От СДС пак обвиниха здравното министерство за бонуси в евро, оттам отрекоха

От СДС пак обвиниха здравното министерство за бонуси в евро, оттам отрекоха

© Георги КожухаровЧаст от служителите на Министерството на здравеопазването са имали и трудов, и граждански договор, и са получавали допълнителни възнаграждения. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от "Синята коалиция" Ваньо Шарков. Той обвини министерството, че е раздавало бонуси в евро от европейски програми за здравеопазване на свои служители.


Именно данните, изнесени от СДС за бонусите на шефката на здравната каса Нели Нешева доведе до нейното отстраняване, до последвалия скандал с бонусите на управляващите и принудителното връщане на парите. Депутати от десницата на няколко пъти обвиниха и здравното министерство, че не дава ясна информация за раздаваните допълнителни възнаграждения.


Справката показва, че шофьори са вземали по-високи възнаграждения от експерти. Според данните на Шарков през 2010 г. двама шофьори са получил и съответно 4200 евро и 5880 евро, а експерт, който е консултант по програмата, е взел 280 евро. Друг съветник по инвестиционни въпроси е получил 100 евро, мениджърът по доставките - 11 040 евро.

Шарков представи пред медиите справка със суми, получавани по граждански договор за 2010 г. и за 2011 г. на консултанти по програми към министерството. Става въпрос за програмите за превенция на ХИВ/СПИН, за подобряване на контрола на туберколозата и за Националната програма по туберколоза.
Списъкът го дадох на премиера и доколкото разбирам, той ги е извикал да дават обяснения, посочи Ваньо Шарков, цитиран от агенция "Фокус". "За мен не е редно да си и на трудов, и на граждански договор към една и съща институция, и по този начин да печелиш допълнително. Има някакви шофьори, има секретарка, която е в Дирекция "Финанси" на министерството, включително и PR-ката на министъра, която е координатор или не знам какво по глобалния фонд. Смятам, че това не е нормално в една нормална държава. Има хора, които са получили доста сериозни възнаграждения на фона на всичко, което е в страната", обяви депутатът.


Ответна реакция


Средствата, дадени за възнаграждения на служителите в здравното министерство за две години, са 1.68% от безвъзмездната помощ на Глобалния фонд по трите програми. Няма конфликт и служителите на министерството да получават възнаграждение за дейности по програмите, тъй като те трябва да ги изпълняват, а не да контролират реализацията им. Това заявиха в отговор от екипа на Стефан Константинов.


През 2010 и 2011 г. от безвъзмездната помощ на Глобалния фонд по трите програми в министерство са постъпили общо 35 398 205 лева, от тях са усвоени 29 969 056 лева. Сключени са 233 договора за финансиране и изпълнение на дейности, от тях 122 договора с неправителствени организации и 111  с лечебни и здравни заведения.


От министерството подчертаха още, че сред служителите няма шофьори на щат в министерството, нито шофьори и секретарки на министъра.


Посочиха още, че изпълнението на програмите се следи "от Секретариата на Глобалния фонд, от международна одиторска фирма, избрана съгласно изискванията на Фонда и от регионалния представител на Фонда KPMG (също международна одиторска фирма). Всички тези органи нямат нищо общо с министерството на здравеопазването".


Подчертаха, че става въпрос за най-мащабните здравно-социални програми, изпълнявани в страната, по които не е изхарчен нито един лев, без предварителното одобрение на донора. "Те се одитират ежегодно от независим одитор, а самият фонд, чрез местния представител ежедневно проследява сключените договори и извършените разходи. Досега не са установени нарушения", гласи още отговорът на министерството.


От Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария също реагираха на обвиненията на "Синята коалиция". Светлана Димитрова, пресаташе на фонда, подчерта, че посочените суми за шофьорите са техните работни заплати за цяла година и че те работят само по програмите на фонда, а не към здравното министерство. Тези 5400 като ги разделите на 12 месеца, се получава брутна заплата 800 лева, чиста заплата - 715 лева, каза Димитрова, цитирана от агенция "Фокус".


По-голямата част от хората, които работят по програмите, са на граждански договори и получават заплатите си директно от Глобалния фонд, не от българските данъкоплатци и не са служители на здравното министерство, подчертаха още от фонда.


В програмите работят и няколко души на щат в здравното министерство, които имат граждански договори с фонда. "Тези суми да не се интерпретират като бонуси, защото това са заплати по граждански договори на хората, които работят по програмата", подчерта Димитрова.


НПО срещу НПО


Група неправителствени организации, работещи по програмите за борба със СПИН, туберкулоза и малария, също защитиха дейността на фонда. "Ние, като подполучатели на средства за изпълнение на дейности по трите програми, се чувстваме въвлечени в политически игри", гласи тяхно писмо до медиите.


Организациите подчертават,  че Глобалният фонд е предоставил на България над 100 милиона лева. "Не може така да се обезценяват многогодишни усилия на над 2 000 специалисти, активисти и над 500 доброволци млади хора, които работят по програмите. Кой донор би продължил да предоставя ресурси на екип, който не си върши работата?", питат от организациите.


Декларират, че получените за осем години средства са повишили капацитета им и значително са укрепили гражданския сектор в страната. "Не искаме трите програми да се превърнат в още едно доказателство за думите на Константин Иречек: "За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората, да се преследват един друг и да развалят един другиму работата", завършва писмото им.


Друга неправителствена организация - Центърът за защита правата в здравеопазването, пък обяви, че има много нарушения при разходването на средствата от Глобалния фонд.


Бившият депутат от десницата - д-р Стойчо Кацаров от Центъра, съобщи, че още през юли м.г. зам.-здравният министър Десислава Димитрова е сезирала министър Стефан Константинов и вицепремиера Симеон Дянков за поредица нарушения при разходването на средствата от фонда. Тя е поискала да бъде направен одит на цялата програма "заради липса на каквато и да било отчетност", разказа той. Отбелязала още, че над 40 служители на здравното министерство са на граждански договори с фонда, включително хора, които трябва да осъществяват контрол върху изпълнението на обществените поръчки.


По информация на Центъра за защита правата в здравеопазването има несъответствие между архивите с обществените поръчки в дирекцията към министерството и с базата данни на Глобалния фонд. За 2011 г. в базата данни на фонда има регистрирани 61 договора, а в министерството са налични само 12 договора. Същото несъответствие е регистрирано и за 2010 година.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK