От 77 помилвани 13 се върнали в затвора за тежки престъпления

Дирекция "Изпълнение на наказанията" дава становище за поведение на затворниците, но не участва в заседанията на комисията по помилванията.

© Надежда Чипева, Капитал

Дирекция "Изпълнение на наказанията" дава становище за поведение на затворниците, но не участва в заседанията на комисията по помилванията.По време на двата мандата на президентската двойка Георги Първанов - Ангел Марин са помилвани 77 затворници, а 13 от тях са се върнали в затвора отново заради извършено тежко престъпление. Това съобщи  началникът на дирекция "Изпълнение на наказанията" Митко Димитров, цитиран от БНР. Той говори пред временната парламентарна комисия, която проучва случаите на помилване.


По думите на Димитров няма нормативен акт или друго правило, което да регламентира отношенията между затворите и Комисията по помилванията на президентството. Той уточни, че дирекцията, която той оглавява,  дава единствено становище за поведението на осъдения в затвора.


Той съобщи, че е получил покана от вицепрезидента да обсъдят тези проблеми и изрази надежда, че правила ще бъдат изготвени. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK