Борисов и опозицията пак се нападаха по темата за бонусите

Заседание на парламент, Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Заседание на парламент, Бойко БорисовБонусите – за пореден път днес премиерът и опозицията си размениха критики по спорната тема. Този път репликите бяха по време на парламентарния контрол, докато премиерът Бойко Борисов отговаряше на депутатите, а и след като той отдавна беше напуснал залата.Премиерът Бойко Борисов ще внесе за ратификация в парламента спорното споразумение за борба с интернет-пиратството АСТА и ще инструктира депутатите от ГЕРБ да го отхвърлят. Това се разбра от днешния парламентарен контрол. Депутатът от левицата Петър Курумбашев получи отговорите на въпросите си – ще бъде ли внесена АСТА за ратификация и ГЕРБ ще бъдат ли против, от премиера от място, а не от парламентарната трибуна. В основният си отговор, даден от трибуната, премиерът само пожела да припомни, че преговорите по АСТА са започнали при предходното управление.  Откакто управляващите декларираха, че няма да довършат процеса по подписване на АСТА и се оттеглят от споразумението, опозицията настоява парламентът да се произнесе с негативно становище по проектоспоразумението, като така се дадат гаранции, че то няма да влезе в сила в България. Днес макар и без думите му да влязат в стенограмите на парламента, Борисов обеща да задвижи въпроса.

Още докато отговаряше за това какви ще са бъдещите действия на правителството по спорното споразумение за борба с интернет-пиратството АСТА (виж карето), Борисов пренасочи темата отново към вините на предходните управляващи.
"С това писмо за бонусите си вкарахте автогол (изпратеното от ДПС писмо с искане премиерът да даде информация за раздадените бонуси – бел. ред.). Първо, вашият лидер трябва да си върне парите сега. Как се нарича – бонус, награда, хонорар – има ли значение – върнете парите", заяви министър-председателят, атакувайки за пореден път Ахмед Доган заради хонорара му по хидроенергийни проекти. "Милиони и милиони сте взели. Върнете парите – това е страшна мярка. Вие ми говорите за инвестициите в енергетиката, които така са направени, че три пъти плащаме цена на тока. Затова се вдига цената на тока сега", каза от парламентарната трибуна Борисов.


Малко по-късно и от ДПС припомниха за изпратеното от тях писмо.  Вече втора седмица очакваме отговор от премиера, посочи зам.-председателят на партията Лютви Местан.


По думите му управляващите непрекъснато се опитват да сменят темата, а тяхната "изнервеност придобива истерични имерения". Няма как по друг начин да определим квалификациите към партийни лидери от опозицията, каза Местан.


Защо е тази истерия – и премиерът, и ГЕРБ са наясно, че скандалът с бонусите е много опасен и засяга ядрото, сърцевината на властта им, заяви Лютви Местан. Защото за все повече български граждани вече е ясно, че управляващите нарушиха няколко точки от обществения договор, който сключиха – че ще разпределят справедливо тежестта на кризата и ще управляват справедливо, допълни той. Второ нарушено обещание било, че управлението ще бъде прозрачно. "Няма нищо справедливо в паническо скриване на информацията", каза зам.-председателят на ДПС.


Местан попита риторично колко бонуси са поулчили пенсионерите, учители, учени, докарани "до просешка тояга". И сам си отговори – нула.


Тезата за връщане на бонусите е теза на отчаянието, с което премиерът се опитва да затвори темата или да я прехвърли на други, каза още Лютви Местан.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK