Подсъдим по "Наглите" се отказа от показанията си, дадени били под натиск от МВР

Подсъдим по "Наглите" се отказа от показанията си, дадени били под натиск от МВР

© Асен ТоневПодсъдимият Любомир Димитров-Гребеца се отказа от показанията си дадени в досъдебното производство по делото срещу "Наглите". Причината е, че са били дадени под натиск от прокуратурата и МВР. Това заяви Димитров пред Софийския градския съд (СГС), цитиран от агенция "Фокус".


Показанията на Гребеца бяха ключови за обвинението на прокуратурата. В тях подсъдимият разказваше всякакви подробности и детайли около отвличанията, къде са харчени парите, как са разпределяни, къде са укривани отвлечените и т.н.


Пред съда Гребеца заяви, че пред разследващите органи е разказвал неща, които е чувал от приятели и познати. След това прокуратурата и МВР и в частност заместник-главният прокурор Бойко Найденов и директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Станимир Флоров са започнали да го карат да разказва нещата, които знае, все едно е участвал в тях.
По думите на Гребеца Флоров дори го е заплашвал, а няколко пъти го убеждава да свидетелства, като му гарантира, че може да му осигури извеждане от страната с нова самоличност. Бойко Найденов му е обещал, че ако говори това, което му кажат, ще получи закрила от полицията. 


Гребеца заяви, че разследващите са го били, след което са го закарали на преглед и в издадената експертиза пишело, че травмите му са стари. 


"Ти в момента, мълчейки, само наливаш вода в тяхната мелачка", заявява Флоров, визирайки показанията на другия подсъдим Даниел Димитров-Релето и на Валентин Михайлов-Ихтиманския, които сочат Гребеца като извършител на убийствата на Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиан Лефтеров-Кунгфуто.  "Дневник" не успя да открие Флоров на мобилния му телефон.


Името на бившия съветник от ДАНС Алексей Петров също се споменава, но без да става ясно в какъв контекст. Гребеца така и не се съгласява да сподели кой е "много сериозният човек", който в друг разпит обяснява, че е "шапката на всичко" и е получавал пари от откупите. Попитан от Флоров дали става въпрос за дясната ръка на Петров – Антон Петров-Хамстера, с когото са подсъдими по делото "Октопод", Гребеца отрича.


Гребеца обясни и че записите на неговите показания, които се слушаха в продължение на няколко заседания, са правени като "репетиция" за това какво ще говори пред съда. 


В тях Димитров обяснява много подробности около отвличанията на Михаил Краус и Ангел Бончев. Заради всичките противоречия прокурор Антоанета Близнакова поиска показанията на Гребеца да бъдат прочетени на днешното заседание.


Всички подсъдими се противопоставиха на искането на прокуратурата, защото, прочитайки показанията, те стават доказателствен материал по делото, но след консултации със защитниците си всички освен подсъдимия Кирил Кирилов се съгласиха. Показанията бяха прочетени, след което Гребеца категорично потвърди пред съда, че се отрича от тях.


По-рано днес по същото дело беше разпитан и бившият служител на НСО Пламен Устинов, който заяви че Алексей Петров му е поръчал убийството на Гриша Ганчев. По този повод прокуратурата обмисля дали да повдигне ново обвинение на Петров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK