Министерството отрече Фондът за лечение на деца да е отказвал помощ, обеща да качи тавана от 180 000 лева

Министерството отрече Фондът за лечение на деца да е отказвал помощ, обеща да качи тавана от 180 000 лева

© Анелия НиколоваЛимитът от 180 000 лева, който специализираният Фонд за лечение на деца отпуска за лечение на едно дете, е формиран на базата на най-високите изплащани суми досега. Фондът никога не е отказвал помощ заради въведения лимит. Ако в Министерството на здравеопазването обаче постъпи информация, че таванът възпрепятства лечението на деца в чужбина, тогава правилата ще бъдат преразгледани."


Това отговори здравното министерство на запитване от "Дневник" на базата на какви принципи и логика е формиран лимитът за финансиране на лечението на тежко болните деца.


Въпросът беше мотивиран, след като от инициативата "Спаси Дарина" алармираха, че деца, чието лечение надскача сумата, са в опасност да загубят живота си. Само преди ден стана ясно, че 16 000 лева не са достигнали на семейството на 6-месечната Мерве Джебир, за да бъде спасена. Бебето страдало от тежък комбиниран имунен дефицит, а лекарите били категорични, че трябва да замине спешно в чужбина за костно-мозъчна трансплантация.
Родителите се обръщат към Фонда за лечение на деца. Държавата обаче е определила лимит на отпусканите средства от 180 000 лева, които не достигат на Мерве. Родителите успяват да съберат от дарения парите за 22 дни, но се оказва твърде късно и момиченцето почива.


Йордан Петров от благотворителната инициатива, съобщи за "Дневник", че има още три деца – Силвия, Александър и Влади, които се надяват на дарения. За трансплантациите им няма да достигнат между 40 000 и 60 000 лева.


В отговора си от министерството посочиха, че имало само два постъпили случая на деца, чието лечение е било на стойност над 180 000 лева. "Първият случай е на дете, което е чернодробно трансплантирано в Германия. Вторият случай е на 6-месечната Мерве Джебир. Детето обаче е починало не поради неосигурени от фонда средства. Забавянето не е по причина на лимита от 180 000 лв., който е осигурен, а поради отказ в последния момент от страна на клиника в чужбина да приеме детето", заявиха от ресорното ведомство.


В писмото се казва още, че са били проведени спешно преговори с друга клиника и бебето е било изпратено за лечение "във възможните най-кратки срокове".


Таванът от 180 000 лева за лечение на деца беше въведен през 2011 година, за да се даде възможност за лечение на по-голям брой деца. "Друга причина са ограничените финансови възможности на държавата. През 2011 г. фондът е изразходвал 9.7 милиона лева за финансирането. С тези средства е осигурено лечението на 387 деца, със 117 деца повече, отколкото през 2010", пишат още от здравното ведомство.


От началото на годината досега фондът бил одобрил за лечение 84 деца, като отпуснатите средства са близо 1.3 милиона лева.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костянуга
  Костянуга
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Естествено!
  Зашо не си прочетете домашното?

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  ....."Друга причина са ограничените финансови възможности на държавата......
  ---------------------------------------

  Видяхме,че държавата може да намира средства.

 3. 3 Профил на iordan_petrov
  iordan_petrov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тези в МЗ май най- имат нужда от лечение. Имало е лечения, които са стрували и по 300 хиляди евро, затова лъжат за начина на формиране на лимита. Фондът винаги досега е отказвал финансиране, ако то е над лимита. Значи втора лъжа.
  Тези там глухи ли са, тъпи ли са, та чакат да им постъпи информация, която много лесно могат да изискат от подопечния им фонда за лечение на деца? Да, лимитът пречи! На кого още не му е ясно?
  Повече от очевидно е, че чиновниците и властниците се подиграват и с журналистите, пращайки им такива "отговори", и с гражданите, от чиито данъци взимат заплати, бонуси и други екстри.

 4. 4 Профил на iordan_petrov
  iordan_petrov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Министерството отново нагло лъже с коментара си:

  ""Лимитът от 180 000 лева, който специализираният Фонд за лечение на деца отпуска за лечение на едно дете, е формиран на базата на най-високите изплащани суми досега. Фондът никога не е отказвал помощ заради въведения лимит. Ако в Министерството на здравеопазването обаче постъпи информация, че таванът възпрепятства лечението на деца в чужбина, тогава правилата ще бъдат преразгледани."

  Първа лъжа - Не е вярно, че 180 хил. е най-високата отпускана досега сума и по нея е определен лимита. Чиновниците да погледнат в регистъра на Фонда за лечение на деца, който е тяхна структура и да си направят справката, а не да лъжат - http://www.cfld-bg.com/register.php

  Дете под № 398 е получило 320 хил.долара.
  Дете под № 400 е получило 208 хил.евро
  Дете под № 455 е получило 150 хил.евро.
  Дете под № 499 е получило 180 британски лири
  Дете под № 514 е получило 140 хил.евро.

  Втора лъжа - Не е вярно, че фондът не е отказвал помощ заради лимита. Фондът отпуска пари само до лимита, което по никакъв начи нне помага на децата. Те умират докато чакат да се съберат средства от дарения.

  Трета лъжа - Непрекъснато са информирани, включително и писмено за проблемите. Срещали сме се лично дори с министъра и са изключително наясно с проблема.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK