56% са между доверието и недоверието, а 23% изобщо не й се доверяват.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на πA®ΣH
  πA®ΣH
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ако правителството и българите са в една посока - имаме шанс.

 2. 2 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Хората се умориха от информации на парче за досиетата, темата трябваше да бъде пределно отворена отдавна и да е минало вече.

 3. 3 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 447 Весело
 4. 4 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Най-харесвам социолозите преди, по време и след събитията, винаги научават правилните данни

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  За АКТА е нормално, за досиетата в църквата всички го знаеха, какво да се шокират. Изненада беше само че не са обичайните 10-20% ами 80%.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Само не блокирайте разкриването на кредитните милионери и червените куфарчета.

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2560 Весело

  "...те са силно критични към липсата на прозрачност при подписването му..." - е, КАК тогава да са "запознати", че и "силно"?! Манипулативното представяне на каквото и да е в БГ е приоритет на властта, само че в ХХІ век, това вече не е вървежно, а и няма капацитет да "измисли" нещо по-приемливо...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#5] от "daniel_defoe":

  Не ме шокираха досиетета на поповете, нито на всички ченгета!

  Въпросът ти е НЕПРАВИЛЕН!

  Щокиращото е, че САМО СЕ СЪОБЩАВА кой е бил ченге и доносник, без този си същиятда бъде ИЗХВЪРЛЕН от институцията в която работи...

  За това иде реч...

  Лустрация не се осъществи и ченегетата са на всички нива в институциите... И продължават да слугуват на Русия и на българските им подлоги в България...

  Това е шокиращото...

  И простотията на българина, който не вижда истинските си проблеми, които ще му извадят буквало очите, а се юрнал да се брани от шистовия газ, и от АСТА...

  Все с далечни врагове се бори българинът, а не вижда и не усеща ножа опрян о гръкляна му...

  Парадоксален народ...

 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#9] от "alex_bucephalus":

  И аз съм за изхвърляне, но всеки изхвърлен заради това ще бъде моментално възстановен от съда. Червените и техния съд са се подсигурили.

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 478 Неутрално

  От цялата история с проучванията излиза, че българите много повече се вълнуват от въпроса за безплатното и незаконно теглене на музика и филмчета, отколкото от въпроса кой агент на ДС бърка в душите и джобовете им!

  Е, точно в такива съпоставки си личи разликата между България и Чехия, например. Там хората първо изритаха агентите и доносниците и сега спокойно протестират и се борят за правото на електронна информация. У нас духовното здраве на нацията е второстепенен въпрос. Нищо, че без него няма просперитет и бъдеще! На кого му пука, важното е да има "Син сити", "Пайнер", Азис и други подобни промивалки на мозъци!

 12. 12 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#10] от "daniel_defoe":


  [quote#10:"daniel_defoe"]Червение и техния съд са се подсигурили.[/quote]

  Е, това не е ли шокиращо?

  Аз какви ти ги дрънкам?

  Шокиращо е, но българинът не го намирал за шокиращо, ченгета го управляват и клатят изотзад, но тохй се бори с АСТА и с шистовия газ, които са доста далечни, но странно защо му изглеждат по-близки и от дъха на ченгето, което му диша във врата...

  А както се казва на уличен език:

  "Когато усетиш, че някой ти диша във врата, и че нещо те е подпряло отзад, бъди сигурен - е*ат те!"

  Та така ченгетата и нас...

  Но ние сме велики борци срещу газове и свободата на интеренет пространството...

  Колко достойно! Колко героично!

 13. 13 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#11] от "joe_danby":

  Дойдохме си на думата!

 14. 14 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Нямам представа каква е технологията,но е вредна!"-Когато съюзът на съветските писатели раззглежда романът на БПастернак-"Доктор Живаго" надделяващото мнение било-"не съм чел книгата,но тя е лоша".Романът по късно става бестселър.
  Нищо ново.

 15. 15 Профил на Тодор Василев
  Тодор Василев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "...като и тук гражданите декларират непознаване на технологията за добив...."

  Да бе, ние трева пасем.

  Когато даваш отрицателен вот добре ще е да се аргументираш.
 16. 16 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#11:"joe_danby"]българите много повече се вълнуват от въпроса за безплатното и незаконно теглене на музика и филмчета, отколкото от въпроса кой агент на ДС бърка в душите и джобовете им!
  [/quote]

  До коментар [#11] от "joe_danby":

  (Лелеее, един човек поне се сет какво искаме да кажем!)

  Или по нашенски казано:

  Българан е на БРАШНОТО ЕВТИН, А НА ТРИЦИТЕ - СКЪП!

  Или:

  "Кон заменя за кокошка"...

  Или - "От кон скача, за да седне на магаре!"

  Български работа...

  истнските проблеми е ми извадят очите, той се втурнал света да оправя и УРБАНИСТ-ЕКОЛОГ като архитект Ястребовски да се бара...

  Споменаваш чехите...

  Чехите са забравили почти миналото... В Чехия си на Запад... В Прага си все е дно в един малък Париж...

  В София и в България си като в ориенталска дупка... Катро в цигански катун...

  Н ние се борим за "свобода и човешки правдини", и "не щеме ний богатства, не ще ме ний пари", шистов газ и прочие...

  Ум патки пасе...

 17. 17 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 608 Неутрално

  1. АКТА е от значение предимно за хора, които теглят филми и музика. Това не ме бърка. Аз тегля само книги. Ако законът ще ми го забрани, няма да ми хареса никак. Но ако ми сложат цена от 1-1,50 на книга, кандисвам.
  2. Шистовият е нормално да не се харесва. Зер толкова усилия положихме, да сме най-бедните в Европа, сега ако дядо Господ ни даде петрол като на Кувейт, в никакъв случай не трябва да го добиваме.
  3. Попските работи е нормално да не интересуват никого. Все пак по душа сме атеисти. Иначе доста хора се пишат вярващи, ама като им дойде до главата, изведнъж забравят, че са такива и църквата не ги интересува.

 18. 18 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  [quote#3:"npocmaka"]Stop fraking,
  and start f*king [/quote]
  Газпром не са спирали да го правят. Лошото е, че все сме от грешната страна

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално


  Да хората са слабо запознати с каквото и да било и това се дължи основно на проблемите със свободата на печата !

  [quote#17:"ooonufri"] Шистовият е нормално да не се харесва. [/quote]

  [quote#17:"ooonufri"]КТА е от значение предимно за хора, които теглят филми и музика. Това не ме бърка. [/quote]

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ГЕРБ-поредната илюзия за просперитет на България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 21. 21 Профил на emo_314
  emo_314
  Рейтинг: 8 Весело

  Браво за добрата лобистка статия! Горещо и дружелюбно пожелавам в кръвта на внучката на автора, да бъде открит 0,02 промила БЕНЗЕН след няколко години. Тогава може би ще разбере, че не е нужно да познаваш експертно технология, която има нужда от следната поправка в Закона за Водите:
  "Разрешително за ползване на воден обект за инжектиране на въглероден двуокис, природен газ или втечнен нефтен газ в подземни водни обекти."
  http://eea.government.bg/bg/cds/mvr/maf/mvr/moew/water-05.html

 22. 22 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#2] от "deltalink":

  Точно това беше основната цел на ченгетата - да уморят общественото мнение с информация на парче за тази отвратителна страна от националната ни история... излиза,че са успели - хората ставата все по-безразлични към гнусотиите, които са вършили тези "патриоти"

 23. 23 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#22] от "gaudien":

  О, не само са успяли, но са и отчаяли хората, които това ги вълнува, от цялата политическа класа - защото който и да дойдЕ на власт, независимо от политическата си окраска, не направи необходимото (не намери смелост???) по въпроса.

 24. 24 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#23] от "deltalink":

  Явно пътят през собствената ни пустиня ще продължи по-дълго, отколкото Мойсей е водил юдеите през Синайската... защото българската посткомуноидна пустиня е далеч по-голяма, а даже и няма лидер, който да води племето през нея, движението е хаотично и чуждите брегове днес са далеч по-достъпни и реални като алтернатива за все по-малкото родени млади българи

 25. 25 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#24] от "gaudien":

  О, ти си в графата на оптимистите, щом виждаш път в собствената ни пустия, аз май престанах ...

 26. 26 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#25] от "deltalink":

  Щом ни е съдено да вървим през нея - налага се да намерим и път... иначе ще е като отказ от правото ни на живот
  Проблемът е, че днес липсва националната посока, затова вероятно трябва да си я търсим сами
  Ако не с оптимизъм, то поне с повече позитивно мислене?

 27. 27 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  По отношение на добива на шистов газ,общественото мнение е силно маниполирано.Всички знаем,че русия продава най скъпо газта на България,Полша и румъния.Полша и Румъния ще добиват шистов газ,а нашето комунистическо правителство,отново много майсторски се одупи на путин

 28. 28 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Но досието на Максим не беше отворено,както и това на агент буда,познатни още като пожарникаря от Банкя

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK