Константинов обвини касата, заместниците си и Дянков за скъпите поръчки на лекарства

Константинов обвини касата, заместниците си и Дянков за скъпите поръчки на лекарства

© Анелия НиколоваЗдравният министър Стефан Константинов обяви, че е подал сигнал до главния прокурор заради договорите за лекарства, сключени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през миналата година. Той на няколко пъти подчерта, че не е знаел за по-скъпите лекарства и че вината му е само, че се е предоверил на хората от екипа си - най-вече на освободената от поста зам.-министър Гергана Павлова, която отговаряше за лекарствената политика.


Преди дни стана известно, че касата е платила 6 милиона лева повече през 2011 година в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство. За някои от медикаментите
касата плащала десетократно по-висока цена.


В сутрешния блок на Би Ти Ви Константинов говори още, че постоянно го атакували, защото от идването си на поста не е влизал в никакви схеми. Затова и не си бил подал оставката - това би било знак за победа на кръговете, които са си намерили удобни начини за източване на здравната система, обяви Константинов. Подчерта, че си носи оставката в джоба и ще приеме решението на премиера, каквото и да е то.
В същото време пред "Нова телевизия" премиерът Бойко Борисов обяви, че до седмица ще вземе решение дали да смени здравния министър, допуснал необосновано повишение на цените на лекарствата. Борисов е събрал куп документи, въз основа на които ще прецени дали Константинов е знаел какви са цените на лекарствата и дали е бил длъжен да ги знае. По повод думите на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, според когото здравен министър да не знае цените на лекарствата е все едно финансовият да не знае лихвите, Борисов отговори: "Дянков малко да си мълчи по тези теми, защото той трябваше да знае и за бонусите".


Стефан Константинов контраатакува вицепремиера Симеон Дянков. Като обвини бившия зам.-министър, че не му е казала за проблем с цените, Константинов на няколко пъти подчерта и близките отношения на Дянков с двете му заместнички - Павлова и Десислава Димитрова. Напомни още, че когато е заел поста, двете вече са били назначени от Министерския съвет. По повод обвиненията на Дянков, че Константинов е трябвало да знае за проблемите в сектора, здравният министър обясни, че по-скоро е възможно Дянков да е знаел, защото често информацията е стигала до финансовото министерство преди здравното.


Борисов пък опроверга информациите, че Гергана Павлова отново работи в Министерския съвет. "От Дянков знам, че не е в Министерството на финансите назначена за съветник. Защото го попитах веднага", заяви той.

Министър Константинов заяви, че ръководството на касата е трябвало да защити интереса на институцията. Управител на касата по това време бе отстранената заради скандала с бонусите Нели Нешева, а председател на надзорния съвет - Павлова.


Нешева твърди, че е информирала здравното министерство, а причината била липсата на методика за договаряне на лекарствата. А Гергана Павлова изнесла специален доклад, с който информирала Константинов за високите цени на лекарствата. Министърът показа въпросния доклад и поясни, че той се отнася до болничните търгове и нямал нищо общо с проблема с цените на лекарствата.


Той показа отговор на касата, след като изискал информация за позициите и цените, които се заплащат за лекарства, още през месец май. Поводът бил запитване на депутата Евгений Желев. В отговора на касата също не се посочвало, че има преразход. Няма и сигнал, че се купували лекарства на пределни цени.


Министърът отказа да отговори дали има подозрения за лобиране в полза на определени фармацевтични компании с цел лично облагодетелстване. Заяви обаче: "Простички са нещата, явно има изгода... Става дума за едни 6 милиона лева, които са влезли по сметките на компании. Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава".


Той разказа, че е разговарял с Гергана Павлова за това, че касата купува на по-високи цени, отколкото министерството, но тя го е уверявала, че има възможност да се договарят отстъпки. По думите му наредбата, по която трябва да се договарят лекарствата, се изготвя по предложение на надзорния съвет. И била готова през август. След това обаче отстъпки не били договаряни.


"Не ме е лъгала, не ми е казвала, не сме дискутирали конкретни числа", уточни обаче Константинов за разговорите си с Гергана Павлова. В същото време заяви, че е работил с хора, които не са му казвали цялата истина. Моята отговорност е в това, че съм се предоверил на зам.-министъра си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK